Yurtdışında Alınan Engelli Raporu Türkiye’de Geçerli mi?

Yurtdışında alınan engelli raporu Türkiye’de geçerli mi? Bildiğiniz gibi en az %40 ya da üzerinde engelli raporu olan kişiler Türkiye’de yaş beklemeden erken engelli emeklilik hakkından yararlanabilmekte. Engelli emeklilik hakkından yararlanmak için aranan ilk ve olmazsa olmaz şartlardan birisi de tam teşekküllü sağlık kurulu raporu diğer adı ile engelli raporunun olması.

İşte tam da burada yurtdışında ikamet eden ve çalışan Türk vatandaşlarının sorduğu şu sorunun cevabı merak edilmekte: Türkiye’den alınmayan engel raporu Türkiye’de geçerli olur mu? Bu yazımızda hem bu sorunun cevabını hem de heyet raporu diğer adı ile engelli raporu nedir? Nasıl alınır ? sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Yurtdışı engelli raporu Türkiye’de geçerli mi?

Türkiye’de erken emeklilik hakkı, vergi indirimi ve diğer engelli haklarından yararlanabilmek için aranan şartlardan birisi en az %40 ve üzeri rapor alınmış olması. Yurtdışından alınan engelli raporu özellikle Almanya, Avusturya, Hollanda gibi emeklilik anlaşmalı ülkeler olsalar bile bu raporların Türkiye’de geçerliliği bulunmamakta. Türkiye’de yeniden rapor çıkartmanız gerekmekte.

Almanya’daki engelli raporu Türkiye’de geçerli mi?

Almanya’dan alınan engelli raporu Türkiye’de geçerli mi konu hakkında sık sorulan sorulardan birisi olduğu için ayrı başlıkta cevaplamak istedim. Almanya’dan alınan engelli raporunun Türkiye’de bir geçerliliği yok. Yeniden heyet raporu başvurusu yapmanız gerekmektedir.

Yurtdışında engelli hakları nelerdir?

Yurtdışında engellilere verilen haklar Türkiye’de verilenler ile aynıdır ancak şunu diyebiliriz: daha gelişmiştir. Türkiye’de olduğu gibi Yurtdışında engellilere sağlanan hakları kısaca şöyle sıralayabiliriz;

  • Engelli maaşı ve sosyal yardımlar,
  • Kira yardımı,
  • Vergi indirimi,
  • İşe alımda öncelik,
  • Toplu taşımada indirim,
  • Kısa süreli işlerde ve devlet işlerinde çalışma imkanı.

Engelli raporu ile Türkiye’de elde edebileceğiniz tüm haklara engelli hakları sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Yazımızın devamında ise nasıl engelli raporu alabileceğiniz hakkında detayları bulabilirsiniz.

Engelli raporu nasıl alınır?

Türkiye’de engelli raporu diğer adı ile 3 doktor imzalı heyet raporu başvurusu yapabilmek için bizzat hastaneye başvuru şartı aranır. Yani öncesinde başvuru yapamazsınız. Engel raporunu tam teşekküllü devlet hastaneleri ya da üniversite hastanelerinden alabilirsiniz. Özel hastanelerden alınacak raporlar emeklilik ve çoğu hak için kabul edilmemekte.

Rapor almak için öncelikle hastane rapor merkezinden randevu almanız ve randevu esnasında istenen evraklar ile birlikte hastaneye başvuru yapmanız gerekmekte. Engelli raporu almak için başvuruda izleyeceğiniz yol, heyet raporu ücreti, adım adım gerekli tüm evraklar ve detayları erken emeklilik için heyet raporu nasıl alınır  yazımızda anlattık. Hemen ilgili yazımızı takip ederek kolayca rapor başvurusu yapabilirsiniz.

Heyet randevusu nasıl alınır?

Heyet raporu randevu işlemi Alo-182’den alınamamakta. Bizzat hastane rapor merkezini telefon ile arayarak randevu talebinde bulunmanız gerekmekte. Bunun için de heyet raporu alacağınız hastaneyi telefonla aramanız ve randevu talep etmeniz gerekmekte. Hastanelerin güncel telefon numaralarına internetten ulaşabilirsiniz.

Heyet raporu hangi günler alınır?

Başvuruyu ve sonrasında hazırlanan raporu ne zaman ve hangi gün alacağınız konusunda hastane tarafından bilgilendirme sağlanır. Bunun için belirlenen bir gün yoktur. Her bir hastane ayrı ayrı günlerde işlem sağlar.

Sağlık raporu ne kadar sürede alınır?

Okurlarımız tarafından sık sorulan özürlü heyet raporu kaç günde çıkar sorusunun cevabı değişkenlik gösterse de hastanede gerekli tüm işlemler tamamlandıktan sonra ortalama olarak 10-15 gün içerisinde rapor düzenlenir. Düzenleme sağlandıktan sonra elden de alınabilir ya da hastane ilgili kişi ya da Kurum adına posta ile de gönderim sağlayabilir.

Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de erken emeklilik şartları nelerdir?

En az %40 ya da üzeri engel raporunu Türkiye’de almış olmanız kaydı ile yaş beklemeden erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz. Eğer Türkiye’de prim gün sayınız yeterli değilse öncelikle yurtdışı borçlanması yapmanız ve prim gün sayısını buna göre tamamlamanız gerekmekte.

Güncel yurtdışı borçlanma prim tutarları ve başvuruda izlemeniz gereken yol hakkında detayları sgk yurtdışı borçlanma sayfamızda bulabilirsiniz.

Heyet raporu geçerlilik süresi nedir?

Sağlık kurulu raporu geçerlilik süresi hastalık durumuna göre belirlenir. Tedavi ile iyileşmesi olası olan hastalıklarda raporlar süreli olarak belirtilir ve bu raporlarda bitiş süresi ile kontrol tarihi yazar. Ancak iyileşme olasılığı bulunmayan hastalıklarda raporlar süresiz olarak verilir ve rahatsızlıkta bir değişiklik ya da artış olmadığı sürece yenilenme için başvuru yapılması gerekmez.

Heyet raporunda kaç doktorun imzası olur?

Bir raporun heyet raporu olarak tanımlanabilmesi ve geçerlilik kazanabilmesi için en az 3 doktor imzası gerekir. 3 doktora ilave olarak Başhekim ya da yardımcısının imzası da istenir.

Engelli raporu yurt dışında geçerli mi?

Türkiye’de alınan engelli raporunun yurtdışında bir geçerliliği bulunmamakta. İlgili ülke mevzuatı kapsamında yeniden rapor alınması ve heyet başvurusu gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Almanya’daki engelli raporu Türkiye’de geçerli mi?

Almanya’da alınan engelli raporunun Türkiye’de bir geçerliliği yoktur. Türkiye’de engellilere sağlanan emeklilik hakları ve diğer haklardan yararlanabilmek için yeniden engelli raporu başvurusu yapmanız gerekmektedir.

Engelli kartı yurtdışında geçerli mi?

Türkiye’de alınan engelli kartlarının yurtdışında bir geçerliliği bulunmamaktadır. Yurtdışında ilgili ülke yasalarına göre engellilik durumunun tespiti için başvuru yapmalı ve yeni kart almalısınız.

Türkiye’deki engelli raporu Almanya’da geçerli mi?

Türkiye’deki engelli raporu Almanya’da ya da diğer Avrupa ülkelerinde geçerli değildir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest


25 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Gülsah
Gülsah
1 yıl önce

Merhabalar ben almanyadan, bildim kadarı ile coklu ülke imza atmış, 2024 yeni ıldan itibaren hangi ülkenin olursa olsun engelli raporu onaylancakmış, ben güldüm Türkiye nekadar imza atsada sıva sokmadan onaylamaz, peki almanyanın yüksek mahkemesinin onayladı raporları nasıl onaylıyorsunuz, kişi %100 engelli karar verilmise ?

Ayşe
Ayşe
1 yıl önce

Merhaba
Benim 30 senedir ehliyetim var tertibatlı araç kullanıyorum ve emekliyim .Türkiye’den deDevlet
Hastaneden sağlik raporum 40% .Türkiye’de neden tekrar ehliyet yapmam gerekiyor 55yaşindayim özgür olmak istiyorum .Sizinle görüşmek istiyorum .
Saygilarimla
Ayşe

Gülsah
Gülsah
1 yıl önce
Reply to  Ayşe

Yasalar farklı almanyada ayni, ehliyetinizin yaparken, üzerinde engelli durumunuzdan bir bilgi yazmıyorsa veya ehliyetinizi yaptınızda doktorunuzdan rapor alıp vermediyseniz herşey ola bilir, cünkü polis kontrol etince benim ehliyetimde özel olarak yazıyor ne üzerinden engelli die, doktordan rapor alıp verdim özel engelli sürücü okuları var…

Harun
Harun
1 yıl önce

Merhaba,
Fransa’da 1992 senesinde doğmuş kardeşim %80 ve üzeri engelli mevcut. kendisi yatalak hasta Türkiye getirme şansımız yok maalesef. Çifte vatandaşlığı var ve engellinin onaylayan raporlar mevcut, raporları kullanarak onun adına Türkiye den ötv indiriminden faydalanarak araç alma şansımız var mı?
İlginiz için teşekkürler.
Saygılarımla

Sebnem
Sebnem
1 yıl önce

Merhaba
13 yasinda otizmli bir oglum var..Tum raporlari yurtdisinda yasadigimiz icin burda alindi.
Kendi emekliligim icin oglumun raporlarini sgk ya nasil isletebilirim engelli cocuk annesi olarak.Cocuklar icin rapor sistemi heyet hastane vs nasil isliyor acaba.
Bilgi verirseniz sevinirim..
Tesekkurler

sebnem
sebnem
1 yıl önce
Reply to  Ömer Meriç

Yani buyuk ihtimalle kabul edilmez demissiniz kabul edilme ihtimali olabilir mi ? SGK heyetine mi bagli hersey ? Sansimi denemelimiyim acaba ?

Tesekkurler

Fedayi
Fedayi
1 yıl önce

Ben almanyada yaşamaktayım % 60 engelli raporum var turkiyeden engelli raporu çıkarmam için ne yapmalıyım teşekkürler

Bir Garip Gurbetci
Bir Garip Gurbetci
1 yıl önce

Selam hocam

Ben 2004 yilindan beri yaklasik 19 yildir almanyada yasiyorum ve son 6 yildir kanserle mücadele ediyorum 9 kez ameliyat oldum kemoterapi radyoterapi aldim, almanya bana %80 ama 5 yil süreli engelli karti verdi, benim Türkiyede 1999 subat-agustos arasi 208 gün yatmis primim var, yeni cikan Eyt’ ye dahil oluyorum, Türkiyeden malulen nasil emekli olabilirim, normal sartlarda cok yüksek prim borcum cikiyor yurtdisi borclanma bagkurdan yaklasik 8800 gün,buda yeni zamlarla 1 milyon TL prim borcu cikiyor bunu ödemem imkansiz, ama egerki %80 engelli durumumu Türkiyedeki devlet hastanesinden karsiligini alabilirsem bana faydasi olurmu? Yani düsük primle emekli olabilirmiyim? Yada böyle bi imkan varmi, lütfen cevap verin.

Saygilarimla
Garip Gurbetci 🙁

Vedat
Vedat
2 yıl önce

Merhaba öncelikle ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ben yüzde 40 engelliyim çocuk felcinden dolayı sağ ayağım felçli 1981 doğumluyum 12.1996 sigorta girişim ve 3140 gün SSK hizmet primim var 12 yıldır almanyada yaşıyorum engelliliğim doğal olarak yaş ile birlikte ağırlaştı buradan yüzde yetmiş rapor aldım benim türkiyeden hangi şartlarda emekli olabilirim beni aydınlatırsanız sevinirim cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim

Nermin
Nermin
2 yıl önce

Merhaba, ben %80 engelli raporu aldım. 3 yıllık verdiler. Vergi indirimi baş vurum onaylandı ve hala çalışmaktayım.
SGK emeklli olabilir ve çalışmaya devam edebilirsin dedi. Emekli olursam bu malulen mi sayılıyor? Emekli maaşım 2500 ten düşük mü olur? Nisan 2008 te türkiye sigorta girişliyim ve yurt dışı boçlanması yaptım nisan 2009 giriş yurt dışından. 4000 e yakın prim günüm var. sigortam çoğu zaman asgari den yattı ama dönem dönem daha yüksek yattı. 2019 Ekimden beri yüksekten yatıyor. Bu durumda hem emekli olup hem çalışabilirmiyim ve 2500 Tl den yüksek olur mu emekli maaşım?

Mehmet
Mehmet
3 yıl önce

Değerli hocam kimi yerlerde malulen emekli olan asgari ücret altı maaş alıyorsa babadan yetim maaşı da bağlanır malulen maaşın yanında deniyor o zaman yanılıyorlar degilmi ben yüzde 80 engelliyim şizoaffektif bozukluk malulen emekli olsam babamdan alamayacağım o vakit degilmi hocam saygılarımla

Ahmet
Ahmet
1 yıl önce
Reply to  Ömer Meriç

Valahi bravo omer bey
Bütün cvplar için tsk ederim. Bende 1 soru sormak.istiyoeum alman vatandaslari yani mavi kart li larda malulen emekli olabilirmi %50 çalışmaz raporum var tuekiyede çalışmış 1860 günüm var. Tsk ederim cvp niz icin

Mehmet
Mehmet
3 yıl önce

Merhaba sayın yoneticim ben şizoaffektif bozukluk hastasıyım tedaviyle çalışma olanağı vermeyen yüzde 80 engelliyim 989 SSK günüm var ise giriş tarihim 09.06.1996 43 yaşındayım 7 yıldır hastayım ben malulen emekli olmak için 1800 gün mü 3600 gün mü prim odemeliyim
Ayrıca malulen emekli olursam babamdan yetim maaşı da alabilirmiyim cevaplarınızı bekliyor saygılar sunuyorum

25
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status