İşkur Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Alınır, Şartları, Dilekçesi

İşkur Yarım Çalışma Ödeneği ve yarım çalışma hakkı çalışan kadınlara yakın zamanda verilmiş en önemli haklardan birisi olarak kabul edilmektedir. Kadın çalışanlara yeni verilen önemli haklardan birisi de yarım çalışma ödeneğidir. Yarım çalışma ödeneği için gerekli şartları sağlayan kadınlar işyerinde yarı zamanlı çalışarak tam maaş alabilmekteler. İŞKUR tarafından ödenen bu ödeneği alma şartları, kimlerin yararlanabileceği, başvuru yeri ve şekli konusunda merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Yarım çalışma ödeneğini kimler alabilir ?

Bu ödenekten 4a ssk kapsamında çalışan kadın işçiler yararlanabilmekte. Kadın işçiler bu ödenekten doğum sonrası analık izin hakkının bitim tarihinden itibaren ya da 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın çalışanlar evlat edinme tarihinden itibaren yararlanabilir.

Yarım çalışma ödeneği şartları nelerdir ?

Yarım gün çalışma ödeneğinden yararlanabilmeniz için;

  • Doğum tarihi ya da evlat edinme tarihinden önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigortanızın olması. Sigorta gününüzün yeterli olup olmadığını sgk işyeri unvan listesi sayfamızdan sorgulayabilirsiniz.
  • Haftalık çalışma süresinin ( 45 saatin) en az yarısı kadar fiili çalışmanız,
  • Analık izninin bitim tarihinden ya da evlat edinme tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde İŞKUR’a doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvurmanız gerekiyor.

Yarım gün çalışma kaç saattir ?

4857 Sayılı İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresi 45 sattir. Dolayısıyla yarım gün çalışmada bunun en az yarısı olması gerekiyor. Yani kişinin bu ödenekten yararlanabilmesi için ayda en az 15 gün çalışmış olması ve işveren tarafından da en az 15 günlük sigorta bildiriminin yapılmış olması gerekmekte.

Yarım gün çalışma başvurusu nasıl yapılır ?

Başvurunuzu İŞKUR’a yapmanız gerekiyor. Başvuru süresi analık izin bitim tarihinden ya da evlat edinme tarihinden itibaren 30 gündür. Geç başvuru yapmanız halinde geçen süre için ödeme yapılmaz. Eksik ödenir. Başvuru için istenen belgeler şunlardır;

  • Yarım çalışma ödeneği talep dilekçesi diğer adı ile doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi.
  • Kimlik fotokopiniz.

Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi

Başvuru için istenen en önemli belge yarım çalışma belgesidir. İşkur Yarım çalışma ödeneği başvuru formunu buradan indirebilirsiniz:doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi word  indir .

Yarım çalışma belgesi nereden alınır ?

Yarı zamanlı çalışma dilekçesi diğer adı ile yarım çalışma belgesi işveren tarafından doldurularak İşkur’a verilmelidir.  İşkur yarı zamanlı çalışma belgesini bir üst başlıktaki bağlantı aracılığı ile indirebilirsiniz. Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi (.doc) nasıl doldurulacağı adım adım aşağıda anlatılmıştır.

Yarım gün çalışma dilekçe örneği

Yarım gün çalışma başvurusu dilekçesi örneği aşağıdaki gibidir. Bu yarım gün çalışma dilekçesi işveren tarafından doldurulacak ve iki nüsha olarak düzenlenecek. İşveren ve işçi tarafından imzalandıktan sonra işçi tarafından İŞKUR’a yarı çalışma ödeneği başvurusu için kullanılacak. Belgenin nasıl doldurulacağına ilişkin bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

