Çalışılmadığına Dair Bildirim Nedir, Nasıl Yapılır?

Çalışılmadığına dair bildirim rapor alan işçi adına zorunlu olarak işveren tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Hastalıktan, iş kazasından, doğumdan v.s. rapor alan çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan rapor parası alabilme şartlarından birisi de işveren tarafından çalışmazlık girişinin yapılmış olmasıdır.

İşveren tarafından çalışılmadığına dair bildirim süresi içerisinde yapılmadığında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işverene idari para cezası uygulanmaktadır. Bu yazımızda çalışılmadığına dair bildirim genelgesine göre çalışılmadığına dair bildirimi işlemleri ile çalışmadığına dair bildirimin geç verilmesi halinde uygulanacak cezai işlem konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Çalışmazlık bildirimi nedir?

Geçici iş göremezlik diğer adı ile istirahat raporu alanların istirahat süresi boyunca işyerinde çalışıp çalışmadığına dair işverenlerce SGK’ya bildirimi zorunlu olan uygulamadır. Ayrıca Bağkurlu olup iş kazası, hastalık ya da doğumdan dolayı rapor alanların da e devlet üzerinden istirahatli kaldıkları süreler için yapması gereken bildirimdir.

Çalışılmadığına dair bildirim girişi nasıl yapılır ?

Çalışılmadığına dair bildirim girişi işleminin elektronik ortamda nasıl yapılacağı hususuna geçmeden önce SGK çalışmadığına dair bildirim girişi yerine geçecek işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çalışanın eksik gün sebebini aylık prim ve hizmet belgesinde ya da muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde “01-İstirahat kodu” olarak göstermeniz elektronik çalışılmadığına dair bildirim girişi yerine geçer.
  • SGK vizite giriş uygulamasından elektronik çalışılmadığına dair bildirim ya da manuel çalışmazlık bildirimi bildirim yerine geçer.

Çalışılmadığına dair bildirim tebliğine göre yukarıda belirtilen şekillerde çalışmadığına dair bildirimin yapılmaması halinde SGK tarafından idari para cezası uygulanır. Bildirim giriş ekranı aşağıdaki gibidir.

E çalışılmadığına dair bildirim işlemlerini SGK vizite giriş sisteminden işveren e bildirge kullanıcı kodunuz ve işyeri şifreniz ile girerek yapmanız gerekiyor. E SGK çalışılmadığına dair bildirim yani çalışılmadığına dair bildirim giriş sistemine buradan giriş yapabilirsiniz >>> e sgk çalışılmadığına dair bildirim girişi. 

Elektronik çalışılmadığına dair bildirim işlemleri ekranına giriş yaptığınızda tarihe göre rapor sorgulaması yapabilir ya da işçi T.C. numarası ile de sorgulama yapabilirsiniz. Ayrıca çalışılmadığına dair bildirim girişi ekranından manuel çalışmazlık girişi de yapabilirsiniz

Bağkur e devlet çalışmadığına dair belge bildirimi nasıl yapılır ?

E bildirge çalışılmadığına dair bildirim işlemi yukarıda belirtildiği gibi Vizite uygulamasından yapılmakta. Sigortalı çalışanlar için çalışmadığına dair bilgi girişi vizite ekranından yapılabilmekte. Ancak bağkurlular çalışmazlık bildirimini kendi yaptıklarından e devlet üzerinden çalışamadığına dair bildirim yapılabilmesine ilişkin uygulama bağkurlular için hizmete sunulmuştur. Bağ-kur için çalışılmadığına dair bilgi girişini e-devlet ile buradan giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz ⇒ çalışmadığına dair belge e devlet.

Manuel çalışılmadığına dair bildirim işlemleri

Bazen raporlar elektronik ortamda rapor bildirim ekranına düşmeyebilir. Bu durumda çalışmadığına dair rapor girişini manuel yapmanız gerekir. Manuel çalışılmadığına dair belge girişini de yukarıda vermiş olduğumuz vizite ekranından bildirim yapabilirsiniz. Eğer iptal işlemi yapacaksanız sgk manuel rapor girişi iptali için manuel giriş iptali sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Elektronik çalışılmadığına dair bildirim yapınız ne demek?

Raporu elektronik iş göremezlik sistemi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilen işçi için manuel bildirim yapılamaz. Elektronik ortamda bildirim yapılması gerekmektedir. Elektronik ortamda raporu gelen işçi için manuel bildirim yapmaya çalıştığınızda elektronik çalışılmadığına dair bildirim yapınız uyarısı alırsınız. Bu durumda “T.C. numarasına göre rapor sorgulama” ya da “Tarihe Göre Rapor Sorgulama” ekranlarından sorgulama yaparak rapor için elektronik bildirimde bulunmanız gerekmektedir.

Çalışılmadığına dair bildirim girişi ne zaman yapılır?

Rapor bitimini takip eden ayın 26’sına kadar vizite uygulamasından yapılabilir.

İşveren rapor bildirimi yapılmazsa ne olur?

Hiç bildirim yapılmazsa brüt asgari ücretin yarısı, geç bildirim yapılırsa 1/10 tutarında idari para cezası uygulanır.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Çalışılmadığına Dair Bildirim Nedir, Nasıl Yapılır?” üzerine 4 yorum
  1. sgk sisteminde tc no ile girip manuel onaylama yaptım fakat sgkda onaylanmamış gözüküyor neden kaynaklı olabilir

    Yanıtla
  2. Merhabalar
    Sigortalı Çalışan

    1- 28.05.2018 Tarihinde Hastaneye Yatmış
    2- 14.06.2018 Tarihinde Taburcu Olmuş.
    3- 20.06.2018 Tarihinde 20 Günlük Raporu Almış. ( tek doktor imzasıyla )

    Şuana kadar hiç bir işlem yapmadık. konuyla ilgili bilgi vermeniz mümkünmüdür.

    Yanıtla
    • Merhaba. Rapor bitiminde SGK Vizite uygulamasından çalışmadığına dair bildirim yapabilirsiniz.Ayrıca aylık prim ve hizmet belgesinde eksik çalıştığı günleri 01-İstirahat kodu ile eksik gün olarak gösterebilirsiniz. Tabi bu zorunlu değil size kalmış yani.

      Yanıtla
Yorum yapın