İşten Çıkış Bildirgesi Aynı Gün Verilir mi?

İşten çıkış bildirgesi aynı gün verilir mi ? İşten çıkış bildirgesi hem işten çıkan çalışanlar hem de işçinin çıkışını veren işveren için büyük önem arz etmektedir. Özellikle işçilerin işten çıktıktan sonra tazminat ve işsizlik maaşı boyutunda işten çıkış en önemli unsurdur.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen tüm bildirgelerde olduğu gibi işten ayrılışlarda da veriliş süresi kanunen belirlenmiştir. Bu yazımızda ise işverenler tarafından bize en çok sorulan sgk işten çıkış belgesi aynı gün verilir mi ve çıkış bildirgesi son veriliş tarihi ne zaman konularında bilgi vermeye çalışacağız.

İşten çıkış bildirgesi kaç gün içinde verilir?

Öncelikle işten ayrılış kaç gün içinde bildirilir  sorusu ile yazıya başlayalım. İşten ayrılan bir çalışan için işveren tarafından elektronik ortamda işten ayrılış bildirgesinin işten çıkış tarihini takip eden 10’uncu güne kadar verilmesi gerekmektedir. 10 günlük süre hesabını iş çıkış tarihinden sonraki günden başlayarak hesaplamanız gerekiyor.

10 gün geriye dönük işçi çıkışı hesaplaması nasıl yapılır ?

Hesaplama çıkış tarihinden sonraki günden başlanarak yapılır. Çıkış tarihi hesaba dahil edilmez ve normal gün olarak hesaplama yapılması gerekir. İş günü şeklinde değil yani. İşten çıkış tarihinden sonra parmak hesabı 10 gün sayın ve 10’uncu günün sonu saat 23.59’a kadar elektronik ortamda verilmesi gerekir.

İşten çıkış günü çalışılmış sayılır mı ?

Gelelim konu hakkında sık sorulan bir diğer soru olan istifa edilen gün çalışılmış sayılır mı sorusunun cevabına. İşten çıkış günü istisnai durumlar dışında sigortalı çalışmış olarak kabul edilir ve çıkış günü için de işveren tarafından hizmet bildirilir. Ancak örneğin devamsızlık nedeni ile çıkış verilen  durumlarda çıkış günü için işveren tarafından hizmet bildirilmez ve eksik günle bildirim yapılır.

İşten çıkış aynı gün verilir mi ?

Gelelim asıl konumuz olan aynı gün işten çıkış yapılır mı sorusunun cevabına. İşten ayrılış bildirgesini işçinin çıktığı gün verebilirsiniz. Kanunen engel bir durum yok. Yani iş çıkış bildirgesinde her ne kadar 10 günlük süre hesabı iş çıkış tarihinden sonraki günden itibaren yapılmaya başlansa da aynı gün sgk işten ayrılış bildirgesini elektronik ortamda vermekte kanunen bir sakınca bulunmamakta.

İleri tarihli işten çıkış yapılabilir mi ?

SGK işten ayrılış bildirgesinin ileri tarihli olarak verilebilmesi mümkün değildir. Yukarıda işten çıkış kaç gün içinde bildirilir alt başlığında da ayrıntılı olarak anlattığımız üzere işten çıkışın sigortalı işten ayrıldıktan sonra en geç 10 gün içerisinde verilmesi gerekmektedir.

İşten ayrılış bildirgesi nereden alınır ?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere online olarak e devlet sisteminden ya da başka bir platform üzerinden alınamamakta. Ya işverenizden alacaksınız ya da herhangi bir SGK’ya kimliğiniz ile uğrayarak almanız gerekiyor.

İşten çıktıktan sonra SGK’ya bildirmek gerekir mi ?

Çalışan olarak bildirim yapılması gerekmez. Zaten işveren de yukarıda belirtildiği üzere bildirimi yapmak zorundadır. Ancak bazı durumlarda siz işten ayrılmış olmanıza rağmen işveren çıkışı yapmayabiliyor. Eğer böyle bir durum varsa işverenin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe ile başvuru yapmanızı öneririz.

