Adres Değişikliği Sebebi ile Tazminat Alabilir miyim ?

Adres değişikliği sebebi ile tazminat alabilir miyim sorusu son zamanlarda bana sık sorulan soruların arasında gelmektedir. Çalışanların tüm hakları 4857 Sayılı İş Kanunu ile düzenlenirken kıdem tazminatı hakları ise 1475 Sayılı Kanun kapsamında düzenlenmiş ve eski iş kanunu olan bu kanunun kıdem tazminatı hakkındaki kısmı hala yürürlüktedir. Bu yazımızda ilgili iş kanununun kıdem tazminatı hükümleri kapsamında adres/şehir değişikliği nedeniyle kıdem tazminatı ödenip ödenmeyeceği konusunda size bilgi vermeye çalışacağım.

Kendi isteği ile işten ayrılan tazminat alır mı?

İşyeri adres değişikliğinde tazminat ödemeli midir sorusunun cevabına geçmeden önce çalışanın kendi isteği ile işten çıkması durumunda tazminat hakkının olup olmayacağına kısaca değinelim. Tazminat alabilmenin temel ve olmazsa olmaz şartı en az 1 yıl çalışmış olmaktır. Buna ilave olarak diğer aranan şart ise kendi isteği ve kusuru dışında işten ayrılmaktır. Tabi 1475 Sayılı Kanun kıdem tazminatı hükümlerine göre istifa edersem kıdem tazminatı alabilir miyim sorusunun cevabı hayır olacaktır. Ancak bu durumun bazı istisnaları vardır ve çalışan kendi isteği ile işten çıksa bile tazminat hakkından yararlanabilir. Tüm bu istisnai durumları istifa ettim tazminatımı alabilir miyim başlıklı yazımızda ele aldık. İlgili yazımızdan İşten kendi isteğiyle ayrılan işçi tazminat alabilir mi ve kendi isteğinizle ayrıldığınız hangi durumlarda tazminat hakkınızın olabileceği konusunda bilgi bulabilirsiniz.

Tazminat hakkım var mı?

İsteyerek işten ayrılma tazminat hakkı doğurmaz. bunun dışında işveren tarafından çıkış verilmişse ve iş sözleşmesinin feshinde sigortalının herhangi bir kusuru yoksa ve en az 1 yıl çalıştıysa işveren tazminatı ödemek zorundadır. Eğer kendiniz için istifa edince kıdem tazminatı alınır mı  sorusunun cevabını arıyorsanız yorum kısmından durumunuzu yazın tazminat hakkınızın olup olmadığını değerlendirelim.

Adres/il değişikliği nedeniyle tazminat alınır mı?

Gelelim asıl konumuz olan adres/şehir değişikliği nedeniyle işten ayrılma tazminat hakkının olup olmadığına. 1475 Sayılı İş Kanununa göre kendi isteği ile işten ayrılma durumunda işveren işçiye tazminat ödemek zorunda değildir. İşçi 1 yılını tamamlamış olsa bile kendi isteği ile işten ayrıldığında göç tazminatı ödenmesi gerekmez. Askerlik, evlilik, sağlık gibi nedenler bunun istisnalarıdır. Ancak sigortalının adres değişikliği ya da başka bir şehre taşınması durumunda Kanunen tazminat ödenmesi zorunlu değildir. İşçinin hastalığı, üniversite kazanması ya da başka bir zaruri neden bile işyeri adres değişikliği tazminat hakkı doğurmamaktadır.

Eş durumundan şehir değişikliğinde tazminat ödenmesi gerekir mi ?

Yukarıda ikametgah değişikliğinde tazminat verilir mi sorusunun cevabının açık ve net bir şekilde hayır olduğunu gerekçesi ile anlattık. Çalışan eş durumundan başka bir şehre taşınmak zorunda olsa bile İş Kanununa göre bu tazminat ödenmesi için geçerli nedenler arasında sayılmamıştır. Bu nedenle işyeri adres değişikliği nedeniyle işten ayrılma eş durumundan bile olsa tazminat ödenmesi zorunlu değildir.

Yurtdışına taşınma sebebiyle işten ayrılma halinde tazminat ödenir mi ?

Peki yurt dışına taşınan işçi tazminat alabilir mi ? Son zamanlarda yurtdışına taşınan kişi sayısı hızla artmaya başlamıştır. Yurtdışında ikamet nedeni ile işten ayrılacak çalışanların da Kanunen tazminat hakkı yoktur. En az 1 yıl çalışmış olması da maalesef bunu değiştirmemektedir.

Şehir değişikliği nedeniyle istifa dilekçesi

Şehir değişikliği nedeni ile işten ayrılacaksanız kanuni ihbar sürelerine de dikkat ederek dilekçenizi vermelisiniz. Aşağıdaki gibi örnek bir dilekçeyi ihbar sürelerine uyarak işyerinize vererek işten ayrılma talebinizi iletebilirsiniz.

