Çalışılmadığına dair bildirim rapor alan işçi adına zorunlu olarak işveren tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Hastalıktan, iş kazasından, doğumdan v.s. rapor alan çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan rapor parası alabilme şartlarından birisi de işveren tarafından çalışmazlık girişinin yapılmış olmasıdır.
İşveren tarafından çalışılmadığına dair bildirim süresi içerisinde yapılmadığında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işverene idari para cezası uygulanmaktadır. Bu yazımızda çalışılmadığına dair bildirim genelgesine göre çalışılmadığına dair bildirimi işlemleri ile çalışmadığına dair bildirimin geç verilmesi halinde uygulanacak cezai işlem konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Çalışmazlık bildirimi nedir?
Geçici iş göremezlik diğer adı ile istirahat raporu alanların istirahat süresi boyunca işyerinde çalışıp çalışmadığına dair işverenlerce SGK’ya bildirimi zorunlu olan uygulamadır. Ayrıca bağkurlu olup iş kazası, hastalık ya da doğumdan dolayı rapor alanların da e devlet üzerinden istirahatli kaldıkları süreler için yapması gereken bildirimdir.
Çalışmazlık bildirimi giriş süresi nedir?
Çalışılmadığına dair bildirim girişi kaç gün içerisinde yapılmalı sorusu işverenler tarafından sıklıkla sorulmakta. Her aya ilişkin çalışılmadığına dair bildirim girişini raporun bitimini takip eden ayın 26’üne kadar yapmanız gerekiyor. Örneğin 22 Mayıs tarihinde başlayıp 10 Haziran tarihinde biten bir geçici iş göremezlik raporu için işveren çalışılmadığına dair bildirim girişini en geç 26 Temmuz tarihine kadar yapmanız gerekiyor. Bunun için de her ayın 26’ünde beyanname göndermeden önce çalışılmadığına dair bildirim işlemleri ekranından tarihe göre rapor sorgulama yapmanızı öneririm.
Yukarıda da belirttiğim üzere illa ki elektronik çalışılmadığına dair bildirim işlemleri menüsünden bildirim yapmak zorunda değilsiniz. Aylık prim ve hizmet belgesinde ya da muhtasar prim ve hizmet beyannamesinde çalışanı “01-İstirahat kodu” ile bildirmeniz ye da raporlu olduğu sürelerde çalışmamıştır kısmını işaretlemeniz e sgk çalışılmadığına dair bildirim yerine geçer ve ayrıca elektronik çalışılmadığına dair bildirim işlemleri menüsünden bildirim yapmanız gerekmez.
İş göremezlik raporu onaylama süresi nedir ?
Yukarıda da detaylı olarak anlattığımız üzere rapor bitim tarihini takip eden ayın 26’üne kadar işveren tarafından bildirim yapılması zorunludur. Eğer hafta sonuna ya da resmi tatile denk geliyorsa bu durumda takip eden ilk iş günü son bildirim tarihi olacaktır.
Çalışmadığına dair bildirim cezası ne kadar ?
İşçi çalışmadığına dair bildirim süresinde yapılmadığında İPC uygulanmaktadır. Çalışılmadığına dair bildirim girişi SGK’ya yukarıda belirttiğim şekilde yapmadığınız takdirde;
- Hiç bildirim yapmazsanız çalışan başına brüt asgari ücretin yarısı tutarında çalışılmadığına dair bildirim cezası uygulanır.
- Geç bildirim yapmanız halinde ise çalışan başına brüt asgari ücretin 1/10’nu tutarında çalışılmadığına dair bildirim cezasi uygulanır.
Asgari ücret üzerinden güncel ceza tutarları için rapor bildirmeme cezası ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Çalışılmadığına dair bildirim girişi cezası itiraz nasıl yapılır ?
Çalışılmadığına dair bildirim cezasina itirazı ceza tarafınıza tebliğ edildikten sonra en geç 15 gün içerisinde yapabilirsiniz. Sgk çalışılmadığına dair bildirim cezasına itirazınızı tebliğ tarihinden itibaren 16. gün yaptığınızda itirazınız direk reddedilir.
Eğer yukarıda belirtildiği şekilde bildirim işlemlerini yapmadıysanız çalışılmadığına dair bildirim girişi ceza itirazınız zaten reddedilir. Ancak çalışılmadığına dair bildirim girişi Sgk bildirimini belirttiğim herhangi bir şekilde yaptıysanız bu durumda çalışılmadığına dair bildirim girişi idari para cezası itirazınız kabul edilir ve uygulanan ceza iptal edilir.
Çalışılmadığına dair bildirim girişi nasıl yapılır ?
Çalışmazlık bildirimi nasıl yapılır ? Çalışılmadığına dair bildirim girişi işleminin elektronik ortamda nasıl yapılacağı hususuna geçmeden önce SGK çalışmadığına dair bildirim girişi yerine geçecek işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Çalışanın eksik gün sebebini aylık prim ve hizmet belgesinde ya da muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde “01-İstirahat kodu” olarak göstermeniz elektronik çalışılmadığına dair bildirim girişi yerine geçer.
- SGK vizite giriş uygulamasından elektronik çalışılmadığına dair bildirim ya da manuel çalışmazlık bildirimi bildirim yerine geçer.
