Devamsızlık Nedeniyle Fesih & 3 Gün İşe Gelmeme

Devamsızlık nedeniyle fesih özellikle özel sektörde en çok karşılaşılan fesih nedenlerinden birisidir. 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında sigortalı çalışanların izinsiz işe gelmeme durumunda işten çıkarılabileceği açık ve nettir. Bu yazımızda devamsızlıktan işten çıkarma konusu hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

İşçinin işe gelmemesi

4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında sözleşme fesih nedenlerinden birisi de devamsızlık nedeniyle fesihtir. Devamsızlık nedeniyle fesih iş Kanunu kapsamında şu şekilde hüküm altına alınmıştır;

  • İşçi bir ay içerisinde ardı ardına iki iş günü ve mazeretsiz olarak işe gelmemesi,
  • Bir aylık zaman içerisinde tatil gününden sonraki 2 iş günü mazeretsiz olarak işe gelmemesi ya da,
  • 1 aylık süre içerisinde mazeretsiz olarak 3 iş günü işe gelmemesi durumunda işveren işçinin çıkışını haklı olarak feshedebilir.

3 gün işe gelmeme durumunda fesih

İşçi kaç gün işe gelmezse işten çıkarılır konusunda işçilerin merak ettiği hususlardan birisi de 3 gün işe gelmeme durumudur. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şayet işçinin işyerine mazeret bildirmeden bir aylık çalışma dönemi içerisinde 3 iş günü gelmemesi işveren açısından haklı fesih doğurur.

İşe gelmeyen işçi için ne yapılmalı?

İşçinin devamsızlığı durumunda işverenin devamsızlık nedeniyle fesih usulü için aşağıdaki adımları takip etmesi gerekmektedir.

  • İşe gelmeyen işçi için 3 gün işe gelmeme tutanağı tutması gerekmektedir.
  • İşverenin tutanağı devamsızlık halinde en geç 6 iş günü içerisinde tutması gerekmektedir.
  • İşçi devamsızlık tutanağının yazılı olması, amirler tarafından imzalanması ve işçi özlük dosyasında muhafaza edilmesi gerekmektedir.
  • Tutanakla tespit edilen devamsızlık durumunda işveren işçinin iş sözleşmesini derhal fesih hakkına sahiptir.

Devamsızlık çıkış kodu

Devamsızlık nedeniyle işten çıkarma işçinin;

  • Bir ay içerisinde arka arkaya iki iş günü,
  • Tatilden sonraki iki iş günü,
  • Bir ay içinde toplam üç iş günü gelmemesi halinde işveren (4857 s.k. 25/II-g) kapsamında ve SGK 48 İşten ayrılış kodu ile işten çıkarma yetkisi vardır.
  • Yani 3 gün işe gelmeme çıkış kodu kod 48’dir.

Devamsızlık nedeni ile çıkışı verilen çalışanın hakları

İşe kaç gün gitmezse işten çıkarılır konusunda çalışanlar devamsızlık nedeni ile işten çıkarıldıklarında haklarının ne olduğunu sıklıkla araştırmaktalar. 3 gün üst üste işe gelmeme işçi çıkış kodu ile çıkış verilen çalışanlar için;

  • İşveren derhal fesih hakkını kullanacağından işçi kıdem tazminatı için gerekli koşulları sağlasa da işveren ödemek zorunda değildir.
  • İşveren işçiye ihbar tazminatını da ödemek zorunda değildir.
  • Tazminatlar dışındaki maaş alacakları, yıllık izin gibi alacakların ise sözleşme feshinden itibaren en geç 30 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

Devamsızlık nedeniyle fesih ihtarname

İşverenden izin almadan ve ya ardı ardına iki iş günü işe gelmeyen çalışana ikinci iş gününden başlamak üzere 6 iş günü içerisinde işe başlaması için ihtarname gönderilebilir.

Devamsızlık nedeniyle fesihte ihtar şart mı?

Evet, işçiye devamsızlık nedeninin bildirilmesi ve savunmasının yapılmasının sağlanması için ihtarname gönderilmesi gerekir.

Devamsızlık nedeniyle fesih ne zaman yapılır?

İşçinin bir ay içinde arka arkaya iki iş günü, bir ay içinde herhangi bir tatil gününden sonra 2 defa ve ya ay içinde 3 iş günü gelmemesi durumunda işveren bunu tespit tarihinden itibaren en geç 6 iş günü içerisinde tutanakla kayıt altına alarak derhal çıkış yapabilir.

Kaç gün devamsızlıktan sonra işten çıkarılır?

Bir ay içinde arka arkaya 2 iş günü ve ya toplamda ay içinde 3 iş günü ya da tatil gününden sonraki herhangi 2 iş günü işe gelinmemesi durumunda işveren işten çıkarabilir.

Devamsızlık yapan işçi hangi maddeden çıkarılır?

SGK tarafında devamsızlık işten çıkış kodu 48 kodudur. İşçi 4857 Sayılı Kanunun 25/II-g kapsamında işten çıkarılır.

1/5 - (2 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Devamsızlık Nedeniyle Fesih & 3 Gün İşe Gelmeme” üzerine 2 yorum
  1. Slm hocam ben osmaniyeden davut ergez bu saatte sizi rahat ediyorum ama bağışlayın. Hocam ben 12 yil devlet hastanesinde görev yapmaktaydim son üç yıl kadrolu işçi olarak şayet telefon dinlemesinden dolayı 17 ay tutuklu kaldım bu yuzden iş veren tarafindan devamsızlıktan is fes edildi. Tekrar işe dönme ihtimalim var mı ne yapmalıyım

    Yanıtla
Yorum yapın