Yeni doğan bebeklerin Nüfus kaydı yapıldığında sistem genellikle SGK’ya otomatik gönderse de çoğu durumda ek işlem yapılması gerekmektedir. Bu içerikte yeni doğan bebeğin SGK kaydını nasıl yapabileceğiniz, buna ilave olarak yapılması gereken işlemler hakkında bilgi verilmiştir.
Yeni doğan bebek ssk işlemleri
Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıt işleminden önce;
- Çocuğun öncelikle Nüfus kaydının yapılması gerekiyor. Son düzenleme ile Nüfus kayıtları da artık otomatik oluyor. Hastane doğumları Nüfus Müdürlüğüne online ortamda bildiriyor ve Nüfus çocuğun kaydını yapıyor.
- Tabi bu işlem biraz uzun sürebileceğinden siz de doğum raporu ile Nüfus Müdürlüğü’ne uğrayarak çocuğun nüfus kaydını hemen yapabilirsiniz. Yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma ücreti başlıklı yazımızdan güncel ücretlere göz atabilirsiniz.
Nüfus kaydının ardından size en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne çocuğun geçici kimlik belgesi ilebaşvurun. SGK GSS işlemleri servisine uğrayın. Burada Sağlık Provizyon ve Aktivasyon sisteminde çocuğunuz T.C. si ile sistem güncellemesi yapılmasının ardından çocuğunuz SGK’ya otomatik olarak kaydolmuş olacaktır.
Yeni doğan bebeklerin sağlık güvencesi nasıl oluyor?
Çocuğun SGK kaydı için herhangi bir başvuru formu falan doldurmanıza gerek yok. Geçici kimlik belgesi yeterlidir. Tabi burada şu soru da akla geliyor. Çocuğun sağlık güvencesi nasıl oluyor?
- Anne ve babanın güvencesi varsa çocuk otomatik olarak babanın sigortasına geçer. Ancak talep etmeniz halinde annenin sigortasına aktarımı sağlanır.
- Anne ya da babanın prim borcu varsa çocuk borçlu olunsa bile bu sigorta kapsamından yararlanır. Örneğin baba bağkur prim borçlusu olsa bile çocuk 18 yaşına kadar babasının bağkuru üzerinden sağlık güvencesinden yararlanır.
- Anne ya da babanın herhangi bir güvencesi yoksa çocuk otomatik olarak 18 yaş altı sigortaya geçer. Yine 18 yaşına kadar devlet güvencesinde olur ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir.
Memurun yeni doğan çocuğu SGK’ya bildirme işlemi nasıl yapılır?
Devlet memurları için de yeni doğan sigorta kayıt işlemleri yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde olacaktır.
Bebeklerin sigortası otomatik yapılacak mı?
Son yapılan düzenlemeler ile artık doğum bilgisi hastane tarafından Nüfus Müdürlüklerine gönderilmekte ve Nüfus kaydından sonra bebeğin SGK kaydı otomatik olarak gerçekleşmektedir. Ancak bazı durumlarda SGK sistemi Nüfus veri tabanından bilgileri sağlıklı çekemediğinden problem yaşanabilmektedir. Sorun yaşamamak adına her ne kadar bildirim otomatik olarak yapılıyor olsa da siz yukarıdaki aşamaları takip ederek işlemleri tamamlayınız.
Merhabalar ,benim eski imam nikahlı birlikteliğim den, bir oğlum var 9 yaşında. Benim kendi soyadımı taşıyor babanın değil. çocuğum için sağlık güvencesi başvurusuna gitmeden önce kendim annem üzerinden sigortalı görünüyordum sigortadan yararlanıyordum. Çocuğumu da 18 yaş altı sigorta hizmetinden yararlanmasını en çok ta çocuğumun da Annem üzerinden sigortalı olabilmesini,kendimin de annem üzerinden sigortadan yararlanmaya devam etmek istediğimi söyledim ama memur bey zamanında bi nevi sert bi cümleyle “Anneanne toruna bakmak zorunlumu yaaa hayır olamaz dedi” birlikte dediki; olmaz 18 yaş altı haktan yararlanması için anne yada babanın sigortalı olması lazım olmaz dedi yapmadı yardımcı olmadi. Çocuğum üzerime olduğu için sağlık güvencesi çıkara bilmem için beni annemin üzerinden bakıldığım sigortadan düşürdü yeşil kartlı yaptı beni çocuğumuda benim üzerimden yeşil kartlı gösterdi vs. Sorum şu; bende ve oğlum annem den yada babamdan tekrar üzerlerine sigortadan yararlana bilir miyiz? Yani Anneanne-dede torununu sigortadan yararlanabilmesi için torunu üzerine alabilirler mi?
Merhaba. Torunlar SGK açısından bakmakla yükümlü kişi olarak sayılmazlar. Dolayısıyla dede ya da nenenin sağlık güvencesinden yararlanamazlar. Siz annenizin sigortasına geçebilirsiniz. Çocuğunuz ise yeşil kart kapsamında kalır.
Doğum yardımı başvurusunu anneler mi yapmak zorunda yada babası olarak işlemleri ben yapabilir miyim ?
Merhaba. Başvuru formunu doldurun. Anne imzalasın. Siz verebilirsiniz.