Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel

Yurtdışı emeklilik hesaplama tablosu. Yurtdışı emeklilik şartları ve yurtdışı borçlanma için ödenecek günlük en düşük ve en yüksek tutarlar brüt asgari ücrete göre hesaplanmakta. Borçlanma için ödenecek tutar talep tarihinde geçerli olan borçlanma tutarları esas alınarak yapılmakta. Bildiğiniz gibi 2019 yılında borçlanma ile emeklilik işlemlerinde çok önemli değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklik ile yurtdışı borçlanma tutarları yükseltildi ve emeklilik biraz daha zorlaştırıldı diyebiliriz.

Ama merak etmeyin biz size yazımızın devamında hem nasıl erken emekli olabileceğiniz hem de borçlanma yaparak nasıl yüksek emekli maaşı alabileceğiniz hakkında tüyolar vereceğiz. Kafanıza takılan tüm sorularınızı, emeklilik şartlarınızı ve yurt dışı emeklilik günlük kaç para gibi yurtdışı borçlanma emeklilik hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. Yazımızın devamında şartlar, başvuruda izlenecek yol, emeklilik günlük kaç lira, yurtdışı borçlanması yapanlar ne kadar maaş alır gibi sorularınızın da cevabını bulabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik şartları nelerdir?

Bu kapsamda yurtdışında çalışanların Türkiye’de emekli olması, emeklilik başvurusu yapabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Yurtdışı borçlanma şartları aşağıdaki gibidir;

  • Türk vatandaşı olmak. Türk vatandaşlığından çıktıysanız Türk vatandaşlığında geçen çalışma sürelerini ve ev hanımlığı sürelerini borçlanabilirsiniz. Mavi kartlılar için de aynı durum geçerli.
  • Türkiye ile Sosyal Güvenlik sözleşmesi olan ülkelerden birisinde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmanız,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na yurtdışı emeklilik borçlanması başvurusu için istenen belgeler ve yurtdışı emeklilik başvuru formu ile başvurmanız gerekiyor.
  • 2019 yılında yapılan son güncelleme ile artık Türkiye’de son çalışmaya bakılmadan sadece bağkur kapsamında borçlanma yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Öncesinde başvuru yapanlar ve ödeyenler için haklar saklı kalacaktır.

Türkiye’de ya da bulunduğunuz ülkedeki sigorta başlangıç tarihinize göre Türkiye’de Sgk yurtdışı emeklilikte size gerekli olan prim gün sayısı ve yaş şartını hesaplamak ve için hemen yurtdışı emeklilik yaş tablosu başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı ev hanımı emeklilik şartları 2024

Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış anlaşmalı ülkelerde resmi olarak ikamet eden ya da çalışan kadınlar ikamet ya da çalışma sürelerini Türkiye’de borçlanarak emeklilik hakkı elde edebilmekte. Emeklilik şartları Türkiye ya da yabancı ülkedeki ilk prim ödeme tarihine göre ve yurtdışı emeklilik hesaplama tablosuna göre hesap edilir ve farklılık gösterir. Eğer borçlanma yapmayı düşünüyorsanız yurtdışından emeklilik şartlarınızı öğrenmek için bize hem Türkiye’de hem de bulunduğunuz ülkede ilk prim ödeme tarihlerinizi, toplam hizmet sürenizi ve doğum tarihinizi yorum kısmından yazın sizin için hesaplama yapalım.

Yurtdışı emeklilik tablosu

Eğer Türkiye’de hiç çalışmanız yoksa;

  • Borçlanma ile başlangıç tarihiniz 08.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasına çekilirse bağkurdan 5400 gün 62 yaş ile ya da 9000 gün 60 yaş ile emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma yaptığınızda başlangıç tarihiniz 01.05.2008 tarihi ve ya sonrası olursa 60 yaş 9000 gün ya da 63 yaş 5400 günle emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma ile birlikte giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden önceye çekilirse erkekler için 9000 gün, kadınlar için ise 7200 gün şartını sağlayan yaşa takılmadan emekli olabilmekte.

Yurtdışı borçlanma 3600 gün 2024

Sgk emeklilik yurtdışı borçlanma yaparak Türkiye’de ssk kapsamında 3600 günden emekli olabilirsiniz.  Yurtdışı borçlanma 3600 gün emeklilik hakkı kapsamında hem daha az prim ödemiş olursunuz hem de alınacak emekli maaşı yüksek olur. 3600 günden emeklilik için Türkiye’de 08.09.1999 tarihinden önce ssk kapsamında ya da başka bir sigorta kolu kapsamında giriş olması gerekiyor. Ayrıca yine 3600 günün ssk kapsamında tamamlanması gerekiyor.

Bu kapsamda emekli olunacak yaş ise 3600 günün ve 15 yılın tamamlandığı tarihe göre farklılık göstermekte. 3600 günü ve 15 yılı tamamladığınız tarihe göre emeklilik tablosundan yaş şartınıza göz atmak ve alacağınız ortalama emekli maaşını hesaplamak için 3600 günden emekli maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk yurtdışı borçlanma başvurusu nasıl yapılır ?

Yurtdışı sgk borçlanma başvurunuzu Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmanız gerekiyor. Ssk borçlanması için başvurunuzu Türkiye’de kaydınız varsa kaydınızın bağlı olduğu SGK’ya, yoksa herhangi bir SGK’ya yapabilirsiniz.

Ssk yurtdışı emeklilik başvurusu için istenen başlıca belgeler ise şunlardır;

  • Yurtdışı emeklilik borçlanması başvuru formu. ( indir).
  • Yurt dışı borçlanma beyan ve taahhütname belgesi ( indir).
  • Ev hanımı sürelerini borçlanacaksanız belediye ya da benzeri resmi kurumdan aldığınız ikametgah belgesi,
  • Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi,
  • Kimlik fotokopiniz.
  • Başvuru için avukatlara, danışmanlara para vermenize gerek yok. Başvuruyu nasıl yapacağınızı biz adım adım ve ücretsiz olarak anlattık. Başvuru işlemi ve Başvuruda istenen tüm belgeler, gerekli evraklar için hemen  yurtdışı borçlanma başvuru formu nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı borçlanma günlük ne kadar 2024

Gelelim SGK yurtdışı borçlanması günlük ne kadar sorusunun cevabına.  Yurtdışı emeklilik günlük borçlanma miktarı asgari ücrete göre hesaplandığından her yıl 01 Ocak’tan itibaren artar ve 31 Aralık tarihine kadar geçerli tutarlar üzerinden borçlanma yapılır.  Brüt asgari ücret üzerinden yapılan yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre tutarlar talep tarihine göre aşağıdaki gibi olacaktır.

Talep TarihiGünlük en düşük borçlanma tutarı
31.12.2023 tarihine kadar201,20 TL
01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 arası300,00 TL
  • 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren yurtdışı borçlanma talebinde bulunacaklar için günlük en düşük borçlanma tutarı ise 300,00 TL olacaktır.

Yurtdışı çalışma SGK borçlanması ödeme süresi nedir?

Borçlanma başvurusu yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebligat gönderilir. Gelen tebligatta borç döküm cetveli yer alır. Bu tebliğ alındıktan sonra çıkarılan borcun en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma tutarı taksitle ödenir mi?

Borçlanma tutarının tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmediğinde işlem iptal edilmekte ve yeniden başvuru yapıldığında başvuru tarihindeki hükümler üzerinden hesaplama ve işlemler yapılmaktadır. Yurtdışı borçlanmanın taksitle ödenmesi mümkün değildir. Borçlanma için kredi de verilmemektedir. Kendi imkanlarınız ile belirtilen tarihe kadar başvuruyu yapmanız gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma takip nasıl yapılır?

Takip edebileceğiniz online bir uygulama bulunmuyor. Ancak e devlet sisteminden Aylık bilgisi seçeneğinden emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ya da borçlanma ile başvuru yaptığınız sürelerin ödeme sağladıktan sonra SGK hizmet cetvelinize aktarılıp aktarılmadığı konusunda sorgulama yapabilirsiniz. Evrak başvurunuzun son durumunu SGK evrak takip sisteminden izleyebilirsiniz. SGK evrak sorgulamasını T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle buradan yapabilirsiniz ⇒ yurtdışı borçlanma SGK evrak takibi.

Sgk emeklilik sorgulama yurtdışı nasıl yapılır ?

Eğer evrak takibi yapmak istiyorsanız yukarıda verilen bağlantıdan evrağınızı takip edebilirsiniz. Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını öğrenmek, ne kadar ve ne zaman alabileceğiniz hakkında bilgi edinmek için ise E-devletten sorgulama yapabilirsiniz. E devlette Sosyal Güvenlik Kurumu kısmında;

  • 4b aylık bilgisi bölümünden bağkur emekli maaşı sorgulaması,
  • 4a aylık bilgisi kısmında ise SSK emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

Yurtdışı emekli maaşı ne kadar 2024

Aslında yurtdışı borçlanma emekli maaşı ne kadar sorusunun cevabı herkes için aynı değildir ve herkes için tek bir emekli maaşı yoktur. Yurtdışı borçlanma ile alabileceğiniz emekli maaşı birçok kritere göre farklılık gösterebilir. Bunlar hizmet borçlanması yapacağınız süreler, Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların geçtiği süreler, borçlanma tutarının tabandan mı ya da yüksekten mi yapmanıza göre farklılık gösterebilmekte.  Taban tutarlardan borçlanma yapmanız ve Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların da asgariden ödenmiş olması koşulu ile yurtdışı borçlanma yapmanız halinde alabileceğiniz ortalama 2024 emekli maaşları aşağıdaki gibi olacaktır;

Hizmetlerin/Borçlanmanın geçtiği tarihOrtalama emekli maaşı
Tamamı 2000 öncesi ise10.000-12.000 TL
2008 ve 2000 öncesi eşit ise10.000-11.000 TL
2008 sonrası ise 10.000 TL

5400 günden emeklilik maaşı yurtdışı 2024

Bildiğiniz üzere artık Türkiye’de çalışma olsa da olmasa da son ödenen sigorta koluna bakılmadan borçlanma işlemi artık bağkur yani 4/b kapsamında yapılmaktadır. 2019 Ağustos ayından önce borçlanma başvurusu yaparak ödeyenler için bu geçerli değildir. Ancak sonrasında başvurduysanız ve toplam hizmet içerisinde bağkur fazla olacaksa bağkurdan 5400 günden kısmi aylık, 9000 günden ise normal emeklilik hakkı elde edersiniz.

  • Bağkur yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre 5400 gün borçlanma yaparak emekli olacaklara 2024 yılında bağlanacak en düşük maaş 10.000,00 TL,
  • Yurtdışı emeklilik tablosuna göre 9000 gün borçlanma yapacaklara ise yine en düşük 5500-6000 TL maaş bağlanacaktır.
  • Belirtilen bu bağkur emeklilik yurtdışı maaşları borçlanma işlemlerini asgariden yani tabandan yapanlar için geçerlidir.

Yurtdışı borçlanması anlaşmalı ülkeler hangileridir ?

Yurtdışı borçlanması konusunda Sgk anlaşmalı ülkeler tablosu aşağıdaki gibidir. Uzun vade-Evet olan ülkeler borçlanma hakkınızın olduğu ülkelerdir.

yurtdışı borçlanma anlaşmalı ülkeler

Yurtdışı borçlanması için kredi veren bankalar 2024

Yurtdışı borçlanması banka kredisi ile de ödenebilmektedir. Yurt dışı hizmet borçlanması sebebi ile kredi tahsis eden yurtdışı borçlanma anlaşmalı bankalar dönem dönem farklılık gösterebilmektedir. Bu kapsamda bağlanan emekli aylığının kredi borcuna bağlanması suretiyle bankalar kredi tahsis edebilmekte. Fakat anlaşmalı bankaları belirtmek zor. Çünkü bu sürekli değişmekte. Siz bunu kendiniz internetten araştırarak ya da bankalar ile görüşmek suretiyle konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik son haberler 2024

Güncel olarak emeklilik şartları, borçlanma tutarları ve alınacak ortalama emekli maaşı yukarıdaki gibidir. Borçlanma hakkındaki son dakika gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik yeni genelge 2024

Bildiğiniz gibi yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’de emekli olanların bulundukları ülkede sigortalı çalışmaları yasak. Çalışmaları ve bunun tespiti durumunda Türkiye’de bağlanan emekli maaşları kesilmekte. Ancak yurtdışı emeklilik çalışma izni ile ilgili Kanuni düzenleme yapıldı ve emekliye yurtdışı çalışma izni çıktı .

Artık anlaşmalı ülkelerde minijob yani küçük iş olarak nitelendirilen kısa süreli işlerde çalışanların Türkiye’deki aylıkları kesilmeyecek. Kanun resmi gazetede yayımlandı. Sgk minijob genelgesinden sonra uygulama hükümleri de netleşti olacak.  Sayfamızdan yurtdışı emeklilik minijob 2024 son durum ve gelişmelerden haberdar olmak için sayfamızı takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik minijob 2024

Son yapılan düzenlemelerle yurtdışı borçlanması ile Türkiye’de emekli olanlar artık yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minnijob yani kısa süreli işlerde çalışabilmekte. Özellikle Almanya ve diğer ülkeleri de kapsayan bu yeni düzenleme ile birlikte Türkiye’de borçlanma ile aylık bağlanmış olanlar artık bulundukları ülkede minijob yapsalar bile maaşları kesilmeyecek.

Hem yurtdışı hem Türkiye’de emeklilik aynı anda mümkün mü?

Sosyal Güvenlik sözleşmeli ülkeler ile ikili anlaşmalar gereği bu mümkün. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı için gerekli şartları sağlayarak kendilerine aylık bağlanan kişiler Türkiye’den de emekli olabilir. Ancak malulen ya da erken emekli olanlar için durum farklıdır. Bunlar bazı istisnalar dışında normal aylığa dönene kadar Türkiye’den emekli olma hakkına sahip değillerdir.

Yurtdışı emeklilik yaşı

Yurtdışı borçlanma ile Türkiye’de emekli olunabilecek yaş anlaşmalı ülke ya da Türkiye’deki ilk defa prim ödenen tarih ile borçlanma tarihlerine göre değişir. Sabit bir yaş yoktur.

Emeklilik borçlanması hesaplama

İçeriğimizin üst bölümünde yurtdışı borçlanması ne kadar kısmında günlük borçlanma tutarları hakkında bilgi verdim. Borçlanmanız gereken gün sayısı ile günlük borçlanma tutarını çarparak ne kadar ödeme yapmanız gerekeceği hakkında hesaplama yapabilirsiniz.

Yurt dışı emeklilik nasıl hesaplanır?

Anlaşmalı ülkelerde geçen çalışma ve 1 yıla kadar işsizlik süreleri, ev hanımları için ilave olarak ikamet süreleri borçlanılarak Türkiye’de hizmetten sayılır. Bu hizmetler yeterli ise Türkiye’de emeklilik hesaplaması yapılarak maaş bağlanır.

Yurtdışı borçlanması SSK başlangıcı sayılır mı?

18 ülkede geçen hizmetlerin borçlanılması durumunda ilgili ülkedeki ilk başlangıç tarihi Türkiye’de emeklilik başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir. Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda gibi ülkeler işe girişi Türkiye’de sayılan başlıca ülkelerdir.

Yurtdışı hizmet borçlanması nedir?

Yurtdışındaki çalışma, 1 yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ikamet sürelerinin borçlanılarak Türkiye’de SGK hizmetinden saydırılması işlemine yurtdışı hizmet borçlanması adı verilmektedir.

Yurtdışı borçlanması yapanlar tekrar çalışabilir mi?

Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar Türkiye’de SGDP kapsamında çalışabilir. Ancak yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minijob olarak tanımlanan işler haricindeki işlerde çalışamazlar. Bu durumda maaşları kesilir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel” üzerine 1.093 yorum
  1. merhabalar ,
    01/10/1998 sgk girişim var,toplamda Türkiye den 4 a kapsamında 4017 günüm var. askerliğimi bedelli yaptım borçlanamıyorum , e devlette 1880 gün açığım görünüyor Kıbrıs ta 2000-2008 yılları arası günlerim var ,emekli olabilmem için günlerimi getirirsem emekli olabilirimiyim olursam yurtdışından mı normal mi olur,tekrar yurtdışında (avrupada / gemide ) çalışmaya devam edebilirmiyim kesinti olurmu ,

    şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Kıbrıstaki süreleri borçlanma hakkınız var. Dilerseniz SGK yurtdışı servisi ile görüşerek konu hakkında net bir yönlendirme alabilirsiniz. En mantıklısı o olacaktır bence.

      Yanıtla
  2. Merhaba, esim 09.1972 dogumlu, 01.1995 SSK girisi var, daha önce 5400 günden EYT den emekli olabilir diye yurtdisindan 2 cocuk icin dogum borclanmasi ve kalan 3750 günü ödedik, yani 5400 günü var. Simdi deniliyorki 7200 günden EYT den hemen emekli olabilirmis, yoksa yasini beklemesi gerekiyormus. Nasil bir yol izlesek daha avntajli olur, zira bu sene Emeklilik icin basvurmakla daha fazla Maas almak mümkünmüs, 2025 de maas 25-30% düsük olabilirmis. Bu konuda bligilendirirseniz sevinirim. Simdiden tesekkürler iyi aksamlar.

    Yanıtla
    • Omer bey merhaba,
      Bu olayda kisi zaten EYT’li degil mi ( 1995 SSK girisili ) ve eksik gunlerini de yurtdisi borclanma seklinde tamamlamis, yani ; EYT icin butun gereklilikleri yerine getirmis gibi, neden tekrar 7200 gune tamamlamasi gerekiyor EYT emekli olabilmesi icin ? Cunku bende de ayni durum var. 05.08.1996 sigorta tarihim, 4779 sgk calisma surem var, 2018 yilinda isten ayrildigim icin calisma gun sayisi eksikligim vardi ve onu da yurtdisinda yasadigim (2001-2003) yillari 693 gun ev hanimligindan borclandim ve odedim, su an toplam gun sayim 5472 gorunuyor, 20 yil sarti da ok. Bu durumda yasi beklemeden EYT’den emekli olabilirim diye dusunuyorum ?

      Yanıtla
  3. Selamlar Omer bey,

    01/06/1999 sigorta girisliyim ve gecen sene agustos ayinda amerikaya tasindim. sistemde 5646 is gunum gorunuyor. EYT basvurusu icin 300 gune yakin yurt disi borclanmasi yapmak istiyorum. daha onceki sigortalilik primlerim hep tavanin’da uzerindeydi. borclanmayi tavandan yapip EYT basvurusu yapabilir miyim? yoksa tavan olmasi bir sey degistirmez mi?

    Yanıtla
  4. Omer bey merhabalar,
    08/09/1999 SGK girisim var, 4250 gun Tr de tavandan odenmis SGK primlerim var. 2013 Kasimindan 2021 Aralik Kadar Almanyada calismisligim var. Su an baska bir ulkede yasmaktayim, EYT de kapsamina girmemle beraber 5900 gunum dolmadigi icn emekli olamiyorum. 3600 dan 60 yasinda olabiliyorum yanlis bilmiyorsam.
    2019 yilindaki kanun degisikliginden dolayi 4A dan maksimum 1200 kusur gun yurt disi borclanmasi yapabiliyorum ve geri kalan 15-16 ayimi Rurkiyede calismam gerekiyor diye biliyorum, . 4b bagkurdan 9000 gun prim odemek iostemiyorum.
    Sorum : En kisa surede emekli olup direk maasa nasil baglanabilirim ?
    Yurt disi borclanmasini tabandan ya da biraz daha yuksekten odesem maasimda ne kadar bir artis saglar bunu gorebilecegim bir uygulama var mi? tesekkurler.

    Yanıtla
      • merhaba is girisim 16-08-1999 once onu duzeltmek isterim , kisa donem 8 ay ozaman askerlik yaptim ve onuda edevletten borclandim.

        Yanıtla
      • Merhabalar,
        Oncelikle ise giris tarihimi 16-08-1999 olarak duzeltmek istiyorum yanlis yazmisim. Kisa donem 8 ay yaptim ve edevletten borclandim.

        Yanıtla
        • Bir kısmını askerlikle tamamlayabilir miyiz acaba diye ondan sordum. O halde tek seçenek var. 1250 gün yurtdışı borçlanması yapmak. Eksik kalan günler için ise Türkiye’de izinde olduğunuz sürelerde SSK kapsamında çalışmak.

          Yanıtla
          • tesekkurler Omer Bey,
            Bu durumda kalacak 16 ay gibi bir suremi Tr de sgk olarak gecirmem durumunda 5900 prim gunum bittiginde direk ssk dan 4A dan emekli olup maasa baglanabilirim ( eyt kapsaminda oldugumdan ). Dogrumudur ?
            Birde bu 1259 gun yurt disi borclanmasini hangi degerden yapmamai tavsiye edersiniz acaba ( tavan yad abiraz daha yuksekden maasi ne olcude etkiler bilemiyorum hesaplama aracida yok).

            Tekrar tesekkurler ederim.

          • Evet doğru anlamışsınız. Tavandan ödemek maaşı olumlu etkiler ama ödeyeceğiniz tutara değmez. Günlük en düşük borçlanma 300 TL şu an.

  5. Merhaba Omer Bey, ben 1971 dogumluyum . 2004 den 2016 ye kadar turkiyede bagkurlulugum ve 2016 de son 3 ay kadar da Ssk liligim var. 2017 deb beri de Avustralya da yasiyorum. Ev kadini statusunde emekli olabilir miyim kac yillik sure doldurmam gerekir. ? Avustralya yi anlasmali ulkeler listesinde goremedim ayrica da. Yardimci olur musunuz cak saolun

    Yanıtla
  6. Merhaba Ömer bey,
    1963 dogumluyum, yani 61 yasindayim. Türkiyede hic calismadim. 1986 senesinden beri Almanya’da calisiyorum ve 1988 yilindan beri Türk vatandasiyim. Türkiyeden borclanarak emekli olmam icin en az kac gün icin prim ödemem gerekir?

    Yanıtla
  7. 2006 yilindan beri Amerika’da yasiyorum, 1977 dogumluyum. Ev hanimlari icin olan eyt’ye basvurma hakkim var midir? Saygilar,

    Yanıtla
  8. Ömer Bey,
    23.04.2001 SGK girisliyim, 31.08.2022 tarihinde toplam 7168 gün ile isten ayrildim.
    01.09.2022 tarihinden itibaren Almanyada calismaya basladim.
    Almanyada calistigim gunlerin TR’ de emeklilik acisindan bir faydasi olur mu?
    Ayrica askerligimi kisa donem 6 ay olarak yaptim, bu süreyi borclanmali miyim?
    Tesekkurler.
    Aykut

    Yanıtla
  9. Meehaba omer bey.1986 dogumluyum 2005 de Almanyaya geldim.2023 de yurtdisi borclanmasi yaptim 6029 gun cikti 7200 gunu doldurmak icin 3 yillik daha pirim odemem lazim.bu 3 yilin pirimini odedimmi aca kac yasinda emekli olabilirim

    Yanıtla
  10. Merhaba Ömer bey
    Haziran 1970 dogumluyum ve 1990 dan beri Yurtdisinda calismaktayim( Isvicre) Emeklilik icin gereken sartlar kafami karistirdi biraz..Turkiye`den emekli olabilmek icin gereken sartlari saglamismiyim ve kac gun borclanmam gerekiyor bu durumda
    Tesekkurler

    Yanıtla
  11. Mehraba Ömer bey,
    1.9.1987 Ausbildung (meslek egtimi). 3 sene sürdü meslek egtimi, ardindan 1990 Is hayati. 12.11.1970 Dogumluyum. 2008 de Türk Vatandasligindan ciktim. Mavi kart ile emekli olabilirim. Yurt disi borclanma emekli icin sartlarim yeterlimi?

    Yanıtla
    • Vatandaşlıktan çıktığınız süreye kadar olan kısmı borçlanabilirsiniz. O da 18 sene yapıyor. 5400 gün borçlanma ile 58 yaş şartından emekli olabilirsiniz bu durumda.

      Yanıtla
    • Mehraba. Iki sorum olacak. 1.9.1987 Almanyada Meslek eğitimine başladım. Meslek eğitimi burda Özel Sektörde yaptım. Bu süreyi borçlanabilirmiyim? İkinci sorum İşsizlik aylığı aldığım dönemler oldu işveren kurumdan1988 – 2008 Arası herhalde 4-5 sene. Basında veya ortasında birer yıl İşsizlik borçlanma ne demek anlamıyorum. Mesele 1990 ve 2003 de bir yıl işsiz oldum sadece bu iki yılmı borçlanabilirim?
      Teşekkürler.

      Yanıtla
  12. yurdisi borclanmasini ev hanimi olarak yapmak ile calisan isci olarak basvurmak arasinda bir fark yok degil mi?

    Yanıtla
  13. Verdiginiz bilgiler cok faydali cok tesekkurler. Ben de yurtdisi borclanma formunu doldurduktan sonra e-devlet uzerinden basvurabilir miyim? yoksa sahsen SGK’ya mi gitmem gerekiyor?

    Yanıtla
    • Merhaba. E-devlet üzerinden başvurabilirsiniz ancak borçlanma için gereken hizmet belgesi ve diğer evrakları SGK’ya ulaştırmanız gerekir. Bu nedenle posta yolu ile başvurmak daha mantıklı bence.

      Yanıtla
  14. İyi akşamlar Ömer bey
    İlk önce size çok teşekkür ederim.
    Benim sorum ev hanımlığından yurtdışı borçlanması yapan ile hizmet dökümü ile yurtdışı borçlanması yapanların aylıklarında bir fark olurmu?
    Ben size önceden sormuştum 8611 gün ev hanımlığından borçlanma bildirimi geldi
    Ödemelimiyim yoksa iptal edip hizmet borçlanması mı ( yeni) yapmam daha akıllıca olur

    Yanıtla
  15. Ömer bey merhaba,
    Hazırladığınız bilgiler faydalı güzel bilgiler ancak benim durumum konusunda tam olarak ne yapacağım emin değilim.
    – Doğum tarihim – Haziran 1963 (yaş 60)
    – Sigorta girişim 1/7/1985 ,
    – Askerliğimi yedek subay olarak 16 ay yaptım (4 ay eğitim + 12 subay olarak)
    – 1989-2021 arasında İngiltere de çalıştım ve sigorta primi ödedim ve elimde bunun için için de yazı var.
    – 1 Aralık 2021 de Türkiye de çalışmaya başladım.
    – E-devlet’te görünen hizmet günüm 1498, Ekim 2023 sonu itibariyle.
    Türkiye Emeklilik için en hızlı ve en ekenomik yol nedir acaba.
    Teşekkürler.

    Yanıtla
  16. Merhaba Ömer Bey,
    Ben 1974 dogumluyum, 1.12.1994 yilinda Tarim bagkuruna kayit oldum 28.02.2009 tarihine Kadar Prim ödemesi yaptim.1.5.2005 Yilindan itibaren Almanyada yasiyor ve Calisiyorum. 1.3.2009 ile 30.4.2015 tarihleri arasinda prim ödemesi olmadigi icin kurum tarafindan 63 Kodu ile durduruldu.Durdurulan bu süreyi ihya borclanmasi yapabilirmiyim, yoksa yurtdisi Borclanmasimi Yapılmasına gerekir bu konuda Bilgi verir iseniz sevinirim Tesekkürler

    Yanıtla
  17. merhaba ben 1987 sigorta girisim var ve 365 gun toplam calisma hayatim var yaklasik 21 yildir almanyadayim 2 sene askerligim de var ben nasil emkli olabilirim ve ne kadar yatirmam lazim tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanma ile birlikte toplamda 9000 güne tamamlarsanız yaş şartı olmadan EYT kapsamında emekli olabilirsiniz. 5400 güne tamamlarsanız yaş şartı 58 olur.

      Yanıtla
  18. Merhaba, yukaridaki yazilarda 2019 dan sonraki basvurularda, geriye dönüslü borclanma olmadigini okudum ve celiski icine girdim.
    3 hafta evvel Türkiyede SGK da bir memura, Ocak 2024 de Almanyadan 63 yasinda erken emekli olacagimi ve daha calismiyacagimi ayrica Türkiye dende emekli olmak istedigimi bildirdim. Memur bana bir dilekce doldurdu ve benim 2022 tarihli Versicherungsverlauf umun yerine daha eski Versicherungsverlauf umu, yani 5400 is günü iceren 2004 yilini gösteren belgeyi tercüme ettirip, bu doldurdugu belge ile, posta yoluyla SGK ya yollamami söyledi. Memur bana yanlismi söyledi? Bende su an Versicherungsverlaufumu tercüme ettirmek üzereyim. Bilgilendirirseniz sevinirim. Ayrica tüm sayfalarimi yoksa sadece Versicherungverlaufun oldugu sayfayimi tercüme ettireyim. En nihayetinde diger sayfalarida orjinal olarak yollayacagim. Saygilarimla Yakup

    Yanıtla
      • Merhabalar, cevap icin tesekkürler, tam anlatamadim galiba. Ayrica aklima baska sorularda geldi. Eger numaralandirirsam daha iyi olacak.
        1. Geriye dönüslü borclanma oluyormu? Yani 2023 den geriye degilde örnek 1989 is basi yapanlar icin, 2004 den geriye borclanma gibi. Tabiiki 5400 is günü icin.
        2. Ne kadar geriye dönüslü borclanilirsa o kadar fazla emekli ayligi alinir diye duydum, dogrumu?
        3. Rentenkasse den gelen yazinin tüm sayfalarinimi yoksa sadece Versicherungsverlaufun oldugu sayfayimi tercüme ettirmek yeterlimi?
        4. Posta ile yollama halinde, nufusun bulundugu ile mi yollamak lazim?
        Simdiden cevaplar icin tesekkürler-
        Yakup

        Yanıtla
  19. Merhaba,
    1976 Almanya doğumluyum
    01.01.1995 Almanya da sigorta hizmete başlama tarihim ve SGK da bu tarihi saydırdım
    18.09.2008 SGK Türkiye 4A Tescil Başlaniç olarak gözükmekte
    Toplamda Türkiye de 5398 Prim ödeme gün sayısı mevcut.
    SGKya göre emekli olabilmem için 352 gün kalmış.

    Ocak 2024 yılında tekrardan Almanya ya çalışmaya gitmeyi düşünüyorum. Almanyada normal çalışma dönemim başlayacak ve sigortaya işlenecek.

    Ne zaman Türkiyede emekli olabilirim?
    Türkiye’de kalan günleri borçlanarak emekli olabilir miyim ve aynı zamanda Almaya da çalışmaya devem edebilir miyim?
    Eğer evet ise, 5750 güne mi bakılması gerekir yoksa 7200 prim günleri mi dikkate alınması gerekir?
    Kaç prim günü ve yıl dikkate alınmalı?
    Türkiye de SGK en yüksel bedelden ödemeler yapıldı. Emeklilik hesabı yapılırken ortalama bedeller mi hesaplanıyor?

    Yanıtla
    • Merhaba. Emeklilik için 5750 gün gerekli size. Kalan günleri doğum ya da yurtdışı borçlanması imkanı varsa borçlanarak tamamlayabilirsiniz. Gün şartını tamamlamanız durumunda emekli olabilirsiniz. Normalde şu an Türkiye’den emekli olanlar yurtdışında çalışamıyor. Ancak onunla alakalı yakın zamanda bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz.

      Yanıtla
  20. Merhaba Meric’bey,

    ben Haziran 1975 dogumluyum. Almanya sigorta girisim 01.09.1990. Türkiyede hic calismadim.

    27.06.2023 günü Münih Ataşeliği üzeri EYT icin SGK Hizmet Belgesini doldurup 5.400 gün borclanma yapip post yollu ille SGK Türkiye gönderdim.

    810.648 TL borclanmayida 25.10.203 de ödedim.

    Simdi e-Devlet’te Sigorta borclanmam 01.01.2008 – 31.12.2022 arasi yapilmis ve EMEKLİLİK ŞARTLARI (62 YAŞ/5400 GÜN/15 YIL) veya EMEKLİLİK ŞARTLARI (60 YAŞ/9000 GÜN/25 YIL) diye yaziyor.

    SGK aradim ve bana söyle dediler: 2019 sonra ödenen borclanmalarda Tarih geriye atilmiyormus, ve ben EYT den faydalanmiyormusum.

    Sizden aldim bilgilerle bana EYT den faydalandimi yazmistiniz.

    Simdi burada ne yanlis yaptildi ve ben simdi ne yapmam lazim.

    Çok teşekkür derim

    Yanıtla
    • Merhaba. Başlangıç olarak Almanya’daki 18 yaşındaki ilk başlangıç tarihi sayılır. Yani 18 yaşı tamamladıktan sonra giriş varsa bu sayılır ve sizi EYT’li yapar. Ancak eyt için 5400 gün yetmez. 9000 gün gerekiyor size. Daha önce de size aynı cevabı vermiştim. 5400 gün ile 58 yaş, 9000 gün ile yaş şartı olmadan EYT kapsamında emekli olursunuz. SGK’da personel farklı farklı şeyler söylüyor. Almanya anlaşmalı ülke ve oradaki başlangıç TR’de emeklilik başlangıcı olarak sayılıyor.

      Yanıtla
      • Merhaba Ömer Bey,

        SGK’nin bana söyledi, 2019 gecen torba yasadan sonra anlasmali Ülke bile olsa, 4b Bagkur’dan emekli oldumuz icin Sigorta girisi geri alinamiyormus.

        SGK bana yapilacak birsey yok, EYT’den faydalanamıyorsunuz dediler. Kanun 2019 degismis. Istersem dilekce verip yatirdim Parayi geri alabilirmisim.

        Ayni islemi eşim icinde yapdilar.

        Bizim ne yapmamiz lazimki Sigorta giris tarihini geri alsinlar diye.

        Tesekkürler

        Yanıtla
          • Merhaba Ömer Bey,

            az önce bir avukatla görüştüm. SGK yanlıs birsey yapmamış diyor. 2019 yılında çıkan kanunla Yurtdisi borçlanmaları sadece bağkur üzeri olup ve geriye dönüş borçlanma olmadini söyledi.

            Yani benim ödedim 5400 günüm 2022 – 2008 baz alindi.

            Bu durumda Kadınlar 7200 günden kesinlikle EYT’den yararlanamıyorlar.

            Erkekler için kesin 9000 gün ödememsi gerektigini ve 5400 gün ve 58 yaş EYT’den kesinlikle mümkün olmadini söyledi.

            Tek seçenek olarak mahkemeye gitmek oldunu söyledi. Ama ne sonuc cikar belli degilmis.

            Bu durumda bize EYT bir hayal gibi duruyor.

            Selamlar

            Ilhan

          • Bakın ben yine iddiamın arkasındayım. Başlangıç olarak sayılıyor. Evet prim günü olarak o tarihten borçlanma yapılmıyor. En yeniden en eskiye gidiyor. Ancak giriş olarak sayılıyor. Bence iyi araştırın.

    • Merhaba Ömer’Bey,

      su an 2 tane Avukatlan daha görüstüm. İkiside ayni cevabi verdi. Dediniz gibi Borçlanma yeniden eskiye gidiyor. 1999’dan önceye gelirse EYT oluyorsun gelmiyorsa kesinlikle olamiyorsun.

      Tanidik birsi SGK’a gitti ve durumu açıklandı onada aynı cevabı verdiler.

      Saygilar

      Yanıtla
  21. Merhaba Ömer bey ;
    Eşimin 11/1994 SSK başlangıç ödemesi var toplamda 280 gün daha sonra 2021 yılında ( eyt çıkmadan önce) Bağ-Kur’a yurtdışı ev kadını olarak 5400 gün ödeme yaptık , şimdi eyt li oldu ama eksik prim gün sayısı çıktı 1515 gün , tekrar Bağ-Kur’a yurtdışı emeklilik borç başvurusu yaptık kalan günleri ödemek için ama Bağkur bize 2523 gün borç oluşturdu.
    E devlette görünen sadece 1515 gün 7200 dolması için
    Sorum şu;
    Sadece kalan 1515 gün miktarını ödesek 7200 günden hemen emekli olabilirmi?

    Yanıtla
  22. TR ile sözleşmesi olmayan ülkelerde yaşayan gurbetçiler ( yurt dışı borçlanmasıyle TR den emekli olamıyorlar mı? Mini Job sadece TR nin sözleşmesi olan ülkelerde yaşayan vatandaşlar için mi? Anlaşmalı olan ülkede yaşayan vatandaşlar iki ülke saglık sigortasından faydalanırken diger ülkelerde yaşayanlar yaşadıkları ülke sağlık sigortasından faydalanabilirler mi? Bu konuda da bilgi verir misiniz ? Çok teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Minijob uygulaması her ülke için geçerli değil. Hangi ülkeler için geçerli olduğuna SGK genelgesinden bakınız. Anlaşmasız ülkede yaşayanlar diğer ülke sigortasından yararlanamıyor Türkiye’de.

