Sağlık Çalışanlarına Yıpranma Payı Nasıl Hesaplanır?

Bildiğiniz gibi sağlık çalışanlarına da 2018 yılından itibaren fiili hizmet zammı diğer adı ile yıpranma payından yararlanma hakkı verilmiştir. Bu içerikte sağlık çalışanları yıpranma payının ne olduğu, hesaplamasının nasıl yapıldığı konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Yıpranma payı (fiili hizmet zammı) nedir?

Fiili hizmet zammı diğer adı ile yıpranma payı düzenlemesi 5510 Sayılı Kanun’un 40’ıncı maddesinde yer almaktadır. Kanunun ilgili maddesinde yer alan sigortalıların her 360 günlük çalışma sürelerine yine aynı maddedeki tabloda yer alan gün sayıları kadar ilave olarak eklenen hizmet süresi fiili hizmet zammı diğer adı ile yıpranma payı olarak tanımlanmaktadır.

Sağlık personeline yıpranma payından yararlanma şartları nelerdir?

Yıpranma payı sağlık çalışanlarının tamamını değil Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen listede yer alanları kapsamaktadır. Sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammı kapsamında hak ettikleri ilave gün sayısının emeklilik yaş haddinden düşülebilmesi için;

  • En az 10 yıl yani 3600 gün süre ile bu kapsamda çalışmaları gerekmektedir.
  • Yararlanılabilecek fiili hizmet süresi ise 3 yılı yani 1080 günü geçememektedir.

Sağlıkta yıpranma payı kimleri kapsıyor?

Sağlıkçı yıpranma payı düzenlemesi sağlık sektöründe çalışan herkesi kapsamıyor. Bu kapsamda yıpranma payı düzenlemesinden yararlanacak olan meslek grupları Sağlık Bakanlığı tarafından liste halinde paylaşılmıştır. Sağlık Bakanlığı resmi web sitesini ziyaret ederek kapsama dahil olan meslek grupları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sağlıkçılara yıpranma payı nasıl uygulanacak?

Bu kapsamda olan çalışanlar için işverenler belge kapsamını uygun kodla seçerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda gönderir. Sistem fiili hizmet süresinden yararlanılacak süreyi otomatik olarak yansıtır.

Sağlıkçılarda yıpranma payı nasıl hesaplanır?

Sağlıkçıya yıpranma payı;

  • Çalıştıkları her yıl için 60 gün ilave edilmek sureti ile hesaplanır.
  • Yani bir tam yıl çalışma karşılığında ilave 60 günlük hizmetle birlikte hizmetlerine 420 gün eklenmiş olacaktır.
  • Toplamda eklenecek ve emeklilik yaş haddinden indirilecek hizmet süresi 1080 günü geçemeyecektir.
  • Fiili hizmet zammı kapsamında sağlık çalışanları emeklilik yaşı indirimi alabilmeleri için bu işte en az 3600 gün çalışmış olmaları gerekmektedir.
  • Fiili hizmet zammından yararlandığınız gün sayısını e-devlette SGK Tescil ve Hizmet Dökümü‘ne giriş yaparak FHZ bölümünde görüntüleyebilirsiniz.

Yıpranma payı emeklilik yaşını etkiler mi?

Yıpranma payı kapsamında olan tüm çalışanlar tabloda belirtilen gün sayısı kadar yaş indirimi alırlar. Sağlıkta yıpranma payı hesaplama tablosuna göre sağlıkçılarda yaştan indirilecek maksimum gün sayısı 1080 gün yani 3 yıldır.

Hemşire yıpranma payı hesaplama

Sağlıkta yıpranma payı ile emeklilik hesaplama hükümleri hemşireler için de aynen yukarıda anlatıldığı gibidir. Hemşireler de çalıştıkları her 360 gün için fiili hizmet zammından 60 gün olarak yararlanırlar. Sağlık çalışanlarına erken emeklilik hakkında toplamda yararlanma süresi en fazla 1080 gün olarak uygulanır.

