İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır? & SSK ve Memur/ 657 İçin Bildirim

İş kazası bildirimi nasıl yapılır sorusu işyerinde iş kazası olması durumunda işverenler tarafından bize çok sorulan soruların başında geliyor. Bildiğiniz gibi işyeri sınırları içerisinde meydana gelen bir kaza iş kazası sayılmakta ve işveren tarafından kazanın oluş tarihinden itibaren kanunen belirlenen süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na iş kazası bildirim zorunluluğu bulunmaktadır.

İş kazası bildirim süresi içerisinde yapmayan işverenler hakkında idari para cezası uygulanmaktadır. Bu yazımızda iş kazası bildirim işlemleri ve vizite giriş iş kazası girişi nasıl yapılır konularında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

E vizite iş kazası bildirimi nasıl yapılır?

İş kazası giriş işlemleri 4a SSK kapsamında çalışanlar için elektronik ortamdan yapılmakta. Tabi iş kazası bildirim uygulamasından iş kazası girişi yapılabilmesi için işverenin e bildirge şifresi gerekmektedir. İş kazası bildirimi sgk işlemleri için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • İş kazası bildirimi uygulamasına E bildirge kullanıcı kodu (T.C numarası) ve işyeri şifresi ile giriş yapın. Buradan sisteme giriş yapabilirsiniz ⇒ iş kazası bildirimi girişi.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra İş Kazası Bildirim Girişi menüsünden başlayarak sırayla istenen tüm bilgileri girerek devam edin.
  • İş kazası bildirim girişi sırasında giremediğiniz bir kısım olursa yazı altındaki kısımdan bana sorabilirsiniz.

İş kazası bildirimi kayıt işlemi başarısız ne demek?

İş kaza bildirimi sırasında ya da tüm bilgileri girdikten sonra onay kısmında çeşitli hatalar alabilirsiniz. Öncelikle iş kazası bildirimi yapacağınız kişi işe yeni başlayan birisi ise ve henüz aylık prim ve hizmet belgesini vermediyseniz sistem bu çalışanı işyerinde çalışıyor görmez ve iş kazası bildirimini kabul etmez. Bu durumda yapmanız gereken şey eğer ay tamamlandıysa aylık prim ve hizmet belgesini bildirebilir henüz ay tamamlanmadıysa e bildirge ekranında hesap fişi girerek problemi çözebilirsiniz. Hesap fişi girince de sistem bu çalışanı görecektir.

Eğer bunu hallettiyseniz ve hala SGK iş kazası girişinde hata alıyorsanız muhtemelen bilgilerin bir kısmını eksik ya da yanlış girmişsinizdir. Bunu da kontrol edin. Eğer hala hata varsa ve giriş yapamıyorsanız sorun sistemden kaynaklı olabilir. İş kazası oluş tarihinden sonraki 3. iş gününe kadar eğer SGK iş kazası bildirimini yapamadıysanız formla SGK’ya bildirin. Zira bildirmediğiniz takdirde işyeriniz hakkında idari para cezası uygulanacaktır.

Memur iş kazası bildirimi nasıl yapılır?

Devlet memurları için iş kazası bildiriminin iş kazası oluş tarihinden sonraki en geç 3 iş günü içerisinde elektronik ortamda yapılması gerekmektedir. 4c iş Kazası bildirimi elektronik ortamda yapmayan kamu idarelerine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idari para cezası uygulanmaktadır.

İş kazası bildirimi için bildirim işlemlerini yapacak kullanıcıya bağlı Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından bildirim yetkisi verilmesi gerekmektedir. Kullanıcıya yetki tanımlandıktan sonra bildirim işlemi elektronik ortamda kesenek iş kazası bildirim ekranından kolayca yapılabilecektir. Eğer yetki varsa hemen memur iş kazası bildirim ekranı sayfasından memur iş kazası bildirim işlemini tamamlayabilirsiniz.

İş kazası formu indir

Sistemden bildirim yapamadığınız durumlarda bildirim için kanuni süreyi geçmemek adına form ile yapabilirsiniz. İş kazası bildirimi için formu buradan indirebilirsiniz ⇒ iş kazası bildirim formu indir.

