KGF borcu yoktur yazısı nereden ve nasıl alınır, SGK kredi garanti fonu için verilecek borcu yoktur yazıları konusunda merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Bildiğiniz üzere gerekli şartları sağlayan KOBİ’lere bankalar tarafında Kredi Garanti Fonu destekli kredi kullandırılmaktadır. Kredi ön başvurusu için istenen belgelerden birisi de SGK borcu yoktur yazısıdır.
Borcu olan KGF kredisi alabilir mi?
Kredi Garanti Fonu’nun resmi web sitesinde de yer alan bilgilere göre;
- Kredi garanti fonu destekli kredi kullanabilmeniz için son ödeme vadesi geçmiş sigorta primi ya da vergi borçlarınızın bulunmaması gerekiyor.
- Eğer prim ya da vergi borçlarınız yapılandırma/taksitlendirme kapsamında ise ve taksit ödemelerini de düzenli ödüyorsanız yani yapılandırmanız bozulmadıysa KGF kredisinden yararlanabilirsiniz.
KGF vergi borcu varsa ne olur?
Prim ya da vergi borcunuz varken KGF kredisine başvuru yaptıysanız kredinin onaylanabilmesi için SGK prim borcu ve vergi borcu toplamınızın kredi tutarının %20’sini geçmemesi gerekiyor. Yani diyelim ki çekeceğiniz kredi tutarı 100 bin TL. Bu durumda toplam vergi ve SGK prim borcunuz 20 bin TL altında olursa krediden yararlanırsınız. Tabi kredi size tahsis edilmeden önce SGK ve vergi borçlarınız ödenir. Kalan kredi hakkınız tarafınıza aktarılır.
Bağkur borcu olan kredi çekebilir mi?
Bağkur kapsamında prim borcu olanlar KGF kredisinden yararlanabilmekte. Ancak kullandırılan kredi tutarından Bağkur prim borcu düşüldükten sonra kredinin kalan kısmı kişinin banka hesabına aktarılmakta. Diğer işletme kredilerinde de uygulama bu şekilde. Ancak bireysel kredilerde yani ihtiyaç kredisi, bayram kredisi gibi kredilerde bağkur prim borcu kredi almaya engel teşkil etmemekte.
Vergi borcu olana kredi çıkar mı?
Kredi garanti fonu kredilerinde borç olsa bile kişiye kredi verilmekte ve borç kredi tutarından düşülmekte. Diğer kredi türlerinde ise kişinin icralık durumuna bakılmakta. Yani vergi dairesi tarafından eğer icra takibine alınan bir vergi borcu varsa bu kişinin kredi ya da hesaplarına bloke konulabilmekte.
Kgf için SGK borcu yoktur yazısı nasıl alınır ?
Kredi garanti fonuna verilmek üzere SGK borcu yoktur yazısını;
- En yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne KGF SGK borcu yoktur örneği ile başvurarak,
- SGK E borcu yoktur uygulamasından e bildirge kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yaparak,
- Adınıza tescilli işveren dosyanız yoksa E-devlette Tescil Kaydı/Borcu Yoktur uygulamasından alabilirsiniz.
KGF’ye SGK borcu yoktur başvurusunu dilekçe ile herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapabilirsiniz. Başvuruda istenen belgeler şunlardır;
- Borcu yoktur başvuru dilekçesi,
- Kimlik fotokopiniz,
- Vekaleten başvuru yapıyorsanız SGK işlemlerinin takibinin de yer aldığı vekaletname,
- Şirket adına başvuru yapacaksanız borcu yoktura başvuracak kişinin yetkili olduğuna dair belgeler ve güncel ticaret sicil gazetesi fotokopisi eklemeniz gerekiyor.
Kgf sgk borcu yoktur dilekçe örneği
Başvuru için dilekçe SGK borcu yoktur dilekçe örneğini buradan indirebilirsiniz ⇒ KGF SGK borcu yoktur başvuru dilekçesi indir. Dilekçe ile başvurunuzun ardından başvuru yaptığınız Sosyal Güvenlik Merkezi Türkiye Geneli borcu yoktur sorgulaması yapar. Eğer borcunuz yoksa size olmadığına dair yazı verir. Borç varsa da borç tutarlarını yazıda belirtir. Diğer SGK borcu yok yazıları için dilekçeye ihtiyacınız varsa sigorta borcu yoktur dilekçe örneği sayfamızı ziyaret ederek indirebilirsiniz.
E SGK borcu yokturdan KGF için yazı alma işlemi nasıl yapılır ?
Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tescilli işyeri dosyanız varsa yani yanınızda çalışan sigortalınız varsa ya da daha önce çalışmışsa SGK e borcu yok uygulamasından KGF borç yoktur yazısını kolayca alabilirsiniz. Hiç dilekçe ile falan uğraşmanıza gerek yok. E borcu yoktur sisteminden KGF SGK borç yoktur yazısı almak için;
- SGK e borcu yoktur uygulamasına e bildirge kullanıcı adınız ve şifreleriniz ile giriş yapın.
- E borcu yoktur uygulamasına buradan girebilirsiniz: SGK e borcu yoktur uygulama girişi.
Sisteme giriş yaptıktan sonra KGF verilmek üzere borcu yoktur menüsünden yazınızı kolayca alabilirsiniz. Eğer SGK e borcu yoktur uygulaması için aktivasyonunuz yoksa bunun için işveren dosyanızın bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne;
- E borcu yoktur başvuru formu,
- Kimlik fotokopiniz,
- Vekaletname,
- İmza sürküleriniz,
- Vergi levhanız ile başvuru yapmanız gerekiyor.
Ancak SGK tarafından e borcu yok sistemi aktivasyonu tamamlandıktan sonra bu uygulamayı kullanabilirsiniz. SGK e borcu yoktur sisteminde aktivasyonunuz yoksa hemen aktivasyon için başvuru yapabilir ve borcu yoktur yazısını online alabilirsiniz. Aktivasyon nasıl yapılır konusunda bilgi edinmek için sgk e borcu yok aktivasyon nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
KGF borcu yoktur yazısı örneği
Kredi garanti fonu borç yoktur yazısı örneği aşağıda paylaşılmıştır.
Sosyal Güvenlik Kurumu borcu yoktur yazılarını birçok farklı formatta verebilmektedir. Ancak KGF bunu kabul etmiyor ve belirlenen standart formda olmasını istiyor. Bunun için Genelgeye göre belirlenmiş olan KGF SGK standart borcu yoktur yazısı aşağıdaki gibi olmalı;
İlgide kayıtlı dilekçeniz üzerine, …………..TC/Vergi numarası üzerinden Türkiye genelinde yapılan araştırmada, Kurumumuza 10.04…. tarihi itibariyle yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para borcunuzun bulunmadığı tespit edilmiştir.
İş bu yazı, 5510 sayılı Kanunun 90’ıncı maddesinin altıncı fıkrası ile Bakanlar Kurulunun 15/7/2009 tarihli ve 27289 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15197 sayılı Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararına istinaden KREDİ GARANTİ FONU’na ibraz edilmek üzere düzenlenmiş olup, ilişiksizlik belgesi niteliğinde bulunmamakta ve 30.04.2022 tarihine kadar hüküm ihtiva etmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
KGF kredisi alabilir miyim ?
Yukarıda da belirttiğim üzere normalde prim borcunuz varken KGF kredi vermiyor. Tabi bu durumun bir istisnası var. Eğer prim borcunuz toplam kredi tutarının %20 altındaysa kredi başvurunuz kabul ediliyor ancak toplam borcunuz düşüldükten sonra kalan tutar veriliyor size.
Ben KGF kredimin Bağkur ya da işveren ssk prim borçlarıma aktarılmasını istemiyorum diyorsanız yapmanız gereken çok basit. Taksitlendirme yapabilirsiniz. Zira taksitlendirilen/yapılandırılan ve düzenli ödenen borçlar KGF kredisine engel değil ve kredi tutarından borç düşülmez. Taksitlendirmeyi yapılandırma ile karıştırmayın. SGK taksitlendirmesi 6183 Sayılı Kanunun 48. maddesi kapsamında yapılır ve senelik faiz oranı %12 civarındadır. Yani 10000 TL tutarındaki bir Bağkur borcunu 12 ay taksitlendirmek isterseniz toplam borcunuz yaklaşık 12 bin TL olur.
Borcu yoktur yazısı ile kredi çekebilir miyim?
Kredi için borcu yok yazısı tek başına yeterli değildir. Kredi için gereken diğer tüm şartların da sağlanması gerekir.
KGF için borcu yoktur yazısı istenmeyecek
KGF için borç sorgulamalarını artık devlet bankaları da yapabiliyor. Bankalar SGK’dan borcu yok yazısını çok istisnai durumlar dışında artık istemiyor.