işlur yarı ödenek başvurusu
yarım çalışma başvuru formu nasıl doldurulur
  • 1-İşyeri unvanı nedir ?
  • İşyerinin vergi dairesinde tanımlı olduğu unvandır. Gerçek kişi ise örneğin Mert ÇELİK, şirket ise …… LTD ŞTİ şeklinde yazılacak.
  • 2-Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarası:
  • İşyerinin SGK’da tescilli dosyasına ilişkin numaradır ve 26 haneden oluşur. Örneğin 2.4941.01.01.9999999.034.99..99.000 gibi.
  • 3-İşyeri sandık sicil numarası nedir ?
  • Eğer işyeri özel bir sandığa tabi banka, ticaret borsası v.s. gibi bir işyeri ise buraya sandık sicil numarasını yazın. Değilse boş bırakın.
  • 4-Kapsamı: 
  • Kamuya ait bir işyeri ise Kamu kısmını özel sektör işvereni ise ÖZEL kısmını işaretleyin.
  • 5-İşyeri İletişim Bilgisi (Adres, Telefon, eposta):
  • Bu kısma işyerinin iletişim bilgilerini ayrıntılı olarak yazın.
  • 6-İşçinin T.C. Kimlik Numarası ve Adı soyadı: 
  • Ödenek için başvuru yapacak işçinin T.C. numarası ile Adı ve Soyadı yazılacak.
  • 7-İşçinin Sandık Sicil Numarası: 
  • Eğer işyeri özel bir sandığa tabi banka, ticaret borsası v.s ise işçinin bu sandığa tabi olduğu sicil numarasını yazın.  Değilse boş bırakın.
  • 8-Çocuğun Doğum veya Evlat Edinme (Fiilen aileye Teslim Edildiği) Tarihi:
  • Çocuğun doğum tarihini yazın. Evlat edinildiyse evlat edinme tarihini yazın.
  • 9-Çocuğun T.C. Kimlik Numarası ve Adı soyadı:
  • Ödenek için başvuru yapılacak çocuğun T.C. numarası ile adı ve soyadını yazın.
  • 10-Tekil /Çoğul Doğum Belirtiniz kısmı ne yazılacak ?
  • Eğer tek çocuk ise tekil kısmını işaretleyin. İkiz, üçüz v.s. ise çoğul kısmını işaretleyin.
  • 11-Kaçıncı Doğum Olduğu:
  • Çocuğun kaçıncı doğum olduğunu belirtin. Örneğin 2. çocuğunuz olduysa 2.Doğum kısmını işaretleyin. Ödenekten yararlanacağınız süre doğum sırasına göre belirleniyor.
  • 12-Analık Hali İznin Bittiği Tarih:
  • Doğum sonrası analık izninizin tam olarak bittiği tarihi belirtin. Analık izni doğum sonrası 8 haftadır. Ancak doğum öncesinde kullanılmayan süreler doğum sonrasına aktarılır. Buna göre hesaplama yapmanız gerekiyor.
  • 13-Yarım Çalışmanın Başlama/Bitiş Tarihi:
  • Ödenekten yararlanma süresi birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, üçüncü ve sonrası doğumlarda ise 180 gündür. Eğer doğum çoğul ise bu sürelere 30’ar gün eklenir. Çocuk engelli ise 360 gün süre ile ödenir.
  • Buna göre bu kısımda analık izninin bitim tarihi ya da evlat edinme tarihi ödeneğin başlangıç tarihi olacaktır. Bitiş tarihini ise yukarıdaki sürelere göre hesap edebilirsiniz.
  • 14-İşçinin İletişim Bilgisi (Adres, Telefon, eposta): 
  • İşçinin iletişim bilgilerini eksiksiz olarak yazınız.
  • Tüm bu bilgiler eksiksiz doldurulduktan sonra belgenin işveren ve işçi tarafından imzalanması gerekiyor.

Yarım çalışma ödeneği kaç gün alınır ?

Bu ödenek birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, üçüncü ve sonrası doğumlarda ise 180 gündür. Eğer çoğul doğum varsa ( ikiz, üçüz v.s) bu durumda yukarıdaki sürelere 30’ar gün eklenir. Çocuk engelli ise 360 gün süre ile ödenir.

Yarım çalışma ödeneği hesaplaması nasıl yapılır ?

Günlük yarım çalışma ödeneği brüt asgari ücret kadar ödeniyor. Brüt ücretiniz asgari ücret üzerinde olsa bile İŞKUR günlük olarak ödenek tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin günlük tutarı üzerinden hesaplama yapmakta. Bu tutar üzerinden de sadece damga vergisi kesintisi yapmakta.   Asgari ücret üzerinden yarım çalışma ödeneği nasıl hesaplanır ve yarım çalışma ödeneği ne kadar konusunda detaylar için hemen  işkur yarım çalışma ödeneği hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yarım çalışma ödeneği nereden alınır ?

Ödenek başvuru tarihi yaptığınız aydan iki ay sonra ödenmekte. Örneğin Şubat ayında başvuru yaparsanız ilk ödeneği Nisan ayında alabilirsiniz. Ödemeler PTT’den alınmaktadır. Kimliğiniz ile herhangi bir PTT şubesinden ödeneğinizi alabilirsiniz.

Yarım çalışma ödeneği hangi hallerde kesilir ?

Geçici iş göremezlik raporu yani istirahat raporu almanız halinde raporlu olduğunuz süre boyunca ödenmez. Ayrıca ödenek süresince çocuğun vefat etmesi ya da evlat edinme halinin ortadan kalkması halinde kesilir.  İşçinin çalıştığı işyerinden ayrılması da kesinti sebebidir. Ayrıca haftalık çalışması gereken süre için kendisine ücretsiz izin verilip başka işyerinde çalışanların da ödeneği kesilir.

Yarım çalışma ödeneği alanların sigortası nasıl olur ?

15 günlük sigorta işveren tarafından geri kalan 15 gün ise İŞKUR tarafından ödenmektedir. Yani bu ödenek süresi boyunca prim günü tam ödenmekte ve kaybınız olmamaktadır.

İşkur yarım gün çalışma ödeneği sorgulaması nasıl yapılır ?

Yarım çalışma ödeneği sorgulamasının online olarak yapılabildiği bir platform maalesef yok. İŞKUR sayfasından üyeliğiniz varsa size özel sayfadan kontrolünü ve sorgulamasını yapabilirsiniz. E devletten yarı çalışma ödeneği sorgulaması şu an için yapılamamakta.

Yarım çalışma ödeneği SGK bildirimi

İşveren tarafından yarım çalışıp ödenek almaya başlayanların ay içerisinde eksik çalıştığı gün sayısı kadar “23-Yarım Çalışma Ödeneği “ eksik gün kodu ile bildirgede bildirilmesi gerekiyor. Eğer yarım çalışma dışında da eksik çalışma varsa bu durumda “24-Yarım Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler”  kodu ile bildirim yapılması gerekiyor.

Yarım çalışma ödeneği ne zaman yatar ?

doğum sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuru yapıldıktan sonra ödenek başvuru yapılan tarihten sonraki ayı takip eden ay ödenmektedir. Örneğin Mart ayında başvurduysanız ilk ödenek Mayıs ayında ödenmektedir.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“İşkur Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Alınır, Şartları, Dilekçesi” üzerine 2 yorum
Yorum yapın