Fazla Mesai Hesaplama 2024 & Tek Tıkla Hesapla

Fazla Mesai Hesaplama ve fazla mesai hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları bu yazımızda verilecektir. İş Kanunu kapsamında belirlenen haftalık çalışma saatleri üzerinde yapılacak çalışma fazla mesai olarak adlandırılmaktadır. Aksi belirlenmediyse İş Kanunu kapsamında belirlenen haftalık ya da günlük çalışma süreleri üzerindeki çalışmalar için işverenin fazla mesai ücreti ödemesi ya da bu süreleri izin olarak kullandırması gerekmektedir. Bu yazımızda konu hakkında sık sorulan fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır, pazar mesaisi nasıl hesaplanır gibi tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.

Haftalık çalışma saati nedir?

4857 Sayılı Kanuna göre sözleşme ile aksi belirlenmediği sürece haftalık çalışma süresi 45 saattir. Günlük çalışma saati ise 7,5 saattir. Aksi belirlenmediği sürece günlük ya da haftalık çalışma sürelerini aşan süreler fazla mesai olarak değerlendirilir.

İş Kanununa göre aylık çalışma saati nedir ?

4857 Sayılı İş Kanunu’nda belirlenen günlük çalışma süresi aksi sözleşme ile belirlenmediyse 7,5 saattir. Ay ise 30 tam gün üzerinden hesaplanmaktadır. Haftalık çalışma süresi 45 saat aylık ise 180 saattir.

Ücret nedir?

Ücret için çeşitli tanımlamalar yapılabilmektedir. Kısaca bir iş ya da emek karşılığında alınan para olarak tanımlanabilir.  Yani ücretten bahsedebilmek için karşılığında yapılan bir iş ya da verilen bir emek olmalıdır.

Mesai ne demek?

Mesai zaman ve emek verme, çalışma olarak tanımlanabilir. Bir işte ya da işyerinde  çalışılan süre de mesai olarak tanımlanabilir.

Fazla mesai nedir?

4857 Sayılı Kanuna göre haftalık olarak belirlenen çalışma süresi 45 saattir. Eğer işveren ile işçi arasında aksi belirlenmediyse günlük 7,5 saat ya da haftalık 45 saatten fazla çalışma olması durumunda bu çalışma fazla mesai olarak tanımlanır.

Fazla sürelerle çalışma nedir?

Eğer işveren ile işçi arasında çalışma süresi İş Kanununda belirtilen haftalık çalışma süresi olan 45 saatten az belirlendiyse belirlenen çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar olan çalışmalar fazla sürelerle çalışma olarak adlandırılır.

Aylık fazla mesai sınırı 2024

4857 Sayılı Kanuna göre 1 yıl içerisinde işçiye 270 saatten fazla mesai yaptırılamaz. Ayrıca bir işçi günde 11 saatten fazla çalıştırılamaz. 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre aylık olarak belirlenen fazla mesai sınırı yoktur. Günde en fazla 3,5 saat fazla mesai yapılabilmektedir. Yıllık fazla mesai ise en fazla 270 saat olabilmektedir.

Kimlere fazla mesai yaptırılamaz ?

Aşağıda belirtilen kişilere fazla mesai yaptırılamaz;

  • 18 yaşından küçük olanlar,
  • Onay alınsa bile sağlık sorunları nedeni ile fazla mesai yaptırılamayacak olanlar,
  • Hamileler, yeni doğum yapanlar, emzirme döneminde olanlar,
  • Part-time yani kısmi süreli çalışanlar,
  • Yeraltı maden işlerinde çalıştırılanlar.

Fazla mesai ispatı nasıl yapılır ?

Fazla mesai ile ilgili bir şikayette bulunacak olan işçi bunu ispatla mükelleftir. İşçi elinde varsa bu iddiasını yazılı belgelerle ispat edebilir. Eğer yazılı belge yoksa tanık beyanları ile de ispat yoluna gidilebilir. Eğer şikayet yapılacaksa ya da işten çıkıştan sonra fazla mesai ücretleri hakkında işveren dava edilecekse yazılı belge ya da en az 2 bordro tanığı olması gerekmektedir.

Fazla Mesai Şikayeti Nasıl Yapılır ?

Peki fazla çalışma şikayeti nasıl yapılır ? İşveren zorla fazla mesai yaptıramaz. Fazla mesai için işçiden onay alınması gerekmektedir. Zorla fazla mesai yaptırılıyorsa ya da zorla olmasa bile fazla mesai yaptırılıyor ücret ödenmiyorsa ya da 11 saatten fazla çalıştırılıyorsanız şikayet edebilirsiniz. Şikayetlerinizi;

  • Alo-170 hattını arayarak ya da,
  • Dilekçe ile Çalışma Bölge Müdürlüklerine yapabilirsiniz.

Fazla mesai nasıl hesaplanır ?

4857 Sayılı Kanuna göre;

  • Fazla sürelerle çalışma ücreti %25,
  • Fazla mesai ücreti ise %50 zamlı olarak ödenir.
  • Fazla sürelerle çalışmada haftalık 45 saate kadar olan fazla sürelerle çalışma ücreti %25, 45 saati aşanlar ise %50 zamlı ödenir.

Fazla mesai ücreti hesaplama 2024

Fazla mesai ücreti hesaplaması yapılırken işçinin aylık brütü esas alınarak hesaplama yapılır. Hesaplamada ay içerisinde toplam fazla çalışma süresi dikkate alınır. Fazla mesai yapılan sürelerde ücret %50 zamlı olarak ödenir. Aşağıda 2024 yılı için asgari ücretli çalışan için brüt asgari ücret üzerinden örnek hesaplama yapılmıştır.