İşten çıkış bildirgesi güncelleme süresi nedir ?

Yukarıda işten çıkış kaç gün geriye dönük yapılır başlığı altında da anlattığımız gibi işçi işten çıktıktan sonra işten ayrılış bildirgesi 10 gün içinde verilmelidir. Bu süre içerisinde işten ayrılış bildirgesi güncellenebilir ya da iptal edilebilir. Herhangi bir cezası yoktur.

İşten ayrılış bildirgesi geç verme cezası ne kadar ?

Sgk işten çıkış bildirgesini kanunen belirlenen süre içerisinde vermediğiniz takdirde geç verilen her bir bildirge için sigortalı başına fiil tarihinde geçerli brüt asgari ücretin 1/10’u tutarında idari para cezası uygulanır.

İşten çıkış bildirgesi iptali cezası var mı ?

İptal işlemi için ceza uygulanmaz. İşten çıkışın iptali çıkış tarihinden itibaren 10 günlük süre içerisinde işveren tarafından elektronik ortamda işveren tarafından yapılabilir. 10 günlük süre dolduktan sonra ise iptali için geçerli bir gerekçe ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe yazılması gerekmektedir.

İşten çıkış kodumu nasıl öğrenebilirim ?

Malumunuz her bir işten çıkış sebebi SGK’ya işten ayrılış kodları ile bildirilmekte. Çalışanlar açısından bu kodlar önem arz ettiğinden işten çıkışımı nasıl öğrenebilirim sorusunu da bize sıklıkla sormaktalar. İşçi çıkış bildirgesinin hangi nedenle ya da kodla verildiğini öğrenmek için maalesef online olarak sorgulama yapabileceğiniz bir uygulama bulunmamakta.

İşten çıkışınız verildikten sonra işten ayrılış formu örneğinin bir suretinin işveren tarafından size verilmesi gerekiyor. Eğer işveren işten çıkış bildirgesi örneğinin bir suretini size vermezse herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’nden sgk çıkış bildirgesini alabilirsiniz. İşten çıkış kodunuzu nasıl öğrenebileceğiniz hakkında detaylar için hemen sgk işten çıkış sorgulama  sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşten ayrılış bildiriminiz iptal edilmiştir ne demek ?

Bazen işvereniniz tarafından elektronik ortamda girilen sgk işten ayriliş bildirgesi işveren tarafından çeşitli sebepler ile iptal edilebilmekte. Eğer sizin SGK sms sistemine cep telefonu numaranız kayıtlı ise sgk işten ayrılma iptali ile ilgili yapılan bu işlem size bildirim olarak gelebilir. İşten çıkışınızın gerçekten yapılıp yapılmadığı teyidi konusunda işvereniniz ile iletişime geçmeniz bu durumda sağlıklı olacaktır.

  • Sms sistemine kayıt olmak, çıkmak ya da numaranızı güncellemek için hemen  sgk sms kayıt sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • SGK işten çıkış işlemleri, Sgk işçi çıkış konusu hakkında sizden gelen sorular ve cevapları ile konu hakkında tüm detayları sgk işçi çıkışı soru ve cevaplar  sayfamızda bulabilirsiniz.

4a kapsamına ait işin sonlanması nedeniyle işten ayrılış bildiriminiz ne demek ?

Eğer sgk sms sistemine kayıtlı iseniz işveren tarafından yapılan çıkışınız yani sgk çıkış bildiriminiz sms ile size gelebilir. Bu sms işvereninizin iş çıkışınızı yaptığı anlamına gelir. Okuyucularımız tarafından sorulan 4-a kapsamına ait işin sonlanması ne demek sorusunun cevabı da budur.

İmza atmadan işten çıkış olur mu ?

