Rapor Parası Alma Şartları 2024 & Maaşını SGK’dan Al

Rapor parası alma şartları geçici iş göremezlik raporu alanlar tarafından merak edilmektedir. Raporlu olduğunuz diğer adı ile istirahatli olduğunuz süre boyunca sözleşmenizde aksi bir hüküm yoksa işveren maaşınızı ödemez.

Raporlu olduğunuz sürelerdeki ödemenizi Sosyal Güvenlik Kurumu yapar. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bu ödeme ise geçici iş göremezlik ödemesi diğer ismi ile rapor parası olarak adlandırılır.Yazımızın devamında ise rapor parası alabilmek için gerekli şartlar, rapor parası almak için kaç gün sigortalı olmak gerekir, rapor parası kaç gün sonra alınır gibi konu hakkında sık sorulan soruların cevabını bulabilirsiniz.

Rapor parası almak için şartlar nelerdir ?

Alınış sebebine göre sigortadan rapor parası alma şartları farklılık gösterebilmektedir. İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve doğum rapor parası alma şartlarını bu yüzden ayrı başlıklar altında ele almak gerekiyor.

1-Hastalık rapor parası şartları 2024

Hastalık rapor parası alabilmek için şartlar şu şekildedir;

  • Rapor aldığınız tarihte aktif olarak çalışıyor olmanız,
  • Rapor aldığınız tarihten önceki son bir sene içinde en az 90 günlük sigortanızın olması.
  • Yukarıdaki rapor ücreti alma şartlarını sağlamanız halinde SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneğiniz ödenecektir.Şunu da hatırlatmadan geçmek istemiyorum. Hastalıktan dolayı alınan raporlarda ilk 2 güne ödeme yapılmaz. Yani 1 ve ya 2 günlük raporlar için ödeme alamazsınız. Örneğin 10 günlük bir geçici iş göremezlik raporu aldıysanız bunun 8 günlük kısmına ödeme yapılır.

Ne kadar ödeme alabileceğinizi hesaplama programı aracılığı ile hesaplamak 7, 10 20, 30 günlük rapor parası ne kadar öğrenmek ve iş kazası rapo parası hesaplaması yapmak için SGK rapor parası hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

2-Doğum rapor parası almanın şartları

SGK tarafından ödenen analık doğum rapor parası şartları şu şekildedir;

  • Analıktan dolayı rapor aldığınız ve raporlu olduğunuz sürece aktif çalışan olmanız,
  • Doğum yaptığınız tarihten önceki son 1 yıl içinde en az 90 gün sigortanızın olması gerekiyor.
  • Doğum raporu alma şartlarından en önemlisi en geç 32. haftada doğum öncesi rapor almaktır.
  • Yukarıda belirtilen SGK tarafından ödenen hamilelikte rapor parası alma şartlarını sağlıyorsanız SGK size 112 günlük ödeme yapar.
  • Eğer çoğul doğum ise yani ikiz, üçüz v.s. ise bu durumda 126 günlük ödeme yapılır.

3- İş kazası rapor parası şartları

İş kazası sgk rapor alma şartları ise şunlardır;

  • İş kazası bildiriminin işveren tarafından yapılmış olması,
  • Raporlu olduğunuz süre boyunca aktif çalışan olmanız,
  • Gerekiyor.  İş kazalarında raporlu olunan sürelerin tamamına ödeme yapılır.

Rapor parası almak için kaç gün sigortalı olmak gerekli ?

Hastalıktan kaynaklı olarak geçici iş göremezlik parası alabilmek için rapor alınan tarihten önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 günlük sigorta priminin olması gerekiyor. Doğum rapor parası için ise doğumdan önceki son 1 sene içerisinde en az 1 yıllık sigorta şartı aranıyor. İş kazalarında prim gün şartı aranmıyor.

Emekli çalışan rapor parası alabilir mi ?

Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destekleme primine tabi olarak sigortalı çalışmaya devam edenlere hastalıktan dolayı aldıkları geçici iş göremezlik raporları için ödeme yapılmaz. Emeklilere sadece iş kazası halinde alınan istirahat raporları için ödeme yapılır. Ayrıca çalışan emeklilere bir defaya mahsus SGK emzirme yardımı da ödenir.

Rapor parası nasıl alınır 2024

Hasta rapor parası nasıl alınır ? Eğer yukarıda belirtilen rapor parası alabilme şartlarını sağlıyorsanız rapor parası alabilmek için;

  • Öncelikle doktor tarafından raporun sisteme eksiksiz ve hatasız olarak girilmesi gerekiyor.
  • Rapor doktor tarafından yazılıp onaylandıktan sonra elektronik ortamda hem işverene hem de SGK’ya gönderilir.
  • Raporun bitiminin ardından işveren tarafından rapor için çalışmazlık bildirimi yapılması gerekmektedir.
  • Çalışmazlık bildiriminin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme ortalama 15 gün içerisinde PTT ya da kişinin tanımlı banka hesabına gönderilecektir.

