Geriye Dönük Sigorta Girişi Yapılabilir mi, Geçmişe 1 Ay ?

Geriye dönük sigorta yapılır mı ya da nasıl yapılır soruları okurlarımız tarafından ara sıra sorulmaktadır. Vize işlemleri, ustalık/çıraklık belgesi almak v.b. işlemler için bazen bizden belli bir prim günü olması şartı aranabilmekte. Böyle bir durumda ise sigortalılar geriye dönük sigorta yaptırma talebinde bulunmakta. Bu yazımızda geriye dönük sigorta yapılabilir mi,  ssk en fazla kaç gün öncesine girilebilir gibi geriye dönük sgk girişi hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Geçmişe dönük sigorta girişi yapılabilir mi?

Normal şartlarda işverenler işe başlayan çalışanlarının sigorta giriş bildirgelerini en geç sigortalı çalışmaya başlamadan bir gün öncesinde elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmek zorundadırlar. Bunun birtakım istisnaları vardır. Örneğin ilk defa Sosyal Güvenlik Kurumu’na dosya tescili açanlarda işe giriş için tescil tarihinden itibaren 1 aylık süre bulunmaktadır. Ayrıca tarım, inşaat, balıkçılık işyerleri ile pazartesi günü işe başlayan çalışanların işe girişleri aynı gün verilebilmekte. İşe giriş verilme süreleri ve tüm istisnai durumlar için işe giriş bildirgesi verilme süresi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yukarıda belirtilen istisnai durumlar haricinde işverenler işe giriş bildirgelerini geç vermeleri halinde idari para cezasına tabi tutulurlar. İşe giriş bildirgesinin geç verilmesinden dolayı işverenler hakkında her bir sigortalı için brüt asgari ücret kadar idari para cezası uygulanır. İşe giriş en fazla geriye dönük 1 yıl için verilebillir. Öncesi için sistem izin vermeyebilir.

1 ay geriye dönük sigorta yapılır mı ?

Yukarıda belirtildiği gibi işe giriş bildirgesi ile aylık prim ve hizmet belgesi cezası verilmek şartı ile geriye dönük 1 ay için bildirge verilebilir. İşe giriş için aylık brüt asgari ücret kadar, ek bildirge için ise brütün 1/8’i kadar ceza uygulanır. Güncel brüt asgari ücret tutarlarına  brütten nete maaş hesaplama sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

3 ay geriye dönük sigorta yapılır mı?

Geriye dönük sigorta girişi nasıl yapılır konusunda genellikle 3 aylık sigorta talebi olmaktadır. Özellikle konsolosluklara yapılacak vize başvurularından önce okurlarım bu konuda bana sık sık soru sormakta. İşveren geriye dönük sigorta işe giriş bildirgesini cezalı olarak verip hizmetleri de geç bildirebilir. Ancak SGK işleme almayabilir. Denetim sürecinden sonra çalışmanın fiili olup olmadığına kanaat getirilir. Çalışma fiili ise hizmetler işlenir değilse işlenmez. Bu da en az 1,5-2 yıl arasında sürer.

6 ay geriye dönük sigorta

Sigorta girişi geriye dönük yapılır mı kısmında anlattığım gibi işe giriş bildirgesi geriye dönük cezalı olarak verilebilir. Ancak SGK hizmetleri işlemez. Denetim yapıldıktan sonra eğer hizmet fiili ise işlenir. Değilse işlenmez. Bu sürecin tamamlanması da bir hayli uzun sürmekte.

Geriye dönük prim ödemesi nasıl yapılır ?

Gelelim geriye dönük sigorta ödemesinin yapılıp yapılmayacağına ve geçmişe yönelik sigorta yapılır mı sorusunun cevabına. İşverenlerin işe giren çalışanlar için işe giriş bildirgesi verme sürelerine yukarıda yer verdik. İşe girişin ardından ise prim gün sayısı ve kazançlarını içeren beyannamelerin her ay için takip eden ayın sonuna kadar elektronik ortamda verilmesi zorunludur. Bu süreden sonra verilmesi halinde geç bildirimden dolayı idari para cezası uygulanır.

Geriye dönük olarak ssk bildirgesi cezalı olarak verilebilir. Burada iki uygulama mevcut.