  • İşyerinizde …./…../…… tarihinden beri çalışmaktayım. …… adresine sürekli ikametle taşınacağımdan işten çıkışımın ihbar süreleri de göz önünde bulundurularak …./…/…… tarihi itibariyle verilmesini, maaş ve diğer tüm alacaklarımın da ödenmesini arz ederim. 

Firma değişikliği tazminat hakkı doğurur mu ?

Firma değişikliğinde sigortalı kendi isteği ile işten çıkmış olacaktır. Kendi isteği ile çıkan işçi işyerinde en az 1 yıllık kıdem süresini tamamlamış olsa bile tazminat hakkı olmayacaktır.

Şehir değişikliği nedeniyle işten ayrılma işsizlik maaşı

Şehir nedeni ile işten çıkacaklar kendi istekleri ile işten ayrıldıklarından işsizlik ödeneği ödenmemektedir.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Adres Değişikliği Sebebi ile Tazminat Alabilir miyim ?” üzerine 16 yorum
  1. merhaba bilirkişi benim bir sorunum var istanbul’da yaşamaktayım ailemin şehir değiştirmesi sonucu benimde şehir değiştirmem gerekiyor istanbulda kalsam aldığım maaş kirama gidecek yaşamam mümkün değil istanbul’un tanınmış bir firmasında 5 yıldır hizmet vermekteyim kendim şoförüm olarak çalışıyorum firma yetkililerine daha önce kıdem tazminatı konusunda başvurdum ama ret cevabını aldım sigorta girişim 2008 4500 prim gününden yararlanarak kıdem tazminatı alamıyorum ama bir fiil 5 yıl sigortam düzenli yattı nasıl bir yol izlemem gerekiyor yargı yoluna mı gitmeliyim yoksa sadece şehir değişikliğine dair istifa dilekçesi verip şirketin insafına mı bakıyor şimdiden çok teşekkür ederim yazı biraz uzun ama konuyu daha iyi kavrayabilmeniz için herşeyi kaleme aldım

    Yanıtla
  2. Merhaba eşim 10 senedir aynı işte çalışıyor 5 sene girdi çıktı var .yaptılar. tam olarak 5 sene var.baska ile gitmek istiyoruz memlekete ailemiz orda onlara yardımcı ola bilmek için kıdem tazminatı alabiliyor muyuz özel sektörde çalışıyor. Önceden şirketti şirket bıraktı. Özel oldu

    Yanıtla
  3. Merhaba abi ben 2 senedir fabrikada çalışıyorum gurbetçi olarak sigortalı şekilde şirketin ayarladığı evde kalıyorum şimdi ise evlendiğim için evimi başka bir semten aldım mesafe 50 km ve servis imkanı sağlamalarını söyledim kabul etmiyorlar ne yapmalıyım tazminat hakkım varmıdır

    Yanıtla
  4. işyeri adres değiştirdi fabrika taşındı ve yeni yer bana uzak baya istifa etsem tazminat alamazmıyım

    Yanıtla
      • Cevabınız mantıklı gelmedi
        Örnegin ben istanbul ikitelli de çalışıyorum
        İşyerim adana ya taşındı
        Ee ne yapacagım tüm düzenimi bozup yuvamı yıkıp adanaya taşınacagım

        Yanıtla
        • Mantıksızlık benim cevabımda değil. Kanuna göre cevaplıyorum. Kanun öyle diyor. Mahkemeye başvurursunuz, mahkeme farklı bir karar verir onu bilemem. Ama yürürlükteki şartlar bu şekilde.

          Yanıtla
  5. Merhabalar ben 3 yıldır bi işte çalışıyorum evlenicem ve adres değişikliği yapmak zorunda kalıcam işe devam etmem çok zor olacak bu nedenle işten ayrılmak zorunda kalıcam bunun için tazminat alabilir miyim

    Yanıtla
  6. 6yildir bir firmada çalışıyorum sağlık sorunum var bacaklarımda sürekli ayakda duruyorum bu beni zorluyor nasıl tazminatımı alabilirim lütfen cevaplayin

    Yanıtla
    • Merhaba. Buna dair bir sağlık raporu almanız lazım tam teşekküllü bir hastaneden. Ancak sağlık sorunları nedeni ile işten çıktığınızda hakkınız olacaktır.

      Yanıtla
  7. Merhaba yaklaşık 10 senedir İstanbul’da özel sektorde calısıyorum.Baska bir şehire taşınmayı düşünüyorum.İhbar ve kıdem tazminatımı alabilir miyim

    Yanıtla
Yorum yapın