Elektrik Elektronik Mühendisliği Maaş 2024 & İş İmkanları

Elektrik elektronik mühendisliği maaş konusunda araştırma yapıyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımda elektrik elektronik mühendisi ne kadar maaş alır konusu ile ilgili ayrıntılı bir rehber hazırlamak istedim. Yazımızın devamında elektrik elektronik mühendisliği ne kadar kazanır sorusunun cevabı ile birlikte iş imkanları, ne iş yaptıkları gibi konularda da ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Elektrik elektronik mühendisi ne iş yapar?

Elektrik elektronik mühendisi iş alanı oldukça geniş bir bölümdür. Elektrik Elektronik Mühendisliği Ne iş Yapar sorusunun cevabını liste olarak şu şekilde verebiliriz;

  • Yeni sistemler, cihazlar tasarlar. Mevcut sistemlerin geliştirilmesi için çalışmalar yapar.
  • Teknik performansın geliştirilmesi için çalışmalar yapar. Sistemlerin güncellenmesi ve modernizasyonuna yönelik önlemler alır ve güncellemeler yapar.
  • Yeni bir proje geliştirilecekse teknik personel olarak bu projede görev alır. Projenin hazırlanması, ilk aşamalar, prototip hazırlanması ve piyasaya sürülmesi aşamalarında kendi alanında teknik geliştirmeler sunar ve önlemler alır.
  • Elektrik sistemleri ile ilgili maliyetleri hesaplar. Kapasite ve gereksinim maliyetlerini belirler.
  • Elektrikli cihazların üretilmesi, kurulması ve test aşamaları gibi süreçlerde teknik personel olarak görev alır.
  • Elektronik araçlar ve cihazlar için bakım prosedürü belirler ve bakım sürecinin buna uygun olarak yapılıp yapılmadığı hakkında denetimler yapar.
  • Çalıştığı işletmede ya da kendi işyerini kurduysa kendi işyerinde elektrik ve elektronik ile ilgili yukarıdakilere benzer tüm görevleri yerine getirirler.

Elektrik elektronik mühendisliği iş imkanları

Elektrik elektronik mühendisliği iş imkanları ülkemizde devlette az olsa da özel sektörde fazladır. Özellikle yabancı dil konusunda kendisini geliştirerek Avrupa ve Amerika’daki firmalarda görev alan birçok Türk mühendis bulunmaktadır. Elektrik ve elektroniğe olan ihtiyacın artarak devam etmesi ve buna bağlı olarak teknik personel ihtiyacının da artması ile birlikte bu alanda iş imkanı da günümüzde olduğu gibi gelecekte de artarak devam edecektir.

Elektrik mühendisi maaşları

Elektrik elektronik mühendisliği maaşları çalışılan işyeri ve tecrübeye göre farklılık teşkil etmektedir. Kamu mühendis maaşları Kanunla belirlenen sabit tutarlar üzerinden ödenirken özel sektörde durum biraz daha farklıdır. Elektrik elektronik mühendisi maaşları özel sektörde tecrübe ve donanım kriterlerine göre belirlenmektedir. Aşağıdaki tabloda 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren kamu ve özel sektör için ortalama maaş tutarları belirtilmiştir.

 Ortalama
Devlette elektrik ve elektronik mühendisliği maaşları44.000-46.000
Özel sektör mühendis maaşı25.000-30.000
Belediye mühendis maaşları40.000-42.000

Devlette elektrik mühendisi maaşı

Kamuda mühendis maaşları kademe ve derece esas alınarak hesaplanmaktadır. Güncel kamu mühendis maaşı bekar ve çocuksuz bir çalışan için 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren net ortalama 43.500,00 TL civarındadır. Memur mühendis maaşları eğer evli ise eş ve çocuk parası ile birlikte ortalama 45.000-47.000 TL civarına kadar çıkmaktadır.

Özel sektör elektrik mühendisliği maaşları

En düşük mühendis maaşı ne yazık ki özel sektörde ödenmektedir. Yeni mezunlara asgari ücretten biraz fazla Elektrik Elektronik Mühendisliği Maaşları özel sektör ödenmektedir. Özel sektörde 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren yeni mezun olarak ilk defa işe başlayanlara ödenen net elektrik elektronik maaşı ortalama 25.000-30.000 TL aralığındadır. Kendisini geliştiren ve Kurumsal firmalarda görev alan özel sektör mühendis maaşları ise ortalama 35.000 TL’den başlamakta ve aylık 50.000 TL gibi rakamlara kadar yükselebilmektedir.

Yurtdışı mühendis maaşları

Elektrik mühendisi ne kadar maaş alır konusunda cevabı merak edilen bir diğer soru da yurtdışı mühendis maaşları konusudur. Alınacak maaş yurtdışında çalışılan ülkeye göre farklılık göstermektedir. Avrupa’da ortalama mühendis maaşları 3000-4000 euro aralığında ödenmektedir.

Amerika mühendislik maaşları

Elektrik elektronik mühendislik maaşları Amerika’da yüksektir. Amerika’da yıllık mühendis maaşları ortalama 68.000-12.000 dolar arasında değişmektedir. Yani aylık elektrik elektronik mühendisliği ortalama maaşları 5000 dolar-10.000 dolar aralığında değişmektedir.

ASELSAN Elektrik elektronik mühendisliği maaş

ASELSAN Elektrik elektronik mühendisliği maaş tutarları konusunda elimde net veriler yok. Ancak yaptığım araştırmalara göre 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren ortalama aylık maaşlarının 30.000 TL aralığında olduğunu söyleyebilirim.

Elektrik elektronik mühendisliği maaş Almanya

Son dönemlerde ülkemizden özellikle Almanya’ya kalifiye eleman göçü yoğun olarak yaşanmaktadır. Almanya’da bir mühendisin ortalama aylık maaşı en düşük 3000-4000 euro aralığındadır.

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Bir elektrik elektronik mühendisi ne iş yapar?

Elektrik ve elektronik alanında yeni sistemlerin geliştirilmesi, mevcut sistemlerin optimize edilmesi, teknolojik gelişmelerin takip edilerek sistemlerin sürekli güncel tutulmasının sağlanması gibi temel görevleri vardır.

Elektrik elektronik mühendisliği iş imkanı var mı?

Hem yurt içinde hem de yurt dışında iş imkanı oldukça geniş olan bir bölüm diyebiliriz.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın