Emanete Alınan Rapor Parası Nasıl Alınır?

Emanete alınan rapor parası nedir, nasıl alınır ? Konu hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bankaya gönderilen rapor parası ödemelerinizi belirlenen süre içerisinde almanız gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili banka arasında imzalanan anlaşmalar gereği belirlenen sürede geçici iş göremezlik parası almadığınızda ödemeniz ilgili banka tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu emanet hesaplarına gönderilir. Bu yazımızda emzirme parası, doğum parası, rapor parası emanete alındı ne demek, ptt emanete alındı ne anlama gelir sgk emanete alınan para sorgulaması nasıl yapılır v.s. konularında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Rapor parası ne kadar süre içinde alınmalı ?

Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parası ödemeleri PTT’ye gönderilmektedir. PTT’ye gönderilen geçici iş göremezlik istirahat parası ödemenizi PTT’ye gönderiliş tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde almanız gerekiyor.

Eğer siz daha önce SGK Şahıs ödemeleri sisteminde banka hesabınızı tanımladıysanız ve ödemeleriniz PTT yerine tanımlı banka hesabınıza gönderiliyorsa sizin için bir süre yok ve çekmeseniz bile ödemeniz Sosyal Güvenlik Kurumu’na iade edilmez. Bu durum sadece banka hesabı tanımlamamış ve ödemeleri PTT’ye gönderilenler için geçerlidir.

Sgk emanetteki para nedir ?

Peki iş göremezlik ödeneği emanete alındı ne demek ? SGK tarafından iş göremezlik ödemeniz yapıldıktan ve PTT’ye gönderildikten sonra en geç 2 ay içerisinde ödemeyi almanız gerekiyor. PTT’ye gönderiliş tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde alınmayan rapor parası ödemeleri SGK’ya iade edilir ve SGK emanet hesaplarında bekler. İşte bu yüzden bu ödemeler emanete alınan rapor parası olarak adlandırılır. Emanete alınan rapor parasının ne olduğu konusunda daha fazla datay için  rapor parası emanete alındı ne demek sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ptt emanete alındı ne demek ?

Yukarıda da bahsi geçtiği üzere iş göremezlik ödemeleri tanımlı banka hesabı bulunmayanlar adına PTT’ye yollanır. PTT’ye yollanmış olan ödemelerin ise en geç 2 ay içerisinde çekilmesi gereklidir. 2 aylık zaman zarfında ödeme PTT’den alınmadığında PTT emanetine düşer. İşte Ptt emanete alınan para süresinde alınmadığı için emanete alınan paradır.

PTT emanete alınan para nasıl alınır ?

Yazımızın devamında Sgk emanete alınan para nasıl alınır konusunda ayrıntılı bilgi sunulmuştur. Geri almak için iki seçenek vardır. Birincisi dilekçe ile başvurmak diğeri ise banka hesabı tanımlamak. Her iki yöntem konusunda detaylar yazımızın devamında  verilmiştir.

Sgk emanete alınan para sorgulaması nasıl yapılır ?

Sorgulama işlemini e-devletten T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile gerçekleştirebilirsiniz.  E devlet emanete alınan para sorgulamasını;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu-4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme menüsünden ya da ,
  • Buradan T.C. ve e-devlet şifrenizle giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz ⇒ SGK emanetteki rapor parası sorgulama.
  • Sorgulama sonucu iş göremezlik ödemesi emanete alındı diyorsa bu durumda aşağıda belirtilen şekilde hesap tanımlayarak ya da dilekçe ile başvurarak iade alabilirsiniz.

Unutulan rapor parası nasıl alınır ?

Ptt de emanete alınan parayı almak için iki yöntem var. Bunlardan birisi e devlet sisteminden banka hesabı tanımlamak diğeri ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvurarak ödemenin yeniden PTT’ye gönderilmesini sağlamak ya da banka tanımlanmasını sağlamak. Aşağıda hesap tanımlamasını nasıl yapabileceğiniz anlatılmıştır. Eğer hesap tanımlama yapamazsanız dilekçe ile SGK’ya da başvuru yapabilirsiniz.

SGK emanete alınan paranın iadesi için hesap tanımlaması nasıl yapılır ?

Bunun için e devlet sisteminden banka hesabı tanımlamanız gerekiyor.

  • E devlet sisteminde SGK-Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama menüsünden E-devlet banka hesabı tanımlamasını kolayca yapabilirsiniz.
  • Rapor parası için hesap tanımlaması yapabileceğiniz bankalar: Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halk Bank, Akbank, Burgan Bank, Fiba Banka, Şeker Bank, TEB, Garanti, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası, Vakıf Katılım Bankası, PTT Bank. Albaraka Türk, Deniz Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Qnb Finans Bank, Ziraat Katılım Bankası.

Yukarıda sayılanların haricinde bir banka hesabı tanımlamasını şimdilik yapamazsınız. E devlet sisteminden tanımlama işlemini yaptıktan sonra emanete alınan ödemeniz ortalama 1 hafta içerisinde ilgili banka hesabına aktarılmış olacaktır. Bu tanımlama işlemini iptal etmediğiniz sürece de Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacağınız tüm şahıs ödemeleri, rapor paralarınızı ve diğer şahıs ödemeleriniz bu hesaba gönderilecektir.

Emanete alınan rapor parası için dilekçe örneği

E devlet yerine Sgk emanete alınan para için dilekçe ile herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yaparak emanete alınan rapor paranızın iadesini talep edebilirsiniz. Dilerseniz dilekçede yeniden PTT’ye gönderilmesini talep edebilir ya da banka hesabınızı ibraz ederek hesabınıza gönderilmesini talep edebilirsiniz. Emanete alınan rapor paranın iadesininin PTT’ye yapılmasını istiyorsanız;

  • …….Sosyal Güvenlik Merkezine
  • Kurumunuzun ………………………….. T.C. numaralı sigortalısıyım. …../…/…. tarihinde PTT’ye gönderilen rapor paramı elimde olmayan sebepten dolayı alamadığımdan emanete alınan paranın yeniden PTT’ye gönderilmesi hususunu arz ederim. 

Eğer banka hesabı tanımlatmak istiyorsanız şu şekilde yazmalısınız dilekçeyi;

  • …..Sosyal Güvenlik Merkezine
  • Kurumunuzun ………………………….. T.C. numaralı sigortalısıyım. …../…/…. tarihinde PTT’ye gönderilen rapor paramı elimde olmayan sebepten dolayı alamadığımdan emanete alınan paranın ekte bilgilerini verdiğim banka hesabıma gönderilmesi hususunu arz ederim. Bu dilekçenin ekine banka hesap bilgilerinizi ekleyin.

Ziraat Bankası emanete alınan rapor parası nasıl alınır ?

Yukarıda rapor parası emanetten nasıl alınır kısmında da ayrıntılı olarak anlattığımız üzere;

  • PTT emanetine alınan rapor parasını Ziraat Bankası hesabınızı tanımlayarak Ziraat Bankası’ndan alabilirsiniz.
  • Eğer Ziraat Bankası emanetinde yer alan bir SGK şahıs ödemeniz varsa bunu da başka banka hesabı tanımlayarak hesabınıza aktarılmasını talep edebilirsiniz.

Emanete alınan emzirme parası nasıl alınır ?

Bildiğiniz üzere SGK sigortalı ya da bağkurlu anne ve babaya doğum halinde bir defaya mahsus olmak üzere emzirme parası diğer adı ile süt parası ödemektedir. Eğer SGK tarafından yapılan bu ödemeyi PTT’ye gönderilme tarihinden itibaren 2 ay içerisinde almazsanız ödeme SGK emanetlerine aktarılacaktır. Yukarıda Ptt’den emanete alınan para nasıl alınır kısmında da ayrıntılı olarak anlattığımız gibi PTT emanetine aktarılan ödemeyi dilekçe vererek tekrar PTT’den alabileceğiniz gibi E-devletten hesap tanımlaması yaparak hesabınıza aktarılmasını da sağlayabilirsiniz.

Emanete alınan rapor parası nereden alınır ?

Eğer hesap tanımlaması yaparsanız ödemeniz tanımlamış olduğunuz banka hesabına aktarılır ve 1 hafta içerisinde ATM’den ya da banka gişesinden ödemenizi alabilirsiniz. Hesapsız talepte bulunduysanız ödeme yeniden PTT’ye aktarılır. Bu durumda kimliğinizle birlikte PTT’den alabilirsiniz.

SGK emanet paraları zaman aşımı süresi kaç yıldır ?

Zaman aşımı süresi 5 yıldır. Ödemenin ilk PTT’ye aktarılış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde emanete alınan sgk geçici iş göremezlik ödemenizi alabilirsiniz.

SGK emanetten ödeme nedir ?

Yukarıda emanete alınan para nasıl geri alınır konusunda ayrıntılı bilgi verdik. Peki işverenleri ilgilendiren sosyal güvenlik kurumu emanetten ödeme nedir  ? Emanet ödemelerinin ilgili olduğu bir diğer kesim sigortalı çalıştıran işverenlerdir. İşverenlerin birçok sebeple SGK emanet hesaplarına paraları aktarılabilmektedir. Fazla ödeme, vergi iadesi ya da başka sebeplerle işveren emanetine aktarılan bu ödemelerin işveren cari ya da geçmiş dönem prim borçlarına mahsup edilmesi işlemine emanetten ödeme denilir. Sistemde SGK web emanetten ödeme olarak da görülebilmektedir.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Emanete Alınan Rapor Parası Nasıl Alınır?” üzerine 48 yorum
  1. Merhaba benim rapor ücretim şahıs ödemelerine baktığımda emanet olarak gözüküyor banka tanımlama yaptım 6ay geçmiş. ek olarak dilekçe vermem gerekiyor mu

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer ödeme tarihinden itibaren 5 yıllık süre geçmediyse hesabınıza geçmesi gerekirdi. 3 iş günü sürüyor maksimum paranızın hesabınıza dönmesi.

      Yanıtla
  2. merhaba, 2020 de emanete alınan para diye bir ödemem görünüyor. benim sonraki tarihlerde gerçekleşen rapor ödemelerimde oldu ve banka hesabım tanımlı olduğu için hesabıma geçiyor normal şartlarda. hesap tanımlayınca otomatik düşer demişsiniz, sizce bendeki sorun nedir?

    Yanıtla
    • Merhaba. Muhtemelen belirttiğiniz ödeme hesabınıza aktarılmıştır. Eğer aktarılmadıysa bir SGK ile iletişime geçin. Sistem hatası olabilir.

      Yanıtla
  3. Merhaba,
    2016 yılından Ziraat Bankasına aktarılmış ve emanette görünen tutarı halen alabilir miyim? 5 yıl süresini aşmış ancak edevlette emanette görünüyor. Banka hesabı tanımladım, kendiliğinden emanetten hesabıma düşer mi yoksa dilekçeyle başvurmam mı gerekir?
    Teşekkürler

    Yanıtla
  4. Merhaba benim iki ayrı zamanda PTT ye yatırılmış rapor ödemem var bir tanesi emanete alınmış diğeri hala alinabilir durumda. Ben şuan hesap tanımladim ikisi birden hesabıma ödenir mi. Yani alınabilir durumda olan paramda hesabıma aktarilirmi yoksa PTT den mi almam gerekiyor. Son olarak baska bir işlem yapmam gerekiyor mu.

    Yanıtla
    • Merhaba. PTT’ye gönderilen tanımlı hesaba gelmez. Onu PTT’den almanız gerekir. 2 ay içerisinde PTT’den almadığınız takdirde emanete düşer ve emanetten otomatik olarak hesabınıza aktarılır. Emanetteki tutarlar da banka hesabı tanımlamasından sonra ortalama 3 iş günü içerisinde banka hesabına geçmekte.

      Yanıtla
  5. Merhaba 2018 de 10 gün rapor um var fakat e devletten rapor görünüyor ama ne emanete alındı yazıyor nede ödeme var.ama ben bu rapor parasını almadim. Bunun emanette olup olmadığını nasıl öğrenirim

    Yanıtla
  6. Merhaba. İş göremezlik ödeneği alabileceğimi raporum bittikten 3 ay sonra öğrendim ve e devlete baktıgımda ödeneğim emanette olarak gözükmüyor. Banka hesabımı tanımladım fakat 2 hafta geçti hala hesabıma para aktarılmadı. Ne yapmam gerekiyor acaba?

    Yanıtla
    • Merhaba. Büyük ihtimalle ödemeniz hiç yapılmadı. Yapılmış olsa emanette görünürdü. Hesap tanımlamanız da bu süreçte bir anlam ifade etmiyor. Bağlı olduğunuz SGK ile görüşün ve ödemenin neden yapılmadığı hakkında bilgi alın.

