İş Sağlığı ve Güvenliği Devlet Desteği, Yansıtma Faturası Örneği

İş sağlığı ve güvenliği devlet desteği ilk olarak 3 Mayıs 2014 tarihinde başlamıştır. Aynı tarihli resmi gazetede  yayımlanan  İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ  HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ ile tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işverenlere kanunen çalıştırmak zorunda oldukları iş sağlığı ve güvenliği elemanları için ödedikleri tutarın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından desteklenmesi düzenlemesi getirilmiştir.

Yazımızın devamında söz konusu tebliğ gereği iş sağlığı ve güvenliği desteğinden yararlanabilecek işyerleri, başvuru işlemlerinin nereye ve nasıl yapılacağı, yansıtma faturasının nasıl düzenleneceği, iş sağlığı ve güvenliği destek fatura örneği ve iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde devlet desteği başvurusunda istenen belgeler konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İş Sağlığı Ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin devlet tarafından desteklenmesine ilişkin düzenleme 24 Aralık 2013 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili yönetmeliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/12/20131224-3.htm sayfasından göz atabilirsiniz.

İş güvenliği devlet desteğinden yararlanma şartları nelerdir?

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 10’dan az çalışanı olan işverenler iş güvenliği uzmanı ile iş sağlığı elemanı için yaptığı ödemeyi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan destek olarak geri alabilir. Kamu Kurum ve Kuruluşları bu destek kapsamında değil. İsg devlet desteğinden yararlanmak için aranan tek şart tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıfta yer almak.

İsg teşvik başvurusu nasıl yapılır ?

Sgk iş güvenliği başvuru işlemini işveren dosyasının bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapmanız gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği desteği başvurusu için istenen belgeler aşağıdadır.  Destek ödemeleri için üçer aylık periyotlarda başvuru yapmanız gerekiyor.

  • Ocak, Şubat ve Mart ayı destek ödemesi için başvuruyu nisan ayının sonuna kadar başvuru yapılır. Ödemesi Mayıs ayı sonuna kadar yapılır.
  • Nisan, Mayıs ve Haziran ayı destek ödemeleri için Temmuz ayının sonuna kadar yapılır. Ödemesi Ağustos ayı sonuna kadar yapılır.
  • Temmuz, ağustos ve eylül destek ödemeleri için Ekim ayının sonuna kadar yapılır. Ödemesi Kasım. ayı sonuna kadar yapılır.
  •  Ekim, kasım ve aralık ayları için izleyen yılın ocak ayı sonuna kadar başvuru yapılır. Ödemesi Şubat ayı sonuna kadar yapılır.

İş güvenliği ücreti devlet desteği için gerekli evraklar nelerdir ?

Başvuruda istenen iş güvenliği evrakları aşağıda verilmiştir. isg hizmetlerinin desteklenmesi için evrakların eksiksiz tamamlanması gerekmektedir.

  • Sgk iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi başvuru formu ( belgeyi aşağıdan indirebilirsiniz).
  • Başvuru dilekçesi (indir).
  • İş Sağlığı ve Güvenliği yansıtma faturası. (Örneği aşağıdadır). Faturanın işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu adına kesilmesi gerekiyor. Fatura başlığı kısmına Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı yazmanız yeterli. Vergi Dairesi: Hitit Vergi Dairesi, vergi numarası ise: 7750409379 olacak. Faturanın açıklama kısmında ise aşağıdaki faturada olduğu gibi Ocak,Şubat, Mart ayı İş Sağlığı ve Güvenliği Destek ödemesi yazmanız gerekiyor. Ayrıca açıklama kısmına aşağıdaki fatura örneğinde olduğu gibi 26 haneli SGK işyeri sicil numaranızı da yazın ve karşısına az tehlikeli ya da tehlikeli olup olmadığını belirtin. 