Normal şartlarda işveren tarafından işçiye ibraname ve diğer gerekli belgelerin imzalatılarak çıkış işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Ancak istisnai durumlarda işveren tutanak tutarak işçinin imzasına gerek kalmadan çıkış yapabilir. Örneğin;

  • İşe gelmeme yani devamsızlık,
  • İşyerinde ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışlar,
  • Hükümlülük ya da tutukluluk halleri imza atılmasına gerek olmadan çıkış yapılabilecek haller olarak belirtilebilir.

İşveren işten çıkış bildirgesi vermiyor ne yapabilirim ?

Son zamanlarda okurlarımdan işten çıkmama rağmen işveren tarafından sigorta çıkışım yapılmamış şeklinde bildirimler gelmektedir. Eğer işten çıkmış ve fiili olarak çalışmıyor olmanıza rağmen işveren çıkışınızı vermemekte inat ediyorsa;

  • Alo-170 hattını arayarak ya da,
  • Bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeniz gerekmektedir.
  • Bildirim üzerine SGK işveren ile yazışır ve çıkışın verilmesini ister. Eğer işveren yine vermezse denetim yapılır ve fiili çalışmadığınız tespit edilirse SGK tarafından çıkış işlemi yapılır.

SGK işten çıkış bildirgesinde hak edilen ücret nedir ?

İşten çıkış bildirgesinde işten çıkış verilen dönem ile bir önceki dönemin brüt kazançları yer alır. Burada yer alan hak edilen ücret tutarları brüt ücretlerinizdir, diğer adı ile prime esas kazançtır.

Sigorta çıkışı e devlette ne zaman görülür?

Sigortalılar tarafından en çok sorulan sorulardan birisi de sigorta çıkışı ne zaman gözükür olmaktadır. İşten ayrılış bildirgesi elektronik ortamda işveren tarafından verilir verilmez İşten çıkış uygulamasından görüntülenebilir. SGK Hizmet Dökümü’nde o ayın beyannamesi verildikten sonra görebilirsiniz. Ancak işten çıkış uygulamasında hemen görüntüleme yapabilirsiniz. İşten çıkış bildirgesi e-devlet uygulamasına T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yaparak çıkışınızın yapılıp yapılmadığını sorgulayabilirsiniz.

Geriye dönük SGK çıkışı yapılır mı?

İşten çıkış bildirgesinin elektronik ortamda cezasız verilme süresi 10 gündür. 10 günlük süre geçtikten sonra işten çıkış tarihinden itibaren elektronik ortamda 1 yıla kadar işveren tarafından cezalı olarak verilebilir. Ancak 1 yıl geçtikten sonra sistemden girilemez bu durumda işten ayrılış bildirgesi formunun doldurularak bağlı olunan SGK’ya form ile gönderilmesi gerekir.

SGK işten çıkış bildirgesinde hak edilen ücret yanlış verilmesi

İşten ayrılış bildirgesindeki prime esas kazanç kısmı özellikle İşsizlik maaşı bağlanırken dikkate alınan konulardan birisidir. Bu nedenle işten çıkış bildirgesinde hak edilen ücret kısmının beyannamedeki ile aynı olması ve en önemlisi doğru olması gerekir. Eğer hak edilen ücret hatalı girildiyse bu durumda;

  • İşten çıkış tarihinden itibaren 10 günlük süre geçmediyse bildirge elektronik ortamdan cezasız olarak iptal edilerek yeniden düzenlenebilir.
  • 10 günlük süre geçtiyse dilekçe ile SGK’ya başvurarak cezasız olarak düzelttirebilirsiniz.
İşten çıkış bildirgesi hemen yapılır mı?

Evet çıkış tarihi itibariyle hemen yapılabilir.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“İşten Çıkış Bildirgesi Aynı Gün Verilir mi?” üzerine 2 yorum
  1. Merhaba..eyt kapsamında 15 kasım 2023 te prim gün sayımı dolduruyorum.20 Kasım’da işten ayrılıp emeklilik için başvuru yapabilir miyim?..başvuru yapabilmem için işverenin kasım ayı sgk primini yatırmasını beklemem gerekiyor mu?
    teşekkürler

    Yanıtla
Yorum yapın