SGK İşyeri Tescil Başvurusu 2024 Nasıl Yapılır, Gerekli Evraklar, Süresi

SGK işyeri tescil başvurusu nasıl yapılır konusunda araştırma yapıyorsanız doğru yerdesiniz. SGK yeni işyeri tescil başvuru işlemleri konusunda tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. SGK işyeri tescil başvurusu tüm işverenler için yani alt taşeronlar da dahil elektronik ortamda yapılmaktadır.  İşyeri tescil başvurusunun en geç işçi çalıştırmaya başlanan tarihe kadar elektronik ortamda yapılması ve sonrasında gerekli evraklar ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılması gerekmektedir.

Eğer yanınızda çalışacak işçiniz varsa, bina inşaatı yapacaksanız ya da ihaleli bir iş için sigortalı çalıştırmanız gerekiyorsa sigorta bildirimi için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na 4a işyeri tescili için başvuru yapmanız gerekiyor. Sgk işyeri açılış işlemlerinin nasıl yapılacağı, sgk işyeri açılışında istenen belgeler ve sgk iş yeri tescili konusu hakkında merak edilen tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

SGK işyeri tescil süresi nedir?

Sgk işyeri sicil no için başvuruyu en geç yanınızda işçi çalışmaya başlayan tarihe kadar yapmanız gerekiyor. Diyelim ki sigortalı çalıştırmaya 15 Ekim tarihinde başlayacaksınız. Bu durumda en geç 15 Ekim tarihi saat 23.59’a kadar sgk işyeri bildirgesi formu işyeri tescili için başvuruyu yapmanız gerekir. SGK işyeri bildirgesi verme süresinde tescil başvurunuzu yapmadığınız takdirde geç bildirimden dolayı SGK size idari para cezası uygulayabilir.

SGK işyeri tescil 7 günlük süre nedir ?

SGK işyeri tescil konusu hakkında sık sorulan sorulardan birisi de SGK işyeri tescil evrakları kaç gün içinde verilir olmaktadır. Eski uygulamada SGK e işyeri tescil uygulamasından başvurduktan sonra tescil evraklarının 7 gün içinde SGK’ya teslim edilmesi zorunluluğu vardı. Artık tescil evrakları tescil aşamasında sisteme yüklendiğinden 7 günlük süre düzenlemesi kaldırılmıştır.

İşyeri tescil e-devlet girişi nasıl yapılır ?

Ssk işyeri tescilin ilk aşaması e SGK tescil ekranı üzerinden tescil işlemi başvurusu yapmaktır. İşyeri SGK tescil uygulamasına eskiden e devlet şifresi olmadan giriş sağlanabilirken yapılan son düzenleme ile giriş uygulaması ve giriş şekli değiştirilmiştir. Sisteme e-devlet şifresi ile giriş yapılabilmektedir. E devlet şifresi olmadan giriş yapılamamaktadır. İşyeri tescil SGK uygulamasına e-devlet kullanıcı adı ve şifreniz ile sgk işveren tescil uygulaması girişi sayfasından giriş yapabilirsiniz.

Eskiden tescil başvurusu yapmak için e-devlet zorunluluğu bulunmamaktaydı. Ancak son yapılan düzenleme ile birlikte e-devlet şifresi olmadan kişiler tescil başvurusu yapamayacak. Tabi bu şu anlama gelmiyor. Yani e-devlet şifresi sizin olacak tabi de başkası adına başvuru yapabileceksiniz. Sadece eski sistemde tescil başvurusu yapan kişi belli değildi. Son düzenleme ile kimin tescil başvurusu yapabildiği tespit edilmiş olacak.

Sgk işyeri tescil başvurusu nasıl yapılır ?

SGK işyeri açılışı nasıl yapılır ? Hem ana işyeri hem de alt taşeron dosyası için tescil başvurularının e sgk tescil ekranı üzerinden yapılması kanuni zorunluluk haline getirilmiştir. Artık e SGK tescil sisteminden başvuru yapmadan işyeri bildirgesi ve gerekli evrakların Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmesi mümkün değil. SGK tescil uygulaması üzerinden giriş sağlanmadan başvuru yapılması halinde SGK tarafından idari para cezası uygulanacaktır.

Hadi asıl konumuz olan sgk işyeri tescili nasıl yapılır konusuna geçelim. SGK online işyeri tescil başvurusu için lütfen aşağıdaki adımları takip edin;

1- Öncelikle e sgk tescil uygulamasına gidin. Yukarıda vermiş olduğumuz bağlantıdan sgk e tescil ana ekranına giriş sağlayabilirsiniz.

2- İşyeri tescil girişi uygulamasına E-devlet şifresi ile giriş yapılmaktadır. E-devlet şifresinin sigorta işyeri tescili açılacak kişinin adına olması zorunlu değildir. Ama güvenlik amacı ile e-devlet şifresi ile giriş sağlanması gerekmektedir.  Ben burada basit anlamda bir bina inşaatı için işyeri tescil başvurusunun nasıl yapıldığını anlatacağım. Giriş yaptıktan sonra yine aşağıdaki gibi bir ekran gelecek karşınıza.

3-İşveren durumuna uygun olan menülerden birisi ile giriş yapın. Ben gerçek kişi için bina inşaatı sgk tescil başvurusu yapacağımdan Gerçek Kişi İşyeri Bildirgesi Düzenle menüsünden giriş yapıyorum.

Bu ekranda işyerinin bağlı bulunduğu İl, ilçe ve SGM bilgilerini girin.

  • Sigortalı çalıştırmaya başlanacak tarih kısmına işyerinde sigortalının ilk defa çalışmaya başladığı tarihi girin. Bu kısım önemli. En geç çalışmaya başlayacağı tarihe kadar başvuru yapabileceğinizi unutmayın.
  • Yapılan işin niteliği kısmına bir kaç kelime ile yapılacak işi yazın. Örneğin Nakliye, Muhasebe İşi, Temizlik İşleri v.s. Ben inşaat tescili yapacağımdan bina inşaatı yazıyorum.
  • Niteliği itibariyle en çok 30 iş günü süren bir iştir: Eğer yapacağınız iş 30 günden az sürecekse evet 30 günden fazla sürecekse hayır deyin.
  • İşyeri mahiyeti kısmında iş devamlı mı geçici mi işaretlemeniz gerekir. Eğer ihaleli bir iş ise ya da bina inşaatı ise Geçici, değilse Devamlı seçmeniz gerekir. Ben inşaat tescili yaptığımdan geçici seçiyorum.
  • Çalışmaya başlanacak sigortalı sayısı kısmına en az 1 yazmanız gerekir. İlk girişte kaç işçinin başlangıcı yapılacaksa onu yazın. 5 yazıp sonra alırsanız sıkıntı olur. Ancak 1 yazıp 5 alsanız bile sıkıntı olmaz.
  • Defter tipi vergi dairesinde işverenin tabi olduğu defter tipidir. Mesela benim yaptığım iş vergiye tabi olmadığından deftere tabi değil seçiyorum. Ancak şirketlerin defter tipi hep Bilançodur. Diğer vergiye tabi işletmelerin ise tabi olduğu defter tipini bilmiyorsanız vergi dairesinden öğrenebilirsiniz.
  • Meslek teşekkülü ve ticaret sicil Vakıf Dernek No kısımlarını biliyorsanız doldurun. Bilmiyorsanız boş bırakarak ileri butonuna tıklayın.

4-İleri dedikten sonra işyerinin adres bilgilerinin istendiği menü karşınıza gelecektir. E SGK dosya açma uygulamasında yer alan bu ekranda işyerinin adres bilgilerini girmeniz gerekir. Eğer merkez adresi varsa Evet diyerek merkez adresi bilgilerini girin. Yoksa hayır deyin. Merkez adresinden kasıt ise şudur. Örneğin İş Bankasının merkez adresi Ankara diyelim ve Kocaali’de şube açacak. Bu durumda yukarıdaki adres ilk satırında Kocaeli’deki şube adresini, merkez adres kısmına da İş Bankası’nın merkez adres bilgilerinin girilmesi gerekir.

5-Adres satırını da geçtikten sonra sırada Nace Bilgileri kısmı var. Nace kodu her yıl işkolları için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen 6 haneli bir sayıdır. GİB sayfasından güncel nace kodlarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca vergi levhanızda 6 haneli nace kodunuz yazar. Vergi levhasındaki 6 haneli nace kodunuzu aşağıdaki ekranda benim inşaatı için girmiş olduğum 412002 kodunu girdiğim gibi girin ve ekle deyin. Tek tek sorgulamanıza gerek yok.

6-Bu kısmı da doldurup ileri dedikten sonra sıra geldi işveren bilgileri ekranına. İşveren T.C. numarasını yazarak sorgula kısmına basın, telefon numarasını girerek ekle deyin ve ileri butonuna basın.

7-E-Bildirge Kullanıcı kısmından şifre vermek istediğiniz e bildirge kullanıcısına ilişkin bilgileri girin ve kaydedin. Artık ilk tesciller için şifre başvurusu bu ekrandan yapılıyor. Şifrenin oluşabilmesi için ise SGK tarafından onayın tamamlandıktan sonra işveren ve yetkili kişiler tarafından onaylanması gerekiyor. Onaydan sonra şifre oluşacaktır.  SGK E-bildirge sözleşme onayı başlıklı yazımızdan buradaki süreç tamamlandıktan sonra şifre onaylama işlemini nasıl yapabileceğiniz hakkında ayrıntıları bulabilirsiniz. 

İnşaat işyeri tescili nasıl açılır?

Yukarıda işveren işyeri tescil ekranından işyeri tescil uygulaması e devlet girişi ile sgk işveren işyeri tescilinin nasıl yapıldığını adım adım anlatmaya çalıştık. Yukarıda Sgk işyeri dosyası açma konusunda verdiğimiz örnek zaten bina inşaatı ile alakalıydı.  Adım adım anlatılanları takip ederek siz de kolayca tescil açabilirsiniz.

Meslek teşekkülü kısmına ne yazılmalı ?

İşverenin kayıtlı olduğu mesleki kuruluştur. Örneğin şoför ise şoförler odası, şirket ise ticaret odası, berber ise esnaf odası gibi. Eğer kayıtlı olunan herhangi bir mesleki teşekkül yoksa Sgk e tescil başvuru ekranındaki bu kısma “Yok” yazabilirsiniz.

Yapılan işin niteliği kısmına ne yazılmalı ?

Tescil aşamasında bu kısma işyerinde ne iş yapılacaksa kısaca yazın. Örneğin özel bina inşaatı, karayolu ile yük taşıma, öğrenci taşıma, temizlik işleri gibi. Bu size kalmış. Ama yapılacak işi nace koduna da uygun olarak birkaç kelime ile özetlemeniz gerekiyor.

SGK şube açılışı nasıl yapılır ?

Açılan her bir şube için ayrı SGK dosyası tescil edilmesi ve şube çalışanlarının da bu dosya üzerinden bildirimlerinin yapılması gerekmektedir. Şube açılışı için tescil işlemleri ve takip edilmesi gereken yol da tıpkı yukarıdaki gibi olacaktır.

Dernek SGK dosya açılışı nasıl yapılır ?

Dernekler için tescil işlemlerinde yukarıdakilerden farklı bir durum söz konusu değildir. Aynı yolu takip ederek tescil işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

İşyeri tescil güncellemesi nasıl yapılır ?

Tescil güncelleme işlemlerini de yine tescil uygulaması üzerinden yapabilirsiniz. E-SGK tescil uygulamasına giriş yaptıktan sonra TESCİLLERİM alt menüsünde SGK tarafından onaylanmış tescillerin güncellemesini ONAYLANMIŞ kısmından, henüz onaylanmamış olanları ise ONAYLANMAMIŞ kısmından güncelleyebilirsiniz.

SGK işyeri tescil evrakları nelerdir ?

Sgk işveren dosya açma işlemini tamamlayıp İşyeri bildirgesini başvurunun sonunda çıktı olarak aldıktan sonra ekine eklemeniz gereken tüm belgeler için sgk tescil evrakları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK alt taşeron işyeri tescil 2024

Alt taşeron SGK tescilinin internet ortamında yapılabilmesi için öncelikle ana dosya tescil işleminin tamamlanması ve SGK tarafından onaylanarak tescil edildiğine dair belgenin alınması gerekiyor. Ana dosyaya işyeri tescil numarası alındıktan sonra Sgk taşeron dosya açılışı için aşağıdaki aşamaları takip edebilirsiniz.

Taşeron işyeri bildirgesi internet ortamında nasıl verilir ?

Alt taşeron dosyası nasıl açılır ? Alt taşeron dosya açılışı için SGK işyeri tescil işlemleri konusunda adım adım bilgi için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • SGK alt taşeron dosya açılışı için ilk önce SGK tescil uygulaması ana sayfasına gelin.
  • İşveren T.C. numarası ve doğum tarihini yazdıktan sonra ana ekrana giriş sağlanır.
  • Ana ekranda yukarıda yer alan “Değişiklik İşlemleri” ve “Yeni Değişiklik” seçeneğini seçin.
  • Açılan ekranda işyeri sicil numarasını 11234121212345671231212 olacak şekilde 23 haneli ve arada boşluk olmayacak şekilde girin.
  • Sonra Değişiklik Tarihi-Aracı Girişi-Aracı ( Alt Taşeron) Bilgileri girilir.
  • E-sgk işyeri tescil ekranında son aşamada Kaydet denilerek işlem tamamlanır.
  • Böylece aracı için Sgk işyeri tescili online tamamlanmış olur.
  • SGK alt taşeron dosyası açma işlemini tamamladıktan sonra gerekli evraklar ve sistemden almış olduğunuz bildirge ile bağlı olduğunuz SGK’ya başvuru yaparak alt taşeron SGK dosya açılışı ve onayı tamamlayabilirsiniz.

Alt taşeron referans numarası alma nereden yapılır ?

Sgk dosya tescil işlemini yukarıda belirtildiği gibi tamamladığınızda sistem size tescil sonunda bir referans numarası verir. Sgk işyeri başvurusu aşaması sonunda direk referans numarasını da içeren ekran çıktısını almanız gerekmektedir. Sgk alt taşeron referans numarası almadan tescil onayı için SGK’ya ibraz edemezsiniz.

Kolay işverenlik nedir, nasıl başvuru yapılır ?

Bu sistem apartman yönetimi ve konut kapıcılığı kapsamında sigortalı çalıştıranlar için geliştirilen bir uygulama. Uygulamada her ay bildirge verme zorunluluğu yok. Bir kere beyanın ardından sistem her ay tahakkuk ve hizmeti otomatik olarak bildirmekte. Kolay işverenlik hakkında daha fazla bilgi, başvuru ve beyan işlemlerinin nasıl yapıldığı ve tüm ayrıntılar için hemen sgk kolay işverenlik başvurusu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İnternetten SGK açılışı nasıl yapılır?

SGK dosya açılışı diğer adı ile tescil işlemi e-devlette “SGK-İşyeri Bildirgesi (4-a lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden)” menüsü üzerinden yapılabilmektedir.

SGK işyeri açılış evrakları nelerdir?

SGK işyeri tescil başvurusu için istenen evraklar şunlardır: İşyeri bildirgesi, vergi levhası ve kimlik fotokopisi, şirketler için imza sürküleri ve ticaret sicil gazetesi, bina inşaatı ise bunlara ilave olarak bina inşaatı ruhsatı, ihaleli iş ise bunlara ilave olarak ihale sözleşmesi.

SGK işyeri tescil aynı gün yapılır mı?

İşyeri tescil başvurusu aynı gün yani en geç sigortalı çalıştırmaya başlanan tarihe kadar yapılabilir.

SGK işyeri tescil kaydı nedir?

SGK işyeri tescil e-Devlet sistemi, yanında sigortalı çalıştıracak işverenlerin dosya açtırmak için kullandıkları sistemdir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK İşyeri Tescil Başvurusu 2024 Nasıl Yapılır, Gerekli Evraklar, Süresi” üzerine 2 yorum
  1. Merhaba inşaat firmamız belediyeden küçğk küçük hafriyat işleri alıyor ve max 7yada 8 gün sürüyor. Her defasında ben yeni işyeri dosya tescili acıyorum. İşyeri dosya tescili açarken 1 kişi gösteriyorum ancak daha sonra 4 yada 5 kişi gösteriyorum. Herhangi bir hata yok değil mi yaptığım işlemde geriye dönük 30 günlük hakkım olduğu için işin kabulu sözleşme tarihinde girişir yapıyorum

    Yanıtla
    • Merhaba. Her bir iş için ayrı dosya açmanız gerekiyor. Bu doğru. Çünkü geçici işler. Ayrıca işin hakediş bedeline göre ve gerçekten çalışanları sigortalı yapmanız gerekiyor.

      Yanıtla
Yorum yapın