31 Çeken Aylarda Eksik Gün Bildirimi, Maaş Hesaplaması

31 çeken aylarda eksik gün bildirim işlemleri işverenler açısından kafa karıştırıcı işlemlerin başında gelmektedir. Özellikle 31 çeken aylarda 1 gün işe gelmeme durumunda işverenler sigortalıların prim gün sayısı ve prime esas kazanç bildiriminin kaç gün üzerinden yapılacağı hususunda tereddüt yaşamaktalar. Bu içerikte hesaplamanın nasıl yapılacağı ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verilecektir.

31 çeken ayda eksik gün bildirimi nasıl yapılır?

Ay 31 çektiğinde eksik gün bildirimi işçinin önceki aylardan çalışan olması ya da işe yeni başlayan çalışan olması açısından farklılık gösterir. Buna göre;

  • İşçi önceki aydan da çalışan birisi ise bu durumda ay 31 gün olarak değerlendirilir ve toplam eksik olan gün sayısı 31’den çıkarılır. Kalan gün sayısı kadar beyanname verilir. Örneğin işçi 7 gün istirahat raporu aldıysa bu durumda 31-7= 24 gün olarak SGK beyannamesi verilir ve eksik gün sayısı 7 olarak bildirilir.
  • Ay içerisinde işe başlayan ve ayın geri kalanının tamamında çalışmayıp bir nedenle eksik çalışan işçi için de eksik gün bildiriminde ay 31 olarak kabul edilip yapılır. Örneğin 10 Ağustos’ta işe başlayan ve 20 Ağustosta başlayan ve 5 gün istirahat raporu alan bir çalışan için 22 gün üzerinden hesaplama yapılır. 22-5=17 günlük SGK beyannamesi verilir ve 5 gün de eksik gün bildirimi yapılır.
  • 31 çeken aylarda bir gün gelmeyen için eksik gün bildirimi yapılmaz. Zaten ay 30 gündür ve 30 tam gün üzerinden eksik gün sayısı ve nedeni seçmeden bildirim yapmanız gerekmektedir.

31 çeken aylarda eksik gün maaş hesaplaması nasıl yapılır?

Maaş hesaplaması 31 tam gün çalışılsa bile yine asgari ücret üzerinden ödenir. Ancak eksik çalışma durumunda eksik çalışılan gün sayısı düşülür ve kalan gün üzerinden net maaş hesaplaması yapılır.

31 çeken aylarda maaş ödemesi hesaplanırken eğer eksik çalışma varsa ay 31 gün olarak kabul edilir ve işçinin eksik çalıştığı gün 31’den düşülerek brüt ve net ücretleri hesaplanır ve maaşı ödenir. Örneğin 10 gün istirahat raporu alan bir çalışanın maaş hesaplaması yapılırken 31-10=21 günlük ücret üzerinden brüt ve net ücret hesaplamasının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

31 çeken aylarda 1 gün ücretsiz izin kullanıldıysa bildirim nasıl yapılır?

Bunlar için, ay 31 gün olarak değerlendirilir ve eksik çalışılan gün sayısı 31’den çıkartılarak kalan gün kadar SGK bildirgesi düzenlenir. 31 çeken ayda 1 gün ücretsiz izin alan işçi için 30 tam gün üzerinden sigorta bildirgesi verilir ve eksik gün sayısı ya da nedeni seçilmez.

31 çeken aylarda 1 gün ücretsiz izin maaştan kesilir mi?

Hayır, maaşının tam olarak ödenmesi gerekiyor. 1 gün ücretsiz izin alan çalışanın maaşından bu 1 günlük ücretin kesilmesi İş Kanununa aykırı bir durum teşkil eder.

31 çeken ayda 1 gün raporlu için bildirim nasıl yapılır?

Başka eksik çalışma yoksa bildirim 30 gün üzerinden yapılır ve eksik gün sayısı ya da nedeni seçilmez. Ayrıca 31 gün çeken aylarda 1 günlük rapor alan çalışanların maaşlarından da bir kesinti yapılamaz.

31 çeken aylarda işten çıkış bildirgesi verilirse bildirim nasıl yapılır?

Devam eden sigortalılar için işten çıkış tarihine kadar ( o gün dahil olmak üzere ) ve  eksik çalışma da yoksa geçen gün sayısı üzerinden hesaplama yapılır. Örneğin işçinin çıkışı 20 Ağustosta verildi ise bu durumda 20 günlük bildirge verilir. Eksik çalışma varsa bu süreler düşülür.

31 çeken aylarda asgari ücret ne kadar ödeniyor?

31 çeken aylarda işçilere 31 gün üzerinden maaş ödenmesi ve prime esas kazanç bildiriminin de bu tutarlar üzerinden hesaplanması gerekmektedir. Ama çoğu işveren SGK bildirgesi 30 gün üzerinden verildiğinden 30 günlük maaş ödemekte ve 1 günlük ücreti ödememektedir.

4857 Sayılı İş Kanununa göre işçinin çalıştığı her gün için 1 günlük ve en az asgari ücret seviyesinde maaş ödemesinin yapılması gerekmektedir. 31 çeken ayda işverenlerin 30 gün üzerinden hesaplama yaparak maaş ödemeleri ve bunun tespiti durumunda işveren hakkında cezai işlem uygulanabilmektedir.  Net ve brüt asgari ücret tutarları, brütten nete maaş hesaplaması için brütten nete maaş hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

31 çeken aylarda puantaj hesaplaması nasıl yapılır?

Bildiğiniz üzere her bir 7,5 saatlik çalışma 1 gün olarak kabul edilir ve buna göre bildirim yapılır. Buna göre saat hesabı puantaj tutulanlardan;

  • Toplam çalışılan saat sayısı 7,5’e bölünür ve çıkan sonuç kadar SGK’ya gün bildirimi yapılır. Bunlar için eksik gün bildirimi de 31-Puantaja tabi çalışılan gün ile hesaplanır.
  • Örneğin ay içerisinde puantaja göre 75 saat çalışan bir işçi için 10 günlük SGK bildirimi yapılması gerekmektedir. Bu durumda bildirge gün sayısı 10, Eksik gün sayısı 21 ve eksik gün nedeni 7 olacak şekilde bildirge verilmelidir.

31 çeken aylarda sigorta kaç gün yatar?

Sosyal güvenlik mevzuatına göre her ay 30, her yıl da 360 gün üzerinden hesap edilir. Bu nedenle ay 30 da çekse, 28 de çekse sigortalı o ay tam çalıştıysa hizmetleri 30 tam gün üzerinden SGK’ya bildirilir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

6 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Zehra
Zehra
2 yıl önce

Merhaba Ömer Bey;
Benim sormak istediğim 31 çeken aylarda 1 gün ücretsiz izni olan personele 31-1=30 yani 30 gün üzerinden hesaplama yapılacak. Bu durumda kişinin kesintisi yapılmamış olacak.Çünkü ay 31 de çekse ödemesi asgari ücret üzerinden yapılacak. O ay işine tam gelen personele ben nasıl bir cevap verebilirim. benim 31 günlük almam gerekiyor dediğinde.Ben 31 çeken ayda işime devamsızlık yapmadan geldim o zaman benim ödememin 31 günlük olması gerekiyor.Çünkü siz ücretsiz izni olan personelin gününü 31 den düştünüz 30 oldu ama ücrete dokunamadınız maaşını tam aldı. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

CENGİZ VARDAR
CENGİZ VARDAR
2 yıl önce

Sn. Ömer Meriç, verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. bir uzman olarak aklıma takılan ve yaşadığım sorun olarak tarafınızdan feyzalmak isterim. 1. sorum: 31 gün çeken ayda maaş hesaplarken 10 eksik günü olan personelin hesaplaması 31-10=21 gün olarak belirtmişsiniz. asgari ücret alan bir işçiyi örnek alır isek 5.004,-TL brüt ücret (5.004/31*21=3.389,80TL) veya (5.004/232,5*157,50=3.389,80TL) prime esas kazanç bildirmem gerekiyor; ancak sgk açısından (3.3389,80/21*30=4.842,58TL) bildirim yapıldığından asgari ücret altı uyarısı alınmakta bu nasıl giderilmelidir. 2. sorum ise, 31 gün çeken aylarda 1 günlük ücret kesintisi yapılması iş kanununa aykırılık gösterir demişsiniz; örn.: 31/03/2022 rapor başlangıcı olan bir işçi 3 günlük istirahat raporu almış veya 3 günlük ücretsiz izin kullanmış ise, mart ayında başladığı için 1 gün – nisan ayından da 2 günlük kesinti yapmam gerekmekte. dolayısı ile 3 günlük raporunu ben sgk sayfasından onaylaya biliyim ve işçide 3 günlük rapor parası karşılığında 1 günlük rapor ücretini alabilsin veya 3 gün işe gelmeyen bir işçinin sadece 2 günlük ücret kesintisi yapılmış olur ki buda diğer işçilerin hakkını yemiş ve suiistimallere neden açabilir. bu konuda da bir öneriniz ve nasıl giderilebileceği hakkında yorumunuz olur ise sevinirim. şimdiden teşekkür eder, güzel günler dilerim.

Fethi KARATAŞ
Fethi KARATAŞ
2 yıl önce
Reply to  Ömer Meriç

Ömer bey merhaba,
Firmamızda çalışan bir işçimiz 31 çeken aylarda mazeretsiz olarak işe gelmiyor. Sebebini de, zaten maaşımı 30 günde alıyorum, 1 gün daha gelsem fazla maaş verilmiyor diye düşünüyor. Bu durumu alışkanlık haline getirdi ve diğer çalışanlara da aynı şekilde yapmalarını istiyor. Seri üretim yapan bir firmayız ve bu durum üretimde aksamalara yol açıyor. Bu durumda çalışanlara karşı nasıl bir yol izlemeliyiz?

6
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status