Geçici Köy Korucuları SGK Hakları 2024 & Güncel

Geçici köy korucuları SGK hakları, maaş ve sigortalılık durumları hakkında cevabı merak edilen birçok soru bulunmaktadır. Biz de bugün sizler için güvenlik korucuları maaşları, sigortalılık kapsamları ve konu hakkındaki diğer ayrıntıları vermek için bu yazıyı hazırlamak istedik.

Güvenlik korucusu nedir?

Eski adı ile köy korucuları yeni adı ile geçici köy korucuları köylerde halkın canına, malına, ırzına yönelik olarak yapılacak saldırıların önlenmesi amacı ile kolluk kuvvetlerine destek sağlayan kişiler olarak tanımlanmaktadır.

Köy korucuları sigortalı mı?

Gkk köy korucuları 2017 yılından itibaren 4a eski adı ile SSK kapsamında zorunlu sigortalı olarak sayılmışlardır. 2017 yılından önce koruculara sigorta zorunlu değildi ve maaş ödemesi yapılmamaktaydı. 29 Nisan 2017 tarihli resmi gazetede yayımlanmış olan 690 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 5510 Sayılı Kanun’un Ek 15’inci maddesine düzenlenme eklenmiş ve bu tarih itibariyle sigorta ve maaş zorunlu hale gelmiştir.  Güvenlik Korucusu sigorta girişleri;

  • Çalışmaya başladıkları tarihten itibaren 1 ay içerisinde ilgili valiliklerce verilir.
  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi geçici köy korucuları ssk yani 4a kapsamında sigortalı sayılırlar.
  • Güvenlik korucuları hakkında uzun vade yani emeklilik primi ile genel sağlık sigortası prim hükümleri uygulanır.
  • İşten ayrılış durumunda da çıkış işlemleri yine bağlı valiliklerce 1 ay içerisinde verilmektedir.
  • Sigorta prime esas kazançları brüt asgari ücret üzerinden bildirilir. 2024 yılı için güvenlik korucusu sigorta prime esas brüt kazancı 20.000,00 TL olacaktır.

Güvenlik korucuları hangi kanuna tabidir ?

Geçici koy korucuları Kanun olarak 442 Sayılı Kanun’a tabidir. Sonradan çıkartılan Kanun Hükmünde kararname ve ilave düzenlemeler ile güvenlik korucusu görevleri, sigortalılığı, maaşları ve özlük hakları düzenlenmiştir.

2024 güvenlik korucu maaşı ne kadar olacak ?

Peki 2024 güvenlik korucuların maaşı ne kadar oldu? Cevabı en çok merak edilen sorulardan birisi de maaş konusudur. Maaşlar 442 sayılı Kanun’un 74’üncü maddesi esas alınarak ve memur aylık katsayısına göre hesaplanmaktadır.

  • Koruculara 14.640 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar üzerinden maaş ödemesi yapılmaktadır.
  • Aylık katsayı hesaplamasına göre hesaplanan maaş net asgari ücretin altında kaldığından aradaki fark tazminat olarak ödenecek ve korucular 2024 net asgari ücret olan 17.000,00 TL tutarında maaş alabileceklerdir.
Aylık gösterge rakamı14.640
Güvenlik korucu maaşı17.002,00 TL

Gkk maaş sorgulaması nasıl yapılır ?

Korucu maaşları online olarak sorgulanamamaktadır. E-devletten ya da başka bir online platform üzerinden maaş sorgulaması yapamazsınız. Net maaş tutarları zaten sabittir ve yukarıda belirtilmiştir. Bunun dışında maaş ile ilgili sorularınızı bağlı olduğunuz Valiliklere sorabilirsiniz.

Emekli korucu maaşı 2024

Peki 2024 korucu maaşları ne kadar olacak ? Emekli maaşları ortalama kazanç esas alınarak bağlanmaktadır. Brüt ortalama kazanca göre emekli aylığı hesaplanacak ve bağlanacaktır. Bu durumda 2024 yılı için geçici köy korucusu ortalama korucu emekli maaşı 10.000,00 TL civarında olacaktır. Eğer birden fazla sigorta kolunda hizmetiniz varsa bugün emekli olursam ne kadar maaş alırım sayfamızı ziyaret ederek güncel emekli maaşlarına göz atabilirsiniz.

