SGK Şahıs ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan çeşitli geri ödemelerin genel adıdır. Normal şartlarda şahıs ödemesi eğer önceden dilekçe ile ya da e devlet banka hesabı eklemesi yapmadıysanız ödemeniz banka hesabınıza aktarılmayacak ve şahıs ödemeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşma imzalamış olan PTT ya da Ziraat Bankası’na havale olarak gönderilecektir. Bu yazımızda şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama nedir, rapor parası hesaba nasıl aktarılır, e devlet şahıs ödemeleri sorgulama ve e devlet şahıs ödemeleri nedir konusu hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.
SGK şahıs ödemeleri nedir?
Öncelikle sgk şahıs ödemesi nedir, hangi ödemeler şahıs ödemesi olarak nitelendirilir sorusunun cevabını verelim. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan aşağıdaki ödemeler şahıs ödemesi olarak adlandırılır.
- 4A Nakdi Tazminat Eğitim Öğretim yardımı,
- 4B Nakdi Tazminat Eğitim Öğretim yardımı,
- Bağ-Kur Mahkeme Kararı ile emekli aylığı ödemesi,
- Bağkur tütün ödemeleri,
- Bloke konulmuş olan emekli aylıkları,
- Çölyak hastalarına yapılan metabolizma ödemeleri,
- Hareketsiz emekli maaşları iadesi,
- Emsan Devir Öncesi Emanet İadesi,
- Emzirme parası,
- Geçici İş göremezlik Ödemesi diğer adı ile rapor parası ,
- Gelirlerden Red ve İadeler
- Diş ödemeler,
- İlaç ödemeleri,
- Yol ve gündelik ödemeleri,
- Tıbbi malzeme, hasta alt bezi ödemeleri,
- Tedavi Sağlık İadesi.
- PTT SGK Ödemeleri sorgulama, nasıl ve nereden alabileceğiniz hakkında detaylar aşağıda alt başlıklarda verilmiştir.
SGK şahıs ödemeleri nasıl alınır?
E-devlet şahıs ödemeleri nedir hangi ödemeler bu kapsama girer hakkında yukarıda ayrıntılı bilgi verdik. Her bir ödemeyi almak için Kanunen şartlar belirlenmiştir. Bu şartları sağlıyorsanız ve ödemeniz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerçekleştirildiyse;
- Eğer SGK’da tanımlı hesabınız yoksa SGK şahıs ödemeleri PTT ve ya bazı ödemeler Ziraat Bankası aracılığı ile ödenmektedir.
- Eğer banka hesabınızı e-devletten tanımlarsanız hiç PTT ya da Ziraat Bankası ile zaman kaybetmenize gerek olmadan ve paranızın SGK’ya geri dönme ya da emanete alınma riskini yaşamadan ödemelerinizi banka hesabınıza aktartabilirsiniz.
- Yazımızın devamında iş göremezlik ödemesini hesabıma aktarmayı ve diğer SGK şahıs ödemeleri için ödemeleri banka hesabınıza nasıl aktarabileceğinizi ayrıntılı olarak anlattık.
SGK şahıs ödemeleri sorgulaması nasıl yapılır?
Sorgulama işlemini edevlet şahıs ödemeleri sorgulama menüsünden T.C numaranız ve e-devlet şifreniz ile yapabilirsiniz.
- Ptt şahıs ödemeleri sorgulamasını e-devlette Sosyal Güvenlik Kurumu-Şahıs Ödemeleri Sorgulama menüsünden yapabilirsiniz.
- Şahıs ödeme sorgulamasını buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz ⇒ e devlet şahıs ödemeleri sorgulama.
SGK şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlaması nasıl yapılır?
Gelelim şahıs ödemeleri ve rapor parasını hesaba aktarmak için dilekçe ile ya da e devlet rapor parası banka tanımlama işleminin nasıl yapılacağına. Sgk’ya banka hesabı tanımlamak için iki seçenek vardır.
