Hizmet Tespit Davası Zamanaşımı Süresi

Hizmet tespit davası zamanaşımı süresi dava açacaklar için en önemli kriterler arasında yer almaktadır. Zira hizmet tespit davası açılacak zaman için zaman aşımı süreleri varsa dava açılmadan mahkeme tarafından dosya kapatılabilmektedir. Bu yazımızda hizmet tespit davası nedir, zamanaşımı süreleri nasıl uygulanır konusunda tüm ayrıntıları bulabileceksiniz.

Hizmet tespit davası nedir?

Hizmet tespit davası isminden de anlaşılacağı üzere bir işyerinde eksik ödenen ya da hiç ödenmeyen sigorta hizmetlerinin mahkeme tarafından tespiti için açılan davalardır. Anayasal bir hak olduğu için aynı zamanda Kamu düzenini de ilgilendiren dava çeşitlerinden birisidir. Hizmet tespit davaları;

  • Hiç yatırılmamış SGK hizmetleri,
  • Eksik ödenmiş SGK hizmetleri,
  • İşçi işyerinde sürekli çalışmasına rağmen işten çıkışı yapılarak girişi yapılmış durumlarda,
  • İşe giriş bildirgesinin geç verildiği durumlarda işçi tarafından işverene karşı açılan davalardır.

Hizmet tespit davası zaman aşımı süresi

Bu davalar hak düşürücü süreye tabi olan davalardır. Hak düşürücü süre işçinin işten ayrıldığı tarihten itibaren başlar. Aslında burada zaman aşımı süresi dava için belirlenen süre değil, işçinin işten çıkış tarihinden sonra başlayan süredir. Hak düşürücü süre işçinin işten çıkış tarihinden itibaren 5 yıldır. Yani işçi diyelim ki 27.04.2023 tarihinde işten ayrıldıysa bu durumda en geç 27.04.2028 tarihine kadar hizmet tespit davasının açılması gerekmektedir. İşçinin vefatı halinde mirasçılar için de aynı durum geçerlidir.

Hizmet tespit davası zamanaşımı ne zaman başlar?

Hizmet tespit davasında hak düşürücü süre işçinin işten çıkış tarihinden itibaren başlar. İşten çıkış tarihi itibariyle hak düşürücü süre 5 yıl olarak esas alınır.

Hizmet tespiti davası zamanaşımı istisnaları

Yukarıda da belirttiğim gibi bu davalarda hak düşürücü süre işten çıkış tarihinden itibaren 5 yıldır. Ancak SGK hizmet tespit davası zamanaşımı sürelerinin bazı istisnaları bulunmaktadır. Bu istisnalardan birisi mevcutsa hak düşürücü süre uygulanmamaktadır.

Hizmet tespit davası zamanaşımını kesen haller

Hizmet tespit davası zamanaşımı istisnaları şunlardır;

  • İşçinin işyerinde çalıştığının Kamu Kurumlarının denetimi, SGK denetmenleri ya da Müfettişleri tarafından tespiti,
  • İşveren ücret ödeme bordrosu ile işçiye imza karşılığında maaşını ödemiş ancak bu dönemler için sigorta yapmadıysa, işçinin elinde buna dair kanıtlayıcı belge varsa,
  • İşe giriş bildirgesi verilmiş ancak beyanname ve ya dört aylık bordro döneminde bordro verilmediyse,
  • İşçinin elinde benzer nitelikte kanıtlayıcı belgeler varsa 5 yıllık hak düşürücü süre uygulanmamaktadır.

Hizmet tespit davası nasıl açılır?

Hizmet tespit davası için başvuru İş Mahkemesi‘ne yapılır. Başvurular işin uzmanı bir Avukat tarafından dilekçe ve gerekli evraklar ile gerçekleştirilir. Kişi bizzat kendisi de dilekçe ile başvurabilir ancak uzman birisi tarafından başvurulması ve takibi daha uygun olacaktır. Aşağıya dilekçe örneğini bırakıyorum.

Hizmet tespit davası dilekçe örneği

Hizmet tespit davasının işin uzmanı olan Avukatlar tarafından açılması gerekmektedir. Dilekçe ile birlikte gerekli tüm kanıtlayıcı belgelerin de İş Mahkeme’sine sunulması gerekmektedir. Hizmet tespit davası için dilekçe örneği word olarak aşağıdan indirebilirsiniz:

Hizmet tespit davası kazanan var mı?