  • İşveren verilmesi gereken son tarihin ay sonundan başlayarak 3 ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirgeyi verirse işe giriş bildirgesi olması koşulu ile SGK bu talebi dikkate alır ve cezalı olarak bildirgeleri işler. Şöyle ki Şubat ayında başlayan bir çalışan için geç bildirgenin Haziran ayı sonuna kadar SGK’ya verilmesi durumunda SGK denetime tabi tutmadan işleme alarak hizmetleri işler ve idari para cezasını uygular.
  • Bir diğer uygulama ise verilmesi gereken son tarihin ay sonundan başlayarak 3 aylık süreden sonra verilen geriye dönük ek bildirgeler direkt olarak işleme alınmaz. Denetim yapılır eğer gerçekten fiili çalışma varsa hizmetler işlenir yoksa talep reddedilir.

Geriye dönük sigorta girişi kaç gün için verilebilir ?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi geri dönük sigorta girişi en fazla 90 gün için yapılabilir.  3 aydan daha eski süreler için verilecek beyannameler Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından yapılacak denetimler sonucunda işleme alınabilir ya da reddedilebilir.

Geriye dönük sigorta girişi cezası ne kadar ?

Yukarıda geriye dönük sigorta girişi yapılır mı başlığı altında da anlattığımız gibi işverenler sigorta beyannamelerini belirli şartlarda geriye dönük olarak verebilmektedirler. Geriye dönük olarak verilecek;

  • Ek beyannameler için sigortalı başına brüt asgari ücretin 1/8’i tutarında,
  • Asıl beyannamelerde geriye dönük Sgk prim ödemesi için ise brüt asgari ücretin 1/5’i tutarında idari para cezası uygulanır.
  • Brüt asgari ücret esas alınarak geriye dönük işe giriş durumunda uygulanacak güncel idari para cezası tutarlarına SGK idari para cezası ne kadar sayfamızdan erişebilirsiniz.

Geriye dönük ssk prim ödemesi nasıl yapılır ?

Yukarıda belirtilen sürelerde bildirgeler Sosyal Güvenlik Kurumu’na geç verilse bile bunlar işleme alınır ve işleme alınan bildirgeler prim günü olarak çalışanın hesabına yansır. Yani eğer fiili çalışma varsa işveren tarafından geriye dönük 4 ay öncesine kadar cezai işleme de katlanmak koşulu ile aylık prim ve hizmet belgesi verilebilir.

Ssk ara boşluk ödemesi nasıl yapılır ?

Sigortada borçlanma yapılacak süreler Kanunda açık ve net olarak belirtilmiştir. Örneğin erkekler için askerlik süreleri, kadınlar için doğumdan sonraki 24 aylık sürelerde prim ödenmeyen süreler için doğum borçlanması bunlara örnek verilebilir. Bunun haricinde boşta geçen sürelerin Kanunen borçlanılabilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Geriye dönük sigorta primi düzeltmesi nasıl yapılır ?

Geçmişe dönük Sgk girişi süresi dışında yapıldığında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ceza uygulanır. Ancak bildirge verilip sonradan Sgk geriye dönük bildirge düzeltmesi istendiğinde genellikle düzeltme bildirgeleri için idari para cezası uygulanmaz. Tabi burada istisna durumlar da söz konusu.

Eğer geriye dönük düzeltme işleminde prime esas kazanç ya da gün sayısında bir artış varsa bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu denetmeni tarafından araştırma yapıldıktan sonra işleme alınması gerekebilir. Kazanç ya da gün sayısına bir artış yoksa genellikle düzeltme talepleri cezasız olarak yerine getirilir.

Geriye dönük sigorta parası almak mümkün müdür ?

İşveren geriye dönük sigorta yapabilir mi konusunda araştırılan bir diğer husus ise geriye dönük sigorta primlerinin iadesinin alınıp alınamayacağı hususu olmaktadır. Eğer ilk defa sigorta ya da bağkur başlangıcınıza göre emeklilikte zaruri olan yaş şartını sağladıysanız Sosyal Güvenlik Kurumu’na bir dilekçe ile başvurarak adınıza yatan primlerin iadesini talep edebilirsiniz.

Bilerek sigortasız çalışmak nasıl sonuç doğurur ?

Geçmişe dönük sigorta yapılır mı konusunda detaylı bilgi verdikten sonra gelelim bilerek ve isteyerek sigortasız çalışmanın işçi açısından yaratacağı olumsuzluklara. İşçinin sigortasız çalıştırılması ve bunun tespiti sonucunda işverene yüksek miktarlarda SGK idari para cezası uygulanır. Ayrıca bildiği halde sigortasız çalışmaya göz yuman işçi hakkında da Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurunda bulunur ve haklarında soruşturma açılır.

Sigorta ara boşluk ödeme nasıl yapılır ?

Çalışılmayan halk arasında ara boşluk süresi olarak tanımlanan hizmet sürelerinin borçlanılması mümkün değildir. Kanunda borçlanılabilecek süreler açık olarak belirtilmiştir. Bu süreler;

  • Erkekler için er ve erbaş olarak geçen süreler,
  • Kadınlarda doğumdan sonra 24 aylık sürede prim ödenmeyen süreler,
  • Yurtdışında geçen çalışma süreleri ve ya ev hanımları için anlaşmalı ülkelerde geçen ikamet süreleri gibi süreler.
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Geriye Dönük Sigorta Girişi Yapılabilir mi, Geçmişe 1 Ay ?” üzerine 59 yorum
  1. selamlar sigorta girişim 1992 sigortadan eyt kapsamına giriyorum fakat sigorta prim günüm 500 gün eksik 2007 den beri bağkur luyum bağkurdan da prim günüm 9000 günü tamamlamıyor.son 7 sene de 3.5 sene kuralına takılıyorum sigortaya geçtim şimdi sormak istediğim sigortayı 3.5 sene ödemeden bu süreyi kısaltmak mümkün mü?

    Yanıtla
  2. Merhaba hocam ben öğretmenim eş durumundan tayin istemem için eşimin 360 gün sigortalı olması gerekiyor. Atamalar Ağustosta yapılıyor bu yüzden ben geçmişe dönük olarak haziran ayından itibaren sigortasını gösterebilir miyiz?

    Yanıtla
  3. Merhabalar hocam size sormak istediğim konu ben 1995 ile 2000 yılları arasında köy koruculuğu yaptım ve 2003 yılında kamuda işe başladım şuan 20 yıldır memur olarak çalışıyorum fakat daha sonra bildiğiniz gibi görevde olan köy korucuları sigortalı oldular ve geçmişte görev yaptıkları sigortasız yıllarıda sigortalı hesapladılar benim görev yaptığım yıllarda sigortasız görev yapmaktaydım fakat ben maaş ta alıyordum ve şuan elimde o yıllara ait göreve başlama ve görevden ayrılma onaylarım bulunmakta fakat sgk sisteminde o yıllara ait görev yaptığıma dair bilgi çıkmıyor mahkemeye verirsem bir şansım olurmu konuyla ilgili bilgi verirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
  4. Merhabalar 2000 ve 2005 yılları arasında bugün yarın derken sigortasız çalıştırıldım yani tam 5 yıl çöp oldu,,,Yeni öğrendim dava açılabiliyormuş ancak bunun susüresi de 5 yılmış işten çıkış tarihinden itibaren…Yinede bir ihtimal var mıdır dava açıp sigorta başlangıcını 2000 yılından itibaren yapmaya yada 5 yıllık çalışmışlığın bedelimi almak mümkün mü?

    Yanıtla
  5. Merhaba babam iş yerini 01.02.2001 tarihinde açtı fakat beni 16.11.2002 tarihinde ssk lı yaptı ve 2022 tarihine kadar kesintisiz ödedi.Şimdi ben eksik sigorta bildirimi yapabilirmiyim,zaman aşımı varmı,en az kaç aylık yapabilirim,önce sgk yamı dilekçe vermeliyim,yani ssk girişimi 2001 yılına çekebilirmiyim.Teşekkürler

    Yanıtla
  6. Merhaba Ömer Bey,
    1993/1996 yılları arasında çalıştığım işyerinde sigorta girişim yapılmadığını henüz öğrendim, Ben ve birkaç aynı işyerinden arkadaşım da aynı durumdan mağdur. İşyeri halen aktif. İşverenle Görüşüp geriye dönük tescil işlemini gerçekleştirmesini istesek ve kabul görse, bu tescil işlemi imkan doğrultusunda mı? cezası ne kadar?
    Teşekkürler

    Yanıtla
  7. Merhaba sigorta girişim 13.11.2001 2000 yılında süt satışı yaptım elimde fatura var sigorta girişimi 2000 yılına geri çekme imkanım varmı.Eğer 2000 yılına çekilirse daha sonra askerliğimi satın alarak eyt kapsamına girebilir miyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet süt kesintisi ile 2000’e çekebilirsiniz. Askerliğiniz de kesinti tarihinden önce ise ve borçlanma yaptığınızda 08.09.1999 tarihi öncesine çekecek kadar yeterli gününüz varsa olur. EYT kapsamına girebilirsiniz.