Rapor parası ne zaman yatar 2024

Rapor parası alabilmek için raporun bitmiş olması ve işveren tarafından çalışmazlık bildiriminin yapılmış olması gerekmektedir. İşveren tarafından bildirim yapılması durumunda ödeme ortalama olarak en geç 10-15 gün içerisinde PTT ya da kişinin SGK sisteminde tanımlı banka hesabına aktarılmaktadır.

Doğum rapor parası ne zaman yatar 2024

Doğum rapor parası alabilmek için 32. haftada doğum öncesi çalışmaz ya da 37. haftaya kadar çalışabilir raporlarının kesinlikle alınması gerekmektedir. Doğum olduktan sonra işveren doğum öncesi rapor için çalışmazlık girişi yapar. Bu bildirim üzerine SGK bildirim tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde ödemeyi yapar.

Doğum sonrası rapor için işveren parça parça da bildirim yapabilir ya da raporun tamamı bittikten sonra da yapabilir. İşverenin her bildiriminden sonra ödeme süresi ortalama olarak 10-15 gündür.

Rapor parası nereden alınır 2024

Eğer SGK Şahıs ödemeleri banka sisteminde tanımlı banka hesabınız yoksa ödemeniz PTT’ye gönderilir. Ödemeyi PTT’ye aktarıldıktan sonra en geç 2 ay içerisinde alabilirsiniz. E devlet sisteminde SGK-Şahıs Ödemeleri Banka sisteminde kendi banka hesabınızı tanımlayarak ödemenizin hesabınıza aktarılmasını sağlayabilirsiniz.

İş göremezlik parası ayın kaçında yatar ?

Ödeme için belirlenmiş bir tarih bulunmamaktadır. Şartlar sağlanıyorsa, raporda eksik yoksa ve işveren tarafından vizite girişi yapıldıysa ödeme işveren bildiriminden sonra en geç 15 gün içerisinde gönderilir. Şayet SGK şahıs ödemeleri sisteminde daha önce banka hesabınızı tanımlamadıysanız ödemeniz PTT’ye gönderilir ve PTT’ye gönderildikten sonra en geç 6 ay içerisinde alabilirsiniz. Belli bir tarih ya da günde uğramanız gerekmiyor. Gönderiliş tarihinden itibaren 6 ay içerisinde herhangi bir zaman gidip ödemenizi PTT’den alabilirsiniz.

Eğer banka hesabınız tanımlı ise ödeme bankaya gönderilir. Banka hesabına gönderilen ödemeleri almak için belirlenmiş olan kanuni bir süre sınırı yoktur. İstediğiniz zaman alabilirsiniz.

Rapor parası sorgulaması nasıl yapılır ?

E devlet sisteminde SGK-4a/4b İş göremezlik ödemesi görme menüsünden sorgulama yapabilirsiniz. Buradan T.C. ve e-devlet şifresi ile giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz ⇒ e-devlet SGK rapor parası sorgulama. E-Devlet rapor parası sorgulama sonucunda karşınıza çıkabilecek sonuç ve anlamları ise aşağıdaki gibidir;

  • Rapor parası bilgi yok:  Bu raporunuzun sisteme hiç kaydedilmediği, işveren ya da SGK tarafından herhangi bir işlem yapılmadığı v.s. gibi birçok anlama gelebilir. Eğer raporunuz bitmiş olmasına rağmen hala bu uyarıyı görüyorsanız vakit kaybetmeden SGK ile görüşün.
  • Rapor parası merkeze gönderildi: Raporunuz ile ilgili onay işlemlerinin tamamlandığı ve bankaya gönderileceği anlaşılır. Merkeze gönderildiyi gördükten sonra ödemenizi ortalama 1 hafta içerisinde alabilirsiniz.
  • Rapor parası bankaya gönderildi:  Ödemenizin PTT ya da tanımlı banka hesabına gönderildiği anlamına gelir.
  • Ödendi: Ödemenizi PTT’den aldığınız ya da ödemenizin banka hesabınıza aktarıldığı anlamına gelir.
  • Rapor parası emanete alındı: Ödemenizi PTT’ye gönderildikten sonra 2 ay içerisinde almazsanız SGK’ya iade edilir. Bu durumda emanete alındı olarak çıkar karşınıza. Emanete alınan SGK rapor parası ve diğer şahıs ödemelerinizi SGK’ya dilekçe ile başvurarak yeniden gönderilmesini talep edebilir ya da e devlet sisteminde SGK-Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama menüsünden hesap tanımlaması yaparak alabilirsiniz.  Banka hesabı tanımlamanızın ardından emanete alınan paranız ortalama 3 işgünü içerisinde tanımlamış olduğunuz hesaba gönderiliyor.

Unutulan rapor parası nasıl alınır?

