Eft saat kaça kadar yapılıyor ? Günümüzde artık bireyler, Kurumlar, şirketler v.s. arasındaki para transferlerinin tamamı EFT yolu ile yapılmaktadır. Güncel milyonlarca liralık işlemin ve para transferinin yapıldığı EFT işlemleri için eft saati kaça kadar yapılır sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Bu yazımızda eft kaça kadar yapılır, geç eft son saati kaçtır gibi konularda merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
Mesai saatleri dışında eft yapılır mı ?
Ülkemizde genel olarak mesai başlangıç saati 08.00 bitiş saati ise 18.00 civarı olmaktadır. Kamuda bitiş genelde 17.00 olmaktadır. eft başlangıç saati ile son eft saati mesai saatleri içerisinde olmakta ancak tam olarak mesai saatlerini kapsıyor da diyemeyiz. Genel mesai saatlerine baktığımızda eft işlem saati mesai sonrasını kapsamamaktadır. Mesai saatleri dışında maalesef elektronik fon transfer işlemi yapılamamaktadır.
Eft hangi saatlerde ücretsiz ?
Aynı banka arasındaki elektronik para transferleri bazı istisnai durumlar haricinde genel olarak ücretsiz gerçekleşmektedir. Ancak farklı bankalara para transferi istisnai durumlar haricinde ücretli olmaktadır. Örneğin Enpara Finansbank’ta ve diğer bazı bankalarda tüm EFT işlemleri ücretsizdir.
Devlet memurlarının maaş aldığı bankalar ya da diğer çalışanların maaş aldığı bankalarla işverenleri arasındaki sözleşme gereği genelde bu kişilerin de yapmış oldukları EFT’ler ücretsiz olmaktadır. Aşağıda genel olarak eft hangi saatlerde yapılır sorusunun cevabı ile tüm bankalar için eft işlemleri saat kaça kadar yapılır sorularının cevabını bulabilirsiniz.
Eft işlem saatleri
Türkiye’deki bankalarda genel EFT başlangıç saati 08.45’te başlamakta 16.45’te sona ermekte. EFT saatinden önce ya da bitiş saatinden sonra ancak EFT talimatı verilebilir ve bir sonraki işlem saatinde banka tarafından gönderim sağlanır. EFT bitiş saatine yakın yapılan transferlerin hesaba geçmesi sonraki günü bulabilir. Bu yüzden saat 16.30’dan sonra yapmamanızı öneririz. Bankaların EFT işlem saatleri aşağıda verilmiştir.
- Şekerbank eft havale saatleri 09:00 –17:20 ,
- Yapı ve Kredi Bankası havale eft saatleri 09:00 – 16.45,
- QNB Finansbank bankalar arası eft saatleri 09:00 -17:15,
- Denizbank 09.00-17:00,
- Kuveyt Türk 08:30–17:20,
- Albaraka Türk 09:00-17:15,
- Odeabank 09:00–17:00,
- Alternatifbank 8:00–17:15,
- Garanti Bankası 09:00 –17:15,
- İş Bankası 09:00–17:00,
- ING 09:00 –17:15,
- HSBC 09:00 –17:00,
- Türkiye Finans 09:00-17:15,
- Burgan Bank 09:00 –16:30,
- Turkish Bank 08:00 –16:00,
- Ziraat Banka eft saatleri 09:00–16:00,
- Vakıf Bank: 08.45-16.45,
Finansal işlemler kategorimizden bankacılık işlemleri hakkında güncel bilgilere göz atabilirsiniz.
Geç eft saatleri
Yukarıda her bir banka için EFT işleminin yapılacağı son saat yani geç EFT saatleri verilmiştir. Geç eft saatine kadar yapmadığınız işlemler bir sonraki güne kalır ve hesaba geçmesi de yine genellikle saat 09.00 sonrası olur.
Ziraat EFT Saatleri 2024
Yukarıda liste halinde tüm bankalar için eft saatleri kaça kadar sorusunun cevabını verdik. Yukarıda kaça kadar eft yapılıyor alt başlığında liste halinde de belirttiğimiz gibi Ziraat Bankası’nda EFT işlemleri 09.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilmektedir.
İş bankası EFT Saatleri 2024
Saat kaça kadar eft yapılır alt başlığında da belirttiğimiz üzere Türkiye İş Bankası’ndan EFT işlemini saat 09.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirebilirsiniz. İş Bankası havale Saatleri de aynı saatler arasındadır. İş Bankası’ndan İş Bankası hesabına havale işlemleri 7/24 yapılabilmektedir. EFT/Havale saatleri İş bankası için bu şekildedir.
Vakıfbank EFT saatleri 2024
Vakıf Bank için EFT işlemleri sabah 08.45’te başlamakta ve en geç 16.45’e kadar EFT yapılabilmektedir. 16.45’ten sonra EFT yapamazsınız. Bu saatten sonra isterseniz EFT talimatı verebilir ya da FAST sistemi ile belirlenen limit tutarında gönderim sağlayabilirsiniz.
