İşten Ayrıldıktan Sonra Sigorta ve Sağlıktan Yararlanma Süresi 2024

İşten ayrıldıktan sonra sigorta ve sağlıktan yararlanma süresi çalışanlar ve aileleri açısından büyük önem arz etmektedir. İşten çıktıktan sonra sigorta işten çıkış tarihinden önce ödenen prim gün sayısına göre belirli bir süre daha devam etmekte. Bu süreden sonra ise eğer kişinin bakmakla yükümlü olarak sigortası yoksa birtakım hükümleri uyması gerekmekte.

Bu yazımızda işten çıkınca sigorta ne kadar devam eder , işten çıktıktan sonra sgk ne kadar geçerli  gibi sigorta çıkışından sonra sağlıktan yararlanma süresi ve Sgk çıkışından sonra sağlıktan yararlanma  süresi sonrasında yapılması gereken işlemler hakkında tüm bilgileri bulabilirsiniz.

İşten çıktıktan sonra Sgk’ya bildirmek gerekir mi ?

İşten çıkan çalışan için işten çıkış tarihi ve nedenini gösterir işten ayrılış bildirgesi zaten işverenler tarafından elektronik ortamda ve zorunlu olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmekte. Normal şartlarda çalışan tarafından bunun Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi zorunlu değil. Ancak aktif vergi, ziraat, şirket ortaklığı kaydı gibi kaydı olanlar yani işten çıkış tarihinden sonraki gün itibariyle bağkurlu olması gerekenlerin bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Merkezi’ne bildirmeleri faydalı olacaktır.

Çoğu durumda SGK sistemi işten çıkışı otomatik olarak görür ve sonraki gün bağkuru başlatır. Başvuruya gerek kalmaz ancak bazen işten çıkış olsa bile bağkur başlatılmaz. Bu durumda sonradan mağduriyetler ile karşılaşmamak adına SGK’ya bildirmek yararlı olacaktır.

İşten çıktıktan sonra sigortadan yararlanma süresi 2024

Sigortalı çalışırken işten çıktıktan sonra sağlıktan yararlanma süresi çalışma süresine göre farklılık gösterir. Sigortalının işten ayrıldıktan sonra sağlıktan yararlanma süresi işten çıkış tarihinden önceki gün sayısına göre aşağıdaki gibi olacaktır;

  • Eğer işten çıkış tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigorta priminiz varsa işten çıkışta sağlıktan yararlanma süresi 99 gün daha devam eder.
  • İşten çıkış tarihinden önceki son 1 sene içerisinde eğer toplam prim gün sayısı 90’dan az 30’dan fazla ise sigorta çıkışı yapıldıktan sonra sağlıktan yararlanma süresi 9 gün olur.
  • 30’dan az ise işten çıkıştan sonra sağlıktan yararlanma hakkı kapanır.

Özel sağlık sigortası işten ayrıldıktan sonra ne kadar devam eder?

SGK’da işten çıktıktan sonra sağlıktan yararlanma süreleri yukarıda belirtilmiştir. Özel sağlık sigortası kapsamında kendi isteğinizle prim ödüyorsanız terk etmeniz yani poliçeyi iptal etmeniz durumunda poliçe bitiş tarihi itibariyle sağlıktan yararlanma hakkınız sona erer.

İşten ayrıldıktan sonra gelir testi gerekir mi ?

Yukarıda belirtilen işten çıktıktan sonra hastaneden yararlanma süresinden sonra eğer bakmakla yükümlü olunan kişi olarak anne, baba, eş ya da çocuklar üzerinden aktif sosyal güvenceniz yoksa genel sağlık sigortası kapsamına geçmeniz gerekiyor. Zaten ssk çıkışı yapıldıktan sonra sağlıktan yararlanma süresi dolduktan sonra siz başvuru yapmasanız bile GSS zorunludur ve güvencenizin bitiş tarihi itibariyle otomatik olarak SGK tarafından başlatılır.

Genel sağlık sigortasını başlatmak için gelir testi zorunlu değildir. Güvenceniz sona erdiğinde kimliğiniz ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yaparak genel sağlık sigortanızı aylık brüt asgari ücretin %3’ü tutarında prim ödeyerek başlatabilirsiniz.

Eğer ben prim ödeyemem , bana ağır gelir,  sağlıktan ücretsiz yararlanmak istiyorum diyorsanız bu durumda işten çıkış sonrası sigorta süresi bittikten sonra gelir testine başvurabilirsiniz. Gelir testi başvurusu sonucunca eğer hane halkı ortalama geliri net asgari ücretin 1/3’ü altında belirlenirse yeşil kartlı olarak sigortanız açılır ve sağlıktan ücretsiz olarak ve aylık prim ödemeden yararlanırsınız. Yeşil kart başvurusunda izlenecek yol ve yeşil kart nasıl alınır detayları için hemen sgk yeşil kart nasıl çıkarılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşten çıktıktan sonra gss ne zaman başlar ?