PTT’ye gönderilen ve gönderilme tarihinden itibaren 2 ay geçmesine rağmen alınmayan iş göremezlikleri banka hesabı tanımlayarak ya da SGK’ya dilekçe ile başvurarak iade alabilirsiniz. Emanetteki rapor parası nasıl alınır öğrenmek için hemen  rapor parası emanetten nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

T.C. ile rapor parası sorgulaması nasıl yapılır ?

SGK iş göremezlik sorgulaması e-devletten ve yukarıda belirtilen menülerden yapılır. Bunun dışında T.C. numarası ile de sorgulama yapabilmek mümkündür.

  • Herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’ne uğrayarak,
  • Bağlı olduğunuz SGK’yı telefonla arayarak,
  • Alo-170 hattını arayarak T.C. ile ücretsiz sorgulama yapabilirsiniz.

Rapor parası bankaya gönderilmeyi bekliyor ne demek ?

Eğer e devlet sorgulaması sonucunda bu uyarı ile karşılaştıysanız bunu gördükten sonra ödemenizi PTT’den ya da tanımlı banka hesabınızdan alabilirsiniz. 

Aile hekimi kaç gün rapor verebilir?

Aile hekimi bir defada en fazla 10 güne kadar rapor verebilir. Rahatsızlığın devam etmesi durumunda 10 günün devamında ikinci 10 gün için de istirahat raporu verebilir. İkinci 10 günlük raporun bitiminde eğer rahatsızlık devam ediyorsa artık aile hekimi bunu uzatamaz ve raporun devam edebilmesi için heyet raporu alınması gerekiyor. Bir takvim yılı içerisinde tek doktordan ya da aile hekiminden alınacak raporların toplam gün sayısı 40 günü geçemez.

2 günlük rapor parası nereden alınır?

Okurlarımız bize sıklıkla 1 ve ya 2 günlük iş göremezlik parası nereden alınır sorusunu iletmekte. Hastalıktan dolayı alınan 1 ya da 2 günlük geçici iş göremezlik raporlarında Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme yapmaz. Örneğin 10 günlük rapor alırsanız SGK bunun 2 gününü ödemez 8 günlük kısmını öder. 1 ya da 2 günlük SGK tarafından ödenmeyen iş göremezlik istirahat parasını işveren de ödemek zorunda değildir maaştan kesinti yapabilir.

Aile hekimi iş kazası raporu verebilir mi?

İş kazası olduktan sonra en yakın sağlık hizmet sunucusuna başvuru şartı bulunmaktadır. İş kazalarında aile hekimleri geçici iş göremezlik raporu düzenleyemezler. Hem iş kazasından kaynaklı olarak alınacak ilk rapor hem de devam rapor almak için hastanelere başvuru yapılması gerekmektedir.

Rapor parası rapor bittikten sonra mı alınır?

Uzun süreli istirahat raporları haricindeki raporlarda rapor biter, işveren bildirim yapar ve Sosyal Güvenlik Kurumu da öyle ödeme yapar. Uzun süreli raporlardan kasıt 10 gün üzerindeki raporlardır. Uzun süreli raporlarda ise işveren raporun biten kısmı kadar parça parça onay yapabilir. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu da işveren tarafından bildirim yapılan kısım için parça parça ödeme ve sigortalının da iş göremezlik ödemesi alması parça parça olur.

Rapor parası almak için kaç gün çalışmak lazım?

Rapor parası şartlarından birisi rapor alınan tarihten önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 gün şartının sağlanması. 90 gün varsa ödeme alabilirsiniz.

Rapor parası almak için şartlar neler?

Hastalıktan dolayı rapor parası alabilmek için rapor alınan tarihten önceki son 1 sene içinde en az 90 gün gerekir. Analık doğum rapor parasında annenin doğumdan önceki son 1 içinde 90 gününün olması yeterli. İş kazalarında prim gün şartı aranmamakta.

90 günü doldurmayan rapor parası alabilir mi?

Hastalıktan dolayı alınan geçici iş göremezlik raporlarında eğer sigortalının rapor aldığı tarihten önceki son 1 sene içinde 90 gün yoksa ödeme yapılmaz.

Rapor parası kimler alamaz?

90 gün şartını sağlamayanlar alamaz. Ayrıca sadece iş kazası ve meslek hastalığı primi ödenen stajyer, çıraklar, SGDP’ye tabi çalışan emekliler hastalıktan dolayı rapor ödemesi alamaz.

1 aylık çalışan rapor parası alabilir mi?

Eğer rapor alınan tarihten önceki 1 sene içinde 90 gün varsa alır. Rapor parası alma Şartları 90 gün yoksa 1 aylık çalışma ile rapor parası ödenmez.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Rapor Parası Alma Şartları 2024 & Maaşını SGK’dan Al” üzerine 2 yorum
  1. Mrb ben iş göremezlik ve analık raporunun tüm şartlarını taşıyorum fakat analık iznimin son ayı işten bir aylık ücretsiz izne ayrılma zamanıma denk geliyor,bu durum analık raporu parası almama engel teşkil eder mi

    Yanıtla
Yorum yapın