Trafik kazası iş kazası bildirimi

Trafik kazası iş kazası bildirimi de elektronik ortamda yukarıda belirtildiği gibi yapılmalıdır. Trafik kazası sonucu meydana gelen iş kazalarında farklı bir uygulama yoktur. Aynı şekilde kazanın oluş tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde bildirilmesi gerekmektedir.

İŞKUR kursiyeri iş kazası bildirimi

İşkur kursiyerlerinin kaza bildirimleri İşkur tarafından kazanın oluş tarihinden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde ve elektronik ortamda İşkur tarafından yapılmalıdır. Sistemden yapılamayan durumlarda iş kazası bildirim formu ek-13 ile yapılabilir.

İş kazası bildirimini kim yapar?

İş kazası bildiriminin işveren tarafından yapılması Kanuni zorunluluktur. Bildirim elektronik ortamda çalıştıran işyerinin e bildirge şifreleri ile ve son çare olarak elektronik ortamda yapılmazsa formla yapılmalıdır.

İş kazası bildirim süresi nedir?

Sgk iş kazası bildirimi süresi 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanununa göre belirlenmekte olup iş kazasının oluş tarihinden sonraki 3 iş günü içerisinde bildirilmesi gerekmektedir. Hesaplama gördüğünüz üzere işgünü üzerinden yapılmakta ve iş kazasının olduğu gün hesaba dahil edilmemektedir.

İş kazası bildirimi süresi örnek 1 

21 Mart…. Perşembe günü iş kazası meydana gelmiştir. Bu durumda iş günü hesaplaması yaptığımızda işverenin iş kazası girişini en geç 27 Mart …  tarihi Salı günü saat 23.59’a kadar yapması gerekmektedir. Gördüğünüz üzere Cumartesi ve Pazar günleri iş günü olarak kabul edilmediğinden iş kazası giriş süresi hesabında dikkate almadım. Aynı şekilde resmi tatil ve bayram tatilleri de SGK  iş kazası girişinde işgünü olarak nitelendirilmez.

İş kazası bildirimi örnek 2

20 Nisan…. Cumartesi tarihinde meydana gelen iş kazası için iş kazası bildirimi süresi son tarihi 26 Nisan Cuma’dır.. Gördüğünüz üzere iş kazasının olduğu 20 Nisan tarihini hesaba katmadım. Cumartesi ve Pazar günleri zaten işgünü olmadığından o  da hesaba dahil edilmedi. 23 Nisan …. Salı günü de resmi tatil olduğundan hesaba dahil edilmedi.

Memur iş kazası bildirim süresi

657 iş kazası bildirimi süresi de iş kazasının oluş tarihinden itibaren 3 iş günüdür. İlgili Kamu kurumu tarafından iş kazasının oluş tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde ödenmesi gerekmektedir. 

İş kazası bildirimi nereye yapılır?

Bildirimin elektronik ortamda yapılması zorunludur. Eğer elektronik ortamda yapamazsanız son çare olarak 3 iş günlük süreyi de doldurmadan elden ya da posta yolu ile işveren olarak bağlı olduğunuz SGK Müdürlüğü’ne de yapabilirsiniz.

İş kazası tutanağı nedir, nasıl düzenlenir?

İş kazası olur olmaz tutanak ile kayıt altına alınması ve iş kazasının olduğu zamanda işçinin amiri tarafından dikkatli doldurularak kayıt altına alınması gerekmektedir. Daha sonra gerekli görülmesi halinde bu tutanak resmi makamlarca istenebilmektedir. iş kazası tutanak örneği pdf olarak buradan indirebilirsiniz; iş kazası tutanağı indir.

İş kazası bildirmeme cezası ne kadar uygulanıyor?

İş kazasını oluş tarihinden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde bildirmediğinizde 6331 Sayılı Kanun gereği işyeri hakkında iş kazası idari para cezası uygulanır. Uygulanacak ceza tutarı ve oranları işyerinin tehlike sınıfına ve işyerinde çalışan sayısına göre farklılık göstermekte. İş kazasının geç bildirimi halinde uygulanacak güncel idari para cezası tutarları için  iş kazası geç bildirim cezası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İş kazası rapor girişi nasıl yapılır?