      Yanıtla
  23. Merhaba;Ben 1978 doğumluyum 01-06-1997 girişli sigortalı çalışmışlığım var Türkiyede .2002 yılında Almanyaya geldim ve isteğe bağlı olarak sigortamı ödedim.2008 yılına kadar normal SSK olarak ondan sonrasını Bağkur geçişli ödedim ve EYT kapsamında emekliliğimi kazandım ve başvurumu yaptım.Fakat şimdi bana yurtdışında yaşadım için emekliliğimi kabul etmiyorlar ödediğim miktarı geri almak için başvurup,ödediğimi geri alıp sonrada tekrar yurtdışı borçlanma yapabilirsiniz diyorlar.1997-2008 e kadar olan süreyi kabul ediyolar geri kalan süreyi yurtdışı borclanma yapıcaksınız dediler buna göre ben ne kadar borçlanıcam kaç gün üstünden,ne kadar öderim,hemen emekli olurmuyum.Teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Sizin emekli olabilmeniz için 7200 gün gerekiyor. Sanırım yurtdışında yaşadığınız için isteğe bağlıyı iptal ettiler. Doğru mu anladım? Bu durumda bunu iade alıp borçlanma yapmanız gerek. Toplamda 7200 güne tamamlarsanız emekli olursunuz. Ancak SGK’dan teyit ettirmenizi öneriyorum.

      Yanıtla
      • Almanyada yaşıyorum ve dediğiniz gibi isteğe bağlı ödediğim iptal oldu bana söylenen dilekçe verip ödediğimi geri alıp tekrar yurtdışı borçlanma yapmam.bBenim anlamadığım 1-6-1997 SGK girişim var 2008 kadar olan ödemişliğimi kabul ediyorlar normalde borçlanıp neden SGK emekli olamıyorum onu anlamadım bana Bağkurdan olursun diyolar iyice kafam karıştı

        Yanıtla
  24. Iyi günler Ömer bey
    Ben size soru sormustum ama tam aciklayamadim sanirim
    1980 dogumluyum 1996 da Almanyaya geldim ve ayni yil anne oldum yani Almanyada 1996 da annelige bagli ilk sigorta girisim var hizmet cetvelinde gözüküyor,
    3 yil annelik sigortasi .sonra kasim 1999 da tekrar cocugum oldu .
    2014 te 3 hafta sigorta girisim var.
    Bu sene haziranda borclanma yaptik ev hanimligindan 8611 gün ödemem gerektigine dair belge geldi. Ama hizmet cetvelini koymamistik belgeler arasina ,
    2023 ten geriye 1999 a kadar 24 yil borclanmam gerektigi söylendi
    Eytden yararlanmam icin.
    Bana ne tavsiye edersiniz eytden yararlanabilirmiyim .7200 gün ödesem hizmet cetvelinide göndersem olurmu
    Biraz uzun oldu kusura bakmayin

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanmanın 2014’ten geriye dönük süreler için ayrı yapılması, bu tarihten sonraki süreler için ayrı yapılması gerek. Benim hesabıma göre bu şekilde borçlanma yapıldığında 7200 günle emekli olabiliyorsunuz. Ancak ben bağlı olduğunuz SGK ile görüşerek netleştirmenizi ve ona göre hareket etmenizi öneririm.

      Yanıtla
  25. Iyi günler Ömer bey,

    Ben 1980 dogumluyum. 96 yilinda almanyaya geldim ve ayni sene cocugum oldu. Bu sene emeklilik basvurusu yaptim. 2700 gün ödesem EYTden faydalabilirmiyim? Almanyada 99dan önce Anne olmamin emekli olmama faydasi olur mu?

    Yanıtla
  26. iyi günlerÖmer bey.ben 10.01.1963.doğumluyum..SGK.ya hesaplatirdim.01.10
    2015.yılından beri Ek 5 den 2800.prim günüm çıktı. ! ben 3600.günü tamamlamak için .800.günü üstünü yurt dışi borçlanmasi nı yapabilirmiyim.!?? hayırlı günler.sağlıcakla kalın Meriç bey.!!!

    Yanıtla
  27. Merhaba Ömer bey 15/01/2007 tarihi ssk girişim mevcut 81 gün ödenmişliğim var 01/01/1969 doğumluyum 01/10/1980 dan 10/05/2001 ve 01/10/2017 28/03/2023 tarihleri arası Avustralya da ikamet ettim konsolosluktan ev hanımı belgesini aldım emeklilik şartım nedir nekadar ödeme gerekir hemen emekli olabilirmiyim teşekkürler

    Yanıtla
  28. Merhaba omer bey
    1-11-1967 dogumluyum
    1-11-1987 ssk girisi 120 gun
    Mart 1988 1989 askerlik yaptim 550 gun
    1-1-1990 hollandaya geldin
    1992 den bu gune calismaktayim
    Benim icin en uygun borclanma nasil olmalidir
    60 yasinda emekli olmak istersem 3600 gunden yararlana bilirmiyim
    Tesekkurler

    Yanıtla
    • SSK kapsamında borçlanma yapamıyorsunuz. Bu nedenle SSK’dan 3600 gün ile emekli olma şansınız yok. Bağkurdan 5400 güne tamamlarsanız 58 yaşında emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  29. İyi günler Meriç bey ben Hatice.benim sorum size.!
    benim Türkiye de hiç sigorta girişi yok. ve ben 29.11.1965.doğumluyum.ve .1986.dan beri.Alman.yadayim üç cocuğum var ve Almanya sigorta girişim.1991..de.ben kaç para ödeme yapmam lazım emekli olabilmem için..ve emekli olursam emekli maaşim.ne kadar olur.cevabiniz için size şimdiden teşekürler.!

    Yanıtla
  30. Merhaba Mehmet Bey.
    Ben mustafa.01.10.1991 ise baslama tarihim.1077 gün türkiyede calismisligim var.
    dogum tarihim 15.04.73.15.08.2008 tarihinden beride almanyada yasamaktayim.
    Nasil emekli olabilirim tesekkürler.

    Yanıtla
  31. Īyi günler Meriç cevaplarınız için çok çok teşekkür ler.!
    1260. günden az isteğe bağlı gün.ödeyebildiğim zaman mNormal Emekli olarakdan.mi başvurmam gerekiyor yoksa..Malülen.mi.!? onu anlayamadım.ben normalin.de.ek.5.den. 15.yılı.doldurmam.mı gegerekiyor yoksa 61.yaş.dan dolayı .2900. prim günümü n üstünü isteğ bağlı primi ödeyib.de 3600. güne tamamladığım zaman Emekli olabilirmiyim..selamlar sağlıcakla kalın Meriç bey..!!!

    Yanıtla
  32. Merhaba Ömer bey!
    Ben Taner,05.11.1976 Türkiye dogumluyum.
    Ilk ise giris tarihim 20.05.1999
    Toplam calisma sürelerim;
    24 gün (4a) statüsünde 17.05.1999
    360 gün (4c) statüsünde 20.05.2005 (enekli sandigi ise giris)
    Ve daha sonra 19.11.1999 — 19.05.2001 tarihleri arasi Türkiyede askerlik yaptim.
    Ve simdi ise 01.01.2007 tarihinden bu yana Almanyada araliksiz calisiyorum.
    Ömer bey, size sorum ise
    Hangi kurumdan,kac yasinda,kac gün borclanarak emekli olabilirim.
    Bilgi verirseniz cok sevinirim,simdiden cok tesekkürler iyi calismalar

    Yanıtla
  33. Merhaba ömer bey
    benim 05.07.1984 tarihinde Türkiyede sigorta girişim var1596 gün askerligimi yedek subay olarak 1992ekiminden itibaren 1 sene 338 günolarak 22 günde izinli idim askerlik yaparken maaş da aldim 338 günde 4 c olarak görüküyor toplamda1934 yatmis pirimim var 1996 ekiminden itibaren avusturyada çalismaktayim 01.06.1967 dogumluyum geriye kalan pirimlerimi
    borclanma yaparak tamamlarsam ssk dan 3600 günle emekli olabilirmiyim simdiden cevabiniz icin tesekkür ederim

    Yanıtla
  34. Merhaba ömer bey,01.08.1997 sgk giriş tarihim ve 3433 gün primim var.2017 den bu yana yurtdısinda yaşamaktayim,yaşim 40,erken emekli olabilmek için hangi şartları sağlamam gerekiyor ve daha ne kadar prim günü yatirmam gerekiyor acaba? Teşekkürler selamlar

    Yanıtla
    • Merhaba. 5900 günü tamamlarsanız yaş şartı olmadan emekli olursunuz. 3600 günü tamamlarsanız 60 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz. Ancak şunu söylemem gerek borçlanma bağkur kapsamında yapılabiliyor. SSK’dan yapılamıyor. 1260 günden fazla borçlanma yaptığınızda şartlar bağkura geçecektir.

      Yanıtla
      • Yani en kısa sürede,ssk degilde bağkur emeklisi olabilirim 5900 prim gününe tamamladigimda,ortalama ne kadar ödeyeceğim konusunda bi bilgi verebilirmisiniz rica etsem Ömer bey,simdiden cok teşekkür ederim..

        Yanıtla
        • Ben bağkurdan olursunuz demedim Erdal BEY. Önceki mesajımı bir daha okuyun. 1260 günden fazla borçlanma olduğunda şartlar bağkura geçeceğinden SSK kapsamında emekli olamıyorsunuz. Onu demeye çalışmıştım.

          Yanıtla
  35. Merhaba meriç bey hayırlı günler…Ben 10.01.1963. doģumluyum.benim birinci Sorum yurtdışı boçlanması .!
    01.07.2019.da.Almanya köln başkonsolosluğunda..3600.günden borçlanma başvurusu yapmiştim .pandemi.dolayısıylan.ve SSK.dan pirim parasini ödemek için evrak.geç elime geçtiği için ve tahsilat yani para ödeme üç ay içinde gerçekleşmediği için.mektub benim elime.03.01.2020.geçtı.onlar diyorlar.bizde 20.12.2019.da.Alman postahanesinin.mühürü.var.diyor.ben.imzalamadan.postahanenin.yazdığı tarihi nasil esasa alabiliyorlar acaba..!??SSK.ayka.20.03.2020..de Telefonla görüştüğüm.de.pandemi dolayısıyla Mağduriyetimi belirtmek istemiştim.ama paranin ödemenin son tarih.20.03.2020.olduğun
    dan. kabul olamayacağını söylemişlerdi.!?? ama genede yargı hukuk un önü acaçık.olduğunu. söylemişlerdi.!
    benim sorum şimdi ben 61 yaşimi 10.01.2024.de.dolduracağım..ben 3600.günden.borçlanabilirmiyim.yani ilk.2019.da ki haklarım ssaklımı.acaba.!??
    yoksa 7200.güne veya 9000.bin günemi.tabiyim..Meriç ben size şimdiden teşekkürler cani gönlden.sağlicakla kalin ALLAH.ı .izniylen.inşallah.

    Yanıtla
    • İyi günler Meric bey birde benim Ek 5.den 2015.yilindan beri sigortam var.yani .-2850.- gün sigorta pirimim var.1963 doğumlu olarak.dan isteğe bağlı ödeme yaparsam.
      ,.-3600,.-günden emekli olabilirmiyim.,veya kaç yaşında emekli olabilirim.ve beni Almanyadan Malülen Emekli yaptılar.. ama emekli maaşı vermiyorlar çünkü prim kriterleri yerine gelmediği için..! şimdi bem burda da malülen emekli için başvurabilirmiyim.size şimdiden teşekkürler ilginize bilginize.sağlicaakla kalın.!??

      Yanıtla
  36. İyi günler 1975 doğumluyum
    1995de itibaren almanyada ikamet ediyorum
    29.08.1999 da ilk çocuğumu doğum yaparak burada ilk sigorta girişim oldu. Bu yıl yurt dışı borçlanması yaparak 7200 gün pirim yatırdım fakat emekli maaşı baglamadilar. Eyt den yararlanmak için ne yapabilirim

    Yanıtla
  37. Merhaba,
    SGK başlangıç tarihim kasım 2000. 1999 öncesi 450 gün yurtdışı borçlanma başvurumu (ev hanımlığı) asgariden yaptım, 75000 tl civarında ödeme çıktı. Şunu merak ediyorum; başvurumu azamiden yapmış olsaydım ne ödemem gerekirdi ve sonrasında alacağım aylığa etkisi ne olurdu?
    Özetle anlamak istediğim bu ödeme 4b den ve asgari olacağı için şu an sgk da gözüken (4a dan azami ödeme) ortalama emekli aylığımı düşürür mü?
    çok teşekkürler

    Yanıtla
    • Borçlanmayı yaptığınız tarihteki en düşük borçlanma tutarının 7,5 katı en yüksek borçlanma tutarıdır. Yüksekten ödeseydiniz tabi ki alacağınız maaşı da olumlu etkilerdi. ama şu kadar etkiler ya da şu kadar faydası olur diyemem.

      Yanıtla
  38. Türkiye’de (4a) hizmete başlama tarihim 17 Ocak 2011. Prim gün ödeme sayım 2500. 2018’e kadar (yaklaşık 7 yıl) çalıştıktan sonra Hollanda’ya taşındım. 2018’den bu yana Hollanda’da çalışmaya devam ediyorum. SSK ya da Bağkur’dan (borçlanarak) nasıl ve ne zaman emekli olabilirim? Teşekkürler.

    Yanıtla
  39. Merhaba,1972 doğumlu, 1994 işe başlama Almanya hiç bir ödeme yapmadım nasıl ve hangi şartlarda emeklilik mümkün,teşekkür ederim,selamlar

    Yanıtla
  40. Slm.Yurt dışı borçlanma müracaat ettim.700 günümü silmişler.2003 yılında yurt dışına çıktım 2007 yılında dükkanı kapattım.Bağkurumu ödedim 2007 ye kadar.Yurt dışında ilk 1 sene hiç çalışmadım,2006 ya kadar sigortasız kısmi calışma(mini job)yaptığım halde,2003-2007 arası çakışma var diye 700 günü iptal ettiler.İptal edilen günlerin parasını iade edin dedik onuda ödemiyorlar.Biz sigortalı değiliz bağkurlu iş vereniz diyoruz yine kabul etmediler.Ne yapmamız gerekir sizce,saygılar.

    Yanıtla
  41. Merhabalar
    Benim 2003 yilindan itibaren( 6 yil )4a li olarak olarak calistim. 13 yildir yurt disinda calisiyorum. 3 tane cocugum var.
    sormak istedigim
    1) ne zaman emekli olabilirim
    2)kac gun doldurmam gerek
    3)4a li olarak emekli olabilirmiyim
    4)1998-2002 yurt disinda okudum. okudugum yillari da ekleyip erken emekli olabilirmiyim

    Yanıtla
  42. Iyi günler, ben 1974 dogumluyum.Türk vatandasiyim.
    yurtdisi borcllanmasi icin müracat etmek istiyorum.
    Türkiyede girisim var 2016 da.
    Ne zaman emekli olmayi hak ediyorum.

    Yanıtla
  43. Merhabalar Ömer Bey,
    Ben 1998-2012 yillari arasinda Almanya’da calistim ve 2012 yilinda AlmanyaHükümetine kesin dönüs basvurusu yapmadan Türkiye’ye dönüs yaptim. Ve Istanbul’da 2014-29.09.2020 tarihleri arasi sigortali calismisligim var ve SGK’dan bana yurtdisi ve Türkiye’deki calismisligima istinaden 51 yasini doldurdugum andan itibaren emeklilige bu belge ile basvurabilecegim bildirildi..Ama ben emeklilik islemleri icin basvuruda bulunmadim.Almanya’da calismis oldugum gunleri bir muracaatla Turkiye’ye aktardim fakat su an yaklasik 3 yildir Almanya’da ikamet ediyorum ve sigortali olarak calisiyorum.Türkiye’ye aktarilan Almanya’daki calismislik günlerimi tekrardan Almanya’ya nasil aktarabilirim ve bu konuda nereye müracaat etmem gerekiyor? Bana bir fikir verebilirseniz cok memnun olurum,tesekkürler..

    Yanıtla
  44. Merhaba,
    Birebir danışmanlık linki çalışmıyor.
    Bana e-posta yoluyla ulaşırsanız durumumu ve sizinle ücret karşılığında çalışmayı konuşmak isterim.

    Yanıtla
  45. Merhaba ÖMERBEY 1970 doğumluyum Türkiye’de ilk işe giriş tarihim 11/02/1984 Toplamda377 gün şuan Avusturya’da yaşıyorum.2004de yurtdışı borçlanması yaptım.E-devlette 3395 gün gözüküyor.Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim.saygılarımla

    Yanıtla
  46. Merhaba Ömer bey, bu sayfa ve bilgileriniz için öncelikle çok teşekkür. Ben Almanya da yaşıyorum ve yarı zaman çalışıyorum. Mini Job olarak degil ama. Türkiye den emekli olabilirmiyim?

    Yanıtla
  47. Merhaba.
    Ben 01.09.1994. te Türkiye’de sigorta başlangıçi yaptım 720 gün prim var 1999 yılında Almanya’da çalışmaya başladım.
    Hâlâ çalışmaya devam ediyorum
    Hangi şartlarda nasıl emekli olabilirim.
    3600 gün 5400 gün
    Birde şimdi 3000 gün prim odesem olurmu.ileriki zamanda belki tamamlarım diye

    Teşekkürler

    Yanıtla
  48. Merhabalar, benim emeklilik yasiyla ilgili bir sorum olacak. 31 senedir Almanyada sigortali calisiyorum. Türkiyede hic calismadim. önümüzdeki aylarda calismam olacak. Su an 50 yasindayim. yurtdisindan emekli olmak icin yas sinirim var mi?
    Türkiyeye dönüs yapma ihtimalim de var seneye. o durumda yas sinirim var mi?
    Türkiyeye kesin dönüs yaparsam yurt disi borclanmasi emekliligi olarak mi geciyor hala veya sartlar degisiyor mu?
    Bu konularda hic bilgim yok. Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkür ediyorum.

    Yanıtla
      • Merhabalar Ömer Bey,
        cevabiniz icin cok tesekkür ederim. 01.08.1992 den itibaren calisiyorum. 9000 güne tamamlamam gerekiyor yani.
        Bunu yurtdisinda yasarken mi yapmam gerekiyor, yoksa türkiyeye döndükten sonra mi? Fark ediyor mu? Cünkü muhtemelen sene sonunda dönecegim.
        Ama mutlaka Türkiyede sigortali calismis olmam gerekiyor dogrumudur?
        tesekkür ederim
        iyi günler

        Yanıtla
  49. merhaba omer bey dogum tarihim ekim 81,sigorta baslangicim ekim 2000,prim gunum sadece 100gun ,ama 15 ay askerlik yaptim askerlik prim gunune dahil ediliyormu,19 seneden beri yurtdisinda yasiyorum.dis borclanma ile kac yasinda emekli olabirim ve kac gun prim odemem lazim sskmi bagkurmu,cok tesekkurler,

    Yanıtla
  50. Merhaba Ömer Bey,

    Faydalı bilgilendirmeler için teşekkür ederim. Yazıda gözüme çarpmayan bir bilgi sormak istiyorum. Benim Almanya’da 18 yaşımı doldurtuktan sonra 05.1999 tarihinde “minijob” olarak sigorta girişim yapıldı. Yani kısa zamanlı bir çalışma. Alo SGK 170 aradığımızda sigorta tipinin sigorta başlangıç tarihine etkisi ile ilgili bir bilgiye sahip olmadıklarını ilettiler. Sorum şu ; 05.1999 tarihinde Almanyada minijob olarak sigorta girişi yapılan biri yurt dışı borçlanarak Türkiyedeki Emeklilik sigorta başlangıç tarihini 05.1999 olarak güncelleyebilir mi ?

    Teşekkürler
    Sevilay

    Yanıtla
  51. Merhabalar Ömer bey yukarda ilgili arkadaşların soruları ve cevaplarınız çok aydınlatcı olmuş teşekkür ederim.Benim de bir sorum olacaktı.
    Ben 1975 doğumlu 03.01.1999 işe girişim var Türkiyede 4A ve 4B çalışmalarım neticesinde 5660 günüm oldu.2015 den beri de Yurt dışında yaşıyorum.E-Devlete göre,Yaş işin Nisan 2024 ü beklemek zorundayım EYT için.Ama bir de prim günü 9.750 gün olmak mı zorunda diye okudum ?Eksik 312 günü Yurt dışı borçlanması mı yapmalıyım? Yoksa yaş dolduğunda Nisan 2024 de direk 5,600 gün ile emekli olabiliyor muyuz?
    Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim
    Saygılarımla…

    Yanıtla
    • Merhaba. 5750 demek istediniz herhalde. 03.01.1999 girişe göre gereken gün sayısı 5975 gün. Son 7 yıla ait hizmetin 1260 günden fazlası SSK ise ve toplamda 25 yıllık sigortalılık süresi ile 5975 günü tamamlamanız halinde emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  52. Omer Bey Merhaba

    SGK giris tarihim 12/09/1992. 2011 Agustos ayina kadar Turkiye’de toplam 4127 gun prim odedim. Sonrasinda yurtdisina ciktim ve sonrasinda prim odemem olmadi. Anladigim kadariyla 5600 gun prim odemesi yapmam gerekiyor. Kalan 1473 gunu yurtdisi borclanmasi olarak yaparsam Bagkur’dan mi emekli olabiliyorum? SGK’tan emekli olmak icin ne yapmam gerekiyor.

    Simdiden tesekkuer

    Yanıtla
  53. Türkiyeden aslinda yasca emekli olabilirim, yanliz Almanya da sigortali calistigim icin simdiye kadar alamadim.
    Yeni bir yasa cikacak diye okumustum.. O yasa cikti mi acaba.

    Yanıtla
  54. Merhaba Ömer Bey,

    öncelikle bizlere verdiginiz desteğiniz için size teşekkür etmek istiyorum.

    Biz 28.06. Almanya Ateşe yardımı ile EYT Basvurumuz doldurup taahhütlü mektup ile SGK’a göndereceğiz. Ateşenin bize verdi bilgi, SGK Basvuru günu olarak taahhütlü mektupun PTT verildiği gün baz aliniyor. Yani 28.06. Basvuru günümüz oluyor ve su an Günluk 150,12 TL den borçlanıyoruz.

    Bu Bilgi sizcede doğru mu?

    Birde biz su an 5.400 Gün ödeyip yasimizi bekleyeceğiz.

    Ileride fikrimiz degisir eksik olan günlermizi ödeyip yaşımızı beklemeden emekli olabiliyor muyuz?

    Tekrar çok teşekkür ederim.

    Saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet taahhütlü başvuruda PTT’ye veriliş tarihi başvuru tarihi olarak esas alınır. Yani 150 TL üzerinden yapılır borçlanma. İleride dilerseniz 9000 güne tamamlayabilirsiniz sorun olmaz.

      Yanıtla
  55. Merhaba,
    SSK baslangic tarihim 23 Agustos 1999 ve toplam 515 gun Turkiye’de calistim. Amerika’da 20 yil calistim. Eger 5460 gunluk borcumu odersem EYT’den emekli olabilecegimi soylediler SGK burosunda. Gunluk 150TL uzerinden hesaplama yapabilecegimi ve 2 yillik dogum borclandirmasi yapabilecegimi belirttiler. Sizin yazinizi okuduktan sonra kafam karisti. SSK degil Bagkur mu olmasi gerekiyor? Bagkur icin hesaplama yapmadilar. Amerika sizin yukarida paylastiginiz listede yok. Farkli bir uygulama mi var Amerika icin? Amerika’da emekli olmami etkiler mi burada emekli olmam. Ayrica ben Turkiye’ye geri dondum, burada yasadigim icin fakli prim odemesi var mi? Cok tesekkur ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Sanırım SGK’da size yanlış bilgi verdiler. Borçlanma SSK’dan yapılıyor olsa evet SSK kapsamında dedikleri gün şartı ile emekli olabilirsiniz. Ama tüm yurtdışı hizmet borçlanmaları bağkur kapsamında yapılmakta. Bağkurdan emeklilik için tamamlamanız gereken minimum gün sayısı da 7200 gün.

      Yanıtla
  56. Merhaba hocam eşim ev hanımı bekarken 2012 girişi var SSK ama günü az 430 günü var iki çocuğum var ikisini borçlanma yapacağım ev hanımına nasıl ne tür sigorta yapmalıyım ki günleri çoğalsın isteğe bağlı sigorta yoksa başka tavsiyeniz tşk ederim saygılar

    Yanıtla
  57. Sayın Ömer bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim 4 sorum olacaktı
    1- 1969 doğumluyum 1987 yılında türkiyede birkaç aylık sigorta girişim var. 2004 ten günümüze kadar, yaklaşik 20 yıldır yurt dışında çeşitli ülkelerde çalışıyorum fakat buralardan herhangi bir emekliliğim yok. Yazılanlardan anladığım kadarıyla yeni kanuna göre artık sadece Bağkurlu olabiliyoruz. Benim durumumda birisi kaç gün pirim ödemesi gerekir? kısmi 5400 gün ile 9000 gün ödeme yapanların maaşları arasında fark olurmu? bunu şundan sordum 58 yaşına kadar beklerim ve daha az ödeme yaparım.
    2- hanımım ev hanımı, 2004 te 2 aylık ssk girişi var, son 14 yıl kendiside yurt dışında, geçenlerde ev hanımı statüsünden yurt dışı borçlanma yaptı ve bağkur statütüsünden 5000 gün borçlandı. Kaç gün daha borçlanma yapması gerekir? toplamda 7200 mü yoksa 9000 mi?
    3- son 3,5 yıl ssk lı olarak çalışınca ssk emeklisi olma durumu söz konusu anladığım kadarıyla, Diyelim bağkurlu olma prim günlerini doldurdum yada çok az günüm kaldı ondan sonra 3,5 yıl ssk lı çalıştım gene ssk emeklisi olabilirmiyim?
    4- ikimizde bağkur emeklisi olursak, taraflardan birisi vefat ederse diğeri iki maaş almaya devam edebiliyormu?

    simdiden teşekkür ederim, kusura bakmayın sorularımın uzunluğu için. Saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-5400 gün borçlanmanız şartı ile 58 yaşında, 9000 gün borçlanmanız şartı ile yaş olmadan emekli olabilirsiniz.
      2-9000 gün gerekli.
      3- Evet 3,5 yıl sigortalı çalışmanız durumunda SSK’dan emekli olabilirsiniz.
      4-Eş kendisi emekli ise vefat eden eşinin maaşının %50’sini alır. Sigorta kapsamlarına bakılmaz.

      Yanıtla
  58. Merhaba,
    Ben 20 Temmuz 1999 SGK girisliyim ve EYT den faydalanmak icin 25 yillik surem 20 Temmuz 2024 dolucak anacak yaklasik 338 gun eksigim kaliyor. Yurtdisinda 1599 gun calisma gunun var bun 338 gunu borclanmam mantikli olurmu? yoksa 1 sene daha beklemek daha mi mantikli? Eger borclanmak daha mantikli ise Asgari prim ile mi yoksa daha yuksekle mi yapmam gerekir. Suan halen SGK ile calismaktayim tavan dan odenmekte, yaklasik son 6-7 senedir tavandan yatmaktadir.
    Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanınca hemen emekli olabiliyorsanız tabi ki borçlanıp ödemek daha mantıklı. Eğer prim ödemeleriniz tavandan ise borçlanmayı da tavandan yapabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Cok tesekkurler Omer Bey.

        Prim odemelerim son 6-7 senedir hep tavandan yatti. Ancak 330 gunu tavandan borclanirsam 371.547 tl gibi bir rakam cikiyor ki buda 30 haziran sonrasi artacak sanirim, buda cok mantikli degil gibi cunku 1 sene erken emekli olarak alicagim emekli maasi ekstra odedigim pirime degmez gibi gorunuyor. O yuzden sizce kacdan borclanmak mantikli olucaktir? Asgari den yapmak 330 gun icin emekli maasimi dusurucekmidir?

        Tesekkurler.

        Yanıtla
  59. Merhaba Ömer Bey,

    3600 gün İle kısmi Emeklilik Şartları Nelerdir?

    Yurtdisinda yasayan ve EYT kapsaminda bundan faydalanabilirmiyiz?

    Kadin Erkek farki varmi?

    Bazi yerlerde düşük maaş bazi yerlerde 7.500 TL diyorlar. Hangisi dogru?

    Tesekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. 3600 günden emeklilik 08.09.1999 tarihi ve öncesinde girişi olan ve SSK kapsamında 3600 günü tamamlayanlar için geçerli. En düşük emekli maaşı şu an 7500 TL.

      Yanıtla
  60. Merhaba Ömer Bey,

    EYT erkekler 9.000 günden Bagkurdan emekli olabiliyor. Su an konusulan ve büyük bir ihtimalle gelecek olan yasaylan, Bagkur ve SGK ayni Prim olmasi. Yani 7.200 gün.
    Ben su an basvuruda sadece 7.200 gün ödersem ve ilerde kanun gelirse bende faydalanıyorum ve Emekli oluyorum. Yani aradaki 1.800 günü ödemem gerekmiyor.

    Bu uygulama dogru mu?

    Cok tesekkür ederim.

    Yanıtla
  61. Merhaba,
    27.03.1982 doğumluyum,
    işe ilk giriş 10.05.2006,
    3451 gün hizmet süresi var (tamamı 4A sgk’dan),
    03.06.2021 den beri yurtdisindayim. Emeklilik şartlarım nedir?
    Bir de bagkur dışında 4A dan emekli olabilme ihtimalim var mı?
    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK kapsamında 7000 gün 58 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz. Bağkurdan 9000 gün 58 yaş ile. SSK’dan kısmi emeklilik şartlarınız 4500 gün, 20 yıllık sigortalılık süresi ve 58 yaş iken, bağkurdan kısmi emeklilik şartlarınız ise 60 yaş ve 5400 gündür.

      Yanıtla
  62. Merhaba,
    Ben Murat Brukselde yasiyorum yasim 46 (dogum 30/12/1976), subat 1998 den beri calisiyorum (haftalik 40 saat), isimde calismaya devam ederek EYT den faydalanmak istiyorum, kac gun prim yatirmam gerekir ve gun tutari nedir mail adresime cevap verirseniz sevinirim iyi calismalar

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda 9000 gün borçlanma yapıp ödediğinizde emeklilik hakkı elde edebilirsiniz. Çalışmaya devam edemiyorsunuz emekli olunca. Ancak onunla alakalı yasal düzenleme yapılacak.

      Yanıtla
  63. Merhaba Ömer Bey ben 20.6.72 dogumluyum Türk vatandasayim Almanya halen calisiyorum.4a Yurtdışı Hizmet Borçlanması (çalışma Süreleri – Almanya) kapsaminda 1998/10 den itibaren 3619 günü 3 sene önce ödemistim. Edevlet de altdaki bilgiler gözüküyor. Kalan 2281 günü ödersem 30 Ekim 2023 de emekli olabiliyor muyum?
    Eger evetse kalan prim borcumu ödemek icin ne yapmam gerekiyor? Saygilar
    4A TESCİLİNE GÖRE EMEKLİLİK BİLGİLERİNİZ
    4A TESCİL BAŞLANGIÇ 01.10.1998
    HİZMETE BAŞLAMA TARİHİNİZ 01.10.1998 PRİM ÖDEME GÜN SAYISI3619
    YAŞINIZ 50 yıl, 11 ay, 25 gün SİGORTALILIK SÜRESİ 24 yıl, 8 ay, 15 gün
    EMEKLİLİK ŞARTLARI (5900 GÜN/25 YIL)
    PRİM GÜN SAYISI 5900 GÜN
    KALAN PRİM GÜN2281 GÜN%61,34
    SİGORTALILIK SÜRESİ25 YIL
    KALAN SÜRE 0 yıl, 3 ay, 14 gün%98,83

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer önceden ödediğiniz hizmetler SSK ise ssk kapsamında 3600 günle ve 60 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz. 5900 güne borçlanma ile tamamlarsanız şartlar bağkura geçeceğinden SSK kapsamında emekli olamazsınız.

      Yanıtla
  64. Slm ben 1971 dogumluyum türkiyede dogdum 50 senedir almanyadayim alman vatandasim mavi kartim var nasil türkiyeden emekli ola bilirim ve nekadar ödemen gerek?
    Ve nasil nerde basvuru yapmam gerek hic bi bilgim yok bu konuda

    Yanıtla
    • Merhaba. Türk vatandaşlığından çıktığınız tarih tam olarak ne zaman? Almanya’da sigorta başlangıç tarihiniz ne zaman? 18 yaşından itibaren Türk vatandaşlığından çıktığınız tarihe kadar geçen süre ne kadar?

      Yanıtla
  65. Merhaba
    Ben 02.08.1976 dogumluyum
    Türkıyede 1994 sigorta gırıslıyım
    633 gun sıgortalılık surem var
    Almanyada yasıyorum
    Hangı sartlarda emeklı olabılırım

    Yanıtla
  66. Merhaba Ömer Bey,
    23.07.99 sigorta girisliyim Tr de 1194 günüm var + askerlik. 2011 den Beri Almanya da yasiyor ve calisiyorum. Eyt den emekli olabiliyormuyum , olabiliyorsam eger burda calismaya devam edersem emeklilik maasi kesilecekmi ? 5975 gün lazimmis bana, geri kalan 4780 günü borclanabikiyormuyum, eger borcalanabiliyorsam yaklasik ne kadar ödemem lazim ve nasil maas hesaplanir.
    Simdiden cvp icin tskler ediyorum.
    Saygilar

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK için evet 5975 gün gerekiyor ama ne yazık ki yurtdışı borçlanmasını SSK kapsamında yapamıyorsunuz. Bağkurdan yapabileceğiniz için toplamda 9000 güne tamamlarsanız EYT kapsamında yaş şartı olmadan emekli olursunuz. 5400 güne tamamlarsanız 58 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  67. Ömer Bey Merhaba SSK 4a Kolundan Fiili Hizmet Baslangici 01.1984
    1966 Dogumluyum 5225 Prim Gününün 3600 Gününü ödedim kalanini
    daha ödemedim kisa zaman da ödeyecegim.E-Devletten SGK Aylik Baglama
    sayfasina girdim 01.06.2023 itibariyla hesaplanan Aylik: 7957 TL Ek Ödeme: 318 TL
    Gösterge : Yok Aylik Baglama Orani : 57 Ortalama Aylik Kazanc : 6813 TL ve
    2000 Öncesi Ödenen Prim Günü : 3600 Toplam : 3600
    Ömer Bey Ortalama Aylik Kazanc ile Hesaplanan Aylik Farkli gözüküyor , bu hesaplar 5225 Güne göremi yoksa 3600 Güne göremi yapilmis birde islem normal mi aydinlatirsaniz sevinirim. Simdiden Tesekkürler

    Yanıtla
  68. Merhabalar ben Almanya’da yaşıyor ve çalışıyorum tam gün çalışıyorum. 15.08.76 doğumluyum. 01.08.1994 Almanya’da siğorta başlangıcım var Türkiye’de 1 gün SSK girişli çalışmam. Nasıl Türkiye’den emekli olabilirim? Cevapladığınız ve zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Birde 3600 gün diye emeklilik okuyorum haberlerden yurt dışındakiler için geçerli mi?

    Yanıtla
  69. Merhaba Ömer bey
    1975 almanya dogumluyum ve almanyadaki sigorta girisim 1994
    2002 den beri ev hanimiyim calismiyorum ve 3 cocugum var.
    Kac gün ödemeyle ve nezaman emekli olurum?
    Bir sorumda yurtdisinda bay ve bayan borclanma günleri aynimi?

    Yanıtla
    • Merhaba. Kadın ve erkekler için borçlanma tutarları aynı fark yok. Eğer 7200 güne tamamlarsanız yaş şartı olmadan EYT kapsamında emekli olabilirsiniz. 5400 gün borçlanırsanız 56 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  70. Merhaba Ömer Bey,

    ben Almanyada yasiyorum ve EYT’den faydalanabiliyorum.

    SGK’da EYT başvuru için hangi evrakları yanimizda götürmemiz lazim ve ayriyetten Türkiyeden almamiz veya doldurmamiz gereken evrakları varmi.

    çok teşekkür ederim

    Selamlar

    Yanıtla
      • Merhaba Ömer Bey;

        Ben 1975 Almanya dogumluyum. Sigorta girisim 01.09.1990.
        O günden beri calisiyorum. Sadece 1,5 sene bosluyum var.

        Esim 1980 Almanya dogumlu. Sigorta girisi 01.09.1997.
        O günden beri calisiyor. Sadece 6 sene cocuk izinine ayrildi. Yanisim yoksa o 6 seniyede borclanabiliyoruz.

        Tesekkürler

        Yanıtla
  71. merhabalar, Omer bey,
    Ben Dilek, ve Hollanda’da maliye iktisatcisi ve hukucusuyum (LLM). 2015 itibaren maluliyet aliyorum Hollanda’dan. Ulkeler arasi antlasma tek tarafli hak veririyor, istisna disinda yazmisiniz, hangi durumlarda soz konusu olabilir? Sigorta girisim Hollanda’da 1997 oldugu icin, ve TC’de prim gunum yok ve borclanma ile yasa takiliyorum sanirim 54 yasini beklemem gerekir, yani daha 10 yil. Yardimci olursaniz sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba Dilek HANIM. Ülkeler arasındaki sözleşmeyi net olarak bilmiyorum. Oradan malulen emekli iken Türkiye’de borçlanma yolu ile emekli olup olamayacağınız hakkında net bilgi sahibi değilim açıkçası.

      Yanıtla
  72. Merhaba Omer bey
    oncelikle sorulara verdiginiz cevaplar icin tesekkur ederim.
    Ben 1974 dogumlu ( sgk emekliligim 1 ocak 2024 itibari ile dolmus olacak- su an icin 6 ay daha var- ) , 1. 12. 1998 SGK girisli, SGK toplam gun sayisi 5840 olan ( 5975 gun ile emeli olabiliyorum ) ve EYT den yararlanabilmem icin de 140 gune ihtiyaci olan biriyim.

    son 10 yildir kanada da yasiyorum ve burada degisik islerde calistim ve bazi yillar issiz kaldim. Son 1 yildir da Amerika merkezli bir sirkette full time isci olarak uzaktan calisiyorum.