Doktor yıpranma payı hesaplama

Doktorlar çalıştıkları her 360 güne 60 günlük yıpranma payı da kazanırlar. Sağlık çalışanı emeklilik hesaplamasında esas alınacak 1080 gün maksimum yıpranma payı doktorlar için de aynı şekilde olacaktır.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

21 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Özlem
Özlem
1 yıl önce

İyi akşamlar 1996 ocak ayında ebe olarak işe başladım 19 temmuzda eyt den emekli oldum ama yıpranma payı ile ilgili bir bilgi verilmedi 2018 yılında verilen yıpranma payından yararlanabilirmiyim ve nasıl bir yol takip etmem gerekir teşekkür ederim

ayşe
ayşe
1 yıl önce

merhaba temmuz 1997 de ebe olarak göreve başladım. şuan 25 yıl 7 ay hizmetim var ve eyt den emekli olabiliyorum. ancak sağlıkçılara verilen 1 yıla 2 ay yıpranma payı sistemde görünmüyor. ne sgk ne il müdürlüğü konuyu bilmiyor. hitap sistemine işlenmesi mi ne gerekiyormuş. ne yapmamız lazım.

Eylem
Eylem
2 yıl önce

Hemsire olarak görev yapmaktayım.%90 engelli cocugum var emeklilikte cocugumdan dolayı indirim yapılıyor mesleğinden dolayı yıpranma da alacağım.iki indiriminde emeklilik yaşımı etkiler mi cevaplarsanız sevinirim.

Hasan Bulmaz
Hasan Bulmaz
2 yıl önce

Merhaba benim sigorta 1999 temmuz ama sadece patron başlangıç yaptırmış hiç prim yatırmamış.sigorta kimlik kartı ve sağlık karnesi vardı.Sonra 2002 yılında başka firmadan sigortalı oldum ve şu an devlet memuruyum eyt den yararlanmak için ne yapabilirim.1999 ait prim ödeme şansım varmı.dava açabilirmiyim.bana sigorta yaptırmayan firma kapandı

Hasan Bulmaz
Hasan Bulmaz
2 yıl önce
Reply to  Ömer Meriç

O iş yeri 20 yıl önce kapandı kimi muhatap alabilirim

şeniz erkalkan
şeniz erkalkan
2 yıl önce

Ömer Bey ben 21.05.1971 doğumluyum. ankara üniversitesi sağlık bilimleri kolleji hemşirelik mezunuyum.89 yılında mezun oldum fakat staj bitiminden sonra çalışmadım. 8.10.99 yılında hemşire olarak çalışmaya başladım 7600 günüm var. maalesef staj bilgilerime tüm çabalama rağmen ulaşamadım. bu arada mezuniyet ve işe başlama arasında 90 ve 91 yıllarında iki çocuk doğurdum. Emekliliğim konusunda bana verebileceğiniz önerileriniz var mı? EYT ye dahil olabilirmiyim. teşekkür eder kolaylıklar dilerim

şeniz erkalkan
şeniz erkalkan
2 yıl önce
Reply to  Ömer Meriç

hayır maalesef yok

şeniz erkalkan
şeniz erkalkan
2 yıl önce
Reply to  Ömer Meriç

çok teşekkür ederim işlerinizde kolaylıklar diliyorum

Yasemin Cengiz
Yasemin Cengiz
2 yıl önce

Ömer bey merhaba ben saglik teknisyeni kadrosunda 657 memurum.hitapta toplam hizmetim 30 yıl beş ay olarak gözüküyor. Emekli kesenegi ise 30 yıl 1 ay. bir ay 23 gün ise emekliligim öne çekildi ben hangi hizmet yılına göre emekli olacağım. 31 yıl dolması için hangi tarihte emeklilik dilekçesi vermeliyim.ise giriş tarihi 12.10.1992

Hakan Üçkan
Hakan Üçkan
2 yıl önce

Merhaba Ömer Bey. 14.10.1971 doğumluyum. 15.09.1994 tarihinden itibaren sağlık bakanlığından çalışan doktorum. Kalan emeklilik süremde yıpranma payından yaralanabilecekmiyim.Yıpranma payı düşünülerek ne zaman emekli olabilirim.Çok teşekkurler

Emine Ateş
Emine Ateş
2 yıl önce

Merhaba Ömer bey, Benim 26.09.1977 doğum tarihim. 01.09.2002 yılında özelde çalışmaya başladım, 2005 yılında 4 c kadrolu olarak sağlık bakanlığında 1 yıl , 2006 yılından 2011 yılına kadar 4B”li olarak çalıştım. 2011 yılından itibaren sağlık bakanlığında kadrolu olarak çalışmaktayım. Sağlık ta fiili hizmet zammı ve eğer varsa ve benzeri haklarımla emeklilik koşullarını tamamlayarak nasıl ne zaman ayrılabilirim. Emeklilik koşullarımı tamamlayıp yaşımı bekleme koşullarım nedir? Şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.

21
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status