Hamilelik yardım başvurusu diğer adı ile şartlı gebelik yardımı başvurusu, şartları ve güncel tutarları hakkında bu yazımızda ayrıntılı bilgi verilecektir. Ülkemiz sosyal yardımlar konusunda her geçen gün gelişmekte ve gelişmeye devam etmektedir. Sosyal Yardımlar içerisinde önemli bir yere sahip olan yardımlardan birisi de şartlı gebelik yardımıdır. Gerekli şartları sağlayan anne adaylarına hamilelik ve lohusalık sürecinde ödeme yapılmaktadır. Yazımızın devamında gebelik yardımı başvurusu nasıl yapılır, şartlı gebelik yardımı ne zaman yatacak gibi konu hakkında tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.
Şartlı gebelik yardımı nedir ?
Yeşil kart gebelik yardımı olarak da adlandırılan bu yardım muhtaç olduğu tespit edilen ve aşağıda belirtilen şartları sağlayanlara hamilelik ve doğum sonrası lohusalık süreci boyunda ödenen sosyal yardımlardan birisidir.
Hamilelik yardımından ( şartlı gebelik yardımı) şartları
Sosyal yardımlaşma gebelik yardımından yararlanabilmek için aranan şartlar şunlardır;
- Hane halkı kişi başına düşen net gelirin asgari ücretin net tutarının 1/3’ü altında olması yani muhtaçlık kriterinin sağlanması gerekiyor.
- şartlı sağlık ve gebelik yardımı formu doldurma hakkı kazanabilmek için aranan bir diğer şart ise evde sigortalı çalışan kimsenin olmamasıdır.
- Yukarıda belirtilen şartları sağlayan kadınların ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen takip ve izlem dönemlerinde düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir.
Hamilelere yardım başvurusu nasıl yapılır ?
Başvuru için ikametinizin olduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfına kimliğiniz ile gitmeniz yeterli olacaktır. Gebelik durumu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında sistemden görüntülenebilmektedir. Görüntülenemediği durumlarda doktordan alınmış ve gebeliği ispatlayıcı resmi belge istenmektedir. Bunun dışında başvuru için istenen belge yoktur.
Hamilelik yardım başvurusu e devletten yapılabilir mi ?
Gebelik yardımı başvuru formu e-devletten yapılamamaktadır. Hamilelik yardım başvurusu e-devlet üzerinden yapılamadığından başvurular kişinin kendisi ya da birinci derece yakını tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. E-devlette başvuru ekranı yoktur.
Gebelik yardımı için gerekli evraklar nelerdir ?
Yardım başvurusu için kimliğinizle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına uğramanız yeterli olacaktır. Başvuru sırasında kimlik yeterlidir ve ayrıca şartlı gebelik yardımı başvuru formu ve ya başka bir belge istenmemektedir.
Şartlı gebelik yardımı ne kadar 2024
Gebelik yardımı nasıl alınır konusunda yukarıda bilgi vermeye çalıştık. Peki hamilelik yardımı ne kadar ?
- Hamilelik dönemi boyunca kontrollerin düzenli olarak yapılması şartı ile aylık 200 TL,
- Doğumun yetkilendirilmiş bir hastanede meydana gelmesi şartı ile bir defaya mahsus 500 TL,
- Lohusalık döneminde düzenli kontrol şartı ile iki defaya mahsus 300 TL ödenmektedir.
Şartlı gebelik yardımı kaç ayda verilir ?
Yardım;
- Hamilelik süresi boyunca verilir ve en fazla 9 ay süre ile ödenir.
- Erken doğum halinde ilave ödeme yapılmaz.
- Doğumdan sonraki 2 aylık lohusalık dönemi için ayrıca ödeme yapılır.
Şartlı gebelik yardımı sorgulaması nasıl yapılır ?
Sorgulama işlemlerini E-devlette sosyal yardım sorgulama sayfasına T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle girerek gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bağlı olduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek de yapabilirsiniz.
Şartlı gebelik yardımı ne zaman yatar ?
Ödemeler T.C. numarası son rakamına göre her ayın belirli döneminde hak sahibi kişi adına PTT’ye gönderilir. Herhangi bir PTT şubesinden ödemenizi kimliğinizle alabilirsiniz.
Çoğul gebelik yardımı şartları 2024
İkiz, üçüz gibi çoğul doğumlar halinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından çoklu doğum yardımı ödenmektedir. Burada muhtaçlık kriteri ya da sigortalılık durumuna bakılmadan çoğul doğum yapan tüm annelere 24 ay süresince yardım ödenmektedir. İkiz bebek yardımı başlıklı yazımızdan şartlara ve konu hakkındaki detaylara göz atabilirsiniz.
Sigortası olmayan hamileler 2024
Herhangi bir sigortası olmayan, eşi çalışmayan ya da evde sigortalı olmayan ve muhtaçlık kriterini sağlayan kadınlar yukarıda belirtilen çalışmayan hamile kadınlara devlet yardımından yararlanabilirler. Ayrıca doğumda bir defaya mahsus doğum yardımı ve sonrasında Kaymakamlık çocuk parası ödemeleri de yapılmaktadır. Başvurmak için 2024 doğum yardımı şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Belediyenin Hamilelere yardımı 2024
Çoğu Büyükşehir Belediyesi hamilelere ve doğum yapan kadınlara sosyal yardım yapmaktadır. Bazı belediyeler sosyal yardımı nakit olarak yapmakta iken bazıları ise mama ya da bez yardımı gibi yardımlar yapmaktadır. Belediye’nizin sosyal hizmetler birimine başvurarak siz de hamilelik maaşı başvuru talebinde bulunabilirsiniz.
Başvuruları kimliğinizle birlikte ikametinizin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapmanız gerekmektedir.
Şartlı gebelik yardımı programı kapsamında muhtaçlık kriterini sağlayan ve kontrollerini düzenli sağlayan anne adaylarına yardım ödenmektedir.
Gebelik dönemi boyunca en fazla 9 ay, lohusalık döneminde de 2 defaya mahsus ödenir.
Hamilelere şartlı gebelik yardımı kapsamında yardım ödenmektedir. Bunun dışında bazı Belediyeler de anne adaylarına ve doğum halinde çocuklara bez/mama yardımı adı altında yardım yapmaktadır.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
5aylik hamileyim esim calismiyor is bulmakta zorlaniyor kiraciyiz bursa iznikte ikamet ediyorum lutfen yardimci olurmusunuz
Merhaba. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurabilirsiniz yardım için.