İş Sağlığı ve Güvenliği Devlet Desteği Hesaplama 2024

İş sağlığı ve güvenliği devlet desteği hesaplama işlemi işverenler açısından kafa karıştırıcı olabilmekte. Malumunuz işyerinde iş güvenliği uzmanı ile iş sağlığı elemanı çalıştırmak 6331 sayılı kanun gereği zorunlu hale getirilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği için yapılan harcamaların bir kısmı işverenlere destek olarak ödenmektedir.

Bu yazımızda ise iş güvenliği ücreti devlet desteği hesaplamasının nasıl yapıldığı, isg devlet desteği tutarları konusunda merak edilen sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

İsg devlet desteği başvurusu nasıl yapılır ?

İş güvenliği desteğinden 10 işçiden az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işverenlerin yararlanma hakları bulunmaktadır. Başvurular bağlı olunan SGM işveren servisine elden ya da posta yolu ile yapılmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi hakkında yönetmelik gereği başvurular üçer aylık periyotlar için yapılmaktadır. Yani Ocak, Şubat ve Mart ayı için Nisan ayının sonuna kadar başvuru yapılması gerekiyor.

  • Başvuruda istenen belgeler ise iş sağlığı ve güvenliği devlet desteği başvuru formu ( indir),
  • iş sağlığı ve güvenliği sgk teşvik dilekçesi ( indir),
  • Yansıtma faturası.
  • İş güvenliği yansıtma faturası örneğine aşağıdan göz atabilirsiniz.

Kimler destekten yararlanabilir, şartları neler ve başvuruda istenen evraklar nelerdir gibi konu hakkında tüm ayrıntılar için hemen iş sağlığı ve güvenliği devlet desteği nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İş sağlığı ve güvenliği destek fatura örneği

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesine ilişkin başvuru formu ekinde istenen yansıtma faturası örneği aşağıdaki gibidir. Fatura başlığında Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, bağlı olduğu vergi dairesi kısmında Hitit Vergi Dairesi, vergi numarası kısmına ise 7750409379 yazmanız gerekiyor. Yansıtma faturası örneği aşağıdaki gibidir;

 

yasıtma faturası

İsg devlet desteği hesaplama 2024

SGK iş güvenliği fiyat hesaplaması brüt asgari ücret üzerinden hesaplanır. Faturadaki tutar yüksek olsa bile ödeme belirlenen tutarı geçmez. İsg destek ödeme tutarı işyerinin tehlike sınıfına göre de farklılık gösterir.

  • Tehlikeli sınıfta yer alan işverenler için yapılacak destek tutarı çalışan başına bir günlük brüt asgari ücretin %1,4’üdür. 2024 senesi için brüt günlük asgari ücret 668,33 liradır. Bu durumda tehlikeli sınıfta yer alan bir işyeri için bir günlük çalışma karşılığında yapılacak destek tutarı 9,35 lira olacaktır.
  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan işverenler için iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde devlet desteği tutarı ise günlük olarak bir günlük brüt asgari ücretin %1,6’sıdır. 2024 yılı için tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine yapılacak bir günlük destek ödemesi tutarı bu hesaba göre 10,69 lira olacaktır.
Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için
çalışan başına ödenecek destek tutarı
9,35 TL
Çok Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için
çalışan başına ödenecek destek tutarı
10,69 TL

İş sağlığı ve güvenliği maaşı başlıklı yazımızdan iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının güncel maaşlarına göz atabilirsiniz.

İş sağlığı ve desteği ödemeleri ne zaman yapılıyor ?

Başvurunun ardından isg ücret hesaplaması yapılarak ücretler ortalama olarak 1-2 ay içerisinde yapılacak işverenin belirtmiş olduğu banka hesaplarına aktarılmaktadır. Bazı durumda SGK yoğunluğundan kaynaklı gecikmeler yaşanabilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği konusunda ayrıntılı bilgi için isg nedir kimler başvurabilir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.3

Devletin verdiği ISG hizmet desteğinden yararlanma şartı nedir?

İş sağlığı ve güvenliği teşvik hakkından yararlanabilmek için işyerinin tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıfta olması ve çalışan sayısının 10’un altında olması gerekmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğde geçen Destek ödeme dönemleri kaç dönemdir?

SGK iş Sağlığı ve Güvenliği ödemeleri üçer aylık dönemler için yapılmaktadır. Ocak, Şubat, Mart ayı için Nisan sonuna kadar başvurmalısınız. Aynı şekilde Nisan, Mayıs, Haziran için de Temmuz sonuna kadar başvurmanız gerekmektedir. Diğer dönemler için de İş güvenliği Devlet desteği başvurularını aynı şekilde yapmanız gerekiyor.

İş güvenliği desteği nasıl alınır?

İş güvenliği teşvik desteğinden yararlanabilmek için tehlikeli, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerinizin olması, 10 kişiden az çalışan olması, dilekçe ve yansıtma faturası ile SGK’ya başvurmanız gerekmektedir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

8 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
mustafa
mustafa
1 yıl önce

Merhaba iyi günler. Verilen vergi no yu girdiğim zaman kamu yerine özel yazıyor. Faturayı gönderdiğim de “sgk” veya “tevkifat” tipinde fatura düzenlenebilir diyor. Yardımcı olur musunuz?

aycan
aycan
2 yıl önce

merhaba 100 kişi sgk çalışanımız var başvuruda bulunabilir miyiz

Ali atay
Ali atay
5 yıl önce

Merhaba geriye donuk bu tesvikten yararlanabilir miyiz acaba

Yusuf
Yusuf
5 yıl önce

Merhaba iş güvenliği desteği için fatura keserken direk kdv dahil olarak hesaplayarak yazsak sorun teşkil eder mi?

8
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status