Malulen Emeklilik Maaşı Hesaplama 2024 & Şartları

Malulen emeklilik maaşı hesaplama işgücü kaybı, hastalığı olan ve bu durum çalışmasına engel teşkil eden çalışanlar tarafından merak edilmekte. Eğer ilk sigorta, bağkur, emekli sandığı ya da diğer kapsamlarsa sigorta başlangıç tarihinden sonra oluşan rahatsızlıktan kaynaklı olarak çalışma gücünüzde kayıp yaşarsanız ve bu durum artık çalışma durumunuzu zorlaştırırsa malulen emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz.

Eğer çalışma gücünüzü engelleyen bir durum ilk sigorta başlangıç tarihinden önce de mevcutsa bu durumda malulen emekli olma hakkından yararlanamazsınız ve emeklilik şartlarınızın engelli diğer adı ile vergi indiriminden emeklilik kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Yazımızın devamında malulen emekli maaşı ne kadar oldu, emekli sandığı malulen emeklilik maaşı ne kadar ve memurlarda malulen emeklilik şartları nelerdir gibi konularda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Malulen emeklilik şartları nelerdir 2024

Yukarıda da belirttiğimiz üzere malulen emeklilikte en önemli husus rahatsızlığın/hastalığın ilk sigorta/bağkur v.s. giriş tarihinden sonra meydana gelmiş olması. Eğer ilk iş başlangıcından ya da doğuştan gelen bir engel durumu varsa bu kapsamda emekli olamazsınız. Malulen emekli şartları 2022 yılında aşağıdaki gibidir. Bu şartlar tüm ssk ve bağkur kapsamındakiler ile ilk defa 01 Ekim 2008 tarihi ve sonrasında göreve başlayan devlet memurları için geçerlidir. 01 Ekim 2008 tarihinden önce göreve başlayan memurlarda malulen emeklilik koşulları 5434 Sayılı Kanuna göre belirlenmektedir.

  • En az 1800 gün hizmetinizin olması,
  • İlk sigorta/bağkur v.s. başlangıç tarihinden itibaren en az 10 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanmış olması ( bakıma muhtaç ağır engelliler için 10 yıllık sigortalılık süresi şartı aranmaz)
  • SGK tarafından işgücünüzdeki kayıp oranının yani engel oranınızın en az %60 ve üzerinde olduğunun tespit edilmesi.

Eğer hastalığınız işe başlamadan ya da bağkurlu olmadan önce de mevcutsa malulen emekli olamazsınız. Böyle bir durum mevcutsa ve en az %40 üzeri raporunuz varsa yaş beklemeden engelli emeklilik kapsamında emekli olabilirsiniz. Eğer bu durum mevcutsa yazımızın devamına geçmeden direk engelli malulen emekli maaşı ne kadar,  yüzde 40 malulen emeklilik maaşı ve şartlar için engelli emekli olma şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bağkur malulen emeklilik şartları 2024

4b yani bağkur kapsamındaki birisinin malulen emeklilik hakkından yararlanabilmesi için;

  • En az 10 yıllık sigortalılık süresi şartını sağlaması,
  • En az 1800 prim günü olması,
  • Kurul tarafından iş gücü kayıp oranının en az %60 ya da üzerinde belirlenmiş olması ve ödeme vadesi geçmiş prim borcunun olmaması gerekiyor.

Memuriyette malulen emeklilik şartları nelerdir ?

İlk defa 01 Mayıs 2008 tarihi ve sonrasında göreve başlamış olan devlet memurları için de yukarıda belirtilen memur malulen emeklilik şartları geçerlidir. Yani bu tarihten sonra göreve başlayan memurların malulen emekli olabilmesi için en az %60 ya da üzeri raporunun olması, en az 1800 gün ve 10 yıllık sigortalılık süresi şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Bu tarihten önce başlayanların 4c malulen emeklilik şartları için ise 5434 Sayılı Kanun hükümleri esas alınmaktadır.

Malulen emeklilik oranı yüzde kaç?

Malulen emekli olabilmek için gerekli olan oran iş gücü kaybının en az %60 üzeri olması yani rapor oranının en az %60 ve ya üzerinde olması gerekiyor. Ancak bunun tespiti Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurulu tarafından yapılıyor. Yani kişinin tam teşekküllü devlet hastanelerinden ya da üniversite hastanelerinden kendi imkanları ile almış olduğu sağlık kurulu raporundaki oranların bir geçerliliği yoktur.

%60 üzeri oranı olmayanlar ancak %40 üzerinde çalışma gücünü kaybedenler de erken emekli olabiliyor. Bunun detayları konusunda engelli emeklilik tablosu yazımızı okumanızı öneririm. Bağlantısı yazının sonunda verilmiştir.

Malulen emeklilik maaş hesaplama 2024

Malulen emekli maaşı hesaplaması yapılırken daha doğrusu malulen emekli maaşı hesabına etki eden önemli faktörler vardır. Bunlar prim ödemelerinin geçtiği yıllar, primlerin tavandan mı yoksa tabandan mı ödendiği ve ya sigorta kapsamı. Bu üç kriter alınacak 2024 malulen emekli maaşında büyük etki sahibi olacaktır. Eğer sizin de prim ödemeleriniz hep asgariden diğer adı ile tabandan ödendiyse ortalama emekli maaşınız 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle tahmini olarak aşağıdaki gibi olacaktır;

KapsamOrtalama Emekli Maaşı
SSK10.000-12.000 TL
Bağkur10.000-12.000 TL
Emekli Sandığı18.000-20.000 TL
malulen emekli maaş tablosu

Normal emeklilik halinde bağlanan güncel maaş tutarları ile yaştan kısmi emeklilik maaşları konusunda bilgi için hemen bugün emekli olsam ne kadar alırım sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Malulen emekli maaşı hesaplama programı

Daha önce malulen emekli maaşı hesaplama robotu geliştirmiştik ancak hesaplama sağlıklı yapılamadığından kaldırmak zorunda kaldık. Bunun yerine bize yorum kısmından ilk prim ödenme tarihinizi, sigorta kapsamınızı ve primlerin kaç gün ile hangi tutarlarda yattığını yazarsanız ne kadar emekli maaşı alabileceğiniz konusunda bir hesaplama yapabiliriz.

3600 gün malulen emekli maaşı ne kadar?

3600 günden malulen emekli olacaklar için 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren en düşük emekli maaşı ssk  kapsamında 10000 TL olacaktır. Bağkurluların ve emekli sandığı kapsamındakilerin 3600 günden emeklilik hakları bulunmadığından onlar için hesaplama yapılmamıştır.

Malulen emeklilik hastalıkları 2024

Malulen emeklilik hastalıkları listesi Sosyal Güvenlik Kurumu Malulen Emeklilik Tespit yönetmeliğine göre belirlenmekte ve sürekli güncellenmekte. Bu hastalıkları bu başlık altında tek tek sıralamaya kalksak yüzlerce sayfa oluşturacaktır. Yazının sonunda malulen emeklilik hastalık listesi konulu yazımızın linki paylaşılmıştır. Bu yazıda tüm hastalıklar ayrıntılı olarak paylaşılmıştır.

Hastalığınızın malulen emeklilik kapsamında olup olmadığını öğrenmek ve güncel malulen emeklilik hastalık listesine göz atmak için  hangi hastalıklarda malulen emekli olunur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Malulen emeklilik başvurusu nasıl yapılır?

Eğer ssk ve ya bağkur kapsamında iseniz son çalışmanızın/prim ödemenizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne, devlet memuru iseniz kendi kurumunuza başvuru yapabilirsiniz. Başvuruda istenen belgeler ise şunlardır;

  • Malulen emeklilik başvuru formu ( indir).
  • Sigortalı çalışan iseniz işe ilk girişte işyerine verdiğiniz işe giriş raporu,
  • Erkek iseniz askerlik terhis belgesi ya da askerlikle ilişiğiniz olmadığına dair belge,
  • Bağkurlular için İB formu.

Malulen emeklilik sorgulama 2024

Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ya da ne kadar olduğunu E devlet sisteminden kolayca sorgulayabilirsiniz. E devlet sisteminde SGK bölümüne geldikten sonra;

  • 4a ssk malulen emeklilik maaşı sorgulaması için: 4A Hizmetleri/4A Aylık Bilgisi,
  • 4b bağkur malulen maaşı sorgulamak için: 4b Hizmetleri/4b Aylık bilgisi,
  • 4c emekli sandığı malul maaşı sorgulaması için: 4C Hizmetleri/4C aylık bilgisi

menülerinden sorgulama yapabilirsiniz.

4a engelli emekli maaşı hesaplama robotu

SSK için engelli ve malulen emekli maaşı hesaplamalarını SGK aylık hesaplama uygulaması üzerinden yapabilirsiniz. Uygulamaya şifresiz olarak giriş sağlayabilir ve alabileceğiniz ortalama emekli maaşı hakkında hesaplama yapabilirsiniz.

Malulen emeklilik maaşı nasıl hesaplanır?

Malulen emeklilik maaşı kişinin primi normal emeklilikte gereken günden az ise tamamlanarak hesaplanır. Örneğin bağkurda normal emeklilikte 9000 gün gerekirken malulen emekli olan birisinin 2100 günü varsa günü 9000 günmüş gibi aylığı hesaplanır. Hesaplamada ortalama prime esas kazanç dikkate alınır.

Malulen emekli olan kişi toplu para alır mı?

Memurlara malulen emeklilik halinde ikramiyeleri ödenir. Sigortalı çalışanlara ise malulen emeklilik nedeni ile eğer varsa kıdem tazminatı hakları ödenir. Bunun dışında toplu ödeme adı altında bir ödeme yapılmamaktadır.

Malülen emekli olmak için kaç gün lazım 2024

Malulen emeklilik için gerekli prim gün sayısı 1800’dür. Buna ilave olarak 10 yıllık sigortalılık süresi şartının da sağlanması gerekiyor.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Malulen Emeklilik Maaşı Hesaplama 2024 & Şartları” üzerine 184 yorum
  1. 25.11.2013 sigorta girişim.
    Sigortalılık sürem 10yıl3ay
    Primim 3280
    Özel sektörde çalışmaya devam ediyorum ocak ayında kurula girdim yuzde 77 engel oranım var vergi indirimi onaylandı.
    Malulen emekli olabilir miyim
    Şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. 15 yıl 3960 günle vergi indiriminden emekli olabilirsiniz. Aynı raporla malulen emekliliğe de başvurabilirsiniz. Kabul edilir ya da edilmez bilemem.

      Yanıtla
  2. Merhaba. 2006 özel sektör ssk girişim var prim gün 1854.
    2018 memurluğa girişim var ondanda yaklaşık 1800 gün var 6 yıl. Malülen emeklilik için 10 yıl şartı hangisi olacak veya ikisi toplanıp mı 10 yıl ? Maaş alabilir miyim bu şekilde ?

    Yanıtla
  3. merhaba 6200 gün pirim ödemem 2006 sgk girişim var askerli borçlanmasıda yaptım %60 engelli raporum var primlerim hep tavandan ödendi ne kadar maas alırım

    Yanıtla
  4. Merhaba Ömer bey,
    %90 oranında malulen emekli oldum rahatsızlığım dolayısıyla zor çalıyordum ağustos 2023 te emekli oldum ekim itibariyle maaş bağlandı. 7500 en düşük maaş verildi ve tarih şuan 13 ocak 2024 e-devletten kontrol ettiğimde hala maaş 7500 görünüyor bizlere zam verilmeyecek mi iyice mağdur olduk bu durumda emekli olduğumuza bile sevinmiyoruz

    Yanıtla
  5. Merhabalar ben 2 sene önce bypass ameliyatı oldum 4 damarım değişti 2 kerede anjio oldum tansiyon ve şeker hastasıyım şuan halada ince damarlarımda 99 tıkalı olanlar var erken emeklilik ten faydalanabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Bunun için Kurumunuza başvurmanız ve raporunuzun değerlendirilmesi gerekir. Onaylanırsa evet emekli olma şansınız olur. Ortalama emekli maaşları şu an bildiğim kadarıyla 11-12 bin TL civarı.

      Yanıtla
  6. merhaba 1971 doğumluyum işe girişim1990 ssk pirim gün sayım4349
    2018 tarihinde çalışırken kalp yrtmezliği ve hipertansiyon ilaç raporu yazıldı ve ayaklarım çok şişiyor varisden kaynaklı iş gücüm azalıyor özellikle yaz aylarında malulen emekli olabilirmiyim 3600 iş gününden

    Yanıtla
  7. merhaba
    39 yaşında 5. evre kanser tedavisi gören ve 10 yıldır primi ödenmiş SSK’lı kişi, eşine daha fazla maaş bırakmak için malulen emekli mi olmalı ölmeyi mi beklemeli?

