Ustalık Belgesi Nasıl Alınır, Kaç Gün Sigorta Lazım?

Ustalık belgesi nasıl alınır konusunda araştırma yapıyorsanız bu yazımız sizin için tam bir rehber olacaktır. Mesleki uzmanlık gerektiren işlerde işyeri açabilmek için zorunlu belgelerden birisi de ustalık belgesidir. Ustalık belgesinin alınabilmesi için ilgili meslekte uzmanlaşmış olmanız, kanunla belirlenen şartları sağlamanız ve MEB tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olmanız gerekmektedir. Bu içerikte ustalık kalfalık belgesi nasıl, nereden alınır ve şartları nelerdir hakkında güncel tüm bilgilere erişebilirsiniz.

Ustalık belgesi alma şartları

Ustalık belgesi için temelde önümüze iki şart konulmaktadır. Birincisi çalışma süresi bir diğeri de eğitim süresi. Bu iki şarttan birisini sağlamanız durumunda sınava girmeye hak kazanabiliyorsunuz. Aşağıdaki listede belirtilen şartları sağlıyorsanız Mesleki Eğitim Merkezleri’ne ustalık belgesi için başvurunuzu yapabilirsiniz;

  • Kalfalık belgeniz varsa en az ilk öğretim ya da orta okul mezunuysanız,
  • Ustalık belgesi için başvuru yaptığınız meslek alanında en az 3 yıllık meslek lisesi diplomanız varsa,
  • Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan aldığınız ilgili meslekle alakalı 4. seviye yeterlilik belgeniz varsa,
  • İlgili meslekte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan kurslardan alınan 4. seviye yeterlilik belgeniz varsa,
  • İlgili meslekte mesleki açık lisede öğrenim gören ve yüz yüze zorunlu eğitim süresini tamamladıysanız,
  • Elektrik tesisatçısı 1. ve 2. sınıf yetki belgeniz varsa,
  • Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından ustalık belgesi verilmeye başlanmadan evvel Esnaf Odalarından aldığınız ustalık belgeniz varsa,

Ustalık belgesi için başvurunuzu yapabilirsiniz.

Ustalık belgesi için kaç gün sigorta lazım?

Ustalık belgesine ilgili meslekte en az 5 yıl çalışmış olan ve bunu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü ile belgeleyen kişilerin de doğrudan başvuru hakları vardır. Gereken hizmet süresi 1800 prim günüdür ve ilgili meslekle meslek kodunun bildirilmiş olması gerekmektedir. Eğer meslek kodunuz ustalık belgesine başvuracağınız meslekle alakalı değilse çalıştığınız işyerlerine talepte bulunarak bunun SGK tarafında değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgi için aşağıda bağlantısı verilen meslek kodu değiştirme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. .

MEB onaylı ustalık belgesi nasıl alınır?

Eğer yukarıda belirtilen şartları sağlıyorsanız Ustalık Belgesi için Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezlerine aşağıda belirtilen evraklarla başvurmanız gerekmektedir. Eğer 5 yıllık çalışma süresi ile başvuracaksanız öncelikle Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezi’ne denklik başvurusu yapmanız, kalfalık sınavına girmeniz ve bu sınavda başarılı olduktan ve kalfalık belgesi aldıktan sonra ustalık belgesi sınavına girmeniz gerekmektedir. Bu süreci tamamladıktan sonra ustalık belgesi sınavına girmeniz ve bu sınavda da başarılı olmanız gerekmektedir. Ustalık belgesi sınavında başarılı olanlara belgeleri MEB tarafından verilmektedir.

Sınavsız ustalık belgesi nasıl alınır?

Mesleki eğitim merkezi ustalık belgesi sınavsız olarak alınabilecek bir belge değildir. En az 5 yıldır bu meslekte çalışıyor olsanız ve bunu belgeliyor olsanız bile MEB tarafından yapılan ustalık belgesi sınavına girmeniz ve başarılı olmanız gerekmektedir.

Parayla ustalık belgesi nasıl alınır?

Çıraklık eğitim merkezi ustalık belgesi para ile alınabilecek bir belge değildir. Şartları sağlamanız, gerekli evraklar ile Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezi’ne başvurmanız, açılacak sınavda başarılı olmanız halinde belgeyi almaya hak kazanabiliyorsunuz. Bu işi ücret karşılığında sizin yerinize yapan danışmanlık firmaları var. Bunlarda süreç, başvuru ve diğer gerekenler hakkında dilerseniz danışmanlık alabilirsiniz.

Berber ustalık belgesi nasıl alınır?

En az 5 yıldır berberlik yaptığınızı SGK Hizmet dökümü ile kanıtlamanız ya da berber kalfalık belgesi alarak ustalık belgesine başvurmanız gerekmektedir.

Ustalık belgesi nereden alınır?

Ustalık, kalfalık belgelerinde sorumlu kurum Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Başvuru, eğitim ve uygulama gibi tüm süreçler Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezleri aracılığı ile takip edilmektedir.