    Sorum su: TR de EYT den yararlanabilmem icin gerekli olan 140 gunluk borclanmayi nasil yapabilirim. Dogal olarak SGK dan emekli olmayi dusunuyorum bunu nasil saglayabilirim.

    Yanıtla
  73. Merhaba ben Murat
    20.02.1998 sigorta girişim ve 582 gün primim yattı 1999 dan beri Almanyada yaşıyorum 01.01.1975 doğumluyum Türkiyeden nasıl emekli olabilirim.almanyada çalıştiğım günler türkiyede sayılıyormu eyt liyim hemen maaş alabilirmiyim çalışıyorum mini jop değil

    Yanıtla
  74. Merhaba,

    Türkiye’de neredeyse tamamı tavandan SGK’ya yatan 5300 gün sigortalılık sürem bulunuyor. Sigorta başlangıç tarihim 03.03.2008. Avustralya’ya göç edeceğim ve çalışmaya başlayacağım. Sizce isteğe bağlı sigortamı mı başlatmalıyım yoksa Avustralya’da çalışacağım süreyi ileride borçlanarak mı emekli olmalıyım?

    Bir de malum borçlanma çok pahalı. Eğer kalan 1700 günümü asgari den borçlansam alacağım emekli maaşım çok mu düşer?
    Teşekkürler.

    Yanıtla
  75. Merhaba, Almanya 1981. dogumluyum, Meslek baslama 1997.

    2005 yilinda Alman vatandasi oldum, mavi kart im var. 3 cocugum var. Emekli Nezaman basvura bilir ve kac yasinda? borclanma günü?

    Tesekürler
    Selamlar

    Yanıtla
    • Merhaba. 18 yaş ve sonrasındaki çalışma ve ikamet sürelerini borçlanabilirsiniz. Mavi kartlı olduğunuz tarihe kadar ki kısmı borçlanabilirsiniz. Bu da emeklilik için yeterli olmaz size.

      Yanıtla
  76. Merhaba efendim ben Mehmet 21.01.1999 SSK girişim var 2003 yılından beri Almanya da kalıyorum 2017-2022 yıllarında 5 yıl Türkiye’de çalıştım şuan tekrar almanyadayım EYT kapsamına giriyorum ama borçlanmam gereken gün kaç gün acaba şuan mevcut 2646 günüm var saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba. 5975 gün gerekiyor SSK’dan size ancak borçlanma bağkurdan yapılabildiği için SSK kapsamında borçlanma ile emekli olamazsınız. 3600 güne tamamlarsanız SSK’dan 3600 gün 60 yaş şartı ile emekli olursunuz. Ancak diğer türlü normal emeklilikte 1260 günden fazla borçlanma yaptığınızda şartlar bağkura geçer.

      Yanıtla
      • Öncelikle çok teşekkür ederim cevabınız için 1259 gün borçlansam bağkura geçmemeli için geriye 2070 e gün kalıyor 5975 tamamlamak için onu da sigorta göstersem isteye bağlı ve de bir yerde çalışsam 2070 gün için sonra emekli olabilirmiyim SSK dan daha mantıklı geldi tabiki uyarmı bilemedim saygılarımla

        Yanıtla
          • Kusura bakmayın ikide bir rahatsızlık veriyorum son 7 yıl SSK kapsamında çalıştığım için Bağ-Kur’a geçmeden geride kalan bütün günlerimi borçlanamıyorum sanırım ikincisi şuan borçlanma talebinde bulundum 3329 gün için bugün yarın cvp gelir gelen mektupta 3329 gün onaylanmışsa ödersen hepsini otomatikman Bağ-Kur’lu oluyor yoksa sadece 1259 güne denk gelecek meblağı ödeyip gerisini SSK göstermekmi

        • Tekrar merhaba bu gün SSK yurtdışı servisiyle konuştum 2017. 2022 arası ssk kapsamında çalıştığınız için 1260 gün takılmıyorsunuz dediler borçlanma talebinde bulunmuştum 956 gün yollamışlar geriye 2375 kalıyor onuda dilekçeyle yollayın ödeyin1260 takılmazsınız dediler son 7 yılda 3,5 yıl ssk kapsamında çalıştığım için dediler kafam karmakarışık oldu

          Yanıtla
    • Tekrar merhaba hocam rahatsızlık veriyorum yurtdışı borçlanma 1260güni geçince Bağkur geçiyor ama ben 2017 2022 arası Türkiye’de SSK kapsamında çalıştım borçlanma süreleri 2003 2015 arası olduğu için 3329 gün borçlanırsam SSK kapsamında emekli olabiliyorum 5975 güne tamamlayınca mevcut günüm 2646. Bağkura kaymaz dediler borçlanma 2015 öncesi olduğu ve son 7 yıl içinde 3buçuk yıldan fazla ssk lı çalıştığım için doğrumudur bir uzman olarak saygılarımla

      Yanıtla
  77. Mehraba benalmanyada 9 zunca ay 1986 yilindaise baslama tarim var turkiyede hic calismislihim yok 3 cocuk annesiyim su a n ev hanimiyim 9 ay 1965 dohumluyum turkiyeden nasil emekli olurum

    Yanıtla
  78. Merhaba Ömer bey ben Serpil 1979 doğumluyum Türkiye’de 1998 haziran sigorta girişim 1736 günüm var 2008 den beri Bulgaristan’da yaşıyorum 2019 dan beri burdada çalışıyorum 1 çocuğum var Türkiyeden sgk dan nasıl emekli olabilirim ?
    Bankalar borçlanma için yüksek kredi veriyormu ?Bulgaristan da çalışmaya devam edebilmek için nasıl yol izlemeliyim ?Hazırladığınız
    bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim emeğinize sağlık

    Yanıtla
  79. Merhaba Almanya’da malulen emekliyim Türkiye’de emekli olabilirmiyim yani maaş almamda bir sorun çıkarmı teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
  80. Merhabalar,
    20.08.1999 Avusturya da ilk sigortali ise basladim.Türkiyeden eyt yada baska sekilde emekli olma sansim var mi.Tesekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de sigorta yoksa, sadece Avusturya ise bu durumda 9000 gün borçlanma ile yaş şartı olmadan, 5400 gün borçlanma ile 58 yaş şartı ile emekli olursunuz.

      Yanıtla
  81. Merhaba Ömer bey!
    Ben Ercan,1969.01.15 Turkiye doğumluyum ve 1969.10.01 den beri İsveçte yaşıyorum. 1990 yılında sigortalı olarak işe başladım ve 2017 Ağustas’a kadar çalıştım ve ondan sonra rahatsızlandım 2017.08-2020.03 tarihine kadar hastalık parası aldım ve o tarihten bugüne kadar bir maaşım olmadı. 1992-2016 yılına kadar İsveç vatandaşı idim 2016 sonra Türk vatandaşlığına girdim ve yine çifte vatandaşlığım var ve halen İsveçte yaşıyorum. Türkiye de hiç bir zaman çalışmadım ve sorum tabiiki Türkiyede emekli olmam mümkün mü.
    Kal sağlıcakla.

    Yanıtla
  82. Merhaba Ömer bey,
    Ben 06.11.1967 dogumluyum, 04.06.1985 yilindan itibaren Almanyada calisiyorum, Türkiyeden sigortali calismam yok.
    Bu durumda Türkiyeden emekli olmak icin kac gün prim ödemeliyim ve kac yasinda emekli olabilirim, simdiden ilginizede tesekkürler.

    Yanıtla
  83. Merhaba Sayin Meric,

    01.06.1990 da turkiyede sigorta girisliyim ve toplamda 430 is gunu yatirilmis sigortam var. Turkiyede % 58 engelli belgesine sahibim ( Belcika da is ecok daha yüksek).
    Yurt disi borclanma yapmak istiyorum . Toplamda kac günlük ve en düsükten kac para prim yatirmam gerekiyor acaba ?

    Dogum tarihim 24/03/1969

    Tesekkürler

    Yanıtla
      • Sayin Meric

        3600 günden emekli olamiyormuyum ? SSK baslangic tarihim 1999 öncesi oldugundan dolayi soruyorum . Ayrica Malulen emekli olmak icin basvuru yapamazmiyim acaba ?

        %58 oranindaki engelli belgesi zaten Türkiyede devlet hastanesi tarafindan verildiginden sanirim SSK nin kabul etmesinde bir sakinca olmayacaktir.

        Bilgi icin simdiden tesekkurler

        Yalcin YAsar

        Yanıtla
        • Borçlanma bağkur kapsamında olacağından bağkurda engelli raporuna göre %58 raporla emeklilik için 4320 gün gerekecek size. SSK kapsamında borçlanabilseydiniz 3600 gün yeterli olurdu.

          Yanıtla
  84. Merhaba

    12.07.1999 tarihinde ilk giriş olmak şartı ile türkiye de ssk ve bağkur olarak toplamda 2240 gün sigortalılığım mevcut. 2012 yılından itibaren yurt dışında (Rusya ) çalışmaktayım. Yurt dışı borçlanması yaparak şu anki EYT kanunu kapsamında emekli olabilir miyim? Bunun için borçlanmam gereken gün sayısı ne kadar olmalıdır.

    Yanıtla
  85. Merhaba Sayin Meric
    Türkiyedeki ilk ise giris tarihim 10.01.1996 Aktif calışma sürem 1145 gün ve isvicrede 2019 daki yasayla istege bağlı emeklilik basvurusunda bulundum( En üst seviyeden). 2018 sonu itibari ile 4350 gün ödemiş bulunmaktayım.(12.12.2006 dan 31.12.2018 kadar isvicredeki calisma tarihleri) Yalnız bu Türkiyedeki 1145 gün zannedersem bu 4350 haricinde oluyor (Benim kanaatimce).

    Bu çıkan 2019 kanunla isviçre baskolonsluguna müracatimi yaptım fakat Ingilderedeki 2 Yıllık calışma sürem (2003 den 2005 e kadar) oradaki bayan tarafından forma yazilmamis. Bende ilk başvuruda P60 belgelerinin orjinalini göndermeme ragmen maalesef hesaplanmaya alinmamis ve beni bilgilendirilmemiştir.

    2018 sonu ödemesinden sonra 2019 dan 2022 ye kadar Isvicrede aktiv olarak 4 yillik hesaplanmamış calışma sürem bulunmaktadır. Su ana kadarki hesaplanan sigorta 4a kategorisine girmektedir.

    Almanya ilk gelişimde 2001 yilidir. Almanyada 2003 e kadar kalmisligim bulunmakta fakat orda bir aktif calismisligim yok. Sadece 1 Sene Bilgisayar branjinda meslek okuluna gitmisligim vardır. Bilmiyorum bunun ssk hesaplamasıyla eklenme olasiligi varmidir bilmiyorum. Sadece bilgi amaclidir.

    Benim birkaç sorum olacak:

    Benim emekli hak edebilmem icin gerekli olan eksik gün sayısı tam olarak nedir?

    Kalan günleri yatirdigim taktirde bu günler 4a mi yoksa 4b mi (bagkur) olarak hesaplanacak? Bagkura gecmek istemiyorum o yüzden.

    Kalan günler icin isvicredeki 4 yıllik calismisligim yetiyormu?

    Ben simdi kalan borçlar icin başvurursam, benim emekli statüsü 2019`da cikarilan kanunlar statüsündemi hesaplanacak? Yani o tarihdeki geçerli olan statülermi geçerli olacak.

    Simdiden yardimlariniz icin tesekkür eder.

    Saygilarimi sunarim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Kalan günleri SSK kapsamında borçlanamazsınız. Bağkur kapsamında borçlanabiliyorsunuz. Toplamda 5825 gün gerekiyor size emeklilik için. Bu durumda bence 1260 günden az yurtdışı borçlanması yapın. Bundan önce eğer askerlik yaptıysanız SSK kapsamında askerlik borçlanması yapıp ödeyin. Toplamda 5825 güne tamamladığınızda emekli olursunuz.

      Yanıtla
      • Gny Sayin meric
        Askerligimi 2019 dan önce komple bedelle olarak yaptim. Tam tarih veremiyorum ama eve gecince bakmam lazim. 12500 chf ödedim. Bunu ssk olarak ekletebilirmiyiz. Zaten 4350 ile Türkiyedeki 1145 toplarsak 5495 yapiyor. Geriyede hesaplarima göre 360 gibi eksik gün kaliyor. Fikrinizi alabilirmiyim. Tesekkürler ve kolay gelsin.

        Yanıtla
          • Sayin meric son bir soru sorusorayim. Olmazsa online danismalik sistemine gecelim. Benim 2003-2005 arasinda ingiltere calismisligim bulunmakta. ingiltereden Isvicreye geldikten sonra 1 seneden issiz kalmisligim var. 2019 müracatimda bu Ingilterdeki hesaplanmamis günler icin ititraz hakkimiz yokmu. 360 gün icin 4b ye gecmek istemiyorum ben. Siz bir cevabinizda borclanma 1260 günü gecerse bagkurdan hesaplanir altinda olursa ssk dan islemine tabi kaliyorsunuz diyorsunuz (dogru anladiysam tabiki). Ama benim sadece 360 gibi eksik günüm var. Gerekli görürseniz. Online basvuru yapip gerekli bütün evraklari gönderebilirim. Tekrar tesekkürler.

          • Anlaşamadık Serkan BEY, Online danışmanlık hizmeti ile kafanızdaki tüm sorular netleşir bence. Buradan tam anlayamadım. Hem hizmet dökümü atarsınız oradan onu da inceler net bir yol haritası çizmiş oluruz.

  86. Merhaba,
    İyi günler. Ben 1967 doğumluyum ve 1980 yılından beri Almanya’da yaşıyorum. 1996 yılından beride Mavi Kartlıyım. 1988 yılından beri çalışıyorum. Şu anda 56 yaşındayım ve 2030 yılında 63 yaşımdan sonra erken emekli olacağım. Türkiye’de hangi şartlar doğrultusunda emekli olabilirim. Ne kadar borçlanıp, ne kadar maaş alabilirim? Türkiye’de emekli olduğumda eşim (Alman Vatandaşı) ve ben sağlık sigortasından yararlanabilir miyiz?

    Yanıtla
    • Merhaba. 1980’den mavi kartlı olduğunuz tarihe kadar olan kısmı borçlanabilirsiniz. 15 yıllık hizmetle 58 yaş 5400 gün şartı ile Türkiye’den de emekli olma hakkı elde edebilirsiniz.

      Yanıtla
  87. Günaydın Ömer bey, yorum yapmıştım ama bulamadım. Sorum şu:
    Yaşım 63, 01.11.1978 de SSK ya sadece 24 gün prim ödedim. 1980 den itibaren Almanya da çalışıyorum. SSK dan 3600 gün borçlanıp emekli olmam mümkünmü? Teşekkürler.
    Saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba. Sorunuzu cevaplamıştım ama tekrar cevaplayım. SSK kapsamında borçlanamazsınız. 9000 günü tamamlarsanız EYT ile yaş şartı olmadan emekli olursunuz. 5400 güne tamamlarsanız 58 yaş şartı ile emekli olursunuz.

      Yanıtla
  88. Unuttum kusura bakmayın gazi demirbaş da 1987 girişimden 2011 kadar 117 günüm
    vardı günün üstünü 3600 günü
    daha 2016da hepsini ödedim 1969 doğumluyum

    Yanıtla
  89. 1987 girişim var 4 a 3716 gün ödemişliğim var 2011 kadar 1969 doğumluyum yurdışı ateşelişlik bizzat yanına gittim bilgilerim doğrultusunda 56 yaş yani 2025 de bize gelip dilelekçenizi vere bilirsiniz dedi doğrusudur?

    Yanıtla
  90. Merhaba ömer bey
    02/12/1980 almanya dogumlu çifte vatandaşım
    01/09/1999 işe girişim var yanlızca 1 yıl sonrası ev hanımlıgı
    Eyt den yararlana bilirmiyim
    Kaç gün pirim ödemem gerekir
    Şimdiden Teşekkürler

    Yanıtla
  91. Merhaba
    1993 den beri Danimarkada yasiyorum
    2021 de malulen emekli oldum EYT yurtdisi borclanma ile Turkiyeden emekli olabilirmiyim? Malulen emekliler icin borclanma gun sayisi farklimi?

    Yanıtla
  92. merhaba
    30/07/1974 doğumluyum. 06/09/1994 den 29/12/1996 tarihleri arasında Turkiye de SGK li çalıştım.( 711 uzun vade gün sayısı.)
    27/05/1997 de Fransa ya geldim.
    iki çocuğum var 1998 ve 2002 doğumlular.
    Aralik 2003 den bugüne Fransa da çalışıyorum.
    Kaç gün prim ödemem gerekiyor. Kaç yaşında emeklilik hak ederim. Bagkur dan borçlanma yapiliyor yazmışsınız birçok kişiye. Niye Sgk da kalamıyoruz. Günlüğü 150 TL den hesaplayinca bayağı yuksek bir rakam çıkıyor. Bunun başka bir hasaplama yöntemi var mıdır ? yoksa klasik gün sayısı x 150 mi?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Yurtdışı borçlanması kanunen sadece bağkur kapsamında yapılabilmekte. Başlangıç tarihinize göre toplamda 7200 günü tamamlamanız şartı ile EYT kapsamında emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  93. Merhabalar Ömer Bey,
    Ben fransa da 13 Mayıs 1979 da doğdum, turk vatandaşım.
    Ilk Fransa da 01/10/1998 de çalışma ya başladım şimdiye kadar.
    02 Şubat 2023 , 3201 kanun dan Emekliliğe borçlanma başvurdum 3600 günden.
    SGK bana belge gönderdi 540 000tl ödemem için 90 gün içinde.
    Malesef ben 170 gün borcunu ödedim. 90 gün ü geçtiğinde, isteğim tüm iptal mi? Yoksa o 170 gün kalacakmı?
    Başka sorum, ben Eyt den yararlana bilirmiyim? Evet ise, nasil olurum lutfen? Çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
  94. Merhaba

    1982 doğumluyum, Almanya’da 02.08.1999 da bir aylık geringfügige Beschäftigung çalışma girişim var. Sonrasında Türkiye ye döndüm. Türkiye de 4808 prim gün sayım var. 2 çocuğum için borçlanarak emekli olabilir miyim?

