Galeri Yetki Belgesi Nasıl Alınır, Galericilik Sınavı Soruları

Galeri yetki belgesi oto alım satımı ile uğraşanlar için zorunlu hale gelmiştir. İkinci el araç satış yetki belgesi olarak da adlandırılan bu belgeyi alabilmek için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ilgili işletmenin yapacağı yazılı sınav ve sonrasında mülakatta başarılı olunması gerekmektedir.

Bu yazımızda galeri yetki belgesi zorunluluğunun tam olarak hangi tarihte başlayacağı, galericilik belgesi nasıl alınır ve nereden alabileceğiniz, galericilik belgesi sınav soruları ile konu hakkında sorulan tüm sorular ve cevaplarını bulabilirsiniz.

Galeri yetki belgesi şartları nelerdir ?

Yetki belgesinin oto alım satımı ile uğraşan işletmeler tarafından yönetmelikle belirlenen son tarihe kadar alınması zorunludur. Yetki belgesi alabilmek için bir şart aranmamakta. Vergi levhanızın olması ve vergi levhasında oto alım satım ibaresinin geçiyor olması yeterli.

Kimler galeri yetki belgesi almak zorundadır ?

Resmi olarak oto alım satımı yapan esnaflar ve diğer tüzel kişiliklerin bu belgeyi alması zorunludur. Tüzel kişilerde yani şirketlerde şirket yetkililerinden en az birisinin bu belgeyi alması zorunludur.

Galeri yetki belgesi başvurusu nereye yapılır ?

Peki galeri yetki belgesi nereden alınır ? Oto alım satım yetki belgesi başvurusu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş özel işletmelere yapılacaktır. Başvuruda işletme sahibinin mezuniyet belgesi ve oto alım satıma ilişkin nace kodunu içeren vergi levhası fotokopisi istenmektedir. Başvuru ücreti de ödendikten sonra belirlenen tarihte yazılı sınav ve sözlü sınav yapılmakta ve başarılı olanlara yetki belgeleri verilmektedir. Başarılı olamayanlar ise bir sonraki sınava tekrar girme hakkına sahiptirler.

Galericilik belgesi nasıl alınır?

Şimdi gelelim galericilik yetki belgesi nasıl alınır sorusunun cevabına. Yetkilendirilen sınav kuruluşu tarafından yapılan yazılı ve sözlü sınavda başarılı olanların yetki belgeleri düzenlenir ve belge İlgili Kuruluştan alınır. Yazılı ve sözlü sınavdaki başarının ardından belge e-devlet sisteminde de görüntülenebilmektedir.

Seyyar galericilik belgesi nasıl alınır?

Galericilik yapabilmek için fiziki bir dükkan şartı aranmaz. Yetki belgeniz ve vergi kaydınız ile seyyar olarak da yapabilirsiniz. Galerici belgesi nasıl alınır kısmında anlattığım yolu takip ederek belge alabilir ve seyyar olarak araba al sat yapabilirsiniz.

Galeri yetki belgesi için gerekli evraklar?

Galeri belgesi nasıl alınır konusunda bilgiyi yukarıda paylaştım. Peki başvuru için hangi evraklar gerekli. Başvuruda gereken belgeler şunlardır;

  • Kimlik fotokopisi,
  • Vergi levhası fotokopisi,
  • Oda kaydını gösterir belge,
  • Öğrenim durumunu gösterir belge,
  • İmza sürküleri.

Galeri yetki belgesi sınav soruları

Sınav iki aşamadan oluşmaktadır. Birincisi yazılı sınavdır ve oldukça basittir. Arabadan ve oto alım satım işlemlerinden az çok anlayan birisi yazılı sınavda kolaylıkla başarı sağlayabilir. İşte arabanın yağ değişimi, araba ile ilgili genel sorular ve oto alım satımı genel süreci hakkında basit sorular iletilmekte. Burada önemli olan mülakat ve mülakatta sorulan sorulardır.

Mülakat kamera karşısında yapıldığından ve bu kayıtlar Bakanlığa verildiğinden mülakat sorularına cevap veremeyenler başarısız sayılmakta ve bu konuda bir kolaylık sağlanmamaktadır. Aşağıda mülakatta sorulan soruları sizin için derledik. Yazılı sınav için şu anda sorular yok elimizde ama ilerleyen süreçte paylaşılacaktır.

Galeri yetki belgesi örnek mülakat soruları

Mülakat için galericilik sınavı soruları araba alım ile satım sürecini kapsamakta. Genelde galericilik belgesi sınavında herkese aynı soruları iletmekteler. Örnek galericilik yetki belgesi sınav soruları ve vermeniz gereken cevaplar aşağıdaki gibidir. Örnek galeri yeterlilik belgesi sınav sorularına bakarak bir fikir edinebilirsiniz.

  • İşletmenizi sabah ilk açtığınızda ne yaparsınız ? Cevap: İlk olarak işletmenin genel düzenine bakarım. Personele işletmenin genel temizliği ile araçların temizliğini yaptırırım. Masamı düzenlerim ve gün içerisinde yapacaklarımı kontrol ederim.
  • Size üç araba gösterilir. Hasarsız, hasarlı, ağır hasarlı. Bu araçlardan hangisini tercih edersiniz ve nedeni nedir ? Siz hasarsız olanı seçeceksiniz. Neden bunu seçiyorsunuz diye soru yöneltilir ? Hasarsız araçlar kullanıcı tarafından tercih sebebidir, kolay satılır hem de işletmemizin güvenini zedelemez diye cevap vermeniz yeterlidir.
  • Araç alım sürecini anlatır mısınız ?  Cevap: Alacağım aracı çevremden ya da araç ilan sitelerinden bulurum. Satıcı ile iletişime geçerim. Aracın genel durumunu, işletmemize uygun olup olmadığını en önemlisi kar edip edemeyeceğimiz ile ilgili genel değerlendirmeyi yaparım. Eğer fiyatı ve aracın genel durumu uygunsa satıcı ile araca bakmak için randevulaşırım. Sözleştiğimiz gün satıcı ile buluşarak aracı oto ekspertize götürürüm. Burada da beyan edilenin dışında birşey çıkmazsa Notere geçeriz.
  • Araç resmi sorgulamalarını nasıl yaparsınız ? Cevap: Araç eksperinden önce ya da sonra aracın hasar kaydı sorgulaması ile kilometre sorgulamasını yaparım. Hasar kaydı olup olmadığını öğrenmek için aracın plakasını boşluk olmadan yazarak 5664’e sms gönderirim. Km tespiti için ise PTT HGS sistemini kullanırım. Eğer hasar kayıt durumu işletmemize uygunsa ve km ile oynanmadı ise diğer alım sürecine geçerim.
  • Noterde araç alım sürecini anlatır mısınız ? Cevap: Notere gittiğimizde ilk olarak kimliklerimiz ile araç ruhsatını personele veririz. Noter personeli aracın satış engeli olup olmadığı ile ilgili sorgulamayı yapar. Eğer bir sorun yoksa ödeme işlemini tamamlamamızı ister. Ben satıcının iban numarasına EFT yolu ile ödemeyi gönderirim. Araç sahibi ile ödeme gönderdiğim kişi hesabının aynı kişi olmasına dikkat ederim. Aksi halde ödemeyi göndermem. Ödeme açıklamasına aracın plakasını yazarak bunun ilgili aracın satış bedeli olduğunu belirtirim. Ödeme hesaba geçtikten sonra aracın satış işlemlerinin tamamlanması için tekrar noter personelinin yanına gideriz. Burada kayıt tamamlanır. İmzalar atıldıktan ve vezneye de ödeme sağlandıktan sonra aracın ruhsatını alırım. İşletmeme geçtikten sonra noter satış sözleşmesini esas alarak aldığım kişi esnaf değilse Gider Pusulası düzenlerim. Eğer esnafsa zaten onlardan fatura alırım.
  • Araç satış sürecini anlatır mısınız ? Cevap: Aracı aldıktan sonra öncelikle detaylı temizliğini yaptırır, fotoğraflarını çeker ve satış için hazırlarım. İşletme politikamız gereği aracın bize toplam maliyeti üzerine %7 kar marjı ve 1500 lira da pazarlık payı ilave ederek aracı ilan sitesine koyarım.
  • Araç satış sürecini anlatır mısınız ? Cevap: Alıcı bize genellikle oto alım satım ilan sitelerinden ulaşır. Araçla ilgili alıcı ile fiyatta anlaşırsak satış için bir gün belirleriz. Alıcıya son yaptırdığımız eksper raporunu gösteririz. Kendisi de dilerse birlikte başka bir oto eskpere ekspertiz yaptırabilmekte. Alıcı ile her konuda anlaşma sağladıktan sonra Notere geçeriz. Kimliklerimizi ve araç ruhsatını notere veririz. Noter aracın satışına engel bir durum yoksa ödeme işlemimizi hallettikten sonra gelmemizi ister. Ben işletmemizin Kurumsal hesabına ilişkin iban numarasını alıcıya veririm. Ödemeyi bu hesaba alıcı hesabından gönderilmesini isterim. Ödeme hesaba geçtikten sonra satış işlemini tamamlarız.
  • Araç satışından sonraki süreci anlatır mısınız ? Cevap: Aracı sattıktan sonra alıcı ile işletmemize geçeriz. Burada varsa aracın yedek anahtarları, kitapçıklarını v.s. alıcıya teslim ederim. Faturamı keserim ve böylelikle satış sürecini tamamlamış olurum.

Gördüğünüz gibi mülakat süreci tamamen araba alım satım ile ilgili süreci kapsamakta. Eğer araç alım satım sürecine hakimseniz mülakatı da kolayca geçebilirsiniz.

Oto alım satım yetki belgesi fiyatı nedir ?

Fiyatlar yetkilendirilen sınav Kuruluşunun politikasına göre farklılık gösterebilmekte. Genel olarak fiyatlar şu anda 1000-1500 TL aralığında değişmekte.

Son düzenlemelerle araç alım ve satım işlemlerinde değişenler,  resmi kayıt olmadan alınabilecek  ve satılabilecek araç, 1 yılda en fazla kaç araç satabileceğiniz ve konu hakkında detaylara 1 yıl içerisinde kaç araba satabilirim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Galericilik belgesi e-devlet

Galericilik belgesini aldıktan sonra belgeyi E-devletten sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucu belgenin barkodlu bir suretini oluşturabilir ve son geçerlilik tarihini ana ekranda görebilirsiniz. E-devlet galeri yetki belgesi sorgulama sayfasına T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş sağlayarak sorgulamayı tamamlayabilirsiniz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status