    Yanıtla
  8. Merhabalar iyi çalışmalar diliyorum. 20 yıllık kamuda çalışan hemşireyim. İş kazası (beyaz kod) neticesinde sağ kolumu kullanamıyorum şu an halen raporluyum. Malülen emekli olursam maaşım ne kadar olur?

    Yanıtla
    • Merhaba. Sanırım şu an Kamuda ortalama maaşlar 7000-8000 aralığında. Ancak net emekli maaşı verileri yok elimde maalesef.

      Yanıtla
    • Ömer bey merhaba.
      Subat 99 yılı ssk girisli 3500 primim var. Belimde 3 fitik 2 ay once ameliyat oldum 2 fitigim duruyor. Bileklerimde ilerlemis ameliyatlik sinir sikismasi var. Yeni cikan yasayla eksik gunumu tamamlamak icin ise girdim yeni fakat belim, bacak, el ve parmaklarimdaki agri uyusmalar nedeniyle çalışmakta cok zorlaniyor hareketlerim ister istemez kisitlaniyor. Calisma ve yasam kalitem dustu.
      Nasil ve hangi tur emekli olmam mumkun yil gosterirseniz cok mutlu olurum.
      Sevgiyle kalin.
      Tesekkur ederim.

      Yanıtla
  9. Merhaba ogretmenim emekli sandigina bagli. 10 yili askin suredir calisiyorum.4 ün 1 indeyim. Meme kanseri metastas tedavi goruyorum. Malulen emekli olursam maasim ne olur. (%60 rapor icin)

    Yanıtla
    • Merhaba. Kesin bir şey söylemek zor ancak ortalama emekli maaşları şu an 5500-6500 TL aralığında.

      Yanıtla
  10. Merhaba, %100 engelli raporum var 01.10.1996 girişliyim ve 4250 prim gün sayım var malulen emekli olsam ne kadar maaş alırım.

    Yanıtla
  11. merhabalar 25,5 yıllık sigortalıyım yaşım 43. Kimyasal gübre fabrikasında 20 yılımı doldurdum askaerlik öncesi ise 2 yıl 1 at tekstil fabrikasında çalıştım. geçirdiğim rahatsızlıklar. hemeroid ameliyatı astım /raporlu ilaç kullanıyorum. beyin tümörü ameliyatı son evrede geçirdim ve kontrollerim devam ediyor ardından pisikiyatriye gittim ve dozu arttırarak 1.5 yıldır ilaç kullanıyorum. beyin tümörü ameliyatına bağlı olarakta nöbet geçirmemek için raporlu ilaç kullanıyorum. ardında 1.5 ay önce ise böbrek rahatsızlığı ile hastanaye gittim böbreğim alındı kitleler sıyrıldı ve kanserli çıktı. kontrol için 3 ayda bir hastanede olucam yine. pirim günüm ise yaklaşık 7700 vergi kesintimiz tavandan olmuştur hep.. Ayrıca bu rahatsızlıklarım meslek hastalıklarına girermi? Giriyor ise ne yapmam gerekiyor teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Meslek hastalığına girmez. Ancak sigortalı çalışmaya devam ediyorsanız Vergi dairesine vergi indirimi için başvurun. İşe ilk giriş tarihinize göre ve verilecek vergi indirim oranına göre yaş beklemeden erken emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  12. Merhaba ben 27.9.2016 yılında yüzde 45 ruhsal duygusal engelli olarak hizmetli memur olarak milli eğitime atandım daha sonra 2019 yılında memur oldum daha önce yine devlette mevsimlik işçi olarak çalıştım eski sigortam ile memurluk sigortamı birleştirdim ve emekliliğe esas 9 yıl 11 ay 16 günlük gözüküyorum ama psikolojik durumum giderek kötüleşti ve ayrıca şeker hastalığımda var emeklilik işlemleri için nasıl bir yol izleniyor ve maaşım ne olur

    Yanıtla
  13. merhabalaar : 657 ye tabi inşaat teknikeriyim 21.05..1992 yılında işe başladım pirim ödeme günüm 11996 kademe ve derecem 1/4 göstergem 2200 rapor oranım %52 sgk üst kurulu tarafından onaylanmış malüllen emekli olabilir yazısı kuruma gelmiş bulunuyor ne kadar maaş alırım öğrenmek isiyorum