    Yanıtla
    • Eğer 02.08.1999 tarihinde emeklilik girişiniz varsa Almanya’da ve bunu Türkiye’de borçlandıysanız toplamda 5975 günü tamamlamanız halinde emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  95. slm
    ekrem soytürk 1974 dogumluyum
    1996 yilinda türkiyede 130 sigorta girisim var
    18 ay askerlik yaptim
    yurtdisinda yasiyorum yurt disi calisma sürem 23 sene
    sigortadan girisim oldugu icin sigortadanmi bagkurdanmi müracaat edilmeli
    prim gün sayim kacgün ve nekadar ödemem gerekiyor
    saygilar

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanma bağkurdan olabiliyor. 9000 güne tamamlarsanız EYT kapsamında yaş şartı olmadan emekli olabilirsiniz. 5400 günle 58 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  96. Merhaba 20.05.1979 Almanya doğumluyum. 01.05.1999 dan 28.08.2021 arası Almanya da çalıştım. Ondan sonra Türkiye ye taşındık ve calișmiyorum. Fakat 12.09.2012 de Türk Vatandaşlığından çıkış aldım ve Alman vatandaşlığına geçtim. Mavi kart 23.01.2020 de aldım. Kaç gün borclanma yapabilirim ve kaç yaşında emekli olabilirim. EYT den faydalanıyor muyum?

    Yanıtla
  97. Merhaba ben 1994 Sgk girisim var. Odenen gun sayisi 1005. Kendim 1972 dogumluyum. Nasil bir yol edinmem gerek EYT icin? 2004-2014 Ukrayna da yasadim. 2014 ve Halen Rusya da yasiyorum. Tesekkurler

    Yanıtla
  98. Merhaba Ömer bey?
    12.11.1967 doğumluyum ve 01.11.1987 SSK sigorta başlangıcım var.
    15.01.1992 itibaren Almanyada çalışıyorum, 2019 Aralık 3600 gün borçlanma yatırdım(Askerlik dahil).
    Emekli yaşım kaç çünkü bir tabela gördüm, 60 dan önce olunuyor diye, bu doğru mu
    Teşekkür ederim

    Yanıtla
  99. Merhaba Omer Bey,
    1975 dogumluyum ve 12/02/1997 sigorta baslangic tarihim.
    1997’den 2003 yilina kadar Turkiye’de calistim ve SGK prim odemesi yaptim. 2003 yilinda Amerika’ya geldim ama 2008 yilina kadar istege bagli prim odemesi yaptim. 2008’den sonra Amerika’da calistim.
    Toplam 3731 SSK prim gunum var. Dolayisi ile 2094 gun borcanip EYT’den emekli olmak istiyorum? Ama anladigim kadari ile yurtdisi borclanmasi sadece Bagkur icin oluyor. 2094 gunu bagkur’dan borclanip sonraSGK’ya transfer edip EYT kapsaminda emekli olabilir miyim?
    Tesekkur ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanma ile olmaz. Mevcut durumda 3600 gün ve 60 yaşla SSK kapsamında emekli olursunuz. Borçlanma olursa şartlar bağkura geçer. Bağkur için 5400 günle 58 yaş, 9000 günü tamamlarsanız yaş şartı olmadan emekli olursunuz.

      Yanıtla
  100. Merhaba Omer Bey,

    Oncelikle iyi gunler ve iyi calismalar.

    Haziran 1976 Turkiye dogumluyum.
    Kanada ver Turkiye vatandasiyim(cifte vatandas).
    Turkiye ile Kanada arasinda Sosyal Güvenlik Anlasması var.
    Ve hala Kanada da yasiyor ve calisiyorum.
    Kanada da ilk Sigorta girisim Mayis 1999.
    Turkiye de hic calismadim.
    EYT kapsamina da olup olmadigimi bilmiyorum.

    Soyle bir seyde var. Kanada ya tasinmadan once Ingiltere de (bu ulkenin de Turkiye ile Sosyal Güvenlik Anlasması) ogrenci vizesi ile 1996-1998 arasi sigortali calistim.
    Fakat o ulkedenin ne vatadasiydim ve oturumum da yoktu.
    Ogrenci vizesi ile sigorta numarasi almak ve calismak mumkundu.
    Bu durumu degistiri mi bilmiyorum.

    Turkiye de SSK kapsaminda emekli olabilirmi yim? Olamazsam baska hangi secenekler var?

    Cok tesekkurler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Kanada ve ya İngiltere işe girişleri Türkiye’de başlangıç olarak sayılmıyor. Borçlanma yapabildiğiniz süreye göre şartlarınız değişir. 9000 gün borçlanabiliyorsanız ve giriş 08.09.1999 tarihi ve öncesine çekilebiliyorsa EYT kapsamında yaş şartı olmadan emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  101. merhaba Ömer Bey,
    şuan ki toplam prim sayım 7147 ve EYT liyim. 2000 öncesi 1125 gün, 2000-2008 arası 944 gün ve 2008 sonrası 5078 gün prim dağılımı var. Başlangıç tarihi 1.5.1995. sorum şu. 1998 haziran ile 2006 ocak arası suudi arabistan da çalıştım. Bu süreden 1080 gün (3 sene) yada daha az yada biraz daha çok yurtdışı borçlanması ile 2000 öncesi boşluğu asgari ödeme ile doldursam bu ödeme ile maaşıma ne kadarlık bir kazanç elde edebilirim? bu kadar parayı ödemek faydalı olur mu? diğer sorum ise müsadenizle henüz eyt başvurusu yapmadım ve taban-tavan arası brütüm olması maaş artışıma etkisi olur mu? beklemeye değer mi? çok teşekkür ediyorum şimdiden değerli görüş ve yorumunuz için.

    Yanıtla
  102. Merhaba Ömer bey ,
    Benim Esim Nisan 79 dogumlu,evlilikten dolayi 1995 ten beri Almanya da ikamet etmekte .1997 yilinda ilk kez anne oldu lakin kendisinin bugune kadar hicbir sogortali isi olmadi .
    herhangi bir sekilde emekli olma imkani varimi? varsa ne yapmamiz gerek?
    vereceginiz cevap icin simdiden tesekkurler

    Yanıtla
  103. merhaba Ömer bey,

    16.12.1981 almanya dogumluyum nisan 2014 kadar almanyada calistim.
    benim 01.04.1999 almanyada geringfügige beschäftigung olarak girisim var.
    Türkiyede 2014 beri SGK li olarak cilisiyorum (3064 prim günü oldu).
    yurtdisi borclanma istedim 2861 gün bargkurdan ödersem SGK li emeklisimi oluyorum yoksa bargkurmu.
    ayrica EYT li olurmuyum yoksa yasmi bekleyecegim?

    saygilar

    Yanıtla
    • Merhaba. EYT kapsamında olamazsınız çünkü Almanya’daki 18 yaşından sonraki süreleri borçlanabilirsiniz. Bu durumda 08.09.1999 tarihi ve sonrası oluyor en iyi ihtimalle. Mevcut duruma göre SSK’dan 7000 gün 60 yaş, bağkurdan ise 9000 gün 60 yaş ile emekli olabilirsiniz. Borçlanma bağkurdan yapılıyor.

      Yanıtla
      • Ömer bey,

        soyle bir kanun var ama, bunu nasil yorumlamam lazim?

        3201 Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun

        Sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülkelerdeki hizmetlerini, bu Kanuna göre borçlananların, sözleşme yapılan ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak dikkate alınmaz. Ancak, uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce âkit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların âkit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir.
        Değişik fıkra: 10/09/2014 t. 6552 s. K. m.29

        saygilar

        Yanıtla
  104. Merhaba
    Adım Orhan, 07.04.1972 doğumluyum, Almanya da 1988 den beri yaşıyorum. 9. Ortaokulu sonra BVJ. (Meslek Hazırlık okulu) yaptım.
    08.1990-01.1994 da çalışmaya başladım.
    03.1995-05.1995 Çalıştım
    05.1995-12.1996 Çalıştım
    01.1997-08.2002 İşsizlik parası aldım
    09.2002-06.2009 (Gewerbeschein) la, Esnaf olarak Çalıştım.
    Sonra hasta oldum. Iflas etmek zorunda kaldım.
    10.2009-08.2022 kadar işşizlik parası aldım.
    09.2023-04.2023 Güvenlıkçi olarak bir Firmada yaşıyorum.
    Askerliğimi paralı olarak Burdurda yaptım. Nisan 2012 de. 21 Gün olarak.
    21 Günlük para ödediler. Askerlik için. Paralı Askerlik 6500 Euro ödedim.
    şimdi çalışıyorum. Türkiyeden Emekli Olmak istiyorum.
    Rica Etsem! ben ne zaman emekli olabirim. Ne kadar tutar, Ne kadr ödemem
    gerekir, Ne yapmam gerekir?
    saygılarım
    Orhan Koc

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer 9000 güne yetecek kadar gün varsa 9000 gün borçlandığınızda EYT ile yaş şartı olmadan emekli olabilirsiniz. 5400 gün borçlanmanız durumunda ise 58 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
      • 5400 Günü nasıl hesaplıyoruz veya 9000 Günü nasil hesaplıyoruz.
        Hepsinimi ödemem lazım ve ne kadar sürede ödemek gerekiyor.
        örnek olarak söylermisiniz? teşekürler

        Yanıtla
  105. Merhaba Ömer bey,
    31 Aralık 1998 Hollanda ya yerleştim. 2007 de kesin dönüş yaptım. Orada 1 çocuğum oldu. 3 ay kadar çalışmışlığım var. Türkiye de 300 gün kadar bağkur primim ödendi. Bir çocuğumda Türkiye doğumlu.
    Yurtdışı borçlanması ile emekli olabilir miyim? Eylül 1975 doğumluyum. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
      • Yok ama Hollanda ya giriş tarihimizin sigorta başlangıcı sayıldığı söylenmişti. 2003 te işe başladım.
        İlginiz için teşekkür ederim.

        Yanıtla
        • İkamet sürelerini borçlanırsanız toplam gün sayısı ile birlikte 08.09.1999 tarihi öncesine çekilirse o zaman Hollanda girişi, işe giriş olarak sayılır. Onun harici sayılmaz. Girişiniz 08.09.1999 öncesi olacak şekilde borçlanma yaparsanız toplamda 7200 günle EYT kapsamında yaş şartı aranmadan emekli olabilirsiniz.

          Yanıtla
  106. Omer bey, cok bilgilendirici ve anlasilir bir sekilde aciklamissiniz. Oncelikle bu bilgiler icin cok tesekkur etmek istiyorum. Asagida durumumla ilgili bilgileri paylasiyorum. Emeklilik icin nasil bir yok izelemeliyim, yardimci olursaniz cok sevinirim.

    – SSK giris tarihim 15.12.1994, toplam gun sayim 4017.
    – 25.12.2008 tarihinde Norvec’e tasindim ve 05.01.2009 tarihinde Norvec’te calismaya basladim ve hala araliksiz olarak calismaya devam ediyorum.
    – 16.09.2010 ve 06.09.2013 tarihinde 2 dogum yaptim.
    – 18.01.2018 tarihinde izne tabii olarak Turk vatandasligindan ciktim (Norvec cifte vatandasligi kabul etmedigi icin) ve Norvec vatandasligini aldim. Su anda Mavi Kart sahibiyim.
    – E-devlet’te 20 yillik sigortalilik ve 5750 prim gunu gerekiyor diye gorunuyor. Benim toplam 4017 gunum var.

    Sizden destek almak istedigim konu kisaca: Ben bu eksik gunleri nasil tamamlayabilir ve emekli olabilirim? Cok cok tesekkur ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Faydalı olmasına sevindim:).
      Öncelikle 2 çocuk için doğum borçlanmasını Türkiye’de yapın ve ödeyin. Bu işlemi yaptıktan sonra kalan günleri yurtdışı borçlanması ile tamamlayın. Bu şekilde gün şartını tamamlayıp emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Oneriniz icin cok tesekkurler. Benim durumumda SGK’dan emekli olabiliyor muyum? Yoksa Bagkur’a gecip daha fazla mi gun odemem gerekecek?Eger SGK ise, 2 cocuk icin 1440 gun dogum borclanmasi + 300 gun yurtdisi borclanmasi mi yapmaliyim (1740 gunluk eksik icin)? Iki borclanmaya ayni anda basvurabiliyor muyum yoksa once dogum borclanmasinin sonuclanmasini mi beklemeliyim? Eger bu sorulara da cevap verebilirseniz gercekten minettar olurum cunku cok arastirdim ve net bir cevap bulamiyorum.

        Yanıtla
        • Merhabalar Ayşe HANIM tekrar.
          -Önce doğum borçlanmasını yapın ve ödeyin. SSK kapsamında olacak son çalışma SSK olduğu için.
          -Aynı anda başvurmayın. Doğum borçlanması başvurusu yapın onun işlemi yapıldıktan sonra yurtdışı borçlanması başvurusu yapın.
          Böylece son 1260 gün şartını ihlal etmeden emekli olacaksınız.

          Yanıtla
  107. Merhaba ben Almanya’da çalışıyorum,98 Türkiye’de sigorta baslangicim var,eyt ile Türkiye’den emekli olursam Almanya’daki emekliliğim için bir sorun olustururmu,yani iki ülkeden emekli alabilirmiyim?

    Yanıtla
    • Merhaba. Almanya’daki emeklilik için bir sorun oluşmaz. Her iki ülkeden emekli olma hakkınız var. Ama Türkiye’de emekli olduktan sonra Almanya’da çalışamazsınız.

      Yanıtla
  108. Merhaba Hocam
    1973 dogumluyum. Ilk ssk girisim 06/89. 98 yilina kadar bir fiil calistim ve 05/98 yilinda Abd ye gittim 2010 yilina kadar Abd de calistim. Turkiye ye 2010 yilinda dondum ve su an icin ssk 3799 prim gunum var. EYT den faydalanabilirmiyim?
    Tesekkur ederim.

    Yanıtla
  109. Merhaba Ömer bey .. 08/12/1980 doğumluyum.
    İşe giriş tarihim 01.09.1998
    4a toplam gün sayım 498
    2001 -2003 arası askerliğim var
    2004 ten bu zamana kadar yurt dışında Almanya -Fransa çalışıyorum .
    Nasıl bir yol çizmeliyim acaba.?
    Yurtdışı borçlanması yapıp ne kadar gün ödemem gerekir yada
    Askerlik + belli kısım yurtdışı borçlanması +5 yıl Türkiye’de sigortamı yatırsam ( çalıştığım firmanın tr de de SSK lı gösterme imkanı var ) hangi yol benim için daha avantajlı ve mantıklı
    Çok teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Size EYT kapsamında emeklilik için 5900 gün gerek. Bunun 1260 gün eksiğini yurtdışı borçlanması ile tamamlayın. Sonra ssk kapsamında 3,5 yıl çalışın. O şekilde en erken emekli olursunuz.

      Yanıtla
      • 498 toplam çalışma günüm Ömer bey. 1260 yurt dışı borçlanması +3,5 yıl SSK yeterli olmayabilir heralde bi daha gözden geçirirmisiniz sorumu size zahmet .çok teşekkür ederim..

        Yanıtla
        • Şöyle demek istedim:). Yanlış anlayacağınızı tahmin etmiştim. 01.09.1998 giriş tarihine göre size 5900 gün gerekiyor. Şimdi sizin mevcut durumda gün sayınız 498. Geriye 5402 gün kalıyor. Bunun 1260 gün eksiğini yani 4142 gününü yurtdışı borçlanması yapın. Askerlik daha uygun olduğu için önce askerlik borçlanması kalan süre için yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz. En son kalan 1260 günü de SSK kapsamında fiili olarak çalışarak ödediğinizde SSK kapsamında emekli olursunuz.

          Yanıtla
  110. Ömer Bey,
    Merhaba
    İnternette gezmediğim yer kalmadı, resmen parmaklarıma kara sular indi, ama şimdiye kadar sizin kadar konuya hakim ve açıklayıcı bilgiler veren birisine rastladım desem yalan olur.Şimdiden çok teşekkür ediyor ve müsadenizle acizane sorularıma geçiyorum:
    İsviçre’den yurt dışı borçlanması yaparak (ki amaç birikmiş olan primlerin tamamının tarafıma iadesi konusudur);
    1- EYT kapsamında hemen emekli olabiliyor muyum? Evetse, Nasıl?
    Türkiye’de SGK sigorta başlangıcım yok,erkek, 1973 doğumluyum.İsviçre’de 1990 yılından beri bilfiil kesintisiz (COVID Döneminde 6 ay işsizlik maaşı almam dışında) çalıştım, hiç bir şekilde sosyal yardım almadım, ve halen de çalışmaktayım. Türk vatandaşıyım.Eşim İsviçre vatandaşı, bu durum (yani eşimin İsviçre vatandaşı olması) yurtdışı borçlanma ile Türkiye’den emekli olmamı ve İsviçre’de birikmiş primlerimin tamamının tarafıma ödenmesine engel teşkil eder mi?
    2- Vatana kesin dönüş yapma şartı var sanırım (tabi ki eşim ile birlikte mi) ? İsviçre’deki İkametgah, oturumumu öldürmem mi gerekiyor?
    3-Çocuk yok, 2 kedimiz var 🙂
    Yani kısaca İsviçre’de şimdiye kadar birikmiş olan primlerimin tamamının tarafıma ödenmesi için en uygun yöntem nedir, EYT benim durumdaki birisine nasıl faydası olur?
    Biraz uzun bir soru oldu, kusura bakmayın, yine de yanıtlarsanız çok sevinirim.
    Hürmetler

    Yanıtla
    • Merhabalar.
      1-Türkiye’de 9000 gün borçlanmanız durumunda hemen emekli olabilirsiniz. Eşinizin İsviçre vatandaşı olması buna engel değil.
      2- Prim iadesi alacaksanız sanırım bunlar gerekiyor evet.
      Kısaca Türkiye’ye kesin dönüş şartı ile prim transferi alabilirsiniz. SGK 9000 güne karşılık gelen tutarı ( güncel olarak 1.350.000,00 TL) alır ve kalan primleri size iade eder.

      Yanıtla
  111. Merhaba ben 1973 dogumlu bayanim. 1995 1 dönem 315 gün ssk girisim var.
    720 gün dogum borclanmasi ödedim bisene.
    2005 Almanya ya geldim
    Bu sene borclanma yaptim nisan ayinda son ödeme günüm.
    Ben calistigim icin Almanya da hemen emekli olamam.
    Ama enekliligimide garanti etmek istiyorum ne önerirsiniz.
    Tesekkürler

    Yanıtla
  112. Merhaba, 17.06.1975 doğumluyum.Türkiye ‘de sigorta giriṣim yok. Eylül 1997 den beri Almanya’da yaṣıyorum. Burada sigortalı iṣe baṣlama tarihim 01.04.1998. Aralıklı olarak toolamda 8 yıl çalıṣtım. Iki tane çocuğum var. 2000 ve 2004 doğumlular. Türkiye’den hangi ṣartlarda emekli olabilirim? EYT’ den yararlanabilir miyim? Cevabınız için ṣimdiden teṣekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. 7200 gün borçlanmanız durumunda yaş şartı olmadan emekli olursunuz. 5400 gün borçlanırsanız 56 yaş şartı ile emekli olursunuz. Günlük borçlanma tutarı 150,00 TL.

