Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Parça Parça Kullanılabilir mi?

Doğum sonrası ücretsiz izin parça parça kullanılabilir mi? Bilindiği gibi hem memurların hem de özel sektörde çalışan işçilerin Kanunları gereği  doğum sonrası ücretsiz izin yönetmeliği kapsamında ücretsiz izin hakları bulunmaktadır. Belirlenen bu ücretsiz izin hakkının parça parça mı yoksa tek seferde mi kullanılabileceği konusu ise izne çıkacakların araştırdıkları konuların başında gelmektedir. Bu yazımızda çalışanların doğum sonrası ücretsiz izinlerinin kaç gün olduğu, hangi tarihte başladığı, parça parça kullanılıp kullanılamayacağı ve konu hakkında merak ettiğiniz diğer tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz .

Doğum sonrası ücretsiz izin kaç aydır?

Doğum sonrası izin hakkı 4a yani SSK ya da 4c yani emekli sandığı kapsamında çalışanlar için değişkenlik göstermektedir.

  • 657 doğum sonrası ücretsiz izin hakkı doğum sonrası ücretli analık izin bitim tarihinden itibaren 24 aydır.
  • Özel sektörde ssk kapsamında çalışan kadın sigortalılar için doğum sonrası ücretsiz izin hakkı ücretli analık izin bitim tarihinden itibaren 6 aydır.

Doğum sonrası ücretsiz izin ne zaman başlar?

Yukarıda belirlenen sürelerde doğum sonrası ücretsiz izin hakkı doğum sonrası ücretsiz analık izni bitiminden itibaren başlar. Bildiğiniz üzere doğum sonrası ücretli analık izni 8 haftadır. Eğer erken doğum olduysa doğumdan önce kullanılmayan izinler de doğum sonrası 8 haftalık analık iznine ilave edilmektedir. Buna göre;

  • 4a ssk kapsamında çalışan kadınlar için 6 aylık ücretsiz izin hakkı doğum sonrası analık izin bitiminden itibaren 6 aylık sürede,
  • 4c emekli sandığı kapsamında çalışan anneler için ise analık izin bitim tarihinden itibaren 24 aylık sürede kullanılır.

Ücretsiz doğum izni parça parça kullanılabilir mi?

Memurlarda doğumdan sonra 2 yıl ücretsiz izin parça parça kullanılır mı ya da da SSK’da 6 aylık ücretsiz izin parça parça kullanılabilir mi ? Evet parça parça kullanılabilmesi mümkündür.

  • 4a kapsamında çalışan anneler doğum sonrası ücretli analık izin bitiminden itibaren 6 aylık süre dolmamak kaydı ile 6 aylık ücretsiz izninin parça parça kullanabilir.
  • 4c yani emekli sandığı kapsamında çalışan anneler ise doğum sonrası ücretli analık izin bitim tarihinden itibaren 24 aylık süre içerisinde olması kaydı ile ücretsiz izin hakkını parça parça kullanabilir. Aynı zamanda baba devlet memuru ise kalan süre kadar baba da ücretsiz izin kullanabilir.

Doğum izinleri hakkında sık sorulan diğer sorular ve cevaplarına Doğum İzni Raporu Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

Öğretmen doğum sonrası ücretsiz izin parça parça kullanılabilir mi ?

Öğretmenler için de doğum izinlerinde yukarıdaki ile aynı hükümler uygulanır. Yani öğretmenler de doğum sonrası analık izin bitiminden itibaren 24 aya kadar ücretsiz izin hakkına sahiptirler. Bu sürede öğretmenler dilerse ücretsiz izin haklarını parça parça kullanma hakkına sahiplerdir. Önemli olan 24 aylık süre içerisinde olması ve bu sürenin dolmamış olmasıdır.

Doğum izninden sonra rapor ve ücretsiz izin

Doğum izninden sonra geçici iş göremezlik raporu alanlar raporun bitim tarihinden itibaren talepleri durumunda ücretsiz izin hakkından kalan süre kadar yararlanabilirler. Örneğin analık izin bitiminden sonra 3 ay heyet raporu alan bir memur kalan 21 aylık süre içerisinde dilerse tamamında ücretsiz izin hakkından yararlanabilecektir.

Doğum sonrası emzirme/süt izni hakkında bilgi için süt izni ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Doğum sonrası ücretsiz izni yarıda kesilebilir mi?

Evet, kişi isterse ücretsiz izni yarıda keserek işe dönebilir.

Doğum sonrası ücretsiz izni hizmet süresinden sayılır mı?

Hayır, bu sürede emeklilik primi ödenmez. Bunların hizmet süresinden sayılabilmesi için borçlanılması gerekir.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın