Ek 9 10 günden fazla Ev hizmetlerinde çalıştırmış olduğunuz hizmetçi, bakıcı, bekçi v.s. gibi çalışanınız eğer ay içerisinde 75 saatten diğer adı ile 10 günden fazla çalışıyorsa bu kişileri ev hizmetleri diğer ismi ile SGK Ek9 10 günden fazla çalışanlar kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeniz gerekiyor. Ek9 10 günden fazla başvuru işlemleri, sigorta prim teşviklerinden yararlanma şartları, SGK 10 günden fazla ödeme ve ek9 10 günden fazla işten çıkarma konusunda merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Eğer çalışanınız ay içerisinde 10 günden az (75 saatten az) çalışıyorsa bildirim ve prim ödeme işlemleri konusunda bilgi için Ek 9 10 günden fazla ödeme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Ek 9 SGK10 günden fazla konusunda detaylı bilgi ise yazımızın devamında..
Ek9 10 günden fazla başvurusu nasıl yapılır ?
Evinizde ay içerisinde 75 saatten fazla yani 10 günden fazla çalışanınız varsa bu kişinin sigorta bildirimini Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda kolayca yapabilirsiniz. Başvurular eskiden formla yapılabiliyorken son yapılan düzenleme ile SGK işyeri tescil uygulaması üzerinden elektronik ortamda yapılması gerekmektedir. Kolay işverenlik kapsamında olan ev hizmetlerinde tescil başvurusu yaptıktan sonra sistem her ay tahakkuku otomatik olarak yapmaktadır. Ev hizmetleri 10 günden fazla başvurusu için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz;
- Öncelikle buradan e-devlet şifrenizle E-SGK tescil uygulamasına giriş yapın⇒ SGK işyeri tescil uygulaması girişi.
- Ek 9 10 günden fazla e-devlet başvuru sistemine giriş yaptıktan sonra “Gerçek Kişi İşyeri Bildirgesi Düzenle” menüsü ile devam edin.
- Açılan ekranda öncelikle “Kolay İşverenlik Kapsamında İşyeri-Evet-Ev Hizmetleri” seçeneğini seçin.
- Gerekli alanları doldurduktan sonra ileri diyerek Adres Bilgileri, Nace Bilgileri, Yönetici bilgileri gibi tüm alanları eksiksiz olarak doldurun.
- Son aşamada onaya gönderdikten ve SGK tarafından onay verildikten sonra kolay işverenlik uygulaması üzerinden teşvik tanımlaması, gün ve prime esas kazanç bilgileri gibi bilgilerin girişini yapmanız gerekmektedir. Kolay işverenlik nedir, tanımlama nasıl yapılır başlıklı yazımızdan konu hakkındaki tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.
Ek 9 10 günden fazla teşvik şartları nelerdir?
Ev hizmetleri kapsamında 10 günden fazla çalıştırdığınız sigortalılar için yararlanabileceğiniz birçok sigorta prim teşviki bulunmakta. Bu teşviklerin hem çalışan hem de işveren açısından gerekli şartları bilmeniz ve teşvikte primin ne kadarının karşılandığına hakim olmanız sizin için avantajlı olacaktır. Ek 9 10 günden fazla başvuru formunda yer alan ve yer almayan ev hizmetleri sigorta teşvikleri aşağıdaki gibidir.
Teşvikli ve teşviksiz olarak ev hizmetleri kapsamında ödenen güncel sigorta prim tutarlarına ev hizmetleri sigorta primi ne kadar sayfamızdan göz atabilirsiniz.
5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin (1) bendi
Bu teşvikten yararlanabilmeniz için ek 9 prim ödemelerinizi düzenli yapmanız ve geçmiş dönem prim borçlarınızın olmaması yeterli. Haricinde bir şart aranmaz. Prim oranında 5 puanlık indirim sağlar. Normalde bir çalışan için brüt kazancın %37,5’i oranında sgk ödemeler-ek 9 10 günden fazla çalışan prim ödemesi yapılırken bu teşvik yani 5510/5 puanlık indirim kapsamında brüt kazanç üzerinden %32,5 oranında 10 günden fazla sgk ödemesi yaparsınız. Sgk ek 9 formunda bu kutucuğu işaretlemeyi unutmayın sakın.