    Yanıtla
  14. Merhaba,

    6370 Gün sigorta giriş tarihi 01.03.2002 olan kişi malülen emekli olduğunda ne kadar emekli maaşı alır acaba ?

    Yanıtla
  15. merhaba Sn.ömer bey
    95 yılında siğortaya başlayıp 470gün pirimim var, 98 de memuriyete başladım 4400 gün pirim ödemem var, 2011 senesinde doktorluktan istifa ettim, 12 yıldırda hiç bi işte çalışmadım, emekli olabilmek için hangi şartları yerine getirmem lazım, son 7 yıl nerede çalıştığımız önemliymiş her halde, ben bu durumda ssk dan 3600 gün ve yaş haddinden yararlanıp emekli olamazmıyım, ssk dan emekli olmak için tekrar prim yatırmammı gerek, 3,5 yıl daha çalışıp ancak o zaman mı ssk dan emekliliğe hak kazanırım, istege bağlı siğorta yaptırsam kaç yıl siğorta ödeyip kaç yaşında emekli olabilirim, malülen emekliliğe baş vursam istifa ettiğimden dolayı maaş bağlanırken doktor maaşı üzerinden mi malüllük maaş miktarı belirlenir yoksa sadece düz memur maaşı üzerinden daha düşükmü bağlanır, doktorların malulen emeklilik maaşı ne kadar

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK’dan emekli olabilmeniz için fiili olarak ara vermeden en az 3,5 yıl sigorta kapsamında çalışmanız gerekmektedir. Mevcut durumunuz için en mantıklı olanı 530 gün isteğe bağlı prim ödeyerek emekli sandığı kapsamında emekli olmak. Emekli sandığından 58 yaş ve 5400 günle emekli olabiliyorsunuz benim hesabıma göre. Yine SGK’dan da teyit ettirebilirsiniz.

      Yanıtla
  16. Merhabalar,

    6878 prim günü, 19 yıl 1 ay sigortalılık süresi ve 01.02.2003 başlama (bağkur) malulluk rapor oranı %80. Acaba aşağı yukarı ne kadar maas bağlanır?

    Teşekkürler

    Yanıtla
  17. merhaba iyi günler 3570 gun SSK var kronik kas rahatsızlığım var 2018 de %40 rapor aldım 3 ay önce raporum güncellendi raporum %69 oldu malulen emekli olabilir miyim olursam ne kadar maaş alabılırım 10 yıllık sigorta geçmişimde çoğu zaman asgari ücretten biraz daha yüksek primim yattı. 1,5 yıl once vergi indirimden dilekçe verdim cevap gelmedi

    Yanıtla
      • merhaba iyi günler rapor oranım % 69 olmasına rağmen malulen emeklilik ret geldi kronık kas hastalıgından %64 oran olmasına rağmen ret gelgi internnet arstırdığıma gore kas rahatsızlığı malulen mekli hastalıklarınada yer almasına rağmen sgk kurulu ret verdı ne yapmam lazım yardımcı olursanız cok sevinirim bu aşamada nasıl bır yol izlemem lazım !!!!!

        Yanıtla
  18. Merhaba Ömer bey, ben %71 engelliyim. Lisans mezunuyum. Kademem 7/3. staj başlangıcım 15.09.1997, 18.05.2020 normal ilk ssk girişim, toplam 597 gün SSK, 3299 gün Bağkur, 2216 gün Emekli sandığı (20.01.2016 devlet memurluğuna giriş). Vergi indiriminden yararlanıyorum. Hizmet birleştirme yapmadım henüz. Ortalama alacağım maaş konusunda beilgilendirebilir misiniz rica etsem. Veya emeklilik için beklemeliyim daha yüksek maaş almak için. Şimdiden tavsiyeleriniz ve bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. İyi günler

    Yanıtla
  19. Babam 30 Kasım 2011 de giriş yaptı Bağ-Kura ve 3631 gün primi var %60 rapor aldı ne kadar maaş alır

    Yanıtla
  20. 26.09.2011 de özel sektörde işe başladım sigortalı olarak 1399 gün sigorta primim var 2017 de TSK da uzman çavuş olarak göreve başladım şu an 1580 gün de TSK dan primim var ve malülen emekli olacağım tahmini ne kadar maaş alırım

    Yanıtla
Yorum yapın