Yeni Doğan Bebek SGK Kaydı Nasıl Yapılır 2024 ?

Yeni doğan bebek sgk kaydı nasıl yapılır? Çocuk sahibi olan anne/babaların merak ettiği konuların başında çocuklarının Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminde yenidoğan SGK kaydının nasıl yapılacağı hususu. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ülkemizde Kamu Kurumlarında yapılan işlemler de bir hayli hızlandı.

Eskiden sağlık karnesi ve yeni doğan bebek sigortası için neredeyse 6 ay beklerken şimdi ise bir kaç dakika içerisinde bitirilebilmekte. Yeni doğan çocuğun SGK’ya kayıt işlemi de çok basit. Takip etmeniz gereken yollar, yeni doğan bebek için sgk işlemleri,  yeni doğan bebeğin SGK kaydı nasıl yapılır, yenidoğan SGK kaydı sorgulama gibi yeni doğan bebeğin ssk işlemleri hakkında tüm ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.

Yeni doğan bebek ssk işlemleri

Yeni doğan bebek SGK işlemleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıt işleminden önce;

  • Çocuğun öncelikle Nüfus kaydının yapılması gerekiyor. Son düzenleme ile Nüfus kayıtları da artık otomatik oluyor. Hastane doğumları Nüfus Müdürlüğüne online ortamda bildiriyor ve Nüfus çocuğun kaydını yapıyor.
  • Tabi bu işlem biraz uzun sürebileceğinden siz de doğum raporu ile Nüfus Müdürlüğü’ne uğrayarak çocuğun nüfus kaydını hemen yapabilirsiniz. Yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma ücreti başlıklı yazımızdan güncel ücretlere göz atabilirsiniz.

Nüfus kaydının ardından size en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne çocuğun geçici kimlik belgesi ile yeni doğan bebek Sgk kayıt işlemi için başvurun. SGK GSS işlemleri servisine uğrayın. Burada Sağlık Provizyon ve Aktivasyon sisteminde çocuğunuz T.C. si ile sistem güncellemesi yapılmasının ardından çocuğunuz SGK’ya otomatik olarak kaydolmuş olacaktır.

Yeni doğan bebeklerin sağlık güvencesi nasıl oluyor ?

Çocuğun SGK kaydı için herhangi bir başvuru formu falan doldurmanıza gerek yok. Geçici kimlik belgesi yeterlidir. Tabi burada şu soru da akla geliyor. Çocuğun sağlık güvencesi nasıl oluyor ? Anne ve babanın her ikisinin de güvencesi varsa çocuk kimden yararlanıyor ?Anne ya da babanın sağlık güvencesi yoksa ya da prim borçları varsa çocuğun sağlığı nasıl oluyor? Aklıma geldiği kadarıyla aşağıda örneklendirmeye çalışayım.

  • Eğer anne ve babanın güvencesi varsa çocuk otomatik olarak babanın sigortasına geçer. Ancak talep etmeniz halinde annenin sigortasına aktarımı sağlanır.
  • Anne ya da babanın prim borcu varsa çocuk borçlu olunsa bile bu sigorta kapsamından yararlanır. Örneğin baba bağkur prim borçlusu olsa bile çocuk 18 yaşına kadar babasının bağkuru üzerinden sağlık güvencesinden yararlanır.
  • Anne ya da babanın herhangi bir güvencesi yoksa çocuk otomatik olarak 18 yaş altı sigortaya geçer. Yine 18 yaşına kadar devlet güvencesinde olur ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir.

Bebeğin kayıt işleminin ardından sigorta kapsamında yapılacak yeni doğan sgk işlemleri bitmiştir. Tabi yeni doğan çocuğa devlet tarafından bir takım ödemeler yapılmaktadır. Doğum ve ya emzirme yardımı olarak adlandırılan bu ödemelerden de dilerseniz kısaca bahsedelim.

Memurun yeni doğan çocuğu sgk’ya bildirme işlemi nasıl yapılır ?