Hizmet tespit davaları eğer kanıtlayıcı belgeler, bordro tanıkları gibi durumlar söz konusu ise çoğunlukla işçi lehine sonuçlanmaktadır. Danışanlarımdan kazanan birçok kişi var. Eğer elinizde belge varsa ve çalıştığınızı ispat edebiliyorsanız kesinlikle dava açınız, şansınız yüksek olacaktır.

Hizmet tespit davası sonucu işveren ceza

İdari para cezalarında 10 yıllık zaman aşımı süresi söz konusudur. Eğer hizmet tespit edilen dönem üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçti ise Sosyal Güvenlik Kurumu işveren hakkında zaman aşımından dolayı idari para cezası uygulamaz. Ancak mahkeme tarafından hizmet tespit edilen dönem üzerinden karar tarihi ve İPC tahakkuk tarihi itibariyle 10 yıllık zaman geçmediyse bu durumda işverene idari para cezası da uygulanır. Buna göre;

  • 10 yıllık süre geçtiyse İPC uygulanmaz. Sadece hizmet tespiti sonucu oluşacak prim tahakkuku işveren tarafından faizi ile birlikte ödenir.
  • Eğer 10 yıllık zamanaşımı süresi geçmediyse bu durumda hizmet tespit edilen her bir dönem için prime ilave olarak o dönemde geçerli brüt asgari ücretin 2 katı tutarında da idari para cezası uygulanır. SGK idari para cezaları başlıklı yazımızdan güncel İPC tutarları ve oranlarına göz atabilirsiniz.

Hizmet tespit davası ne kadar sürer?

Hizmet tespit davalarında mahkemelerin sonuçlanma süresi yoğunluğa ve çeşitli kriterlere göre farklılık gösterebilmektedir. Ortalama olarak 1 ile 3 yıl arasında sürebilmektedir.

1999 öncesi hizmet tespit davası

Özellikle EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar yasası ile birlikte 1999 öncesi çalışması olan ancak hizmeti bildirilmeyenler bu hizmetlerin tespiti için arayış içerisine girdiler. 1999 öncesi hizmet tespit davası zamanaşımı uygulamasında hak düşürücü süre olduğu için 1999 öncesi çalışmalar için hizmet tespit davası açacaksanız elinizde bunu kanıtlayıcı bir belge olması ve bunu mahkemeye sunmanız gerekmektedir.

Hizmet tespit davası zamanaşımı 10 yıl

Hizmet tespit davası zamanaşımı 10 yıl şeklinde bazı sitelerde bilgiler görüyorum. Bu doğruyu yansıtmıyor. Hizmet tespit davalarında yukarıda da belirttiğim gibi hak düşürücü süre işten çıkış tarihinden itibaren başlar ve 5 yıldır.

1 günlük hizmet tespit davası zamanaşımı

Hizmet tespit davası kaç günlük olacağı zaman aşımı süresini etkilemez. 1 gün de olsa 1000 gün de olsa hak düşürücü süre 5 yıl olarak uygulanır.

Kapanmış şirkete hizmet tespit davası

Şirketin kapanmış olması, faaliyetine son vermiş olması hizmet tespit davası açılmasına engel değildir. Sigorta tespit davası zamanaşımı ve istisnai durumları göz önünde bulundurarak kanıtlayıcı belgelerle dava açabilirsiniz.

SGK Geriye dönük kaç yıl inceleme yapabilir?

SGK geriye dönük en fazla 2 yıla kadar inceleme yapmaktadır. 2 yılı aşan 5 yılı aşmayan süreler için İş Mahkemesine gidebilirsiniz.

Geriye dönük hizmet tespit davası açılabilir mi?

Evet, işten çıkış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde hizmet tespit davası açılabilir.

5 yıllık hak düşürücü süre nedir?

Hak düşürücü süre hizmet tespit davalarında işten çıkış tarihinden itibaren hesaplanan 5 yıllık süredir.

EYT’de geriye dönük dava açılabilir mi?

Evet, hak düşürücü süre ve ya istisnai durum şartları sağlanıyorsa dava açılabilir.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın