Yeşil pasaport için gerekli evraklar ve yenileme işlemleri hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Hususi damgalı pasaport olarak da adlandırılan bu pasaport Kamuda belli kademe ve derecede olanlarla aşağıda belirtilen kadrolarda çalışanlara verilen ve çoğu ülkeye vizesiz giriş yapılmasını sağlayan pasaport türüdür.
Kimler yeşil pasaport alabilir?
Hususi damgalı ( yeşil) pasaport alabilecek olanlar şunlardır;
- Eski bakanlar ya da Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri,
- Kadro derecesi 1, 2 ve ya 3 olan devlet memurları ile kadro derecesi 1, 2 ve ya 3 iken emekli olan devlet memurları,
- Kadro karşılığı olmadan çalışan emekli kesenek primleri 1,2 ve 3. derece üzerinden kesilmek suretiyle T.C. Emekli Sandığına yatan çalışanlar ile aynı pozisyonda çalışırken emeklilik hakkı elde eden sözleşmeli memurlar,
- İl, İlçe ya da 1. kademe belediye başkanları ( görev sürecince verilir ),
- Özelleştirme kapsamına dahil edilen Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından özelleştirme öncesinde hususi pasaport hakkı kazanmış, emekli sandığına bağlı olan kişiler,
- Özelleştirilen Türk Telekom Müdürlüklerinde özelleştirmeden önce yeşil pasaport alma hakkı kazanmış olanlar,
- Yukarıdaki şartları sağlayan kişilerin eşlerine, reşit olmayan çocuklarına, evli olmamak ve sigortalı çalışmamak kaydı ile öğrenimine devam eden ve 25 yaşı tamamlamamış olan çocuklarına da yeşil pasaport verilebilmektedir.
- 18 yaşını dolduran, evli olmayan ya da sigortalı olmayan engelli çocuklara ömür boyu yeşil pasaport verilir.
Yeşil pasaport geçerlilik süresi nedir?
Yeşil pasaportlar 10 yıl süre ile verilir. 18 yaş altı çocuklara 5 yıl süre ile verilmektedir. Belediye başkanlarına ise görev süreleri boyunca verilir. Pasaport süresi dolanların aşağıda belirtilen ücreti yatırdıktan sonra pasaport yenilemek için gerekli evraklar ile Emniyet Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.
Kaç yıllık memur yeşil pasaport alabilir?
Yeşil pasaport yıl olarak değil kademe ve derece olarak hak etmiş olmak gerekmektedir. Derece olarak 1,2,3 düşen memurlar ve yukarıdaki diğer memurlar yeşil pasaport alabilirler.
Yeşil pasaport yenileme için gerekli evraklar 2025
Yeşil pasaport yenileme için gerekli belgeler şunlardır;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf,
- Eğer aktif çalışan iseniz Hususi Pasaport Talep Formu. Buradan indirebilirsiniz ⇒ yeşil pasaport başvuru formu indir. Bu form hak sahibi olan Memurun çalıştığı Kurum tarafından doldurulur ve mühürlenir. Formda yeşil pasaport alacak kişi ile birlikte diğer aile fertlerinin de kimlik bilgileri yer almaktadır.
- Emekli iseniz Emeklilik yazısı. Bu yazı daha önce verilmiş olsa dahi emekli olunan Kurumdan emekli olunan tarihteki kadro derecesi ve unvanını gösterir yazı alınması gerekmektedir.
- Hak sahibi kişi vefat etmiş ise yine emekli olunan Kurumdan alınacak ve emeklilik kadro ve derecesini gösterir yazı alınmalıdır.
- Öğrenim gören ve 18 yaşını dolduran çocuklar varsa yeni tarihli öğrenci belgesi. E-devletten alabilirsiniz. Nasıl alındığını öğrenmek için e-devlet öğrenci belgesi alma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Engelli çocuk için başvuru yapılıyorsa ” Sağlık Kurulu Raporu”,
- Daha önce alınan pasaport varsa bu pasaportlar,
- Yukarıda yer alan yeşil pasaport yenilemek için gerekli belgelere ilave olarak bir de yeşil pasaport uzatma ücretini yatırmanız gerekmektedir.
- Belgeleri hazırladıktan ve ücreti ödedikten sonra pasaport yenileme başvurusunu Nüfus Müdürlüklerine yapabilirsiniz.
Memur çocuğu yeşil pasaport için gerekli evraklar
18 yaşın altındaki çocuklar için kimlik yeterlidir. 18 yaşı geçtiyse bu durumda kimliğe ilave olarak öğrenci belgesinin eklenmesi gerekmektedir.
Yeşil Pasaport Talep Formu
Yeşil Pasaport Talep Formu başvuruda istenen evraklar arasındadır. İçeriğin üst kısmında gerekli evraklar bölümünde talep formu eklenmiştir. Formu indirerek doldurabilir ve başvurunuzu yapabilirsiniz.
Emekli Yeşil Pasaport için gerekli evraklar
Emekliliğe ayrılan memurların da yeşil pasaport alma hakları vardır. Emekli memurların son kademe ve derecesini gösterir emekli yazısı alması ve yukarıdaki diğer evraklarla birlikte başvurmaları gerekmektedir.
Yeşil pasaport yenileme ücreti 2025
Hususi damgalı yani yeşil pasaport harçtan muaftır. 2025 yılı için yeşil pasaport defter bedeli 1.137,00 TL olarak alınmaktadır. 10 yıl süre ile düzenlendiğinden 1.137,00 TL’lik defter bedeli yani yeşil pasaport ücretinin ödenmesi yeterli olmaktadır.
Yeşil pasaport başvurusu nereye yapılır?
Gerekli evrakları hazırlayıp online olarak ya da anlaşmalı bankalardan pasaport defter bedelini yatırdıktan sonra bağlı olduğunuz İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport birimlerine başvurmanız gerekmektedir.
Emekli yeşil pasaport yenileme
Yenileme için defter bedelinin ödenmesi ve emniyet müdürlüğüne başvurulması yeterli olacaktır.
Merhaba,
Yeşil pasaport aldıktan sonra çalıştığım kurumdan istifa ettim. Yeşil pasaportumu yenileme hakkım varmı? Gerekli belgeler nelerdir?
Teşekkürler.
merhabalar ben yeşil pasaport sahibiyim ve oğlum 25 yaş altı açıköğretim öğrencisi sgk girişi yapıldı 3-4 ay kadar çalıştı ve işten ayrıldı şimdi ona tekrar yeşil pasaport çıkarttırabilir miyim?
Merhaba. Alabilirsiniz diye biliyorum. Ama Emniyetten net bilgi alabilirsiniz.