İş Mahkemesi İstinaf Süresi 2025 & Süreler Değişti

İş mahkemesi istinaf süresi hem işçiler hem de işverenler tarafından sık olarak araştırılan konuların başında gelmektedir. İşveren ve işçiler birçok konuda uzlaşma sağlayamamakta ve olayın çözülmesi için iş mahkemesine başvuru yapmaktadırlar. İş mahkemesi kararının işçi ya da işveren tarafından olumlu karşılanmaması ve itiraz edilmesi durumunda gidilecek mahkeme istinaf mahkemesi olarak adlandırılır. Bu içerikte istinafa gidilmesi durumunda tahmini sonuçlanma süreleri hakkında bilgi verilmiştir.

İstinaf mahkemesi nedir?

İstinaf Kanunda şu şekilde tanımlanır ” yerel mahkeme kararının usul veya esas bakımından hukuka aykırı olduğu düşüncesiyle başvurulan kanun yoludur.”  Yani birinci derece mahkemesi tarafından verilen bir karar için itiraz mercidir. İş mahkemelerinde verilen bir karara itiraz için istinaf mahkemeleri ise Bölge Adliye Mahkemeleri’dir.

İş mahkemeleri istinaf süresi kaç gündür?

Birinci derece iş mahkemesi tarafından verilen bir kararın tebliğ tarihinden itibaren iş mahkemelerinde istinaf süresi 2 haftadır. Bu sürenin aşılması ve bu süreden sonra istinafa gidilmesi durumunda Mahkeme başvuruyu direk reddeder.

İstinaf mahkemesi ne kadar sürer 2025?

Bunun için belirlenen bir süre bulunmamaktadır. Başvurulan Bölge Adliye Mahkemeleri’nin iş yoğunluğu ve dosya sayısına göre süre değişebilmektedir. Ortalama olarak istinafa gidilen bir iş mahkemesi dosyası için sonuçlanma süresi 2-3 yıl arasında değişmektedir.

Tazminat davası istinaf mahkemesi ne kadar sürer?

Bildiğiniz gibi işçi ve işveren arasındaki alacak davalarına da iş mahkemeleri bakmaktadır. İstinaf yoluna gidilmesi durumunda sonuçlanma süresi minimum 1-2 yılı bulabilmektedir. Son dönemlerde İş mahkemesi istinaf süresi değişti süre kısaldı gibi haberler çıksa da bu gerçeği yansıtmamaktadır.

İstinaf dosya durumu açık ne demek?

Bu ön inceleme aşamasının geçildiği, dosya ile ilgili mahkeme sürecinin devam ettiği yani kararın henüz verilmediği anlamına gelir. Kara verildiğinde dosya durumu karara çıkmış olarak görülür.

Dosya durumu karara çıkmış ne demek?

Karara çıkmış olması demek kararın verildiği anlamına gelir. Bu açıklamadan sonra kararın yazılması ve tebliğ edilmesi beklenir.

Karara çıkmış dosya kaç günde sonuçlanır?

Kanunen karar duruşması gerçekleştirildikten en geç 1 ay sonra gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar verildikten sonra tebliğ işlemleri gerçekleştirilir.

Karara çıkmış dosya ne zaman tebliğ edilir?

Karara çıkan dosya için 1 ay içerisinde gerekçeli karar yazılır. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra tebliğ tarihi için belirlenmiş bir süre bulunmamaktadır. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra genellikle en geç birkaç ay içerisinde tebliğ edilmiş olunmaktadır.

İş mahkemesi istinaf süresi ne zaman başlar?

Karar yüze karşı verilmişse kararın taraflara bildirimi, taraflar yokken verildiyse tebliğ tarihinden itibaren başlar.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
İstinaf Mahkemelerini Kapat
İstinaf Mahkemelerini Kapat
2 yıl önce

1 milyon 200 bin civarında çalışan bu istinaf makemelerinde 3-4 senedir sürünüyor.

ön mahkeme ve temyiz hesaba girince, basit bir iş davası 10-12 senedir karara bağlanamıyor.

Ailenin her 2 ferdini hesaba kat. Bu mağdur durumu düzeltemeyen bu iktidara 2.5 milyon mağdur insan artık oy vermez.Boyle geç gelen kararla hukuk adalet olabilirimi?

Osman
Osman
2 yıl önce

696 KHK ile emekli oldum .%40 fazla maaş davasını kazandım.fakat bu durum kıdem tazminatına yansımadı.kıdem tazminatının %40 fazlasıyla yeniden hesaplanmasını talep edebilir miyim.yoksa yeniden dava açmam gerekiyor mu.

4
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status