İş sağlığı ve güvenliği devlet desteği başvuru formu

İş sağlığı ve güvenliği devlet desteği başvurusu için en önemli evraklardan birisi başvuru formudur. İş sağlığı ve güvenliği başvuru formunu eksiksiz ve tam doldurmanız gerekmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği teşvik başvuru formunu buradan indirebilirsiniz ( indir).

İş sağlığı ve güvenliği destek yansıtma faturası örneği

İş sağlığı ve güvenliği için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan destek alabilmek için yine Sosyal Güvenlik Kurumu’na kesilmesi gereken yansıtma fatura örneği aşağıdaki gibidir. Sigorta yansıtma faturası örneğinin aşağıda olduğu gibi düzenlenmesi gerekmektedir. Yansıtma faturası nasıl kesilir örnek olarak aşağıda paylaşılmıştır.

is-guvenligi-uzmani-yansitma-faturasi

İş sağlığı ve güvenliği devlet desteği hesaplaması nasıl yapılır ?

Günlük SGK devlet desteği ödemesi tutarı standarttır ve brüt asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Tehlikeli işyerlerinde 1 günlük iş sağlığı ve güvenliği destek ödemesi tutarı çalışan başına brüt günlük asgari ücretin %1,4’ü iken tehlikeli sınıfta yer alanlar için ise %1,6’dır. Güncel iş güvenliği teşvik tutarları ve iş sağlığı ve güvenliği destek fatura örneği ve hesaplama örnekleri için hemen İş sağlığı ve güvenliği devlet desteği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Devletin verdiği ISG hizmet desteğinden yararlanma şartı nedir?

Tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıfta yer almak ve 10’dan az çalışanı olmak aranan şartlar arasındadır.

10’dan az çalışanı bulunanlardan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin destekten faydalanmasına kim karar verir?

Cumhurbaşkan’ı karar verir.

İş sağlığı ve güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğde geçen Destek ödeme dönemleri kaç dönemdir?

Ödemeler 3’er aylık dönemlerde yapılır.

5/5 - (2 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“İş Sağlığı ve Güvenliği Devlet Desteği, Yansıtma Faturası Örneği” üzerine 8 yorum
  1. MERHABA ;
    SİZE BİR SORUM OLACAK ÖZEL BİR ŞİRKETTE ÇALIŞIYORUM.HER AY İŞ GÜVENLİĞİNE 354 TL PARA ÖDÜYORUZ.DEVLET DESTEK VERİYOR MU ? VERİYOR İSE NASIL BAŞVURU YAPMAMIZ GEREKİYOR.9 KİŞİYİZ İŞYERİNDE İŞ GÜVENLİĞİNDE.YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.

    Yanıtla
  2. merhaba, birden fazla işyerimiz olması nedeniyle merkez işyerimizin bağlı olguğu merkeze başvurduk ancak sgm den başvuru için red edildiğini öğrendik. sebep açıklama yok sgm de bilmiyor. incelemeyi yapan onay veren birim neresidir tam bir sır. Ankarada aramadığım il müdürlüğü, sgk müdürlüğü kalmadı kimse bilmiyor. belki siz bilrsiniz.

    Yanıtla
  3. merhaba;
    129,84 tl x 3 = 389,52 tl + kdv şeklindemi olacak efendim malum bu rakam sadece ocak ayını kapsamakta üç aylık ise üçe çarpıp faturasını düzenlemek gerekmez mi cevabınız için şimdiden teşekkür ederi.

    Yanıtla
    • Benim bildiğim hesaplama dediğiniz şekilde olmalı hocam. İsterseniz bağlı olduğunuz SGK işveren servisinden teyidini yapın. Yanlış birşey olmasın.

      Yanıtla
  4. Merhaba , hesaplanan tutara kdv dahil mi . Yani Ali bey örneğini dikkate alırsak;
    Bizim keseceğimiz faturamız kdv dahil 129,84 mü olacak yoksa 129,84 +kdv mi olacak.

    Yanıtla
Yorum yapın