Emekli köy korucusu tazminat hakkı 2024

Köy korucuları 2017’den itibaren zorunlu sigorta kapsamına alınmışlardır. Korucuların da diğer çalışanlar gibi tazminat hakkı vardır. Geçici köy korucuları tazminat hakları konusunda aşağıdaki hükümler uygulanmaktadır;

  • 15 yıllık hizmet süresi ve 55 yaş şartını tamamlayarak emekli olanlara çalıştıkları süre esas alınarak tazminat ödenebilecektir.
  • Emekli aylığı bağlanmadan vefat edenlerin hak sahiplerine korucunun çalıştığı süre esas alınarak tazminat ödemesi yapılabilecektir.
  • Sağlık sorunları ya da başka zaruri bir nedenle görevinden kendi isteği ile ayrılanlara çalışma süreleri esas alınarak tazminat ödenebilecektir.

Güvenlik korucuları tazminat hesaplaması nasıl yapılır ?

Güvenlik korucuları emeklilik tazminatı son prime esas kazançları esas alınarak yapılabilmektedir. Toplam çalışma sürenizi yorum bölümünden yazmanız durumunda ne kadar tazminat alabileceğiniz hakkında hesaplama yapabiliriz.

Güvenlik korucuları emeklilik yaşı 2024

Güvenlik korucuları için emeklilik şartları 5510 Sayılı Kanunun Ek 15’inci maddesi ile belirlenmiştir. Kanunun ilgili ek maddesine göre en az 15 yıl koruculuk yapan ve 55 yaşını tamamlamış olan kişiler emeklilik hakkından yararlanabilmektedir. Bu kapsamda aylık bağlanabilmesi için terör suçundan hüküm giymemiş olması gerekmektedir.

Köy korucuları emeklilik yaşı55
Çalışmaları gereken en az süre15 yıl

Güvenlik korucuları malulen emekli olabilir mi ?

Korucuların malulen emeklilik ile ilgili düzenleme 5510 Sayılı Kanun’un Ek 15’inci maddesinde yer almaktadır. Çalışma gücünü en az %60 ve üzerinde ya da görevini yerine getiremeyecek derecede kaybettiği belirlenen korucular malulen emeklilik hakkından yararlanabilmektedirler.

Korucu istifa edebilir mi ?

Tüm çalışanların olduğu gibi geçici koy korucularının da istifa hakkı vardır. Korucular istedikleri herhangi bir zaman bağlı oldukları Valiliklere geçerli mazereti içeren dilekçe ile başvurarak istifalarını sunabilirler.

Geçici Köy korucuları emeklilik işlemleri

Geçici Köy korucuları emeklilik işlemleri bağlı oldukları Valilik tarafından başlatılmaktadır. Emeklilikte sevk onayı verecek olan makam bağlı olunan Valiliktir. Valilik onayından sonra işlemler SGK’ya aktarılır. Aylık bağlama işlemleri SGK tarafından yapılır.

Güvenlik korucuları geriye dönük sigorta

Güvenlik korucuları geriye dönük sigorta yapılabilmesi kanunen mümkün değildir. Koruculara zorunlu sigorta düzenlemesi ilk defa 2017’de yapılan yasal düzenleme ile getirilmiştir. Geriye dönük sigorta girişi başlıklı içeriğimizde konu hakkında daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Gönüllü köy korucusu hakları

Herhangi bir kanuna tabi olmadan ya da sigortasız olarak gönüllü köy koruyuculuğu yapmış ya da yapanların kanunen tazminat, ikramiye ya da emeklilik gibi hakları yoktur.

Torba yasası Güvenlik korucu hakları 2024

Torba yasası Güvenlik korucu hakları son dönemlerde korucuların araştırdıkları konuların başında gelmektedir. Korucular ile ilgili şu anda gelecek olan torba yasalarda bir düzenleme yoktur. Bir düzenleme olması durumunda içeriğimizde güncel olarak detaylar paylaşılacaktır.

Köy korucuların sigortası var mı?

Son düzenlemeler ile köy korucuları sigorta kapsamına alınmıştır. Köy korucuları 4/a eski adı ile ssk kapsamında sigortalıdırlar.