      Yanıtla
  113. Merhaba Ömer bey, 1971 dogumluyum, 1989 ev hanimligi baslangicim ve 1997 ise baslangicim var, halen Hollandada calismaktayim, 5400 gunden EYT den faydalanip kac yasinda emekli olabilirim. 25 yildir calisiyorum 3600 gunden emekli olabilirmiyim.

    Yanıtla
    • MErhaba. 7200 gün borçlanmanız şartı ile EYT kapsamında yaş şartı olmadan bağkur kapsamında emekli olursunuz. 5400 gün borçlanırsanız 56 yaş şartı ile bağkurdan emekli olursunuz. SSK’dan borçlanma yapılamadığı için 3600 günden emeklilik gibi bir hakkınız yok.

      Yanıtla
  114. Merhabalar,
    Ssk 4/a ilk sigorta başlangıcım 20/07/1999. Ssk 4/a kapsamında toplamda ödenmiş 1456 gün primim var. 10/05/2015 tarihinde Türkiye’de evlendim ve evlilik birleşmesi yolu ile Almanya’ya yerleştim. 19/12/2015 ten bu yana Almanya’da yaşıyorum. 2016 ve 2018 doğumlu iki çocuğum var. Almanya’ya yerleştiğim tarihten bu yana Türkiye’de yada Almanya’da herhangi bir çalışmışlığım yok. Ev hanımıyım, devletten herhangi bir sosyal yardım vs. almadım, almıyorum. Bu şartlar altında emeklilik alternatiflerim nelerdir?

    Yanıtla
    • Merhaba. Almanya’da resmi ikamet sürelerinizi Türkiye’de borçlanma hakkınız var. Türkiye’de 5400 güne tamamlarsanız 56 yaş, 7200 güne tamamlarsanız yaş şartı olmadan bağkurdan emekli olabilirsiniz. Yurtdışı borçlanma bağkurdan yapıldığı için şartlarınızı bu kapsamda hesapladım.

      Yanıtla
      • Ömer Bey cevabınız için teşekkür ederim. 4a kapsamında 1456 günüm var. 2 çocuk için 1440 günümü de ssk dan borçlanma hakkım var. Toplamda 2896 gün eder. 3600 güne tamamlamak için 704 günüm eksik kalıyor. Bu 704 günü yurtdışı borçlanma yaparsam, 3600 günden ssk dan emeklilik hakkı kazanabilir miyim?
        Tesekkür ederim.

        Yanıtla
  115. 16.12.1980 Almanya Doğumluyum. 6 yaşımda Türkiye’ye geldim. Ailem orda kaldı. meslek lisesinde 1996 yılında stajım var ( 30 Gün ) ancak. Sgk sisteminte görünmüyor. 2002 yılında tekrar almanya gittim. 22.7.2002 yılında almayada ilk sigorta girişim var, oda Sgk sisteminde görünmüyor . 2004 yılında 15 ay askerlik yaptıktan sonra ,Türkiye’de ilk sigorta başlangıcım 25.10.2005
    yurt dışı borçlanma , sigorta başlangıcımı öne çekme gibi imkanlarım varmıdır ?

    Yanıtla
  116. Ömer Bey merhaba,

    Ben 1.12.1995 sigorta başlangıçlı bir mühedis ve yönetici olarak Mart 2019 tarihine kadar çalıştım. 2009 – 2019 arası üst düzey yönetici olarak tavandan sigortalıydım. Mart 2019 – Ocak 2023 arası Amerika’da çalıştım. Nisan 2023’de yeniden çalışmaya başlayacağım ancak halihazırda EYT kapsamında emeklilik hakkım var. Sizce şimdiden emekli olmak mı daha doğru olur yoksa belli bir süre daha çalıştıktan sonra mı?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
    Saygılarımla

    Yanıtla
  117. iyi günler ömer bey 1998 ögrenci staj girisim var ozaman17 yasindaydim 2005 te almanyaya geldim 2007 de kizim dogdu 2013 oglum dogdu 2018 de türkiyede bir ay calisma yaptim .almanyadada 2011 den beri aile büyüklerine bakim yaptigim icin sigortam yatti eyt den yararlanma sansim varmi

    Yanıtla
  118. Merhaba Omer bey,

    1996 SSK girisliyim (4A), EYT kapsaminda emekli olabiliyorum ancak Turkiye’de calistigim sure icerisinde 349 gun eksik prim gunum var.

    2013 yilindan beri Hollanda’da calisiyorum, sorum su: burada calsitigim sureyi eksik prim gunlerim icin borclanma yapabiliyor muyum?
    Bu sekilde e-devlet”ten Turkiye’de emeklilik basvurusu yapabilir miyim?

    Cevabiniz icin cok tesekkur ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet eksik günleri yurtdışı borçlanma ile tamamlayabilirsiniz. Borçlanma işlemini yapıp ödemeyi tamamladıktan sonra emeklilik başvurunuzu e-devletten yapabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Merhaba, Türkiye’den emekli olma hakkım var yalnız Almanya’da çalışıyorum..
        Mini jop yerine tüm gün çalışanlar için bir düzenleme ufukta var mı?

        Yanıtla
  119. Merhaba benim 17/06/2005 sigorta baslangıcım var. 2015 te ayrıldım işten 3250 civarlarinda pirim gunum var ve ayrildigim tarihten itibarende yurt dışında ev hanımı yım ve 74 dogumluyum emeklilik icin nasilbir yol tercih etmeliyim tesekkurler.

    Yanıtla
  120. Merhaba 01.01.1998 hollandadan sigorta girişim var. 2014 e kadar çalıştım. 2014 turkiyeden 1 hafta ssk girişim var. Bu şartlarda kaç gün yurtdışı borçlanma ile emekli olabilirim.
    Kısmı emeklilik 5400 günden yaralanabilirmiyim.

    Yanıtla
  121. Merhaba 26.05.1982 doğumluyum sigorta girişim 06.07.1998
    2013 yılında ilk doğumum 2015′ te ise 2. doğumumu yaptım.
    2017′ den beri de Gürcistan’ da yaşamaktayım.
    5012 prim günüm ve 5975 prim günü ile emekli olma hakkım var.
    Ev hanımı olarak burada geçen süremi saydırabiliyorum.
    Burada 3 sorum olacak.
    1. Yurdışında geçirdiğim sürenin tamamını mı ödemeliyim?
    2. Yurtdışında geçirdiğim süre içerisinde eksik olan 963 prim gününü mü ödemeliyim?
    3. 720 günlük tek doğum borçlanmasını yaptıktan sonra (iki doğum arası 21 ay) kalan 243 günü yurtdışı ev hanımı kategorisinde ödemeliyim?

    Çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-Hayır ihtiyacınız olan kadar kısmını yatırabilirsiniz. Tamamına gerek yok.
      2-İhtiyacınız olan kadarını yatırın. Zaten 1260 günden fazla borçlanma yaparsanız borçlanma bağkurdan yapılacağı için emeklilik şartlarınız bağkura geçer.
      3-O da olabilir. Doğum borçlanması hem daha uygun hem de SSK kapsamında olur borçlanma.

      Yanıtla
      • Tekrar merhaba,

        Cevabınız için çok teşekkür ederim.
        Sormayı unuttuğum bir soru daha var. Emeklilik başvurusu yapmak ve emekli aylığı almaya başlamam için Türkiye’ de ikamet ediyor olmak şartı var mı?

        Teşekkürler,

        Yanıtla
  122. Merhaba
    2004 yılından beri Almanya’da yaşamaktayım.
    Türkiye’de hizmete başlama tarihim 7.8.1998
    Bağkur ile başlayıp SSK ile devam ettim
    Toplam 2975 pirim gün sayım var
    Şu an itibarıyla nasıl bir borçlanma ile emekli olabilirim ?
    Saygılarımla

    Yanıtla
  123. 1997de Almanya da meslege basladim, meslege baslaninca emeklilik sigortasina da para ödeniyor. 1997 den beri calisiyorum, EYT kapsaminda hemen emekli olabilirmiyim?
    Oluyorsa 5600 günden toplam kac lira öemem gerekiyor, kac lira emeklilik alabilirim?

    saygilar

    Yanıtla
  124. Merhaba Ömer Bey, benim 2002 de Türkiyeden ssk girisim var, 768 gün, 2007den beri Almanyada yasiyorum ve calisiyorum, Turkiyede borclanma miktarini ögrenebilir miyim, nekadar Lira ödemem lazim
    Saygilarimla

    Yanıtla
    • Merhaba. 5400 güne tamamlarsanız 62 yaşla, 9000 güne tamamlarsanız 60 yaş şartı ile emekli olursunuz. Günlük borçlanma tutarı 150 TL şu an. Ona göre hesabınızı yapın.

      Yanıtla
  125. Merhaba,ömer Bey Eşimin 01.03.1990 sigorta Başlangıcı var,1758 gün çalışmışlığı var sigortalı Türkiyede, eşim 28.02.1976 doğumlu ,01.09.1996 almanyaya gelin geldi, üç tane çocuğumuz var ev hanımı, yurtdışı borçlanması yapmak istiyorum nekadar gün sayısı ödemem gerekicek, Teşekürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Eşiniz kalan süreyi SSK’dan borçlanamaz. Bağkurdan borçlanması gerekir. Ancak şöyle yaparsınız. Önce Türkiye’de 3 çocuk için doğum borçlanması yaparsınız. 2160 gün eder. Sonra 1260 günden az olacak şekilde yurtdışı borçlanması yapın. Kalan eksik süreyi Türkiye’de SSK kapsamında çalışarak tamamlasın eşiniz.

      Yanıtla
  126. Merhaba,1969 doğumluyum,2015 yılında istege baglı prim ödemeli borçlanma tutarını ödedim ve halen fiili çalışmaktayım.Gelecek sene itibarıyla iş hayatıma son verip SGK emekliliğini başlangıcını yapmayı düşünüyorum.Ama e-devlet üzerinde 5600 prim gününde 294 gün eksik görünüyor.Halbuki 2015 yılında tüm primler yaptırılmıştır.Yanlış ya da eksik olan nedir?

    Yanıtla
  127. Merhabalar benim abimin yurtdısi sigorta baslangıcı 1998 yılına dayanıyor 5400 günden yas beklemeden eyt kapsamında emekli olabilir mi

    Yanıtla
  128. Iyi gunler.Benim 2003 yurt disi calisma baslangicim var.Eyt kapsaminda emekli olmam icin 1999 yili ev hanimligi emekliligi baslatmak istiyorum sigorta baslangici saydirabilirmiyim cevap verirseniz memnun olurum.tesekkur ederim.

    Yanıtla
      • Slm Hocam
        Esim 2003 de TR de ssk li ise Girişi ve yaklasik 6000 gunu var
        Yurdisi ev hanimi borclanmasi Yaparak 2003 girirsini 1999 Augustus’a cekebilirmiyiz
        18 Yasi tama 1999 Agustoza Denk geliyor 1999 ila 2003 arasi almanya da ev hanimi idi
        Eyt kapsamina giriyormuyuz

        Yanıtla
  129. Merhaba,

    Bugun ogrendimki 01.07.1997 de ilk ise giris kaydim yapilmis ve 4a sicil kaydimda uzun vd. gun sayim 131 . 2004 yilindan beri yurt disindayim ve fiilen calisiyorum. bu sitedeki yazilarinizi okudum ve anladigim borclandiktan sonra prim cogunlugu bagkur olacagindan ya 5600 gun yada 9000 gun doldurmam gerekiyor. baslangic 1997 Temmuz oldugu icin EYT altinda yas kosulum yok. maasda su an icin en az 5500 TL olarak gozukuyor. Bilmiyorum bunlari dogru anlamis miyim. Emekli olmam icin bunlari mi yapmam lazim? baska opsiyonlarim mevcut mu ? Birde yurt disinda calistigim surece maasim durdurulacak diye anliyorum. bu surecte borclanma yaparak kredi ile odememi tavsiye edermisiniz?

    Eger yardim edebilirseniz cok sevinirim.

    Tesekkurler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Tüm cevapları kendiniz vermişsiniz. Hepsi doğru:). 5400 günden 58 yaşla, 9000 günden 60 yaşla emekli olursunuz. Borçlanma tutarları yüksek. Ödeyip ödememe konusunda kendiniz karar vermelisiniz.

      Yanıtla
      • Merhaba,

        Cevabiniz icin tesekkur ederim. Bir sorum daha olucak, ben su anda ingilterede ikametgah ediyorum, Ingiltere anlasma olan ulkeler arasinda degil gibi gozukuyor ama bir sosyal guvenlik anlasmasi imzalanmis, yururluge girmemis gibi. Tam net anlamadim. Eger borclanir emekli olursam, calistigim surede maas alma ihtimalim var mi ? birde 5400 gun ,58 yas dan emekli olmak varken , 9000 gun , 60 yas bekleyen olur mu ? mass da mi buyuk fark oluyor?

        Tekrar tesekkurler.

        Yanıtla
  130. Merhabalar. Benim sigorta girişim Turkiyede 15.04.1999. 2002 den beri İngilteredeyim. Yurdisi borclanma yaptım 6800 gün için 656 bin ödedim. 1978 dogumluyum. Yatırdığım tutarın e-devlete düşmesi nekadar sure alir birde nasıl görebilirim? Ne aman emekli olurum? Maaş ne kadar olur!! Teşekkürler

    Yanıtla
  131. merhaba ömer bey…
    Eşim 2006 sgk girişi var. ancak hiç ödeme yok. sıfır gün..
    1-Nasıl bir sigortaya kaydedelim ki en kısa zamanda emekli olsun…
    tarım ssk mı İsteğe bağlımı veya hangisine devam edelim.
    2- (yurtdışında 8 yıl geçirdi. ev hanımı olarak)
    yurtdışı borçlanması yapabilirmi ?

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- Dışarıdan isteğe bağlı sigorta yani bağkur ödeyebilirsiniz. Tarım ssk için tarım işlerinde süreksiz çalışma şartı aranır.
      2-Anlaşmalı ülkelerden birisinde geçen ikamet süreleri ile borçlanabilirsiniz.

      Yanıtla
  132. Merhaba Ömer bey , ben 77doğumluyum ve sigorta başlangıcım Eylül 1995 ve hala Almanya’da çalışmaktayım. İki çocuğum var ve dolayısıyla 6 sene annelik izni yaptım. Kaç günden emekli olabilirim ve ne kadar ödeme yapmam gerekiyor. Hemen emekli olabiliyor muyum. Teşekkürler

    Yanıtla
  133. Merhaba Ömer Bey,
    01.01.1973 Dogumluyum. Hizmete baslama tarihim 01.07.1992.
    Türkiyede Ögretmen olarak yaklasik calistim. 2261 gün ödenmis Primim görünüyor. e-Devlette 53 yasinda emekli olabirim diye yaziyor. daha önceden Emekli sandigina bagli idim. Bildigim kadariyla su anda emekli sandigina Yurtdisindan Prim ödeyerek emekli olmak yok artik. kalan günlerin Prim ödemelerini neye göre ödemem gerekiyor? (4a.4b veya 4c). Ayrica su anda halen Almanyada calismaktayim. 2 Yil sonra Türkiyeden emekli olursam, burada calismaya devam edebilir miyim?
    Cevabiniz icin simdiden Tesekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de borçlanma bağkurdan yapılabiliyor. Bağkurdan EYT kapsamında emeklilik için en az 9000 güne tamamlamanız gerek toplam gün sayısını. Türkiye’de emekli olduktan sonra Almanya’da çalışamazsınız.

      Yanıtla
  134. Merhaba
    Ben 44 yaşındayım.01.02.1999 sigorta girişim var.23 yıllık sürem ve 5092 prim günüm var.EYT kapsamında 883 gün daha ödemem gerekecek.Bunu tamamlamak için yurtdışında çalıştığım günleri Türkiye ye transfer ederek ödeyebilir miyim?,Ne kadar maaş alabilirim?Ne yapmam gerek?
    Teşekkür ederim

    Yanıtla
      • Ömer bey, kalan 883 gün için yurtdışı borçlanması yaparken benim statüm sgk dan bağkura mı geçiyor?sitenizde bir gün için 150.12 tl.olarak yazıyor ama sgk ya gittiğimde maaşımı yükseltmek için daha fazla ödeyerek maaşım yükselir mi?
        Teşekkür ederim
        İyi günler

        Yanıtla
        • Borçlanma bağkurdan olur. Ancak 1260 günden fazla borçlanma olmazsa emeklilik statüsü SSK’da kalır. Fazla ödemenize gerek yok. Gereken kadar borçlanmanız kafi.

          Yanıtla
  135. Merhaba Ömer bey, kanun değişti dediler ama ben hala bilemiyorum kendi durumumda ne olur diye. 3600 ödeme yapmıştım ve yaşa takıldım. Şimdi ne yapamam gerek? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum, saygılar yolluyorum.

    Yanıtla
  136. Merhaba Omer Bey.
    25.02.1978 dogumluyum
    1997 yili nda 16 günlük calismam var.1998 yilindan beri Almanya da yasiyorum.2 cocuk annesiyim.Eyt den yararlanmam mumkunmu sartlar nelerdir.Tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba. 5400 güne tamamlarsanız bağkurdan 56 yaş şartı ile emekli olursunuz. 7200 güne tamamladığınızda EYT kapsamında yaş şartı olmayacak büyük ihtimalle ama yasanın netleşmesini beklemek lazım.

      Yanıtla
  137. Merhaba
    İsmim Alper, 1997 SGK 4a giriş, 6900 gün de primim var. Mevcut durumda EYT’den yararlanabiliyorum. 2021 yılı Ağustos ayında yurtşında çalışmaya başladım. EYT’den yararlanabilmek için ne yapmam gerekiyor? Yurtdışı işyerinden ayrılmak gerekiyor mu? Mevcut ikametgâh yurtdışı olduğu için, onu tekrar Türkiye’ye taşımak gerekiyor mu?

    Yanıtla
  138. Omer Bey Merhaba,

    1 Ocak 1999 sigortalilik baslangicim ve 5047 gun prim gunum var. Eger EYT gerceklesirse emeklilik prim gun sayisini tamamlamak icin gerekli olan 928 gunluk sureyi son dort yildir Ingiltere’de kendi namima calismakta oldugum sirketimdeki sigortalilik surem ile borclanarak emekli olmayi planliyorum. Eger bu sekilde Turkiye’den emekli ayligim baglanirsa Ingiltere’de (kendi namima veya bordrolu olarak) calismaya devam edip, ileride buranin sartlarini da saglayarak emeklilige hak kazanabilecek miyim? Eger Ingiltere’de sigortali calismaya devam edersem Turkiye’den baglanacak olan emekli ayligim kesilir mi?

    Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de emekli olduktan sonra orada prim ödediğiniz takdirde emekli maaşınız kesilir. Ha bunu alan var ama derseniz evet var ama SGK’ya bildirmeden alıyorlar. Yarın tespit edilirse SGK emekli maaşını faizi ile birlikte alıyor.

