Geçici iş göremezlik raporlarında raporun bitiş ve sonrasında işbaşı tarihi hem işverenler hem de çalışanlar açısından kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bu içerikte ayakta rapor bitiş tarihinin ne olduğu ve hangi tarihlerin esas alınması gerektiği hakkında ayrıntılı bilgi verilecektir.
Raporda ayakta bitiş tarihi ne demek?
Sigortalı ve işverenlerin bu alanda en çok tereddüt yaşadıkları konulardan ve bize sık sordukları sorulardan birisi de rapor ayakta bitiş tarihi ne demek sorusu olmaktadır. Yeni sistemde rapor düzenlenirken;
- Raporun başlama ve bitim tarihleri girilir.
- Bitim tarihi raporlu olunan son gündür ve rapor bitim tarihi işe başlama tarihi değildir.
- Raporun sonu çalışır ise ve sigortalı kontrole gitmediyse rapor bitim tarihinden sonraki gün iş başı tarihi olarak kabul edilir.
- Ayrıca SGK vizite uygulamasında işveren olarak çalışmadığına dair bildirim yapacaksanız rapor bitim tarihi kısmına raporun son gününü yazmanız gerekiyor. Uzun süreli istirahat raporuna kısmi çalışmazlık onayı girecekseniz bu durumda bulunduğunuz gün ya da öncesi bir tarih girebilirsiniz.
Ayakta bitiş tarihi işbaşı tarihi mi?
Hayır, raporun bitiş tarihi işe başlama tarihi değildir. Rapor bitiş tarihi sigortalının raporlu olduğu son gündür ve raporun son günü sigortalının çalışması ya da işe başlatılması mümkün değildir. İşe başlama tarihi rapor bitiminden sonraki gündür.
Rapor durumu çalışır yazıyor ne demek?
Doktor rapor yazarken sigortalının durumuna göre raporun sonunu kontrol ya da çalışır yapabilir.
- Eğer raporun sonu ” Çalışır” yazıyorsa sigortalının rapor bitiminden sonraki gün iş başı yapması gerekir.
- Eğer raporun sonu “Kontrol” yazıyorsa bu durumda sigortalının kontrol tarihinde doktora giderek duruma göre yeni rapor alması ya da mevcut sonu kontrollü raporu çalışıra çevirmesi gerekir. Çünkü kontrol raporları için SGK ödeme yapmaz.
Raporun son günü işten çıkış yapılabilir mi?
Raporlu sigortalının işten çıkışı verilemez. Raporun bitiminden sonraki gün çıkış verilebilir. Sigortalının raporlu olduğu son gün işten çıkışının verilmesi geçersiz bir fesih olacaktır.
Rapor bitiş tarihi nasıl hesaplanır?
Rapor başlama tarihi de dahil edilerek kaç gün istirahat verildiyse parmak hesabı yapılır. Denk gelen son gün bitiş tarihi, bir sonraki gün ise işbaşı tarihi olarak kabul edilir.