Asgari ücret mesai hesaplama 2024

2024 yılında asgari ücretli için brüt asgari ücret üzerinden örnek hesaplama Fazla mesai hesaplama formülü esas alınarak aşağıda verilmiştir;

Brüt ücret20.000,50 TL
Asgari ücrete göre 1 saatlik fazla mesai için ödenecek net tutar133,67 TL
fazla mesai hesaplama çizelgesi

Eğer bu süre serbest zaman olarak verilecekse 1 saat karşılığında kullandırılması gereken serbest zaman süresi 1 saat 30 dakika olmalıdır.

Fazla mesai izin olarak kullandırılabilir mi ?

Fazla çalışma yönetmeliğine göre fazla mesai yaptırılan sürelerin ücretleri ödeneceği gibi işverenle işçinin uzlaşması halinde serbest zaman olarak da kullandırılabilir. Buna göre her bir saatlik çalışma için %50 oranında fazla serbest zaman verilmelidir. Yani 1 saatlik fazla mesai karşılığında işçiye 1 saat değil 1 saat 30 dakika serbest zaman yani izin verilir.

Fazla mesai alacaklarında zaman aşımı süresi nedir ?

Tüm ücret alacaklarında olduğu gibi fazla mesai ya da fazla sürelerle çalışma karşılığında ödenecek ücretler için zaman aşımı süresi 5 yıldır.

Günlük maaş hesaplama 2024

Günlük net maaş hesaplaması için brüt ücretten nete hesaplama yapılır. Yasal kesintiler düşüldükten sonra net maaş 30’a bölünür ve günlük maaş hesap edilir. 2024 yılı için brütten nete maaş hesabı ve günlük net maaşınızı hesaplamak için brütten nete hesaplama 2024 sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

2024 asgari ücret saat ücreti ne kadar ?

2024 yılında brüt asgari ücret 20.00.0,50 TL olarak belirlenmiştir. Saat ücreti hesaplamasına göre 2024 yılı için asgari ücretli bekar ve çocuksuz çalışanın net asgari ücret saatlik ücreti yaklaşık olarak 75,56 TL olacaktır. Asgari ücret saat ücreti hesaplama sayfamızdan konu hakkında bilgi alabilir ve güncel bilgilere göz atabilirsiniz.

Bayram mesaisi hesaplaması nasıl yapılır ?

Bayram tatillerinde çalışanlara fazla mesai ödenmez. Tatillerde çalışanlara bir günlük ücretine ilave olarak bir günlük ücret ödenir. Bayram tatillerinde günlük ücret hesaplamasına göre  bayram tatilindeki her bir çalışma için iki günlük ücret ödenir.

Pazar mesaisi hesaplaması nasıl yapılır ?

Çalışanlar hafta tatili ücreti hesaplaması konusunda tereddüt yaşamaktalar. İş Kanununa göre bazı istisnalar hariç olmak üzere Pazar günü hafta tatili sayılmaktadır. Hafta tatili işçinin Kanuni hakkı olduğundan bu süreler için işveren zaten işçiye maaş ödemek zorundadır.

Eğer pazar günü çalıştırılması gerekiyorsa bu durumda işçiye Pazar günü olan çalışma için bir ücret fazladan ödenmesi gerekir. Örneğin işçinin günlük net ücreti 200 TL ise Pazar günü fazladan çalışma varsa pazar mesai hesaplamasına göre pazar günü için ücretin 400 TL olarak ödenmesi gerekmektedir. Pazar mesaisi ne kadar sayfamızdan asgari ücrete göre pazar günü çalışması için ödenecek net tutar hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Fazla mesai hesaplama net ücretten mi hesaplanır?

Fazla mesai hesaplama işlemi işçinin brüt kazancı esas alınarak yapılır. Brüt kazanç üzerinden net günlük maaşı hesaplanır. Bu tutar üzerinden de net mesai hesaplama işlemi gerçekleştirilir.

1 saat fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır?

1 saatlik fazla mesai için saatlik net asgari ücretin bilinmesi gerekmektedir. Aylık net ücret 225’e bölünerek saatlik net ücret hesaplanır. Bunun %50 zamlı hali 1 saatlik net fazla mesai ödemesi olarak hesaplanır.

Mesai saati neden 225’e bölünür?

İş Kanunu kapsamında haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu da günlük 7,5 saate denk gelmektedir. 30*7,5 ise 225 ettiğinden net günlük ücret bu şekilde hesaplanmaktadır.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Fazla Mesai Hesaplama 2024 & Tek Tıkla Hesapla” üzerine 3 yorum
  1. Bir işçi haftalık 45 saati tamamladığı halde pazar günü 10 veya 11 saat çalıştırılıyor ise bir pazar mı? yazılır, yoksa pazar + fazla çalışma mesai sinide mi? beraber alır. Şimdiden Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Haftanın 7 günü çalışılması gereken işlerde pazar günleri resmi tatil günü olarak sayılmaz. 45 saat çalışma karşılığında 24 saat kesintisiz tatil verilmesi gerekir.

      Yanıtla
    • Pazar günleri haftalık izne tabidir, bir çalışan izin gününde çalışıyor ise kaç saat çalıştıysa tamamı fazla mesai olarak işlenir.

      Yanıtla
Yorum yapın