İşsizlik maaşı bitince sağlıktan yararlanma ve ya işsizlik ödeneği süresince sağlıktan yararlanma maaş alan sigortalılar açısından merak edilen konuların başında gelmektedir. işsizlik maaşı alırken sağlık hizmeti ve ya bittikten sonra yapılması gerekenler hakkında yazımızın devamında bilgi bulabilirsiniz.
60/e işkur nedir ?
5510 Sayılı Kanun’da İşkur’dan maaş alanlar ya da diğer Kursiyerler hakkında düzenleme 60’ıncı maddenin e bendinde yer almaktadır. Dolayısıyla İşkur sağlık sigortası 5510 Sayılı Kanun’un 60/e bendi kapsamında sigortalılık sayılmaktadır.
İşsizlik maaşı alanlar sağlıktan yararlanabilir mi ?
Peki işsizlik maaşı alan sağlıktan yararlanabilir mi ? işsizlik maaşı alırken sağlıktan yararlanma maaş süresince devam etmektedir. Bu süre boyunca işsizlik maaşı alan kişi ve bu kişinin sigortasından yararlanan bakmakla yükümlü olunan kişiler sağlık hizmetlerinden 60/e kapsamında yararlanmaya devam etmektedirler.
İşsizlik maaşı alan gelir testi yaptıracak mı ?
İşsizlik maaşı alan kişi sağlıktan yararlanabilir mi konusunda sorulan bir diğer soru ise gelir testi gerekip gerekmediğidir. İşten çıktığı tarihte işsizlik ödeneğine hak kazananlara takip eden ayın 5’inde işsizlik ödeneği bağlanmaktadır. İşten çıkış tarihi ile işsizlik ödeneği bağlanan tarih arasında kişi kendi SSK sigortası üzerinden yararlanabilirken işsizlik ödeneği bağlanma tarihinden itibaren ise işsizlik ödeneği üzerinden sağlıktan yararlanmaya devam edebilmektedir. Dolayısıyla işsizlik ödeneği süresince gelir testi başvurusuna gerek yoktur.
İşsizlik maaşı alan özel hastaneden yararlanabilir mi ?
İşsizlik maaşı alanlar 5510 Sayılı Kanun’un 60/e bendi kapsamında sigortalı sayılırlar. Bu kişiler özel hastaneler ve devlet hastaneleri ile diğer tüm sağlık hizmeti sunucularından yararlanabilirler. Kısacası özel hastanelerde de diğer sigortalar gibi geçerlidir.
İşsizlik maaşı alan kişi ailesi sigortadan yararlanabilir mi?
İşsizlik maaşı süresince maaş alan kişi ile birlikte kendisinden yararlanma hakkı olan eş, çocuk, anne ve ya babası da sağlıktan yararlanabilir.
İşsizlik maaşı bittikten sonra sağlıktan yararlanma
İşsizlik maaşı alanların sağlık güvencesi işsizlik ödeneği süresi boyunca devam etmektedir. İşsizlik ödeneği bittikten sonra tekrar sigortalı çalışmayacaksanız, herhangi bir isteğe bağlı sigorta kapsamına geçmeyecekseniz ve bakmakla yükümlü olarak eş, çocuk, anne ya da baba üzerinden aktif sosyal güvenceniz olmayacaksa bu durumda;
- İşsizlik maaşı bitince genel sağlık sigortasına zorunlu olarak geçmeniz gerekmektedir.
- Eğer gelir testi yaptırmadan genel sağlık sigortasına geçmek isterseniz ya da işsizlik ödeneği bittikten sonra SGK’ya hiç başvurmazsanız 5510 Sayılı Kanun’un 60/g kapsamında sigortalılık açılır ve brüt asgari ücretin %3’ü oranında prim ödeyerek sağlıktan yararlanırsınız. Başvuru için genel sağlık sigortası başvuru sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
- Eğer aylık prim ödemeden sağlıktan ücretsiz olarak yararlanmak istiyorsanız bağlı olduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek gelir testi başvurusu yapmanız gerekiyor. Gelir testi başvurusu sonrasında eğer hane halkı kişi başı gelir net asgari ücretin 1/3’ü altında belirlenirse 60/C-1 yani yeşil kart başlatılır ve bu kapsamda sağlıktan ücretsiz olarak yararlanırsınız. Gelir testi başvurusu sayfasından gelir testi başvurusu yapabilirsiniz.
- E-devlette adınıza yapılmış olan tüm gelir testi sonuçlarını T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle gelir testi sonuç sorgulama sayfasından yapabilirsiniz.
Sadece sağlıktan yararlanmak için ne yapmalıyım?
Sadece sağlıktan yararlanmak için genel sağlık sigortası kapsamına geçebilirsiniz. 2024 için aylık 600 TL tutarında prim ödeyerek genel sağlık sigortası uygulaması kapsamında sağlık hizmeti alabilirsiniz.
4/a sağlıktan yararlanma şartları
4/a diğer adı ile SSK kapsamında sigortalı olanların sağlıktan yararlanabilmeleri için;
- İşe giriş tarihi itibariyle son 1 yılda 30 günü olanlar sağlıktan hemen yararlanır.
- İşe giriş tarihi itibariyle bakmakla yükümlü olarak anne, baba, eş ya da çocuklarından yararlananlar işe giriş tarihi itibariyle sağlıktan yararlanır.
- İşe giriş tarihi itibariyle yukarıdaki her iki durum şartını sağlamayanlar 30 günü tamamladıktan sonra sağlıktan yararlanır.
- Sağlıktan yararlanma ile Eş ve çocuğun sağlıktan yararlanma şartları hakkında ayrıntılı bilgi için SGK sağlıktan yararlanma şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Sağlıktan yararlanmak için ayda kaç gün prim gerekir?
Sigortalıların ya da bağkurluların ve ya başka herhangi bir kapsamda prim ödemesi yapanların sağlıktan yararlanabilmeleri için son 1 yıl içerisinde ödenmiş en az 1 ay primlerinin olması gerekmektedir.
İşsizlik maaşı alırken tamamlayıcı sağlık sigortası
İşsizlik maaşı alırken tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırılabilir. Bu maaş alınmasına engel değildir.
İşsizlik maaşı bitiminde sağlıktan yararlanma hakkınız sona erer. İşsizlik maaşı bittikten sonraki gün eğer bakmakla yükümlü kişi olarak güvenceniz yoksa genel sağlık sigortası kapsamına geçmeniz gerekir.
İşsizlik ödeneği bitince sağlıktan yararlanma hakkı da biter. Maaş bittikten sonra sosyal güvence için SGK’ya başvurmanız gerekiyor. Bunun dışında İşkur’a herhangi bir başvuru gerekmiyor.
İşsizlik maaşı süresi boyunca GSS yani kısa vade primi ödenir. Uzun vade yani emeklilik primleri yatmaz.
İşsizlik maaşı bittikten sonra tekrar alabilmek için çalışmanız ve işsizlik maaşı için gereken şartlarla işten çıkışınızın verilmesi gerekir. Bu durumda tekrar alınabilir.