Çalışılmadığına dair bildirim tebliğine göre yukarıda belirtilen şekillerde çalışmadığına dair bildirimin yapılmaması halinde SGK tarafından idari para cezası uygulanır. Bildirim giriş ekranı aşağıdaki gibidir.
Vizite girişi nasıl yapılır?
E çalışılmadığına dair bildirim işlemlerini SGK vizite giriş sisteminden işveren e bildirge kullanıcı kodunuz ve işyeri şifreniz ile girerek yapmanız gerekiyor. E sgk çalışılmadığına dair bildirim yani çalışılmadığına dair bildirim giriş sistemine buradan giriş yapabilirsiniz >>> e sgk çalışılmadığına dair bildirim girişi.
Elektronik çalışılmadığına dair bildirim işlemleri ekranına giriş yaptığınızda tarihe göre rapor sorgulaması yapabilir ya da işçi T.C. numarası ile de sorgulama yapabilirsiniz. Ayrıca çalışılmadığına dair bildirim girişi ekranından manuel çalışmazlık girişi de yapabilirsiniz.
Vizite web servisi nedir, nasıl kullanılır ?
İşverenler tarafından raporlu olan çalışanların elektronik çalışmazlık bildiriminin gerçekleştirilebilmesi için vizite web uygulaması kullanıma açılmıştır. Bu uygulama ile;
- Sigortalıların geçici iş göremezlik rapor bilgilerinin alınabilmesi ve iş göremezlik raporuna ait çalışamazlık girişinin yapılabilmesi imkanı verilmiştir.
- Web uygulamasına ihtiyaç olmadan sgk çalışmadığına dair belge işlemlerinin yapılmasını gerçekleştirmek maksadıyla mevcut durumda kullanılan bilgi sistemleri otomasyon yazılımlarına entegre bir biçimde ve SGK tarafından belirtilen metotlar dahilinde ws-vizite web servisi hazırlanmıştır.
- Vizite ana sayfasından uygulamanın kullanımı hakkında detaylı bilgilere erişebilirsiniz.
Bağkur e devlet çalışmadığına dair belge bildirimi nasıl yapılır ?
E bildirge çalışılmadığına dair bildirim işlemi yukarıda belirtildiği gibi Vizite uygulamasından yapılmakta. Sigortalı çalışanlar için çalışmadığına dair bilgi girişi vizite ekranından yapılabilmekte. Ancak bağkurlular çalışmazlık bildirimini kendi yaptıklarından e devlet üzerinden çalışamadığına dair bildirim yapılabilmesine ilişkin uygulama bağkurlular için hizmete sunulmuştur. Bağ-kur için çalışılmadığına dair bilgi girişini e-devlet ile buradan giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz ⇒ çalışmadığına dair belge e devlet.
Manuel çalışılmadığına dair bildirim işlemleri
Bazen raporlar elektronik ortamda rapor bildirim ekranına düşmeyebilir. Bu durumda çalışmadığına dair rapor girişini manuel yapmanız gerekir. Manuel çalışılmadığına dair belge girişini de yukarıda vermiş olduğumuz vizite ekranından bildirim yapabilirsiniz. Eğer iptal işlemi yapacaksanız sgk manuel rapor girişi iptali için manuel giriş iptali sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Elektronik çalışılmadığına dair bildirim yapınız ne demek?
Raporu elektronik iş göremezlik sistemi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilen işçi için manuel bildirim yapılamaz. Elektronik ortamda bildirim yapılması gerekmektedir. Elektronik ortamda raporu gelen işçi için manuel bildirim yapmaya çalıştığınızda elektronik çalışılmadığına dair bildirim yapınız uyarısı alırsınız. Bu durumda “T.C. numarasına göre rapor sorgulama” ya da “Tarihe Göre Rapor Sorgulama” ekranlarından sorgulama yaparak rapor için elektronik bildirimde bulunmanız gerekmektedir.
Rapor bitimini takip eden ayın 26’sına kadar vizite uygulamasından yapılabilir.
Hiç bildirim yapılmazsa brüt asgari ücretin yarısı, geç bildirim yapılırsa 1/10 tutarında idari para cezası uygulanır.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
sgk sisteminde tc no ile girip manuel onaylama yaptım fakat sgkda onaylanmamış gözüküyor neden kaynaklı olabilir
Manuel ödeme yaptıysanız bağlı olduğunuz SGK’ya bildirmeniz gerek. Manuel onayları takip etmiyorlar.
Merhabalar
Sigortalı Çalışan
1- 28.05.2018 Tarihinde Hastaneye Yatmış
2- 14.06.2018 Tarihinde Taburcu Olmuş.
3- 20.06.2018 Tarihinde 20 Günlük Raporu Almış. ( tek doktor imzasıyla )
Şuana kadar hiç bir işlem yapmadık. konuyla ilgili bilgi vermeniz mümkünmüdür.
Merhaba. Rapor bitiminde SGK Vizite uygulamasından çalışmadığına dair bildirim yapabilirsiniz.Ayrıca aylık prim ve hizmet belgesinde eksik çalıştığı günleri 01-İstirahat kodu ile eksik gün olarak gösterebilirsiniz. Tabi bu zorunlu değil size kalmış yani.