SGK kontrol muayenesi hakkında tüm detaylar yazımızda. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tedavi ile iyileşebilecek bir hastalığı olanlara malulen ya da engelli maaşları süreli olarak bağlanmakta ve bu sürenin sonunda kişiler tekrar muayene ve engellilik durumunun kontrolü için heyete gönderilmektedir. İşte yapılan bu işlem kontrol muayenesi olarak adlandırılmaktadır. Kontrol muayenesinin nasıl yapıldığı, kimlere uygulandığı, sorgulama ve tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
SGK kontrol muayenesi nedir?
Kalıcı hastalığı olmayan ve tedavi sonucu düzelebileceği/iyileşebileceği kanaati getirilen kişilere Sağlık Kurulu tarafından heyet raporuna kontrol tarihi belirtilir. Kontrol tarihi geldiğinde hastalar hastalığın güncel durumunun kontrolü için yeniden heyete gönderilir. İşte bu kontrol muayenesi olarak tanımlanır. Bunlar için verilen raporlar sürelidir ve belirtilen sürede kontrol muayenesinin yapılması gerekmektedir.
Hangi hastalıklar kontrol muayenesine tabidir?
Tedavi ile iyileşmesi mümkün olan hastalıklar kontrol muayenesine tabiidir. Şu şu hastalıkları kapsamaktadır demek yanlış olacaktır. Burada temel mantık hastalığın tedavi ile iyileştirilebilir ve iş gücü kaybının düşürülebilir olmasıdır. Eğer tedavi ile oranı düşecek bir hastalık değilse bu tür hastalıklar kontrole tabii olmaz.
Örneğin doğuştan bir gözü görmeyen ve tedavi ile de iyileşmesi imkansız olan bir rahatsızlığı için süresiz rapor verilir ve bu kişi kontrole tabi tutulmaz. Ama 2 bacağı kırılan ve geçici süre ile yatağa bağlı olması gereken ve tedavisi uzun sürecek olan kişilere kontrollü olarak aylık bağlanır. Burada nihai kararı verecek olan sağlık kuruludur yani doktorlardır.
SGK kontrol muayenesi kaç gün içinde yapılmalıdır ?
Kontrol muayenesi süresi içerisinde yapılması önem arz etmektedir. Zira süresi içerisinde muayene kontrolüne gitmeyenlerin gidene kadar emekli maaşları kesilmektedir. En geç muayene kontrolü yazısının tebliğinden sonraki ödeme dönemine kadar heyete girilmesi gerekmektedir. Aşağıda tüm durumlar için engelli ve malulen emekli kontrol muayenesi süresi verilmiştir.
Kontrol muayenesinde maaş kesilmesi nasıl uygulanıyor ?
Kontrol muayenesi sonucunda iş gücü kayıp oranı düşenlerin yeni duruma göre aylık/gelirleri tamamen kesilir ya da yeni oran üzerinden yeniden hesaplanır.
- Kontrol muayenesi sonucunda yeni belirlenen orana göre takip eden dönem başında aylık tamamen kesilir, azaltılır ya da arttırılır.
- Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gönderilen kontrol muayenesi yazısının tebliğinden sonraki ödeme dönemi başına kadar geçerli bir mazereti olmadığı halde kontrol muayenesi için başvuru yapmayanların aylıkları/gelirleri kesilir.
- Ancak SGK tarafından tebliğ alındıktan sonra 3 ay içerisinde kontrol muayenesi yapılırsa aylık/gelir kesildiği tarihten itibaren yeniden bağlanır.
- 3 aylık süreden sonra kontrol muayenesi yaptıranların aylık ve gelirleri ise kesilmiş olacağından yeni aylık/gelir rapor tarihini takip eden ay başından bağlanacaktır.
- 3 aylık sürenin hesabında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalıya gönderilen yazıda yer alan Sağlık Kurulu ya da Yüksek Sağlık Kurulu kararında yer alan tarih esas alınmaktadır.
Kontrol muayenesi nasıl yapılır ?
Kontrol muayenesi süresi dolmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumu bir yazı gönderir. Bu yazının tebliğ tarihinden itibaren süreç başlar. Yazı tebliğ alındıktan sonra vakit kaybetmeden hastaneye başvurulur. Hastane rapor merkezi bu işlem için size bir randevu verir.
Randevu tarihinde gerekli tahlil, tetkik ve muayeneler yapıldıktan sonra heyete girilir. Sonrasında son durum raporu düzenlenerek hastane tarafından SGK’ ya gönderilir. Rapor oranında bir artış ve ya azılış varsa durum tekrar değerlendirilir. Heyet raporu nasıl alınır sayfamızdan adım adım heyete başvuruda izlemeniz gereken yol hakkında bilgi bulabilirsiniz.