- Birincisi dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak,
- İkincisi ise e-devletten hesap tanımlaması yapmak.
- Her ikisini nasıl yapacağınız adım adım aşağıda anlatılmıştır.
Hesap tanımlaması yapılabilecek anlaşmalı bankalar güncel olarak şu şekildedir;
- Akbank,
- Deniz Bank,
- Burgan Bank,
- Fiba Banka,
- Garanti Bankası,
- Halk Bankası,
- PTT Bankası,
- QNB Finans Bank,
- T. İş Bankası,
- TEB,
- Vakıf Bank,
- Ziraat Bankası,
- Vakıf Katılım Bankası,
- Yapı Kredi Bankası.
Dilekçe ile şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama nasıl yapılır?
Eğer e-devlet şifreniz yoksa ya da ben bununla uğraşamam, bilemem dilekçe vereyim Sosyal Güvenlik Kurumu yapsın diyorsanız aşağıdaki örnek dilekçe ile herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapmanız gerekmektedir.
- ……….. Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,
- Kurumunuzun ……………….. T.C. numaralı sigortalısı/emeklisiyim. SGK şahıs ödemeleri sistemine ……………….. iban numaralı ………….. Bankası hesabımın tanımlanması ve tüm ödemelerimin bu hesaba aktarılması için gereğini arz ederim.
E-devlet şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama nasıl yapılır?
Türkiye gov tr banka hesabı tanımlama işlemi oldukça kolaydır. Şahıs ödemeleri e devlet banka hesabı tanımlaması için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;
- Öncelikle e-devlete T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yapın.
- Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu-Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama menüsüne gelin. Dilerseniz direkt buradan giriş yapabilirsiniz ⇒ e-devlet şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama.
- Buraya giriş yaptıktan sonra YENİ HESAP TANIMLAMA kısmını tıklayın. Sonra sırasıyla Banka-Sorgula-İlgili Hesabı Seç-Devam Et-Kaydet aşamalarını takip ederek hesap tanımlama işlemini tamamlayabilirsiniz.
E-devlet ziraat bankası hesap tanımlama nasıl yapılır?
Ziraat Bankası da şahıs ödemeleri konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşma sağlamış bankalar arasında yer almaktadır. Yukarıda sgk tarafından yapılan şahıs ödemeleri hesap tanımlama yolunu izleyerek Ziraat Bankası hesabınızı tanımlayabilir ve ödemelerinizi Ziraat Bankası’ndan alabilirsiniz.
Şahıs ödemeleri ne zaman yatar?
Peki şahıs ödemeleri banka hesabına ne zaman yatar ? Ödeme süreleri ödeme türüne ve işlem yapan Sosyal Güvenlik Merkezi’nin iş ve işlem yoğunluğuna göre farklılık gösterir. Örneğin rapor parası, emzirme yardımı genelde 15 gün içerisinde yatar. Ancak tıbbi malzeme, yol ödemesi, diş ödemeleri ortalama 2-3 ay sürer. Diğer ödemelerin yapılması da genelde 1-2 ay arasında sürer. Sabit şu tarihte yatar demek yanlış olacaktır.
Ptt’ye yatan rapor parayı hesaba aktarma nasıl yapılır?
PTT’ye gönderilen şahıs ödemesi ya da rapor parası hesaba aktarma işlemi için ödeme gönderiliş tarihinden sonra iki ay geçmesi ve ödemenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na iade gelmesi gerekmektedir. Ödeme PTT’ye gönderilmeden önce eğer yukarıda belirtildiği gibi hesap tanımlaması yaparsanız ödemeniz banka hesabınıza aktarılır. Ancak PTT’ye ödeme gönderildikten sonra artık bunu 2 ay geçmeden ve SGK emanet hesaplarına dönmeden e devletten hesaba para aktarma yapamazsınız.
Rapor parasını bankaya aktarma nasıl yapılır?
Gelelim konu hakkında sorun yaşanan bir diğer husus olan rapor parasını banka hesabına aktarma konusuna. Rapor parası hesap tanımlama işlemini yukarıda anlatıldığı gibi e-devletten ya da örnek dilekçe ile yapabilirsiniz. Rapor parasını kendi hesabıma aktarmak istiyorum diyorsanız ödeme gönderilmeden önce hesap tanımlama işlemi yapmanız gerekiyor. Eğer PTT’ye ödeme gönderildikten sonra hesap tanımlarsanız bu durumda ödemeniz banka hesabınıza aktarılmaz.
SGK şahıs ödemeleri son ödeme tarihi geçti
PTT’ye gönderildikten sonra 2 ay içerisinde alınmayan ve sorgulama yapıldığında “bankadan para geri gelmis. ödenememe sebebi: son ödeme tarihi geçti.” uyarısı alınan şahıs ödemeleri ve iş göremezlik ödemeleri için hesap tanımlaması yaptığınızda tanımlama işleminin ardından ödeme en geç 3 iş günü içerisinde rapor parası bankaya aktarma işlemi tamamlanmış olacaktır. “SGK şahıs ödemeleri son ödeme tarihi geçti” uyarısı veren ödemeleri nasıl alabileceğiniz ve rapor parası banka hesaba nasıl aktarılır hakkında ayrıntılı bilgi için rapor parası emanetten nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Talepli ödemeler nedir?
SGK emanetine alınan bir ödeme için SGK yatan parayı hesaba aktarma konusunda banka hesap tanımlaması yaptıysanız bundan sonraki bu ödeme ile ilgili yaptığınız e-devlet şahıs ödemeleri sorgulaması sonucunda talepli ödemeler uyarısı çıkar. Bu açıklama emanete alınan tutarı banka hesabınıza aktarmak için talepte bulunduğunuz anlamına gelmektedir.
SGK şahıs ödemeleri ödeme durumu 5 nedir?
Ödeme bekleyen henüz bankaya ya da PTT’ye aktarılmayan ödemeler bu şekilde görülür. Eğer banka hesabınız tanımlı değilse hesabınızı tanımlamanız işlemlerinizi hızlandıracaktır.
Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama olmuyor
Şahıs ödemesini bankaya aktarmak için hesap tanımlaması gerekmektedir. Hesap tanımlaması E-devletten kolayca yapılabilmektedir. Eğer tanımlamada hata alıyorsanız bu durum sistem kaynaklı olabilir. Bunun haricinde ise banka hesap bilgilerinizi ya da iletişim bilgilerinizi kontrol ederek tekrar denemenizi öneririm.
SGK şahıs ödemeleri başvurusu
Yazımızın giriş bölümünde şahıs ödemesini ne olduğu ve neleri kapsadığı konusunda bilgi verdim. SGK’dan alacağınız şahıs ödemeniz varsa ve bunlar hesabınız olmadığı için SGK’ya iade edildiyse hesap tanımlaması yaparak alabilirsiniz.
SGK şahıs ödemeleri ne kadar?
Şahıs ödemesi türüne göre ödeme tutarı da değişebilmektedir. Her bir kalem için ödeme tutarlarına güncel olarak sayfamızdan göz atabilirsiniz.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Merhaba,
Ben emekli hekimim. 2009 yılında GATA’dan profesör olarak emekli oldum. O zamandan bu yana Yeditepe Üniversitesi’nde çalışıyorum. 13.07.2023’te SGK’den banka hesabıma, ödeme tipi “talepli ödemeler” Olarak tanımlanan ödemeler (21430 ve 475 lira) yapılmış, “emanetten ödeme” diye de bir bilgi var. Ne olduğunu anlayamadım. Yardımcı olabilir mısınız? Selamlar.
Merhaba. Eksik ödenen aylık olabilir. Sonradan ödenmiş olma ihtimali var ya da SGK’dan başka bir alacağınız olabilir. Net bilgiyi SGK’dan alabilirsiniz. Sistemden bakılması gerekir ne ile alakalı ödeme olduğuna.