      Yanıtla
  8. Benim 1999 öncesi çalıştığım işyeri sigortamı 2000 mart Ayın da yapmış eskiden borservis askerlik için vardı ozaman almıştım orda kaşeli imzalı 1997 yazıyor sahitlerimde var ama şirket kapandı şahısları şikayet edebilirmiyim veya isveren kendi isteği ile yatirabilirmi

    Yanıtla
  9. Ömer bey merhaba.
    96-97 yıllarında bir işyerinde çalıştım. Maalesef sigortamı yapmadılar. Tabi şimdi üzerinden yıllar geçti ve hak düşürücü süre geçmiş oldu. 3 tane şahidim var beraber çalıştığım. Herhangi matbu evrakım yok ne yazık ki. Araştırınca dava açsam da bir kazanım elde edemeyeceği bilgisi haiz oldu. Firmada kapanalı çok olmuş. Lakin su şekilde yaklasirsak olaya bir kazanım elde edebilirmiyim.
    Ben bu firmada 96-97 yılları arasında çalıştım. Sonra öğrenimime devam ettim. Okul bittikten bir süre sonra tekrar aynı yerde 2001 son ayına kadar çalıştım.
    Birincisi, insanların sigortalı veya sigortasız çalışmasını denetlemek SGK nın görevi değilimdir. Yani buradan SGK görevini yapmamış yaklaşımında bulunabilir miyim.
    İkincisi ise, bildiğiniz üzere emeklilik kanunu 2002 yılında değişti ve o kanuna göre 79 doğumlu birinin 18 yaşında çalışmaya başlaması neticesinde emeklilik yaşı 58 di. (Yani kanuna göre 96-97 yılları da sigorta primi ödenmeye başlamış birisinin en erken emeklilik yaşı). 2002 sigorta kanununa göre Sigorta prim ödenmeye başlanan tarih olan 2002 ye göre ise benim emeklilik yaşım en erken 60 idi. Yani göründüğü üzere 2002 kanunu benim şartlarimda birinin 96 yada 02 sigorta primlerinin ödenmeye başlamasının arasında bir fark yoktu.
    Lakin, şimdi bildiğiniz üzere kanun değişti ve benim durumdaki birisi99 öncesi sigorta girişi olsaydı emekliliği hak etmiş olacaktı. Ama prim ödenmeye başlanan tarih 02. Dolayısıyla EYT kapsamına giremiyorum.
    Aslında bunun bir nevi o yıl çıkan kanundan kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü 02 de kanun cikmasaydı o tarihlerde SGK ya başvurasaydım o yıl bile emekli yaşım belli olmuş olacak ve ona göre hareket edebilecektim.
    02 de kanunun çıkması benim haklarımı sıfırladı için SGK ya başvursamda vurmasamda aşağı yukarı aynı yaşlarda emeklilik haketmiş olacaktım.
    Kanun geriye dönük işletildi lakin hak düşürücü süre kanunun geriye dönük işletilen süreden küçük olduğu için bir hak mağduriyeti oluştu.
    Yorumlarınız nedir. Çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba Suat BEY. Yapılabilecek tek şey dava açmak. Başka yapabileceğiniz hiç bir şey yok maalesef. Yorum olarak ne dememi bekliyorsunuz ki. Siz hepsini özetlemişsiniz zaten.

      Yanıtla
    • Bende sizinle aynı durumdayım. 79 luyum , ilk iş yerim öğrenci olduğumuz için sigorta girişi yapmamıştı dönemsel çalışıyoruz diye. ben 99 yazından itibaren her yaz düzenli olarak çalıştım. Ama ilk girişim 2003 Ocak. Şirket iflas etti kapandı. birkaç avukata danıştım ispat etmenin çok zor olduğu söyleniyor. Elimde şahit dışında ödemelerimi aldığım belgeler vs hiçbirşey yok.