SGK kontrol muayenesi kaç kere yapılır ?
Sgk kontrol muayenesi yönetmeliğine göre belirlenmiş olan bir sayı yoktur. Heyetin belirlemiş olduğu duruma göre tekrar tekrar ve her yıl yeniden muayene yapılabilir. Belirlenmiş olan maksimum bir kontrol muayenesi süresi yoktur.
Sürekli raporda kontrol muayenesi yapılıyor mu ?
Sürekli diğer adı ile süresiz olarak verilen raporlar için kontrol muayenesi yapılmaz. Daha önce bu konu hakkında ayrıntıları sürekli engelli raporu yenilenir mi başlıklı yazımızda vermiştik. İlgili yazımızı ziyaret ederek hangi durumlarda süreli, hangi durumlarda sürekli yani süreksiz rapor verildiği hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Sgk kontrol muayenesi sorgulama nasıl yapılır ?
Malulen emeklilik kontrol muayenesi sorgulamasını e-devletten aylık aldığınız kapsama göre yapabilirsiniz. Buna böre E-devlette Sosyal Güvenlik Kurumu bölümünde;
- Bağkur için 4b aylık Bilgisi,
- SSK için 4a Aylık Bilgisi,
- Emekli sandığı için 4C aylık bilgisi menülerine giriş yapın.
Aylık bilgisi sorgulama ekranında açılan ve emekli maaşınız ile alakalı yer alan dökümde Rapor Kontrol Tarihi kısmını göreceksiniz. Bu kısım kontrol süresinin dolduğu tarihi gösterir. Zaten SGK bu tarihten en geç 3 ay önce kontrol muayenesi için size yazı gönderir. Eğer yazı gelmezse kendiniz bu tarihten en geç 3 ay önce bağlı olduğunuz SGK’ya başvurarak yazıyı elden alabilirsiniz.
Engelli emeklilikte kontrol muayenesi kalktı mı ?
Covid süreci ile birlikte engelli ve malulen emeklilik ile ilgili bazı hastaların kontrol süreleri ertelenmişti. Ancak uygulama tamamen kalkmadı ve erteleme süreleri de doldu. Dolayısıyla kontrol muayene uygulaması devam etmekte.
Maluliyet azaltılır kontrol ne demek?
Tedavi ile iyileşebilecek ve tedavisi mümkün hastalıklarda Sosyal Güvenlik Kurumu maluliyetin azalacağını ön görerek bu sigortalıları kontrole tabi tutmaktadır. Bu sigortalılara kontrollü aylık bağlanmakta ve kontrol süresi sonrasında rahatsızlık devam ediyorsa aylık ödenmeye devam edilmektedir.
Vergi indirimi emeklilik kontrol muayenesi
Vergi indiriminden emekli olan engellilere de eğer hastalıkları tedavi ile düzelebilecek bir hastalık ise kontrollü aylık bağlanmaktadır. Yazımızda belirtilen hükümler doğrultusunda heyet ve sevk işlemleri gerçekleştirilmektedir.
SGK kontrol süresinden 3 ay önce kontrol muayenesi için sigortalıları hastaneye sevk etmektedir.
SGK tarafından belirlenen sürelerde yapılır.
SGK tarafından kontrole sevk tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde heyete girmeyen sigortalıların malullük maaşları kesilir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
2008 öncesi girişli bir çalışan olarak 2022 senesinde vergi indiriminden %62 ile kontrol muayenesi şartıyla emekli oldum. Kontrol muayenesi sonucunu da kontrol tarihinden önce postadaki gecikmelerden etkilenmesin diye çıktısını sgk’ya elden teslim ettim. Kontrol muayenesinde %73 oranım bulunuyor. Sgk’da kafamı karıştırdılar, aylığınız kesilip yeniden bağlanacak dediler. Aynı yüzdelik dilimde neden aylık kesilip tekrar bağlanır ki? Aylık kesilip bağlanırsa maaş 2023 senesine göre tekrardan mı hesaplanacak?
Kaybınız olduğunu sanmıyorum. Oran değiştiği için SGK muhtemelen güncelleme yapacak.
vergi indirimden 6 ay önce yüzde 40 ile engelli raporum 1 yıl süreli idi yeniden yenilemek için kurula girdim yüzde 5 gibi komik oran verdi ve halen hastalığım ve ilac kullanmam devam ettiği halde.bende itiraz hakkımı kullanacağım.size sorum emekli olduğum için düşük oranda oran verildiği için maaşımda kesinti olurmu.ne yapmammız gerekli
Merhaba. Engelli vergi indiriminden mi emekli olmuştunuz?
Sağlıklı k kurulu kontrol muayene hangi tarihte baslicak bilgi verin lütfen
Merhaba. Sorunuzu tam anlayamadım?