İş kazasından dolayı geçici iş göremezlik raporu alan çalışanın Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan rapor parası alabilmesi için SGK kaza bildirimi yanında ayrıca çalışmadığına dair bildiriminin de elektronik ortamda yapılması gerekiyor. Çalışan için iş kazası çalışmazlık girişinin SGK vizite uygulamasından yapılması gerekmektedir.

Sisteme giriş yaptıktan sonra işçinin T.C numarası ile rapor sorgulaması yaparak raporu görüntüleyebilir ve detay görüntüle dedikten sonra onay verebilirsiniz. Sistemde zaten raporun başlangıç tarihi karşınıza otomatik olarak gelir. Bitim tarihini ise raporun bittiği tarih olarak girmeniz gerekir. Eğer işçi uzun süreli bir istirahat raporu aldıysa ve siz kısmi çalışmazlık girişi yapacaksanız bu durumda bitim tarihini giriş yaptığınız tarih olarak girmeniz gerekiyor. Kısmi çalışmazlık girişi yapılan bir raporun kalan kısmını yine daha sonra vizite uygulamasından görüntüleyerek onaylayabilirsiniz.

Eğer vizite uygulamasında çalışanın raporu görünmüyorsa ya hastane tarafından rapor sisteme girilmemiştir ya da işçi işe yeni başlayan ve henüz hizmeti bildirilmeyen bir işçidir. Eğer yeni başlamışsa ve raporu size düşmemişse ancak hastane tarafından da rapor girişi yapıldığına eminseniz bu durumda manuel çalışmazlık girişi ekranından bildirimi manuel olarak yapmanız gerekiyor. Burada raporun başlangıç tarihini girdikten sonra bitiş tarihini iş başı tarihi olarak girmeniz gerekir. İş kazası rapor girişi/çalışmazlık bildirimi için hemen  çalışmadığına dair bildirim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İş kazası sorgulaması nasıl yapılır?

Daha önce iş kazası bildirimi yapmış olduğunuz bir çalışanın sorgulamasını, bilgi güncelleme ve değişiklikleri yine yukarıda verilen iş kazası bildirim sayfasından yani vizite uygulamasından yapabilirsiniz. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra İş Kazası Bildirim Görüntüleme/Güncelleme Sayfasından gerekli düzenlemeyi yapabilirsiniz.

İş kazası 3 gün içinde bildirmezse ne olur?

Bildirimlerin elektronik ortamda 3 iş günü içerisinde yapılması gerekmektedir. Geç bildirim olursa işverene iş kazasının geç bildiriminden dolayı SGK tarafından idari para cezası uygulanır. Ayrıca sigortalıya iş kazası sonucu geçici iş göremezlik ödemesi yapıldıysa iş kazasının oluş tarihinden bildirim tarihine kadar geçen süredeki iş göremezlik ödemeleri işverenden tahsil edilir.

İş kazası bildirimi kaç gün içinde yapılır?

Bildirim iş kazasının olduğu günden sonraki günden başlamak üzere 3 iş günü içerisinde yapılmalıdır. Hafta tatilleri ve resmi tatiller ile bayram tatilleri bu sürelerin hesabında dikkate alınmazlar.

İş kazası bildiriminde 3 gün nasıl hesaplanır?

İş günü olarak hesaplanır. İş kazasının olduğu günü hesaba dahil etmezsiniz. Sonraki günden başlayarak iş günü hesabı yaparsınız.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır? & SSK ve Memur/ 657 İçin Bildirim” üzerine 2 yorum
  1. Merhaba Ömer bey
    01.08.2016 da iş kazası geçirdim sürekli iş göremezlik ödeneği alıyorum 2125 TL tahkikat raporu sonucu %90 iş veren kusurlu çıktı buna göre aldığım maaş da artış veya eksilme olurmu

    Yanıtla
Yorum yapın