      Yanıtla
  10. merhaba 99 öncesi 8 farklı yerde çalıştım hiçbiride sigortamı ytırmamış girişimi yapmamış.sadece tanıklar o dönemde çalışan sigortası yapılanları tanık göstersem kazanma şansımız varmı çünkü o yıllarda sigorta yapan işyeri çok az dı ülkenın yarısı mahdur

    Yanıtla
  11. Ömer bey merhaba
    1979 doğumluyum 1993 yılında çıraklık eğitim merkezine gittim ilk sigorta numaram oradan başlıyor primlerim ilk defa 2002 yılında yattı çalıştığım bu firmaya dava açabilir miyim şahitlerim de var şu an 7400 günüm var emekli olabilir miyim çok teşekkürler

    Yanıtla
      • Benim durum biraz karışık hocam sene 96 çıraklık eğitime başladım.20.09.96 sayet okul 3 yil sürüyor ise 99 un haziran ayında okulum bitmiş olur ve ayni is yerinde 01.08 2000 de resmi sigorta girişi yapılmış yani yaklaşık 14 ay sigortam yapılmamış ve bu isyerinden askere gittim şuan 7200 günüm var ama bir işe yaramıyor herkez hizmet tespit davası ac diyor konuya hakim biri olarak siz ne yapmami tavsiye edersiniz saygılar

        Yanıtla
        • Merhaba. Elinizde çalıştığınıza dair kanıtlayıcı belgeler ve bordro tanıkları mevcutsa dava açmanızı öneririm ben de.

          Yanıtla
  12. Merhaba Ömer bey 04.06.2001 SSK girişim
    iş yerim çalıştığım halde 4 ay beni geç başlatmış o dönemde çalıştığına dair şahitlerim var girişimi
    Geriye çektirebilirmiyim nasıl bir yol izlemem gerekli teşekkürler

    Yanıtla
  13. Slm ben 1981 doğumluyum 1998 senesinde bir iş yerinde çalıştım ama sigorta yapmadılar ve sigorta girişim 2003 yılında bunun için ne yapmalıyım dava açabilir miyim ve ya o iş yerim deki patron evet bir günde olsa çalıştı benim yanımda derse olurmu

    Yanıtla
  14. Merhaba ömer beyy 2000 yılında 8 ay bir iş yerinde şoför olarak çalıştım sigortam yapılmamış dava açabilirmiyim
    Bu araçla trafik kazası yapmıştım mahkeme kararlarını delil gösterip iş sgk pirimlerini iş veren veya kendim yatırıp sgk girişimi 2000 yılına çekebilirmiyim not yanında çalıştığım kişi vefat etti verasetçileri var

    Yanıtla
  15. İyi akşamlar ben 01.01.1981 doğumluyum 16 05 1997 sigorta girişi yapılmış otelde komi olarak çalışıyordum 24.08.2001de 18ay askerlik yaptım ilk sigorta günüm 2004 te çalışmaya başladığım otelde sigorta ilk defa yatmış geriye dönük ne yapabilirim

    Yanıtla
      • Merhaba ömer bey ben 95 ten 98 yılına kadar babamın yanında çalıştım 4 kardeşiz iki abimin sigorta girişi yapılmış ama benimle küçük kardeşime yapılmamış.çalıştığıı ispatlayacak şahit var ama belge bulamadım henüz babama dava açııp girişimi 95 yılına çekebilirmiyim.ve oluyorsa ne yapmalıyım

        Yanıtla
  16. Ömer bey 1980 doğumluyum işe giriş 01.09.1999.uzun vade hizmet başlangıcı 10.09.1999 eyt dışında kalıyorum bunu nasıl düzeltirim aynı is yeri yapmış boyle

    Yanıtla
  17. Merhaba Ömer bey ilk işe giriş tarihim 20-01-2000 tarihi. Eğer EYT çıkarsa 8.ay 1999 yılından önceki yaptığım üniversite sınavını borçlanma imkanı varmıdır. Birde 99 yılından önce lise yıllarında yaz tatillerinde çalışmışlığım var ancak sigorta girişim yok. Çalıştığım yeri mahkemeye vererek giriş yılıma çekebilirmiyim. Yada başka yolu varmı. Askerliğimi üniversiteden sonra yaptığım için onu zaten yapamıyorum.
    Saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba. Üniversite sınavını borçlanma diye bir şey yok:). Sigortanızı yapmayan işverene dava açabilirsiniz. Ancak onlar sizden kanıtlayıcı belge ya da en az 2 bordro tanığı isterler. Gerisi mahkemenin takdirine kalıyor.

      Yanıtla
      • 1997 yılında işe başladım.İşveren sigorta girişimi 13.11.2001 tarihinde yapıp 20.11.2001 tarihinde çıkış yapmış.Oysa ben 2004 Eylül ayına kadar çalıştım.Dava açıp sigorta girişimi geriye çekebilir miyim

        Yanıtla
          • Zaman aşımı olayı varmı. Elimde belge yok sadece tanık var dava açabilir miyim

          • Zaman aşımı var. Ancak kanıtlayıcı belge olduğu zaman işlemiyor mahkeme işleme alabiliyor. Sadece tanıkla biraz zor ama şansınızı deneyin.

  18. Merhaba 1970 doğumluyum 1988 esnaf ve sanatkarlar odası 1989 ticaret odası kaydım var ticari hatlı minübüs ailemize ait araç da çalıştım 1998 senesi üzerime ticari taksi 8ay kadar üzerimde kaldı lakin vergi mükellefi vergi no almama rağmen bağkur girişi olmamış 8ay sonra taksiyi satıp yine minübüse döndük ve 2004 yılına kadar ssk yada bağkur girişim yok bu durumlarda geriye dönük bağkur girişi yapmam mümkün mü Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. 2008/10 dönemi öncesi geriye dönük bağkur tescili biraz sıkıntılı olmakta. 04.10.2000 tarihinden önce tescil için herhangi bir başvurunuz var mı SGK’ya?

      Yanıtla
      • hayır yok 01,08,2004 hizmete aşlama tarihi öncesi için bir başvuru hiç yapmadım. böyle hakkım varmı var ise hangi yolu izlemeliyim Teşekkürler

        Yanıtla
  19. Nerhaba Ömer bey ben ve aikem 2017 senesinde memleketimiz edirneden İstanbul taşındık annem ve ben textil atölyesinde çalışmaya başladık ben 1 sene jadar annem 2 sene ayni iş yerinde çalıştı ve 2017 senesinde atölyede calisan hic kimsenin sigorta giriş yoktu bizde tam bu konuları bilmedigimizden ve kaldığımız bölgeden başka carsı yada gezmeye gidemiyorduk yabancı bir sehirdesin kimseyi tanımıyorsun kışaçası o çalıştığımız textil atölyesi 2017 senesi ssk giriş nasil ispat edebiliriz akrabalarım ve biz çalışıyorduk tabiki iş yerine 2003 senesinde iflas etmiş bu konuda cevap verirseniz çok sevinirim

    Yanıtla
    • Merhaba. Dava açabilirsiniz. Eğer birlikte çalıştığınız kişiler varsa onları da şahit gösterebilirsiniz.

      Yanıtla
  20. 2000 Mayıs 2001 haziran arası bir şirkette çalıştım.bu şirket bana 2001 20 martta sigorta girişi yapti bende 2001 1 mayısta işi kendimi bıraktım.bu şirket ben işi bıraktıktan 2 yıl sonra iflas etti ben Mayıs 2000 den 20. Marta kadarki çalışmalarımı sahitlendirirsem hakedebilirmiyim?

    Yanıtla
    • Merhaba. Buna mahkeme karar verebilir. Şahitlerle sigorta işlenmesi kararı hakim takdiri. Bir şey diyemem.

      Yanıtla
  21. Merhabalar. 1977 doğumluyum. Sistemde sigorta başlangıcım 2000 görünüyor ama 1996-2000 arası birçok sinema filmi ve tv dizisinde çalıştım. Beraber çalıştığım arkadaşlarımın çoğunun başlangıcı 96-97-98 görünüyor ama ben ve birkaç kişi o tarihlerde sigortalanmamış. Jeneriklerde adım geçiyor çalıştığımı kanıtlayabilirim. Başlangıç tarihimi eskiye çektirebilirmiyim böyle bir yasa varmı? Ya da büyük bir avantajı var mı? Teşekkürler

    Yanıtla
  22. Merhaba 1996 ile 1998 yılları arasında Beko-Arçelik yetkili servisinde teknik eleman olarak çalıştım fakat tarafıma sigorta yapılmadı.2002 yılından günümüze kadar kendi işyerimde bağkur primi ödemekteyim .96 ile 98 yılarında çalıştığım iş yerinin sigorta işlemlerinden nasıl yararlanabilirim

    Yanıtla
  23. Merhaba Ömer bey. Sigorta çıkışım 15 Mart’ta yapilmasi gerekirken 5 Mart’ta yapildi. Yani 10 gün daha prim yatırılması gerekiyordu. Bu durumda işveren SGK’ya düzeltme talebinde bulunabilir mi? Düzeltme mümkün müdür ve işverene bunun cezası olur mu?

    Yanıtla
Yorum yapın