Köy korucuları hangi sigortaya bağlı?

Köy korucuları 5510 Sayılı Kanunun 4/1-a bendi kapsamında eski tabiri ile ssk sigortası kapsamında sigortalıdırlar.

Geçici Köy Korucuları hangi kuruma bağlıdır?

Köy korucuları Jandarma’nın denetimi ve gözetimi altında görevlerini yerine getirirler. Özlük hakları ve sorumluluk bakımından Valiliğe bağlıdırlar.

Koruculara ikramiye var mı?

Çalıştıkları süre esas alınarak tazminatları ödenir. İkramiye ödenmez.

4.7/5 - (3 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Geçici Köy Korucuları SGK Hakları 2024 & Güncel” üzerine 35 yorum
  1. Merhabalar ben 12 yıldır güvenlik korucu güvenlik korucu acaba bazı sorunlar nedeniyle istifa etsem herhangi bir tazminat hakkı var mı

    Yanıtla
  2. Ben 25 yil güvenlik köy koruculugu yaptim ve suan EYT’den emekli oldum.Şuan yaşım 51. Merak ettiğim şey tazminat alma hakkim var mi varsa ne zaman alabilirim?
    Teşekkürler.

    Yanıtla
      • Biz ne sorsak bir bilgimiz yok diyorsunuz ama yazıda diyor ki sorularınızı cevapliyacağız mesela tazminat hesaplamasını yapabiliyoruz diyorsunuz ama size sorunca kuruma hesaplatın diyorsunuz biz niye size soruyoruz ki o zaman

        Yanıtla
        • Sormayın Ahmet BEY. Size zorla soru sorduran var mı sitemiz üzerinde. Hesaplama kabaca yapılabilir. Ama bu kabaca hesaplama sizi yanıltır. Kazançlarınızı görmeden net bir hesap yapabilmek zor.

          Yanıtla
  3. merhabalar.babam 1994-2000 yılları arasında geçici köy koruyucusu olarak görev yaptı.2000 yılında vefat etti.herhangi bir maaş veya tazminat o dönem alamadık.şu an başuru yapsak annem geriye dönük herhangi tazminat maaş vsç.alabilir mi acaba.çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
  4. Selam ben 1999 yılından beri günullu köy koruyucusuyum bizim haklarımız varmi yada ssk geriye odeme yapabilirmiyim

    Yanıtla
  5. Merhaba 2017, 55 yaşını doldurmuş ve emekli oldum ve 23 yıl koruculuk yaptım ve emekli olduğumda hiçbir tazminat almadım sadece emekli aylığı bağlandı. Tazminat hakım varmı

    Yanıtla
    • Mrhbalar 2021 kaza geçirdim malül hakı ve kıdem tazminatı hakı kazandım fakat malül aylığı bağladılar tazminat ödemediler sgkya sordum güvenlik korucuları tazminat alamaz dediler

      Yanıtla
  6. 2009 da korucu oldum 2021 de istifa ettim ne kadar tazminat alabilirim bana tazminat ödemediler benimmi başvurmam gerekiyor

    Yanıtla
  7. Merhabalar 2022 için koruculara erken emeklilik gelirmi bir bilginiz varmı gelse ne zaman gelir teşekürler arz ederim.

    Yanıtla
  8. Benim babam 1993 yılında köy korucusu olmuş ve halan devam ediyor, 2017 yılında emekli olan ile olmayıp sonrasında emekli olanların tazminat ve emeklilik maaşları arasında bir fark varmı ?
    Bu konudaki bilginiz nedir
    Teşekür ederimm ✋

    Yanıtla
  9. Benim babamda 24 yıl Köy koruyucusu olarak görev yaptı. 2016 yada 2017 yılında emekli oldu . Herhangi bir tazminat ödenmedi sadece emekli maaşı bağlandı. Ciner üzerinden sordum tazminat verilmiyor denildi . Öyle kaldı..

    Yanıtla
  10. Merhabalar benim 1991 de köy korucusu olarak göreve başladı 2017 de emekli oldu tazminat daha almadı eğer varsa tazminat hakkı varsa ne kadardır saygılar ????

    Yanıtla
Yorum yapın