Ustalık belgesi başvuru

Ustalık belgesi başvuru işlemleri Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezlerine yapılmaktadır. Başvuruda gereken evraklar aşağıda belirtilmiştir. Yine de ek bir evrak gerekip gerekmediğini ilgili merkezlere sorabilirsiniz.

Ustalık belgesi için gerekli evraklar

Ustalık belgesi için gerekli evraklar şunlardır;

  • Mezuniyet belgesi,
  • Varsa daha önce alınan yeterlilik belgeleri,
  • Eğer 5 yıllık çalışma süresi ile başvuru yapılacaksa SGK’dan ya da E-devletten alınacak barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Döküm belgesi.
  • Kimlik fotokopisi,
  • Başvuru formu.

Ustalık belgesi kaç günde alınır?

Ustalık belgesi sınavda başarılı olanlar için ortalama olarak 30-45 gün içerisinde verilmekte ve E-devletten de indirilebilmektedir. Sınava katılabilmek için MEB tarafından yayımlanan sınav tarihinden en az 2 ay önce sınava giriş başvurusunun yapılması gerekmektedir. 2 aydan az süre kala başvuru yapıldıysa sonraki sınava alınabiliyorsunuz.

Ustalık belgesi ne işe yarar?

Artık çoğu meslek için işyeri açmakta aranan temel şartlardan birisi ustalık belgesidir. Bir restoran, elektrikçi, kuaför, berber gibi işletme açabilmeniz için bu MEB ustalık belgesi zorunlu tutulmaktadır.

Kalfalık belgesi nasıl alınır?

5 yıllık çalışma süresi olmayanların ustalık belgesi alabilmek için önce kalfalık belgesini almaları gerekmektedir. Kalfalık belgesi için gerekenleri Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezleri’nden öğrenebilirsiniz. Ayrıca mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık yapanların maaş ödemelerini devlet yapmaktadır. Mesleki eğitim merkezi öğrenci maaşları başlıklı içeriğimizden güncel maaşlara göz atabilirsiniz.

Ustalık belgesi sorgulama

E-devlet ustalık belgesi nasıl alınır? Sınavda başarılı olan ve tüm süreci tamamlayanların belgeleri elektronik ortamda düzenlenmekte ve e-devletten indirilebilmektedir. MEB onaylı ustalık belgesi e-devletten indirebilmek için buradaki sayfaya T.C. numaranız ve E-devlet şifrenizle girmeniz yeterli olacaktır: ustalık belgesi e devlet.

Aşçı ustalık belgesi nasıl alınır?

Aşçı ustalık belgesi için başvurularınızı Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezi’ne yapmanız gerekmektedir. Başvuru yapabilmek için en az 5 yıldır aşçılık yaptığınızı SGK Hizmet Dökümü ile belgelemeniz ya da bu alanda kalfalık belgesi almış olmanız gerekmektedir.

Kuaför ustalık belgesi nasıl alınır?

Kuaför olarak en az 5 yıldır çalışıyor olmanız ve bunu sigorta dökümü ile belgelemeniz ya da kalfalık belgesi ile diğer gereken belgeleri almanız ve sonrasında Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezlerine ustalık belgesi ile başvurmanız gerekmektedir.

Elektrik ustalık belgesi nasıl alınır?

Elektrikçi olarak en az 5 yıldır fiili olarak çalıştığınızı SGK belgesi ile belgelemeniz ya da bu alanda kalfalık belgesi almanız halinde elektrik ustalık belgesi için başvurunuzu yapabilirsiniz.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Ustalık Belgesi Nasıl Alınır, Kaç Gün Sigorta Lazım?” üzerine 2 yorum
  1. İyi günler; işyerim unvanım düşürülerek çalışmaya devam etmemi istedi. Bununla ilgili olarak 6 gün süre verdi. Ben kabul etmedim. Noterden işyerime unvanımın düşürülmesini kabul etmediğime dair ihtarname çektim.
    1- İşyerindeki sosyal haklarım nelerdir
    2- kıdem tazminatı,ihbar tazminatı için süre varmıdır, haklarım tarafıma engeç ne kadar zamanda ödenmelidir 3- istedikleri zaman iş bulmamı sağlamadan yada beklemeden 9 yıl çalıştığım işyerinden çıkarabilirler mi
    4- Başkaca bilmediğim haklarım varmı
    İlgilerinize şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarım…

    Yanıtla
    • Merhaba. Unvan değişikliğini kabul etmemek geçerli bir işten çıkarma sebebi midir bundan emin değilim. Ancak işveren çıkışınızı verirse kıdem tazminatınızı ödemek zorunda. İhbar sürelerine uyularak çıkış verilmezse ihbar tazminatı da ödemek zorunda. İçeride kullanmadığınız yıllık izin varsa bunu izin olarak kullandırmaları ya da parasını ödemeleri gerekir.

      Yanıtla
Yorum yapın