Genel sağlık sigortası işten ayrıldıktan sonra hemen devreye girmez. İşten çıkıp yukarıda belirtilen süreler kadar sağlıktan yararlandıktan sonra yani sağlıktan yararlanma süresi sona erdikten sonra genel sağlık sigortasına geçişiniz yapılır. Genel sağlık sigortasında yukarıda da belirttiğimiz gibi iki ayrı sistem mevcut. Birincisi 60g dediğimiz ve aylık prim ödenerek sağlıktan yararlanılan sistem diğeri de prim ödemeden ücretsiz olarak sağlıktan yararlanılan yeşil kart sistemi. Yeşil kartta özel hastanelerde muayene olamayacağınızı hatırlatmak isteriz. Güncel gss prim tutarları için hemen gss primi ne kadar oldu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşten ayrıldım babamın sigortasından yararlanabilir miyim ?

İşten ayrılıp işten çıkış tarihinden sonra sağlıktan yararlanma süresi olan süreye kadar sağlıktan yararlandıktan sonra eğer gerekli şartlar sağlanıyorsa anne ya da babanızın sigortasından yararlanabilirsiniz. Eğer şartlar sağlanıyorsa çoğu durumda sistem otomatik olarak anne ya da baba üzerinden sağlığı devam ettirmekte.

İşten çıktıktan sonra babadan yararlanma

Yukarıda Kanunen belirtilen Sgk çıkış yapıldıktan sonra sağlıktan yararlanma süresi dolduktan sonra eğer şartları sağlıyorsanız anne ya da babanız üzerinden sağlıktan yararlanmaya devam edersiniz.

  • Eğer önceden anne ya da babanız üzerinden sağlık güvenceniz kayıtlı ise işten çıkınca sigortadan yararlanma süresi dolduktan sonra otomatik olarak yararlanmaya başlarsınız. E-devlette T.C. ve e-devlet şifrenizle SGK müstehaklık sorgulama sayfasından kontrol etmenizi öneririz. Buradan yapılan sorgulama sonucu ” Müstehaktır” yazıyorsa sıkıntı yok sağlık açık anlamına gelir.
  • Eğer önceden kayıtlı güvence yoksa bu durumda işten çıkınca sigortalı babadan yararlanma kaydını açtırmak için en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne Sağlık Yardımı Beyan ve Taahhüt Belgesi ile başvurmanız gerekiyor.
  • Eğer anne ya da babanızdan yararlanma hakkınız yoksa işten çıkınca sağlık sigortası genel sağlık sigortası kapsamında başlatılır.
  • Genel sağlık sigortası başvurusu yapmak, güncel prim tutarlarını öğrenmek ve daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için hemen genel sağlık sigortası başvuru sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İşten ayrılınca sağlık sigortası ne kadar devam eder?

İşten ayrılış tarihinden önce son 1 sene içerisinde ödenmiş sigorta primi toplamı 90 günden fazla ise 99 gün daha devam eder. 30-90 gün arasında ise 9 gün devam eder.

İşten çıktıktan sonra sigorta ne zaman düşer?

İşveren işten çıkışı 10 gün içerisinde vermek zorundadır. İşçinin son 1 sene içinde ödenmiş 90 günü varsa 99 gün daha sağlıktan yararlanır.

Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için kaç gün sigortalı olmak gerekir?

Sağlık güvencesinin başlayabilmesi için son 1 yıl içerisinde ödenmiş en az 30 gün SGK primi gerekir. Yani hizmet dökümünüzde toplamda son 1 yıl içinde ödenmiş en az 30 gün olmalı.

GSS borcu çıkmaması için kaç gün gerekli?

30 günden az çalışan sigortalılara eğer bakmakla yükümlü olarak da yararlanma hakları yoksa GSS kapsamında 30 güne tamamlanır.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“İşten Ayrıldıktan Sonra Sigorta ve Sağlıktan Yararlanma Süresi 2024” üzerine 6 yorum
  1. Merhaba 27 yaşındayım memurluktan istifa etmeyi düşünüyorum, ettikten sonra babamın sağlık sigortasından yararlanabilir miyim? Emekli sandığından emekli

    Yanıtla
  2. Çok uzun yıllardır işsizim. 3600 iş günüm doldu. 47 yaşındayım. Dededen kız çocuklarına kalan maaş olduğunu duydum. Bekar biriyim benim için geçerli midir? Ya da başka bir maaş bir yerden mümkün müdür? İşkur maaşını da ilk işten ayrıldığımda 10 ay aldım başka hakkım var mıdır?

    Yanıtla
  3. Üniversite öğrencisiyim. İki sorum var
    1- 2000 yılında doğdum. Dolayısıyla emeklilik yaşım 65. Henüz hiç sigortam yok. Yaz döneminde bir ay sigortalı bir işe girmem ilerde emekliligim için avantaj sağlar mı
    2- Eğer cevabınız evet ise sigortalı işten ayrıldıktan sonra babamın sigortasından yararlanmaya devam etmek için herhangi bir başvuru yapmalı mıyım? Babam emekli sandığı mensubu
    Teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba.
      Emeklilikte kademeli geçiş hükümleri mevcut. Emeklilik için doldurulması gereken en az gün sayısı 5400. 1 ay girmeniz emeklilik şartlarınızı değiştirmez. Ama yine de faydası olur. Zira bu ülkede yasalar çabuk değişiyor. Sigortalı işten çıktıktan sonra güvenceniz babanız üzerinden devam eder sıkıntı olmaz.

      Yanıtla
Yorum yapın