İş kaybı tazminatı yürürlükteki mevzuata göre belirli şartlar dahilinde sözleşmeleri sona eren ve çıkışları verilen çalışanlara ödenen tazminat türüdür. Bu tazminat ödemeleri Türkiye İş Kurumu tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu yazımızda iş kaybı tazminatının ne olduğu, şartları, kimlere ödendiği ve ne kadar olduğu gibi konu hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.
İş kaybı tazminatı ne demek?
İş kaybı tazminatı tanımlaması şu şekilde yapılmaktadır ” Özelleştirme kapsamına dahil edilen kuruluşların (iştirakler dahil değil) özelleştirmeye hazır hale getirilmesi, özelleştirilmelerinin sağlanması, küçülmeye gidilmesi ya da faaliyetlerinin kısmi olarak ve ya bütünüyle sona erdirilmesi, süreli ve ya süresiz kapatılması ya da tasfiye uygulanması sebebiyle, ilgili kuruluşlarda iş sözleşmesine bağlı olarak ücret esasında çalışanlardan sözleşmeleri tabi olunan iş kanunları ve toplu iş sözleşmeleri kapsamında tazminat hakkı elde edecek şekilde bitenlere, kanunlardan ve yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinden dolayı doğan tazminatları hariç olmak üzere, gelir ve sosyal güvenliklerinin sürekliliğini sağlamak adına belirli bir zaman ödenen tazminattır”.
Tazminat türü ikt/iö ne demek?
E-devletten ya da İşkur sayfası üzerinden yapılacak başvurularda ya da sorgulama işlemlerinde İKT/İÖ gibi kısaltmalar görebilirsiniz.
- İKT: İş kaybı tazminatının baş harflerinden oluşmaktadır.
- İÖ: İşsizlik ödeneği kelimelerinin kısaltmalarından oluşmaktadır.
İş kaybı tazminatı kimler alabilir?
İş kaybı tazminatından yararlanabilecek olan kişiler ve iş kaybı tazminat alma şartları şu şekildedir;
- Çalışanın özelleştirme nedeni ile işsiz kalması,
- Özelleştirilen Kuruluşta kesintisiz olarak en az 550 gün çalışmış olmak,
- Sözleşmesi bu kapsamda feshedildiği tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde İşkur Müdürlüklerine ya da elektronik ortamda başvurmak.
İş kaybı tazminatı başvurusu nereye, nasıl yapılır?
Başvuruların sözleşme fesih tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde;
- İşkur müdürlüklerine elden ya da ,
- E-devlet üzerinden online olarak yapılması gerekmektedir.
E-devletten iş kaybı tazminatı başvurusu nasıl yapılır?
İş kaybı tazminatı başvurularınızı e-devlet üzerinden kolayca yapabilirsiniz.
- Başvuru için öncelikle buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle sisteme giriş yapınız ⇒ e-devlet iş kaybı tazminatı başvuru ekranı.
- İlgili sayfadan giriş yaptıktan sonra ekran talimatlarını takip ederek başvurunuzu yapabilirsiniz.
İş kaybı tazminatı ne kadar ödeniyor?
Ödenek tutarı net asgari ücretin günlük tutarı esas alınarak hesaplanmaktadır. Buna göre;
- Ödeme tutarı günlük olarak net asgari ücretin iki katı olarak ödenmektedir.
- Engellilerde bir günlük iş kaybı tazminatı ödeneği ise net asgari ücretin günlük 4 katı olarak ödenmektedir.
- Günlük asgari ücret net tutarlarına asgari ücretin neti ne kadar sayfamızdan erişebilirsiniz.
İş kaybı tazminatı kaç ay ödenir?
Tazminatın ödenme süresi hizmet akdi fesih tarihi itibariyle ilgili Kuruluşta geçen çalışma süresine göre belirlenmektedir. Buna göre çalışma süresi;
- 550 gün olanlara 90 gün süre ile,
- 1100 gün olanlara 120 gün süre ile,
- 1650 gün olanlara 180 gün süre ile,
- 2200 gün olanlara 240 gün süre ile ödenmektedir.
İş kaybı tazminatı hangi bankaya yatar?
Ödemeler PTT aracılığı ile yapılır. PTT’den ödemelerinizi kimliğiniz ile alabilirsiniz. Başvuru esnasında ya da sonrasında İşkur sistemine banka hesabınızın İBAN numarasını tanımladıysanız bu durumda ödemeleriniz tanımlı banka hesabınıza aktarılır.
İş kaybı tazminatı sorgulaması nasıl yapılır?
İş kaybı tazminat sorgulamasını e-devletten T.C. numaranız ve şifreniz ile yapabilirsiniz. Sorgulama yapmak için buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle sisteme giriş yapabilirsiniz ⇒ e-devlet iş kaybı tazminatı sorgulama.
İşsizlik ödeneği/iş kaybı tazminatı başvurusu ne zaman sonuçlanır?
Başvurular genellikle hızlı sonuçlanmaktadır. Başvuru üzerine yapılacak inceleme sonucu şartları sağladığı anlaşılan çalışanlara takip eden ilk ödeme döneminde tazminatları ödenebilmektedir.
İş kaybı tazminatı ve işsizlik maaşı birlikte ödenir mi?
İş kaybı tazminatı ile birlikte işsizlik ödeneği hakkı da olanlara öncelikle iş kaybı tazminatı ödenir. İş kaybı tazminatı için yapılan başvurular aynı zamanda işsizlik ödeneği başvurusu yerine de geçer. Ayrıca işsizlik ödeneği başvurusu yapmanıza gerek yok. İş kaybı tazminatı sona erdikten sonra kalan süre için ise işsizlik ödeneği ödenir. Ne kadar işsizlik maaşı alabileceğinizi öğrenmek için işsizlik maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İş kaybı tazminatı süresince sigorta primleri ödeniyor mu?
İş kaybı tazminatı alınan süre boyunca kişinin uzun vade sigorta kolları ( emeklilik primi) ve genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Bu süre içerisinde kısa vade sigorta kollarından olan iş kazası ve meslek hastalığı primleri ödenmemektedir.
İş kaybı tazminatı hangi hallerde kesilir?
Bu kapsamda İşkur’dan tazminat alan kişilerin,
- Emekli olmaları,
- Sigortalı çalışmaya başlamaları,
- Vefat etmeleri durumunda ödenekleri kesilir.
- Askere gidenlerin askere sevk tarihi itibariyle ödenekleri durdurulur. Bu kapsamda askerliği sona erdikten sonra 30 gün içerisinde tekrar İŞKUR’a başvuranların ödenekleri kalan kısım kadar ödenir.
İö haketmiş ne demek?
İşsizlik ödeneğine hak kazanmış anlamına gelmektedir. Sorgulama sonucu bu uyarıyı alıyorsanız işsizlik ödeneği alabileceğiniz anlamına gelir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Selam aleyküm ben iş yerimden mesai ve tatil günleri ödenmediği için noterden ihtarname çekerek iş yerinden ayrıldım işsizlik maaşı için başvuru yaptım ancak başvuruda ikt/iö yazıyor tutar 1364₺ lira belirlenmiş bu tutar doğrumu acaba
Merhaba. İşsizlik maaşı mı bu tutar? İşkur’a sorabilirsiniz bakmadan bir şey diyemem.
Bende ikt /iö yazıyor tazminatta ayın 28 inde basvruru yaptım detaylari görüntüle diyorum işkur kaydı bulunamadı diyor ne demek yani kabul edilmedi mi
Merhaba. Süreç devam ediyordur muhtemelen. Bir süre daha bekleyin.
Bir sonuç alabildiniz mi acaba