Devlet memurları için de yeni doğan sigorta kayıt işlemleri yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde olacaktır. Öğretmen yeni doğan çocuğu sgk’ya kayıt işlemi de aynı şekilde olmalıdır.

Bebeklerin sigortası otomatik yapılacak mı ?

Son yapılan düzenlemeler ile artık doğum bilgisi hastane tarafından Nüfus Müdürlüklerine gönderilmekte ve Nüfus kaydından sonra bebeğin yeni doğan bebeği sgk ya kaydetmek de otomatik olmakta. Ancak bazı durumlarda SGK sistemi Nüfus veri tabanından bilgileri sağlıklı çekemediğinden problem yaşanabilmektedir. Sorun yaşamamak adına her ne kadar yeni doğan sgk bildirimi otomatik olarak yapılıyor olsa da siz yukarıdaki aşamaları takip ederek yenidoğan bebek sgk bildirimi işlemini hızlandırabilirsiniz.

Çocuğun Sgk’ya kaydı sorgulaması nasıl yapılır ?

Çocuğu SGK’ya kaydettirme ya da yeni doğan bebeğin sigortaya kaydından sonra sosyal güvencesinin ne olduğu konusunda Yeni doğan bebeğin SGK kaydı sorgulama online olarak yapabileceğiniz bir uygulama maalesef yok. SGK yeni doğan bebeğin SGK kaydının talebini ya da yeni doğan SGK kaydı sorgulamasını e devlet sisteminden de yapamazsınız.

Yeni doğan bebeğin sosyal güvencesini açtırmak için yapmanız gereken yukarıda da bahsettiğimiz gibi vakit kaybetmeden Sosyal Güvenlik Merkezi’ne uğramak. Yeni doğan bebeklerin sağlık güvencesi hakkındaki işlemler yukarıdaki gibi. Kayıttan sonra çocuğumun SGK kaydı sorgulamasını herhangi bir SGK’dan ya da eczaneden yapabilirsiniz. Şimdi gelelim yeni doğan SGK ve doğum parası ile diğer hususlar konusunda çok sorulan sorular ve cevaplarına.

Yeni doğan bebek SGK yardımı 2024

Eğer anne ya da babadan birisi sigortalı ise 2024 yılında yeni doğan bebek SGK ücreti tutarları aşağıdaki gibi olacaktır.

  • 4a ssk ya da 4b bağkur kapsamında ise ve çocuğun doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az 120 gün sigorta varsa ve tabi bağkur kapsamında ödeme vadesi geçmiş sigorta prim borcu yoksa SGK tarafından bir defaya mahsus emzirme yardımı ödenebilmektedir. 2024 yılında asgari ücret üzerinden 112 gün için ortalama ödeme tutarı 49.000 TL’dir.
  • Emzirme yardımı tutarı 2024 yılında canlı doğan her çocuk için 570 TL’dir. Güncel emzirme parası tutarları ve emzirme yardımından yararlanmak için yapmanız gerekenleri öğrenmek için hemen SGK emzirme yardımı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • SGK tarafından ödenen emzirme yardımı haricinde de anne ve babaya çeşitli Kurumlar tarafından doğum parası, analık parası, çocuk parası adı altında ödemeler yapılmakta. Tüm bu yardımları tek başlıkta topladık. Güncel yardım tutarları ve bu yardımlardan yararlanmak için yapılması gerekenleri öğrenmek için  doğum yardım parası ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yeni doğan bebek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardımı nasıl alınır ?

Annenin Türk vatandaşı olması halinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus ve anne adına doğum yardımı ödemesi yapılmaktadır. Yardım tutarı 2021 yılında;

  • Birinci çocuk için 300 TL,
  • İkincisi için 400 TL,
  • Üçüncü ve sonrası için ise 600 TL olacaktır.

Sgk yeni doğan çocuk parası sorgulaması nasıl yapılır ?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere bağkur ve ssk kapsamındaki anne ve babaya gerekli şartların sağlanması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emzirme yardımı ödeneği ödenmektedir.

  • Bu ödenek de otomatik olarak yapılmaktadır. Doğum emzirme kaydı hastane tarafından yapıldıysa, çocuğun nüfus kaydı  da gerçekleşti ise SGK emzirme parasını 15 gün içerisinde bankaya/PTT ye gönderir.
  • Ödemenizin gönderilip gönderilmediğini e-devletten sorgulamak için yeni doğan sgk çocuk yardımı sorgulama sayfasına T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

E devlet yeni doğan kayıt nasıl yapılır ?

Yukarıda yeni doğan SGK işlemleri bölümünde ayrıntılı olarak anlatıldığı üzere yeni doğan çocuğun SGK kaydı otomatik olarak yapılmaktadır. Yeni doğan bebek sağlık sigortası sorgulaması ya da yeni doğan bebeğe sağlık sigortası açtırma başvurusu e-devlet üzerinden yapılamamaktadır.

Yeni doğan bebek kimlik parası nasıl alınır?

Bebeğin kimliğini çıkardıktan sonra;

  • Sosyal Hizmetler yeni Doğan Bebek Yardımı için Sosyal Hizmetler Merkez Müdürlüklerine,
  • SGK emzirme parası için SGK Müdürlüklerine başvurunuzu yapabilirsiniz.
Çocuğun SGK kaydı nasıl yapılır?

Çocuğun kimliğinin çıkartılması yeterlidir. SGK sistemi otomatik olarak çeker ve sağlığı aktif eder.

Yeni doğan bebek kimliksiz hastaneye gidilir mi?

Geçici kimlik belgesi ile hastaneye götürebilirsiniz.

Bebek kimin sigortasından yararlanabilir?

Sistem otomatik olarak babanın adına açar. Babanın sigortası yoksa anne sigortalı ise anne adına otomatik açar. Her ikisi de sigortalı ise baba adına açar.

Yeni doğan bebek kimlik ücreti var mı?

Yeni doğan bebekler için kimlik ücreti alınmaz.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Yeni Doğan Bebek SGK Kaydı Nasıl Yapılır 2024 ?” üzerine 4 yorum
  1. Merhabalar ,benim eski imam nikahlı birlikteliğim den, bir oğlum var 9 yaşında. Benim kendi soyadımı taşıyor babanın değil. çocuğum için sağlık güvencesi başvurusuna gitmeden önce kendim annem üzerinden sigortalı görünüyordum sigortadan yararlanıyordum. Çocuğumu da 18 yaş altı sigorta hizmetinden yararlanmasını en çok ta çocuğumun da Annem üzerinden sigortalı olabilmesini,kendimin de annem üzerinden sigortadan yararlanmaya devam etmek istediğimi söyledim ama memur bey zamanında bi nevi sert bi cümleyle “Anneanne toruna bakmak zorunlumu yaaa hayır olamaz dedi” birlikte dediki; olmaz 18 yaş altı haktan yararlanması için anne yada babanın sigortalı olması lazım olmaz dedi yapmadı yardımcı olmadi. Çocuğum üzerime olduğu için sağlık güvencesi çıkara bilmem için beni annemin üzerinden bakıldığım sigortadan düşürdü yeşil kartlı yaptı beni çocuğumuda benim üzerimden yeşil kartlı gösterdi vs. Sorum şu; bende ve oğlum annem den yada babamdan tekrar üzerlerine sigortadan yararlana bilir miyiz? Yani Anneanne-dede torununu sigortadan yararlanabilmesi için torunu üzerine alabilirler mi?

    Yanıtla
    • Merhaba. Torunlar SGK açısından bakmakla yükümlü kişi olarak sayılmazlar. Dolayısıyla dede ya da nenenin sağlık güvencesinden yararlanamazlar. Siz annenizin sigortasına geçebilirsiniz. Çocuğunuz ise yeşil kart kapsamında kalır.

      Yanıtla
  2. Doğum yardımı başvurusunu anneler mi yapmak zorunda yada babası olarak işlemleri ben yapabilir miyim ?

    Yanıtla
Yorum yapın