Deneme süresinde sigorta yapılır mı? Deneme süresi 4857 sayılı İş Kanunu’nun 15’inci maddesi kapsamında düzenlenmektedir. İş Kanunu işe yeni alınan çalışanların işe uygun olup olmadığının tespit edilebilmesi için işverene belli bir süre deneme hakkı vermektedir. Verilen bu süre deneme süresi olarak adlandırılmaktadır. Bu yazımızda 4857 sayılı Kanunla belirlenen deneme süreleri hakkında sık sorulan tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Deneme süresi en az kaç gün/en fazla kaç gün olabilir ?
Deneme süresi için belirlenen en az yani asgari bir zaman yoktur. Ancak 4857 Sayılı iş Kanunu’na göre deneme süresi toplu iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda süresi en fazla 2 ay olabilmektedir. Deneme süresi toplu sözleşmeye istinaden en fazla 4 aya kadar uzatılabilmektedir.
Deneme süresinde sözleşme feshinde bildirim zorunlu mu ?
Deneme süresi içerisinde işçi ya da işveren sözleşmesini bildirim zorunluluğu olmadan ve tazminatsız olarak fesih hakkına sahiptir. İşçi ya da işveren bu süre içerisinde yapılacak sözleşme fesihlerinde karşı taraftan ihbar tazminatı isteme hakkına sahip değillerdir.
Deneme süresinde sigorta zorunlu mu 2024
Deneme süresi içerisinde ya da dışarısında fark etmeksizin işçinin fiili olarak işe başlaması ile birlikte sigortasının yapılması zorunludur. Toplumda ve özelliklede çalışanlar arasında deneme sürecinde sigorta yapılmaz gibi bir algı mevcuttur. Bu doğru değildir ve işçi hangi tarihten itibaren başladıysa o tarihten itibaren sigortalılığının sağlanması zorunludur.
Sigortasız kaç gün çalıştırılır ?
Bu soru özellikle deneme sürecinde çalışanların çok sordukları soruların başında gelmektedir. Fiili çalışan bir sigortalı bir saat bile sigortasız çalıştırılamaz. Bırakın bir günü. Sigortasız çalışma tespiti durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer Kurumlar tarafından idari para cezası uygulanabilmektedir. Deneme sürecinde de yukarıda belirttiğimiz gibi işçilerin işe başlar başlamaz sigortalılıklarının sağlanması zorunludur.
Deneme süresinde sigortasız işçi çalıştırma cezası ne kadar ?
Sigortasız çalıştığı tespit edilen bir sigortalı için;
- İşe giriş bildirgesinin verilmemesinden dolayı brüt asgari ücretin 2 katı tutarında,
- Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin verilmemesinden dolayı yine brüt asgari ücretin 2 katı tutarında,
- İşten ayrılış bildirgesi de verilmediyse brüt asgari ücretin 1/10’u tutarında cezai işlem uygulanır.
Sigortasız deneme süresi
Sigortasız deneme süresi olmaz. İşçi çalışıyorsa sigortasının çalışmaya başladığı günden itibaren yapılması gerekir. Yapılmazsa yukarıda belirlenen oranlarda ceza uygulanması gerekir. 2024 brüt asgari ücret üzerinden uygulanan güncel idari para cezası tutarlarına sigortasız işçi çalıştırma cezası başlıklı sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Deneme süresinde maaş verilir mi?
Aksi kararlaştırılmadıysa deneme süresinde en az asgari ücret kadar maaş ödenmesi gerekiyor. Bir alt başlıkta 2024 için ödenmesi gereken minimum 2 ay deneme süresi maaş tutarı hakkında bilgi verilmiştir.
Deneme süresinde asgari ücret ne kadar ödenir ?
Deneme süresinde maaş ödenmesi ve sigorta yapılması zorunludur. Eğer asgari ücret üzerinden ödenecekse 2024 yılı için ödenmesi gereken en düşük net maaş 17.002,00 TL olmalıdır. Asgari ücretin üzerinde anlaşma varsa ne kadar maaş alabileceğinizi hesaplamak için brütten nete maaş hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Deneme süresi yıllık izin hesabında dikkate alınır mı ?
Yıllık izin hesabında deneme süresi de dahil edilerek hesaplama yapılır. Deneme süresi de dahil olmak üzere en az 1 yıl çalışan sigortalılar yıllık izin hakkı elde edebilirler.
15 gün deneme süresi sigorta
Deneme süresi iş Kanununa göre en fazla aydır. İşveren bu süre içerisinde isterse 1 gün çalıştırır isterse 2 ay. Ancak kaç gün çalıştırıyorsa çalıştırsın çalıştırdığı gün kadar sigorta yapmak zorundadır.
Deneme süresi de olsa kişi fiili olarak çalıştığı için kanunen sigorta yapılması zorunludur.
Deneme süresinde çalışmanın kaç gün olacağı önemli değildir. 1 gün bile olsa sigorta yapılması zorunludur.
4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında deneme süresi en fazla 2 aydır. Toplu sözleşme ile bu süre 4 aya kadar uzatılabilmektedir.
5510 Sayılı SGK Kanunu kapsamında işe başlayan bir sigortalının en geç işe girdiği tarihe kadar sigorta girişinin yapılması zorunludur.