Garanti EFT saatleri 2024
Garanti Bankası müşterisi iseniz sabah 09.00 ve 17.15 saatleri arasında EFT yapabilirsiniz. Ancak çoğu bankanın EFT alımı 17.00’den sonra olmadığı için göndereceğiniz banka için son işlem saatlerine dikkat ederek gönderim sağlamanızı öneririz.
Denizbank EFT saatleri 2024
Denizbank’tan farklı bankalara EFT işlemi 09.00-17.00 saatleri arasında yapılabilmektedir. Bu saatlerin dışında ise FAST ile farklı bankalara EFT işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
7/24 EFT yapan bankalar hangileridir ?
7/24 EFT işlemi yapılabilen bir banka yoktur. EFT işlemleri sadece hafta içi ve yukarıda belirtilen eft çalışma saatleri arasında gerçekleştirilebilir. Mesai saatleri dışında FAST uygulaması ile belirli limitlerde bankalar arası transfer işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Havale saat kaça kadar yapılır ?
EFT farklı bankalar arasındaki para transferi imkanı sağlarken havale işlemi aynı banka arasındaki para transferinin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Aynı banka arasında para transferi olduğundan havale işlemi haftanın 7 günü ve 24 saat yapılabilmektedir. Havale ile gerçekleştirilen işlemlerde karşı tarafın hesabına gönderilen ödeme anlık olarak hesaba geçmektedir.
EFT iptal edilebilir mi ?
EFT iptal edilebilir ancak bunun belli şartları bulunmaktadır. EFT’nin iptal edilebilmesi için;
- Karşı taraf iban ve hesap bilgilerinin yanlış yazılmış olması gerekir. Bu durumda siz talepte bulunmasanız bile gün sonuna iptal işlemi banka tarafından otomatik olarak gerçekleşecek ve para hesabınıza iade olacaktır.
- Karşı taraf hesap ve ad soyad bilgileri doğru olmasına rağmen kişinin hesabı kapandıysa ve aktif değilse bu durumda EFT askıda kalır. Böyle bir durumda EFT gönderilen kişinin bankasını arayarak işlemin iptalini talep etmesi gerekmektedir. Ayrıca EFT’yi gönderen kişinin de aynı şekilde iade talebi oluşturması gerekmektedir.
Yukarıda sayılanlar dışında iptalin yapılması her iki tarafın kendi bankalarına talebi ile mümkündür. Eğer para hesaba geçmediyse EFT gönderilen kişi bankasını arayarak işlemin iptalini talep edebilir.
Son zamanlarda özellikle araba alım satım işlemlerinde dolandırıcıların kullanmış olduğu bir yöntemden bahsetmek isterim. Ayrıca bu konuda dikkatli olmanız yararınıza olacaktır. Bu tür kişiler genelde eft son işlem saatinde EFT yapmakta ve doğal olarak para hesaba geçmemektedir. Karşı tarafa dekontu atarak paranın sabah hesaba geçeceğini ve kaydın verilmesini talep etmekteler. Aracın kaydını aldıktan sonra ise bankasını arayarak EFT’yi yanlış gönderdiğini ve iptal yapılmasını talep etmektedir. Kullanılan bir diğer yöntem ise iban numarasının 1 tanesini yanlış yazmak. Tabi siz farkına varamıyorsunuz ve yine dekontla işlem yapmanızı istiyorlar. Sonrasında ise EFT işlemini iptal ediyorlar.
EFT, havale farkı
EFT farklı bankalar arasında yapılan para transferi işlemidir ve sadece iş günlerinde belirlenen saatler arasında yapılır. Havale ise aynı bankada hesaplar arası transfer işlemidir ve haftanın 7 günü 24 saat yapılır.
Çoğu bankada saat 5’ten sonra EFT yapılamamaktadır. Limitler doğrultusunda FAST işlemi yapılabilir. EFT son saatinden sonra da EFT talimatı girilebilir. Takip eden ilk iş günü EFT başlama saatinde gönderim sağlanır.
EFT süreci bankadan bankaya değişebilmektedir. Anlık olarak geçen transferler olduğu gibi 1-2 saat süren de olabilmektedir. Genellikle en geç 10 dakika içinde sonuçlanmaktadır.
EFT saatinden sonra yapıldıysa genellikle karşı taraf hesabına aktarılması sonraki ilk iş gününü bulur.
EFT sadece iş günleri mesai saatleri içerisinde yapılabilirken FAST 7/24 yapılan bir para transferi işlemidir. FAST işleminde de EFT gibi farklı bankalara para transferi yapılıyor. FAST işleminin EFT’den farkı 7/24 yapılabilir olması ancak belirli limit olması.
Bankalar arasındaki işlem yoğunluğu gecikmenin en büyük sebeplerinden birisidir.