4447 sayılı Kanunun 50’nci maddesi
Diğer ismi ile 15921 teşviki olarak adlandırılır. Teşvikten yararlanabilmeniz için ev hizmetleri kapsamında işe aldığınız çalışanın işe alınma tarihi itibariyle İŞKUR’dan işsizlik maaşı alıyor olması gerekiyor. Tabi bunun haricinde prim ödemelerinizi düzenli yapmanız ve geçmiş döneme ilişkin borçlarınızın da olmaması gerekiyor. Onun haricinde şart aranmaz. Bu şartların sağlanması halinde ek9 10 günden fazla prim hesaplaması toplam brüt kazancın %33,5’i oranında prim devlet tarafından karşılanır.
Ek 9 10 günden fazla teşvik süresi
Ek 9 10 günden fazla teşvik süresi yararlanılan teşvik, işveren ve çalışanın durumuna göre farklılık gösterir. Eğer yeni sistemde kolay işverenlik kapsamında tescil açtırdıysanız SGK İşveren Sisteminde-Teşvikler ve Tanımlar bölümünde teşvikten yararlanmada kalan süre konusunda bilgi bulabilirsiniz. Eski sistemde başvuru varsa teşvikten yararlanmada kalan sürenizi SGK’dan öğrenebilirsiniz.
Ek9 10 günden fazla prim ödemesi nasıl yapılır?
Başvuruyu yaptıktan sonra ilk ek9 10 günden fazla prim ödemesini takip eden ayın sonuna kadar ödemeniz gerekiyor. Zaten borç tahakkuku da takip eden ayın başı itibariyle oluşuyor. Örneğin 15 Eylül 2019 tarihi itibariyle işe aldığınız çalışan için prim borç tahakkuku 01 Ekim 2019 tarihinden itibaren sistemde görünür. Siz de 2019/Ekim ayına ilişkin 16 günlük ek9 10 günden fazla prim borcunu 31 Ekim 2019 tarihine kadar ödemeniz gerekir.
Ödeme işlemleri işveren T.C. numarası üzerinden tüm bankalardan, anlaşmalı bankaların ATM’lerinden, mobil ve ya internet bankacılığı şubelerinden, kredi kartı ile SGK prim ödeme sisteminden yapılır. Ödeme menüsü bankalarda SGK Ödemeleri- Ek 9 10 günden fazla ödeme ya da ek 9 10 günden az ödeme menüsünden yapılır.
Ek9 10 günden fazla prim ödemesi e devletten yapılır mı ?
Sgk ek9 10 günden fazla ödemesini e devlet sisteminde yer alan SGK Kredi kartı ile prim ödeme uygulaması üzerinden işveren T.C. Kimlik numarası ile giriş yaparak ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ile prim ödeme sistemine buradan giriş yapabilirsiniz >> SGK kart ile prim ödeme sistemi.
Sisteme T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra;
- Sorgu Türü: Diğer Tahsilatlar seçeneğini seçtikten sonra,
- Sorgu Tipi kısmında 10 günden az çalışan primini ödemek için 60 Ek-9 10 Günden Az Tahsilatı,
- On günden fazla çalışan primini ödemek için 61 Ek-9 10 Günden Fazla tahsilatı seçeneğini,
- Eğer ev hizmetlerinde 10 günden az çalışan iseniz ve hizmetlerinizi kendiniz tamamlayacaksanız 62 Ek-9 Hizmet Tamamlama Tahsilatı seçeneğinden giriş sağlamanız gerekiyor.
Ek 9 10 günden fazla borç sorgulama nasıl yapılır?
Borç sorgulama işlemini de SGK kart ile prim ödeme sisteminde yukarıda ek 9 10 günden fazla prim ödemesi yapacağınız menü üzerinden yapabilirsiniz. Ayrıca internet bankacılık kanallarında da T.C. numaranız ile SGK-SGK ek 9 10 günden fazla ödeme menüsünden toplam prim borcunuzu sorgulayabilirsiniz.
10 günden fazla prim ödeme sorgulaması nasıl yapılır ?
E devlet şifreniz varsa yukarıda belirtilen menülerden sorgulama yaptığınızda tüm borcunuzu görüntülersiniz. Daha önce sgk 10 günden fazla prim ödemelerinize ilişkin döküm istiyorsanız bunları da bağlı olduğunuz SGK’dan alabilirsiniz. Geçmiş Ek9 10 günden fazla prim ödemesi sorgulama işlemi e-devletten ya da başka online bir uygulama üzerinden şu an için yapılamamakta.
Ek 9 10 günden fazla işten çıkış
Ev hizmetlerinde çalışan sigortalıyı işten çıkarmak için sigortalının işten ayrılış bildirgesinin elektronik ortamda düzenlenmesi gerekmektedir. İşten ayrılış bildirgesinde çıkış verildiğinde sistem otomatik olarak çıkışını yapacaktır ve bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu’na ayrıca dilekçe vermenize gerek kalmayacaktır. Ancak eski sistemde Ek 9 başvuru formu ile tescili açılanların çıkış işlemleri için yine Ek 9 ev hizmetleri başvuru formundaki çıkış bölümünün doldurularak SGK’ya elden verilmesi gerekmektedir.
Ek9 10 günden fazla kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilir mi ?
Bildiğiniz üzere kısa çalışma ödeneği uygulaması özellikle Covid-19 ile birlikte iyice gündeme gelen konulardan birisi olmuştur. Kısa çalışma ödeneğinden ev hizmetlerinde 10 günden fazla sigortalı çalıştıranlar yararlanamamakta. Çünkü bu ödenekten yararlanacak işyerinin mücbir sebep kapsamında kapatılmış olması ya da faaliyetini azaltmış olması gerekmekte. Ancak bu kapsamda prim ödemesi yapanlar ücretsiz izin maaş desteğinden yararlanabilmekte.
Ek 9 10 günden fazla çalışanların hakları nelerdir ?
Ek-9 kapsamında 10 günden fazla çalışanların hakları sigorta kapsamında çalışanların hakları ile birebir aynıdır. Yani;
- Bu sigorta emeklilik sigorta kolunda sayılır ve uzun vade sigorta primleri yatar.
- Hastalık sigortası haklarından yararlanabilirsiniz.
- SGK tarafından ödenen doğum, emzirme yardımı ödemelerinden yararlanabilirsiniz.
- Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi haklardan yararlanabilirsiniz.
EK 9 ev hizmetlerinde çalıştırılan hizmetli, temizlikçi, bakıcı gibi kişilerin sigortalanmasını sağlayan bir sigorta koludur. Bu çalışanlar ile ilgili düzenleme 5510 Sayılı Kanunun Ek 9’uncu maddesinde yer aldığından bunlar Ek 9 sigortalıları olarak tanımlanmaktadır.
Ek9 ev hizmetleri kapsamında bildirilen sigortalılar için SGK tarafından oluşturulan tahakkuk diğer adı ile prim borcu Ek9 10 günden fazla ödemesi olarak tanımlanır.
Sigorta başvuruları E-SGK tescil uygulaması üzerinden yapılmaktadır. İçeriğimizde adım adım nasıl yapabileceğiniz anlatılmıştır. Başvuruda artık Ek 9 10 günden fazla formu kullanılmamaktadır. Ancak eski sistemde sigortası başlatılanların bu formla çıkışının yapılması gerekmektedir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
ömer bey merhaba,
ek 9 kapsamında 3.5 yıl çalıştım, 8 ay önce işverenim sgk giderek form doldurup iş çıkışımı verdi, 8 aydır da işsizlik parası alıyorum. ancak e devlette ile giriş bildirgesinde iş çıkış tarihim yazmıyor. bu normal mi? e devletten emeklilik dilekçesi vermeye çalıştığımda iş vereniniz kuruma iş çıkınızı vermemiş filan diyor
Merhaba. Çıkış verilmediyse işsizlik maaşını nasıl aldınız. Bir hata var orada bence.
Merhaba Ömer bey,
Ev hizmetlerinde çalışanımız özel nedenlerle ayılmak istiyor, 2 yıl boyunca 4447/ 10 kapsamında primleri ödendi, ilgili açıklamalardan anladığım kadarıyla 10 günden fazla çalışanlar için geçerli olan bildirgenin (Ek 1) işten ayrılma bölümünü doldurduktan sonra kimlik fotokopileri ile işten ayrılma tarihinden itibaren 10 gün içinde SGK’ya başvuru yapmamın yeterli olacağını düşünüyorum, ilave bir belge veya bilgiye gerek var mıdır? Bir de çalışan kendisi ayrılacağı için tazminat hakkı doğmaz diye biliyorum.