      Yanıtla
  7. Ziraat bankası hesabım bloke olduğu için ödemeden bir gün önce hesap bilgimi değiştirdim. Başka banka tanımladım ama para emanete alındı olarak görülüyor. Aradığımda yatar dediler. Ancak belirttiğim gibi yatış işlemi olmadan bir gün önce hesabımı değiştirdim. Ne yapabilirim.

    Yanıtla
  8. Merhaba 21.04.2021 tarihinde covid-19 olmuştum ve para yatırılacağından haberim yoktu ve bugün 20.01.2022 tarihinde emanet paraya baktığımda bir miktar vardı emanete alındı yazıyordu banka hesabımı e devlet üzerinden tanımladım ve İşlemler devam ediyor diye bir yazı çıktı paramı yatırırlar mı birde dilekçe vermemiz gerekir ise yüz yüze mi vermemiz gerekir

    Yanıtla
  9. 22.12.2020 ile 24.12.2020 tarihleri arasında raporluydum. E devletten az önce gördüm ödeme emanete alınmış ve PTT ye gönderilme tarihi boş bırakılmış. Rapor parası PTT ye ulaşmadan nasıl emanete alınır ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Ödemeniz PTT’ye gönderilmiştir. İki ay içerisinde almadığınız için geri dönmüştür bence. Hesap tanımlayın ödemeniz banka hesabınıza aktarılır.

      Yanıtla
  10. Merhabalar e devlet üzerinden emzirme ödeneğiniz mali hizmetler de emanete alınmış olarak gözüküyor. Emanetteki parayı alabilir miyim ?

    Yanıtla
  11. Merhaba,benimde emanette olan rapor parası var şimdi banka tanımlaması yaptım başka bi işlem yapmam gerekiyor mu. Geçen sene 170″le konuştuğumda sgk il müdürlüğüne gidip dilekçeyle alabilmem gerektiği söylenmişti.

    Yanıtla
  12. Merhaba Ömer Bey. Evet emanete alınan rapor parasından biri PTT ye diğeri Ziraat Bankasına yatırılmış. Banka hesabımı tanımlayınca PTT de olan hesabıma aktarıldı. Ziraat Bankasında olan henüz aktarılmadı.

    Yanıtla
  13. Emanete alınan rapor parasından PTT ye yatırılan, tanımladığım hesabıma ulaştı. Fakat Ziraat Bankasına yatırılan henüz yok.

    Yanıtla
  14. covid19 dan dolayı kısa çalışma ödeneği ilk 2 ay PTT ye yattı sonrakiler hesabıma (Ben hesap tanıtmadım) PTT deki ödemeler zamanında alınmadığı için İşkur emanete devredilmiş. Bu parayı nasıl alabilirim.

    Yanıtla
  15. Benim aşağı yukarı 850 TL iş görmezlik ödeneği olduğunu öğrendim fakat beş seneyi geçmiş haberim yok bunu almamın imkanı yokmu acaba

    Yanıtla
  16. E devlette rapor parası görünüyor fakat emanete alındı yazmıyor bilgi yok yazıyor banka hesabı tanımlaması yaptım fakat bir haftadır para yatmadı

    Yanıtla
  17. Merhabalar, ayı sorun ben de de var emanete alınan KÇÖ paramın hesabıma yatması için E-Devlet üzerinden banka bilgisi tanımlaması yaptım ama sanırım gidip dilekçe vermem de gerkiyormuş.

    Yanıtla
    • Merhaba. İşkur ödemesi ise bilmiyorum. Rapor parası ödemesi ise hesap tanımlaması yapıldığında ödeme en geç 3 iş günü içerisinde banka hesabına aktarılır.

      Yanıtla
  18. Merhabalar
    Emanete alınan parayı hesaba aktarılması için hesap tanımladim
    15 gün oldu hâlâ yatmadı ne yapmam gerekiyor
    Teşekkürler

    Yanıtla
  19. Merhaba,
    Öncelikle bilgilendirme için teşekkürler.
    Rapor param emanete alınmıştı, şuan banka hesabı tanımladım başka bir şey yapmam gerekir mi?
    Emanete alınan parayı e devlet üzerinden işgörmezlik sayfasında göremiyorum.

    Yanıtla
Yorum yapın