Hizmet tespit davası dilekçe örneği. Hizmet tespit davası bir işyerinde çalışırken herhangi bir gerekçe ile sigortası yapılmayanlar tarafından açılabilecek bir davadır. Genellikle Avukat aracılığı ile açılan bu dava için siz Avukat tutmayacaksanız aşağıda örneği verilen hizmet tespiti davası dilekçe örneği ile başvurunuzu ilgili mahkemeye gerçekleştirebilirsiniz.
Hizmet tespit davası nedir?
İsminden de anlaşılacağı üzere herhangi bir işyerinde herhangi bir gerekçe ile sigortasız yani kayıt dışı çalışma ile ilgili sürelerin, prim gün sayısı ve kazancın tespiti amacı ile açılan davalardır. Bu dava sonucu mahkeme işçiyi haklı görürse kararda belirlenen gün ve prim gün sayısı kadar hizmet kazandırılır.
Hizmet tespit davası zaman aşımı süresi kaç yıldır ?
Hemen her davada olduğu gibi hizmet tespit davalarında da hak düşürücü süre bulunmaktadır. Belirli koşulların mevcut olması şartı ile bu davanın 5 yıl içerisinde açılması gerekmektedir. 5 yıldan fazla geriye dönük hizmet tespiti dava talepleri mahkeme tarafından reddedilebilir. Her ne kadar kanunda belirtilen süre 5 yıl ise bu durumun bazı istisnaları bulunmaktadır. Hizmet tespit davasında hak düşürücü süre hususunda istisnai durumlar ise şunlardır;
- İşçi SGK işe giriş bildirgesinin verilmesi ancak hizmetlerin verilmemiş olması,
- Aylık prim ve hizmet belgeleri verilmiş olmasına rağmen sisteme girilmemiş olması,
- Eski dört aylık bordro döneminde bordroların verilmiş ancak sisteme işlenmemiş olması,
- İşyerindeki çalışmanın daha önce denetmen ya da müfettiş raporuna göre tespit edilmiş olması.
Yukarıdaki ve benzeri durumların varlığında 5 senelik zaman aşımı süresi işlemez. Ancak bunun dışında tespit davası açmak için 5 yıl içerisinde başvuru yapılması zorunludur.
Hizmet tespiti dava dilekçesi örneği
Hizmet tespiti davası dilekçe örneğini buradan word olarak indirebilirsiniz ⇒ tespit davası dilekçesi örneği indir. Bazı okurlarımız 1 günlük hizmet tespit davası dilekçe örneğini ayrıca istemekte. Bir günlük hizmet tespit davası dilekçe örneği de aynıdır daha doğrusu aynı dilekçe ile başvurmanız gerekiyor. Hizmet tespit davası dilekçesinin görseli aşağıda paylaşılmıştır.
SGK hizmet tespiti dava dilekçesi doldururken;
- Eksiksiz olmasına özen gösterin. Eksik olması durumunda mahkeme direk red verebilir.
- Dilekçeyi durumunuzu esas alarak doldurmanız gerekiyor.
- Arabulucuya gerek olmadan doğrudan hizmet tespit davaları açılabilmektedir.
- Avukata para vermek istemiyorsanız bu dilekçeyi doldurarak kendiniz başvurabilirsiniz.
- Davayı iş mahkemesine açmanız gerekmektedir.
EYT hizmet tespit davası dilekçe örneği
SGK hizmet tespit dilekçe örneği yukarıda word olarak paylaşılmıştır. EYT’den yararlanmak için tespit davası açmayı düşünüyorsanız ilgili hizmet tespit davası dava dilekçesini kullanabilirsiniz.
Sigorta başlangıcının tespiti davası dilekçesi
Eğer sigorta başlangıç tarihiniz sistemde hiç yoksa ya da yanlış girilmişse bunun tespiti ile alakalı olarak iş mahkemesine başvurabilirsiniz. Yukarıda örneği verilen dilekçeyi uyarlayarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
1999 öncesi hizmet tespit davası
Özellikle EYT yasası ile birlikte 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı çalışmasına rağmen sigortası bildirilmeyenlerin bana son zamanlarda en çok soru sordukları konu 1999 öncesi hizmet tespit davası işlemleri. Bu nedenle tekrar özetlemek gerekirse;
- 5 yıldan fazla süre geçtiği için 1999 öncesine dava açacaksanız mahkemeye kanıtlayıcı belge sunmanız lazım. Örneğin faturadaki bir imza, maaş ödendiğine dair ücret bordrosu ve benzeri belgeler.
- Bordro tanıkları ya da işveren beyanı tek başına yeterli değildir. SGK gün tespit dilekçesine kanıtlayıcı tüm belgeleri eklemelisiniz.
- Eğer belgeler varsa yukarıdaki hizmet tespit davası eksik prim dilekçe örneği ile işverenin bağlı olduğu İş Mahkemesi’ne başvurarak dava sürecini başlatabilirsiniz.
Hizmet tespiti SGK başvuru dilekçesi ve varsa kanıtlayıcı belgelerle ile birlikte işyerinin bulunduğu yerin İş Mahkemesi’ne dava açılması gerekmektedir.
5 yıl için yapılabilir. Bu süreden sonra kanıtlayıcı belge yoksa mahkeme dava talebini reddedebilir.
Hizmet tespit davası sigortasız çalıştıran işverene karşı açılır.
Kanıtlayıcı belge varsa davalar işçi lehine sonuçlanmaktadır. Bu nedenle kanıtlayıcı belge sunulması gerekmektedir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
merhaba 1998 1999 2000 yıllarında büyük bir yayın kuruluşunda reklam epartmanında çalıştım sgk girişimi mayıs 2000 de başlatmışlar maaşlarımızı iş bankasından alıyorduk prim günüm 7000 gün olmasına rağmen emekli olamıyorum
halbuki 1999 eylül öncesi şirketin bizi gönderdiği 4 günlük eğitim sertifikam falan elimde var ayrıca o dönemde çalışan arkadaşlarım tanıklık edebilir
bir diğer nokta girişimi başka şirketten çıkışımı başka şirketten göstermişler
dava açsam kazanma şansım var mı dır teşekkürler
Merhaba. Bilemiyorum maalesef. Hakim takdiri. Elinizde kanıtlayıcı belgeler varsa dava açabilirsiniz.
Selamlar, eşimin işe giriş tarihi Mart 1999. Ancak sigorta girişi Ekim 1999’da yapılmış. Mahkeme öncesi SGK’dan bilgi almak istedik ancak orada uzman bir arkadaş açıkçası kafamızı karıştırdı. Bu tür bir durumda yargı yolunun açık olduğunu, ancak bizim amacımızın sigorta başlangıcını geriye götürmek olduğu için çok büyük ihtimalle davanın kabul edilmeyeceğini, edilse de istinafa gideceğini vs. söyleyerek boşa zaman ve para kaybımızın olacağını iletti (kısacası kazanamazsınız, boşuna paranızdan da olmayın diyerek tavsiyelerde bulundu) Eşimle aynı dönemde, kadrolu ve sigortalı olarak çalışan memur şahidimiz var ve (SGK Ekim giriş kaydı hariç) başka da bir belgemiz yok. Bizim durumumuza benzer kazanılmış bir dava örneği var mıdır?
Teşekkür ederim.
Merhaba. Dava örneği yok ama bordro tanığı varsa dava açabilirsiniz.