Son olarak yine 10 günden fazla ev hizmetlerinde çalıştıracağım yeni elemanım için de aynı teşvikten faydalanabilir miyim,
Selamlarımla
Merhaba. İşe girişi formla yaptıysanız çıkışı da dediğiniz gibi formla yapabilirsiniz. Ancak işe giriş kolay işverenlik kapsamında yapıldıysa işten ayrılışı elektronik ortamda yapmanız lazım. İşçi kendisi ayrılacaksa buna dair bir dilekçe almanızı öneririm. Bu durumda tazminat hakkı olmayacaktır.
merhaba,
ek-9 kapsamında ev hizmetlisi olarak 3,5 yıl çalıştım. 1 mart 2022 işten çıkışım verildi.
problem şu: tam 3,5 yıldır her ayın başında (en fazla 2 gün oynar) geçen aya ait primin gözüküyordu. yani şubat ayı 30 günlük pirimim mart’ın 2 sine kadar e devlete gözüküyordu… (sanırım ek9 kapsamıyla ilgili) yani diğer 4a lılar gibi önümüzde ki ayın 24 beklemiyorum. ama şubat 2022 pirim ödememi göremiyorum. bu gün martın 8 oldu ve şubat ayına ait hizmet hala yok. bunun 1 martta işten çıkışla ilgisi olabilir mi?
işin kötü tarafı işkur’a başvurdum. işkur son 120 günü baz aldığından benim şubat ayı görünmediği için işkur’da işsizlik ödeneği vermeyecek.
not 1: prim ödemesi yapıldı dekontlar var.
not 2: ilgili sgk fiziken gidildi. onlarda olayı çözemedi. biraz daha bekleyin sonra gelin olmazsa ankara’ya bir yazı yazalım dediler.
sizin fikriniz nedir ?
Merhaba. Sistemden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Düzelecektir biraz bekleyin. Eğer düzelmezse bağlı olduğunuz SGK’nın arıza kaydı oluşturması gerekir bununla ilgili.
Merhaba bakıcı olarak çalışmaktayım yaklaşık 2 aydır işten çıkmak istediğimi belirtiyorum çalıştığım aileye lakin bir harekette bulunmuyorlar bunun için ne yapmalıyım. Benim yapabileceğim bir şey var mı ?
Merhaba. Noterden ihtar gönderin. Verdiğiniz süre içinde işten çıkış yapılmazsa SGK’ya başvurursunuz. SGK gereğini yapar.
Merhaba Ömer bey, 2020 kasim gibi ek 9 4447-19 teşviki ile çalışan bakicimizi işten ayrılışını yapmıştım. Yine aynı teşvik ile eşim için başvuru yapmak isterken bu teşvikten bir defa yararlanıldığını sgk çalışanı sistem üzerinden görerek yararlanamayacagimizi söylediği için başvurunun yapılmamasını dolayısıyla işten çıkış dilekçesi vererek bakicimizi işten çıkardım. Bu calisan yeni bir işe girdi fakat calistigi yeni is yerinde sigorta girişi yapılırken sigortalı olduğu görülmüş. Başta anlattığım gibi maalesef eşim üzerinden sigorta başlatmışlar. Oldukça bi meblağ borç görünüyor. Ne yapalibiriz lutfen yardımcı olur musunuz? Bu borç silinebilr mi? Sgk hatayı kabul edebilir mi? Çok teşekkür ediyorum şimdiden.
Merhaba. Ortada hatalı yapılan bir tescil işlemi varsa ve fiili çalışma yoksa iptal edilmesi gerekir. Durumu anlatır ayrıntılı bir dilekçe ile SGK’ya başvurun. İptal edilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Ek9 kapsamında çalışanımız işten ayrılacağını beyan etti. SGK bunun için istifa mektubu talep ediyor. İstifa mektubunda özellikle belirtilmesi gereken bir durum var mıdır?
Merhaba. Çıkış yasağı olduğu için istemişlerdir. Özel bir şey yazmanıza gerek yok.standart bir dilekçe yeterli olacaktır.
Merhaba Ömer Bey, ev hizmetlerinde çalıştıracağım eleman için sgk’ye gitmeden e-devlet üzerinden başvuru yaptım. Elemanıma bir e-bildiri onayı gitmesi gerekiyormuş. 5 iş günü oldu fakat onay bildirisi falan gitmemiş. Bu bildiri ne kadar sürede gidiyor? Eleman çalışmaya başladı, bu bildiri gitmediği için sigorta başlama tarihinde sıkıntı yaşar mıyız? Teşekkürler.
Merhaba Funda Hanım. Ne kadar sürede geldiği konusunda bir bilgim yok. İsterseniz bağlı olduğunuz SGK’ya bir danışın
Merhaba Ömer bey, ek9 10günden fazla başvuru edevlet üzerinden yapılıyormuş, Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri bildirgesi bölümünden kapıcılık için başvuru yapılan kısma eklemişler. İşim olduğu için online başvuru yapayım dedim ama nace kodunda takılıp kalıyor 970010 kodu doğru girmeme rağmen deftere tabi olmayan işyerleri için seçilebilir yazısı çıkıyor neden olabilir?
Merhaba Hasan BEY. Çözümü hakkında bilgi sahibi değilim maalesef. SGK ile görüşün isterseniz.
Merhaba,
Isveren olarak, EK 9 10 gunden fazla SGK basvurusunu SGK internet sitesi uzerinden “online” yapmak mumkun mu?
Iyi gunler,
Ceylan
Merhaba Ceylan HANIM. E-devlette açılması planlanıyordu ama henüz açılmadı bildiğim kadarıyla. Form ile başvursanız daha sağlıklı olur.
Merhaba Meriç Bey;
Ilk önce çok çok teşekkür ederim.Internette ek 9 ile arastirma yaparken sitenizi gördüm; sorulan her sorulara cevap verdiğiniz için.
ilk kez bende gerçek kişi olarak (işveren) EK 9 10 günden fazla gün sayisi (30 gün) SGK ‘ya müracaatta bulundugum icin degerli bilgilerinize ihtiyacim oldugunu düşündüm. Çalışacak kişinin ve çalıştıracak kişinin teşvik şartlarına uygun olması düşüncesiyle;
1- ise başlama 01.04.2021 bildirdim.
2_ 4447/10.mad. tes.isaretledim.
3_ Mayis ayinda 1.162.70 ve Haziran ayında 1.210.30 TL. DV dahil ödedim.
***Teşvikten faydalandım mi?
***Teşvik süresi ne kadar?
***Süre sonunda hangi teşvikten nasıl faydalanirim; ayni bakici icin ne yapmam lazım. ?
***işsizlik sigortası ödediğim primin içindemi ?
***Vergi dairesine benim gibi durumda olanlar dv ve/veya bildirimde 1 kişi için muhtasar beyanneme vermek gerekir mi ?
Bu konularda bilgi verirseniz çok mutlu olurum.iyi çalışmalar
Merhaba Hasan BEY. Herkesin sorusunu eksiksiz olarak ve bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışıyorum.
***4447/10. madde teşviki 6111 Sayılı teşvik olarak adlandırdığımız teşviktir. 2021 yılı için aylık prim tutarı zamanında ödemeniz durumunda 608 TL’dir. Eğer siz 1210 TL ödediyseniz bu teşvikten yararlanmadığınız ve sadece 5 puanlık indirimden yararlanmış olduğunuz söylenebilir.
***İşsizlik sigortası ödediğiniz primin içinde.
*** Ev hizmetleri vergiden muaf. Vergi dairesine herhangi bir bildirim yapmanıza gerek yok.
Bağlı olduğunuz SGK ile görüşün. Neden 4447/10. madde teşvikinden yararlanamadığınızı öğrenin. Eğer sigortalı daha önce başka bir işyerinde bu teşvikten yararlandıysa ya da sizde başladığı tarihten önceki son 6 ayda bir yerde sigortalı ise teşvikten yararlanamazsınız. Bu teşvik şartlarını sağlamıyorsa 4447/19. madde yani 27103 teşviği için sorun derim.
merhaba Ömer bey
hakkınız var mı derken? kafam karıştı şimdi 🙂 yani biz 3 senedir 30 gün üzerinden prim ödeyerek ev hizmetlisi çalıştırıyoruz. geçen iki sene hep asgari ücret desteği yansımıştı bize, bu sene neden yansımadı acaba?
Şundan dolayı sordum. Eğer geçen sene sigortalı yoksa ya da örneğin yılın belli bir kısmı çalışma varsa destek olmayabiliyor. Geçen sene tam çalışma varsa yararlanmanız gerekiyor. Bağlı olduğunuz SGK ile görüşün. Sistemden baksınlar.
tamamdır teşekkür ederim.
2021 Yılı asgari ücret desteği başlamadı. verilmeme durumuda var
Merhaba. Yansıdı diye biliyorum ben. Sizin destek ile alakalı bir problem olabilir mi acaba .
Merhaba
75 tl indirim hala uygulanmadı Ömer bey. Hala 1162 Tl ödüyoruz, Ne zaman yansır acaba bu indirim, senenin ortası geldi bu ne biçim iş anlamadık?
Merhaba. Hakkınız var mı peki ? Yansıdı normalde asgari ücret destekleri.
Merhaba, Ev hizmetlerinde çalışan yabancı bakıcımız var. Kendisini babam için almıştık. Çalışma izni alındı. Eylül 2020 de çalışma izni çıktı ve sigorta girişi yapıldı . 19. no’lu teşvikten de yararlanıyoruz. Çalışma izni 4 temmuz 2021 de sona eriyor. Babam vefat etmişti. Babamın vefatında sonra şu anda biz de çalışmaya devam ediyor. Anneme yardımcı oluyor. Temmuzdan sonra devam etmeyi düşünmüyoruz. İşten çıkartma yasağı ev hizmetlerini de kapsıyor mu? Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz.
Merhaba. İşten çıkarma ev hizmetlerini de kapsıyor. İşin sona ermesi şeklinde çıkış kodu ile çıkış verilebilir.
Ömer Bey Merhaba,
Yabancı çalışanımız için çalışma izni aldıktan sonra Ek9 10 günden fazla prim ödüyoruz. Fakat bunu ödediğime dair belgeyi dekont olarak nereden alabilirim. Ayrıca ödemesini yaptım ertesi gün bir daha ödeme gözüküyor.
Bu neden kaynaklı olabilir. Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba. Dekontu bankanızdan alabilirsiniz. Ödeme dökümünü ise Sosyal Güvenlik Kurumundan alabilirsiniz
merhabalar 01.03.2019 tarihinde ev hizmetleri 10 gunden fazla erkek calisan aldık evimizin bahce ev hizmetleri icin kendim ev hanımıyım benim uzerinden işlem yaptık ılk 3 ay ben odedim 15 aylık surecin kalanını devlet tarafından bizden sonra bu erkek calısan sıgortalı ıs bulamadı ve onu tekrar aynı sekılde ben kendı adıma tekrar alabılırmıyım yoksa baska bır sahıs uzerınden alabılırmıyız 2. kez yaralanabılırmı bu ılk 3 ay bızden sonrakılerı devlet tarafından odeme seklınde
Merhaba. İşe alımdan önceki son 3 ay sigortası olmaması gerek. Yararlanır diye biliyorum değişiklik yapılmadıysa.
Iyi çalışmalar Ömer bey 30.082020 tarihinde iş çıkışı yaptım. 09.12.2020 tarihi itibarıyle yeniden eşimin üzerinden başvuru yaptim.
Bu durumda son 3 ay şartı sağlanıyor. Neden böyle bir şey dediler ki ? Anlamadım acaba son yasada bununla ilgili yeni bir düzenleme mi var. tam takip edemedim açıkçası.
Merhabalar Ömer. Daha önce vermiş olduğunuz bilgi sayesinde ek9 10 günden fazla prim ödemesi için 4447-19. madde teşviğinden yararlanma fırsatımız oldu. Ağustos sonu itibariyle teşvik süremiz bittiği için iş çıkışı vermistik. Sizin tavsiyeniz üzerine 3 ay bekleyerek ayni çalışan icin ayni tesvikle bu sefer eşim üzerinden başvurumuzu bugün yaptık. Bugun sgk görevlisi ekrandan sorgulama yaparak 1.10.2020 tarihinden önce başvuru yapılması gerektiğini dolayısıyla teşvikten yararlanamayacagimizi söyledi. Bu durum hakkinda görüşünüz nedir? Başka nasil bir yol izleyebiliriz? Inanın tavsiyeleriniz bizim için cok onemli. Teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba. 01.10.2020 tarihinden önce neden başvuru yapmanız gerekiyormuş ben onu anlayamadım gerçekten ? Sizden çıkışı ne zaman vermiştiniz ve tekrar girişi hangi tarih itibariyle yapmıştınız ?
insanlara yardımcı olduğunuz içinTeşekkür ederim Allah’ın rahmeti ve bereketi sizin ve geçmişlerinizin üzerine olsun ek 9 elaman aldık 3: aydır primini ödüyoruz 425 lira 22 yaşında bayan hiç sigortası yoktu SSK girişinden sonra işkur kaydı yapıldı teşvik ten yaralanma durumunuz hakkında bilgi verirseniz sevinirim
Merhabalar. Neden 425 TL onu anlamadım. 6111 ise 500 TL ödemeniz gerekiyor. Hangi teşvik tanımlı ki? Bunu ancak sgkdan öğrenebilirsiniz.