      Yanıtla
  139. Ömer Bey iyi günler,
    03.11.1973 doğumluyum. Türkiye’de sigortam yok. isviçre’de 1990 yılından beri aralıksız çalıştım. Kesin dönüş yaparak, Türkiye’den emekli olmak istiyorum. İsviçre’den prim transferi yapmak istiyorum. Birikmiş Primlerin bana ödenmesi hangi koşullarda gerçekleşebilir. İsviçre vatandaşı ile evli olmam primlerin bana iadesini engeller mi? Ben Türk vatandaşıyım. Eşim İsviçre vatandaşı. Emekli olmak için Ne kadar ödeme yapmam gerekmektedir .
    Şimdiden teşekkürler ve iyi çalışmalar.
    Saygılarımla

    Yanıtla
      • Teşekkür ederim Ömer Bey
        Maalesef aynı soruyu bugün(18.03.2023) size yine sormuş bulundum, kusura bakmayın, çünkü bu soruma yanıtınızı şans eseri daha yeni gördüm. Peki EYT olarak başvurabiliyor muyum ve evetse yine de 9000 gün mü borçlanıyorum? Sanırım İsviçre ile Türkiye arasındaki özel anlaşmadan dolayı, Türkiye’de SGK başlangıcı olmasa da, İsviçre’deki sigorta başlangıç tarihi, Türkiye’de başlangıç gibi sayılıyor diye okudum bugün.Ama 9000 gün ödeme yapmamın gerekçesi primlerimin tamamının tarafıma iadesi için gerekli, doğru mudur? EYT nin bana bir avantajı var mı peki? Yani eğer EYT kapsamındaysam eğer, yine de 9000 gün borçlanma yapmam mı gerekiyor? Emekli maaşımın ne kadar olacağı hakkında bir bilginiz var mı?
        Tekrardan teşekkürler

        Yanıtla
        • 9000 gün tamamlarsanız EYT kapsamında başvuru hakkınız var evet. İsviçre’deki işe giriş Türkiye’de işe giriş olarak sayılıyor. Emekli maaşınız en düşük 5500 TL olur üzeri olur mu bilemiyorum.

          Yanıtla
          • Yanıtınız için teşekkürler. Peki, 9000 güne karşılık gelen 1.350.000 TL ödedikten sonra, hemen emekli maaşımı almaya başlıyor muyum ve “İsviçre’de şimdiye kadar birikmiş olan primlerimin tamamının tarafıma iadesi ” hemen mümkün mü yoksa maaşta artış oluyor deyip SGK vermeyebilir mi? Burası biraz karışık geliyor bana. Sizin bir bilginiz var mı?
            Tekrardan teşekkürler.

          • Net olarak bilgim yok. SGK’dan bu bilgileri teyit ediniz. Ancak bildiğim kadarıyla 9000 gün karşılığı olan tutar alındıktan sonra kalanı iade ediliyor size. Ancak İsviçre’den kesin dönüş şartı ile tabi ki.

  140. Merhaba 43 yaşındayım 1998 aralık ilk işe giris tarihim 3000 gün tr de ssk prim günüm var yurt dışı boçlanma yaparak 3600 günden emekli olabilirmiyim

    Yanıtla
  141. Merhaba,
    Ben 47 yaşındayım.15.09.1995 tarihinde SGK 4a girişim var.Yurt dışında yaşıyorum şu anda.Türkiye de 320 gün sigortalı görünüyorum.Yurt dışı borçlanmam bağ-kur üzerinden mi değerlendirilecek?Kaç gün prim ödemem gerekiyor?Askerliği de sigorta primim e eklemem için ne yapmam gerekiyor ve ekldeiğim takdirde neler değişiyor.Ortalama olarak ödememi yapmam durumunda kaç tl aylık alıyorum.Askerliği de eklemem durumunda ne kadar oluyor emekli maaşı?
    Bilgilendirmeniz içjn teşekkürler…

    Yanıtla
    • Merhaba. Kalan süreyi bağkurdan borçlanabilirsiniz. 9000 güne tamamlarsanız yaş şartı olmadan, 5400 güne tamamlarsanız 58 yaş şartı ile emekli olursunuz. En düşük emekli maaşı 5400 TL şu an.

      Yanıtla
  142. Merhaba,ben 1976 doğumluyum.
    15.09.1995 4a sigorta başlangıç tarihim.316 gün sigortam gözüküyor.6 yıl önce çifte vatandaş oldum.Eyt yurt dışı borçlanmam bağ kur üzerinden mi değerlendirilecek?
    Kaç gün daha prim ödemem gerekiyor?Askerliği de eklersem neler yapmam gerekir ve bu durumda primim kaç gün daha ödemem gerekir?
    Cevaplarınız için teşekkür ederim…

    Yanıtla
  143. Merhaba. 47 yasindayim. 91 eylul ssk girisim var.
    4a 3420
    4b 923
    toplam 4343 gunum var.
    yurtdisinda yasiyorum. yurtdisi borclanma ile borclanip emekli olabilirmiyim ?kac gun borclanmam gerek ?

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK’dan normalde 5000 günle emekli olma hakkınız olacak EYT kapsamında. Ancak son 2520 günün 1260 günden fazlasının SSK kapsamında olmaması şeklinde ayarlamanız gerek borçlanmayı.

      Yanıtla
  144. İyi günler
    03.09.1986 SSK girişliyim 540gun askerlik borçlanması dahil ödenmiş 4A 3457gun primim var.2016 yılından itibaren isvicre’de yaşıyorum,yurt dışına gelene kadar hep denizci olarak çalıştım,eski yasalara göre denizcilik yıpranma paylarım mevcut olduğundan ,yurt dışı borçlanması yapmadan 3600 gun ile kısıtlı emeklilik icin denizcilik yıpranma paylarımla eksik günlerimi tamamlayarak emekli olabilirmiyim.Emekli olursam Sgk mülga 506 sayılı kanuna göre sadece Türkiye’deki çalışmalarımla ödenmiş primlerimle emekli olursam İsviçre’de çalışabilirmiyim.Cevabiniz icin teşekkürler.
    Oktay Sönmez

    Yanıtla
  145. İyi günler,
    Eşim 01.12.2019 yurtdışı borçlanması yaparak emekli oldu 1860tl civarında maaş bağlanmıştı 5540 gün vardı 2013 başvuru yapıldı alman Vatandaşı olduğu günler 4/b kapsamına girmişti daha sonra mahkeme sonucu 4/a ya geçti sorum size o zaman bağlanan maaş doğrumu?

    Yanıtla
  146. Merhabalar
    Ben 08.08.1965 dogumluyum ve 01.09.1983,den beri sigortali Almanyada calisiyorum, Almanyada 2027 yilinda emekli olacagim. Mavi kartliyim. Türkiyede calismisligim olmadi. borclanma ödenecek miktari, sürec icin bilgi verebilirmisiniz.Tesekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türk vatandaşlığından çıktığınız tarihe kadar olan kısmı borçlanma hakkınız var. 5400 gün size yeterli olur emeklilik için. 58 yaş şartı yeterli 5400 günden emekli olmak için.

      Yanıtla
  147. Merhaba
    Nisan 1973 Hollanda doğumluyum.
    Çifte vatandaşlık sahibiyim.
    1 ocak 1998 den 2014 e kadar çalıştım. 2014 te turkiyeye kesin dönüş yaptım. Yurtdışı borçlanma yapıp emekli olabilirmiyim. 16 sene yeterlimi yoksa 20 yılı doldurmam gerekiyormu?
    Teşekkürler Esin

    Yanıtla
  148. Merhabalar
    Ben 20.12.1978 doğumluyum
    Sigorta girişim 01.10.1996. Türkiye’de 4a dan 3976 günüm var.2012 yılından bu yana yurt dışında yaşıyorum. Kalan günlerimi 540 gün askerlik ve 484 günü yurtdışı borçlanmasıyla tamamladığım takdirde,eğer eyt yürürlüğe girerse 5000 günden emekli olabilirim sanırım. Ayrıca bu 484 gün 4b olacağından emekli aylığını düşürürmü acaba?
    Teşekkürler

    Yanıtla
  149. Merhaba ismim Emin 23.11.1978 doğumluyum 20.05 1998 yılında sigorta girişim var 823 gün 4a lı olarak günüm var 27.12.2002 de uzm çavuş olarak görev yaptım 4 c li olarakda 2063 gün çalışmışlığım var ve 2008 yılının ağustos ayından beride Almanyada yaşıyorum sorum şu eyt den emekli olabiliyormuyum ve emeklilik hakkım varsa eksik olan kaç günüm var hangi duruma tabiyim 3600 günle emekli olabiliyormuyum veya 5000 mi 5900 mu yoksa 9000 günmü güncel yasalara göre benim durumum nedir? Şimdiden teşekkür ederim kolay gelsin.

    Yanıtla
    • Merhaba. Mevcut durumda bağkurdan 5400 güne tamamlarsanız 58 yaş şartı ile emeklilik hakkınız oluyor. EYT de bu yaş şartı düşürülecek gibi. Yasa meclisten geçince tekrar görüşelim.

      Yanıtla
  150. Merhaba.Ben 61 yasinda 01,13,1979 sigarta girisim ve 3388 gün ödenmis prim günüm var 1991 den beri Almanyadayim ne zaman emekli olabilirim.Tesekkürler

    Yanıtla
  151. merhaba, haziran 1971 dogumliyum. ilk ssk girisim temmuz 1989.,Eylul 1996 dan itibaren Ingiltere de yasiyorum . Emeklilik ve optimum maas icin ne yapmam getekir tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba. EYT kapsamında emeklilik için SSK kapsamında en az 3600 gün ya da 5400 günü tamamlamanız lazım. Yurtdışı borçlanması SSK kapsamında yapılamadığından bağkurdan 5400 gün ya da 9000 gün seçeneği olacak sizin için. EYT netleşince tekrar yazın bana.

      Yanıtla
  152. Merhaba Ömer Bey

    Ben İsviçre’den geri dönüş planlaması yapabilmek için sizden bazı konularda bilgi almak istiyorum.

    Benim elimde 1986 dan itibaren hizmet cetvelim mevcut. Doğum tarihim 07.07.1968. Benim hesaplarıma göre oradaki pirimlerinin karşılığı 230’000 Frank.

    Bu meblağın transferi olursa ve ben bu sürelerini tamamını borçanmam halinde
    şu yaptığım hesaplama doğrumudur?
    37 sene çarpı 360 gün eşittir 13320 gün. Borçlanma 13320 gün çarpı 150 TL eşittir 1’998’000 TL.

    Bugünkü kurdan 100’000 Frank.

    Bana bu borçlanmadan sonra 130’000 Frank geri iade edilirmi?

    Tahmini en az ne kadar bir aylık bağlanma ihtimali var?

    Bunun borçlanmasında başka bir alternatife sahipmiyim?

    Diğer sorumda burdan emekli olursam SSK’nın Sağlık Sigortasın’dan hemen faydalanabilirmiyim?

    Bilgileriniz ve yardımınız için çok teşekkür ederim.

    Saygılarımla

    Harun Atacan

    Yanıtla
    • Merhaba Harun BEY. Tamamını borçlanmanıza gerek yok. SGK emekliliğe yetecek gün kadarını alır. 9000 gün yani. Bugün parasıyla 1.350.000 TL tutuyor. En düşük 5500-6000 TL aralığında emekli maaşınız olur. Türkiye’den aylık bağlandığında sağlık sigortanız hemen açılır.

      Yanıtla
      • Sayın Ömer Bey

        Size iki sorum daha olacak.

        Birincisi eğer borçlanmamı tam yapmazsam ve sadece 9000 gün ödersem İsviçre’den transfer edilen pirimlerden geri kalan rakamdan bir kısmının SGK’ya kaldığını duydum.
        Buna lütfen bir örnekle açıklık getirebilirmisiniz?

        İkinci sorum, eğer tüm gün veya 9000 gün borçlandıktan sonra hemen 2023 de emekli olurmuyum ve ilk maaş ne zaman ödenir?

        Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

        Harun

        Yanıtla
        • Merhaba. EYT büyük ihtimalle İsviçre girişini de kabul edecek. Net cevabı için bir süre daha beklemeniz lazım. SGK günlük 150 TL olan kısmını borçlanmaya yetecek kadar prim gün sayısı ile birlikte alır ve geri kalanı iade eder. Dediğim gibi 9000 gün için 1.350,000 TL alacak.

          Yanıtla
  153. Merhabalar,
    1977 TR dogumluyum
    1994 Evlilik dolayisiyla Almanyaya geldim
    4 Cocuk annesiyim, Calismisligim yok.
    Eyt den nasil faydalanabilirim

    Yanıtla
  154. Omer Bey iyi gunler,
    Yasim: Haziran ayinda 53 olacagim.
    Turkiye’de ilk ise girisim: 01.01.1994 Prim gunum: 3200
    KKTC’de prim gunum: 566 (1999-2000)
    01.03.2007 tarihinden itibaren Ingiltere’de calisiyorum. (16 yil)
    Emekliligim hakkinda bilgi verirseniz sevinirim. Bir de burada calisirken Turkiye’den emekli olabilirmiyim?
    Cok tesekkur ederim. Iyi gunler dilerim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Normalde 3600 güne tamamladığınızda yaş şartı 60. EYT’de 55’e düşecek büyük ihtimalle. Bu durumda 3600 güne tamamlamanızı öneririm EYT netleştikten sonra.

      Yanıtla
  155. Esim 1997 Ekim SSK girisli. Turkiyede 910 gun SSK primi yatmis durumda. 2016’dan beri Yurtdisinda yasiyoruz. Borclanma ile emekli olabilir mi. Dogum tarihi 26 Nisan 1979.

    Tesekkurler

    Yanıtla
  156. Merhaba, Ssk ya girişim 1.9.1994 toplam sigorta gün sayım 402 askere gidiş tarihi 21-8-99 dan 21-2-2001 yurtdışında çakışmaya başlama tarihim 28.9.2004. Askerlik borçlanmasını yılbaşından evvel yaptırdım. Emekli olabilmem için nasıl bir yol izlemem lazım yada neler yapmalıyım. Teşekkür ediyorum. Selamlar

    Yanıtla
  157. Merhaba Ömer bey ben 01.11.2022 de Almanya’dan emekli oldum.Türkiyeden de 3201sayılı yasa gereği borçlandım. 8350 günden 2006 nın Aralık ayında ödememiz yaptım
    SGK unda E devletten sorgulamadan 8231 gün yazıyor burada119 günlük bir kayıp var daha Türkiyeden maaş almadım.Ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim.Birde ne kadar maaş bağlanır? Çok teşekkür ederim, kolay gelsin

    Yanıtla
  158. Ömer Bey öncelikle bu hizmetinizden dolayi cok tesekkür ederim.

    Ben 02.05.1977 Almanya dogumluyum.
    Ilk sigorta girisim (Ciraklik olarak) Almanyada 01.09.1992
    15.04.2008 de Alman vatandasligina gectim. Mavi kart sahibiyim.
    Mavi Kartli olarak 2018 de Türkiyede 5 Haftalik bir sigorta girisim var.

    Almanya da 35 yillik sigorta sürem 01.11.2027 de doluyor.
    Ben 01.01.2028 de Türkiye ye temelli dönüs yapmak istiyorum.

    Soru 1

    Kesin dönüsten sonra Türkiye de sigortali bir ise girip en az ne kadar calisip 4a (SGK) derecesinden türkiyede emekli olabilirim. En erken ne zaman olurum. Borclanma yapmak zorundamiyim? Sigortali calismama ragmen yinede Bagkur 4b denmi emekli olurum? 4a dan emekli olursam 2000 öncesimi yoksa sonrasimi oluyor derecelendirme?

    Soru 2

    Almanyada yakinda cikacak olan cifte vatandaslik yasasina binaen tekrar Türk vatandasligini alsam emeklilikte bir faydasi olurmu?

    Soru 3

    Kesin dönüs gerceklesmezse ve Almanya da kalirsam durum nasil olur. Cifte vatandasligi 2023 de tekrardan alma sarti ile?

    Cok tesekkür ederim. Soru soranlardan en azindan kücük bir bagis alabilirsiniz bence. Bu bilgilere ulasmak icin gurbetciler cok daha fazlasini veriyor.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- SSK kapsamında çalışsanız bile borçlanma bağkurdan olur. Ne kadar süre çalıştığınız önemli değil.
      2- Ne gibi bir faydası? Bir değişiklik olmaz şartlarında. Ayrıca sadece Türk vatandaşlığında geçen süreleri borçlanabilirsiniz.

      Yanıtla
    • Teşekkür ederim. Türk vatandaşlığına geçişi neden sordum. Çünkü 2018 de yurtdışı borçlanma yapmak istediğimde bana cevap olarak bunun mümkün olmadığını Türk vatandaşı olarak bulunduğum gün sayısının borçlanma için yetmediğini beyan ettiler. Alman vatandaşlığına 3 sene geç girseymişim borçlanabileceğimi söylediler. Türkiye de çalışırsam 7 yılın yarısından fazlası SSK olursa. SSK dan borçlanıp SSK dan emekli olamıyormuyum? Birde şunun cevabını verirmisiniz lütfen. Bağkurdan borçlanma olacaksa kaç gün borçlanma yapabilirim. En erken ne zaman emekli olabilirim. Ne kadar maaş alabilirim.

      Yanıtla
      • Türkiye’de ne kadar süre SSK kapsamında çalıştığınız önemli değil. Borçlanma bağkurdan yapılır. Ha şöyle yaparsınız. Borçlanmayı yaparsınız. Sonra 3,5 yıl fiili olarak Türkiye’de sigortalı çalışırsınız. Bu durumda SSK’dan şartlar hesaplanır. En az 5400 güne tamamlamanız gerekiyor bağkurdan. Eğer Almanya ya da Türkiye’de ilk normal girişiniz 08.09.1999 tarihinden önce varsa 5400 günden yaş şartı sizin için şu an 58. EYT ile bu yaşın düşürülmesini de bekliyoruz. Bağkurdan emekli maaşınız şu an ortalama 5500 TL olur. 1 günlük borçlanma için en düşük tutar ise 150 TL.

        Yanıtla
  159. Merhaba.
    Babamin dogum tarihi 15/11/1953.
    Yillarca sigortasiz calismis 80-90larda malesef ama 2015 de 1 ay sgk girisi var.
    Emekli olabilmek icin ortalama ne kadar odemesi gerekir?
    Dogru hesap yapiyormuyum emin olamadim…
    Simdiden tesekkurler

    Yanıtla
      • Merhaba Ömer bey eşim için yurtdışı borçlanması yaptık 3 günluk Hollanda’da girişi 2004 akit ülke sayıldığı için işe giriş tarihide o tarihe alınmış olması lazım.Fakat halen 2014 gözüküyor.Ayrica 3 günluk borçlanmasıni bağkur girişi önüne eklemişler.İse giriş tarihi değişmedi Sgktakiler emekli olurken manuel hesaplancak dediler bana mantıklı gelmedi fikriniz nedir

        Yanıtla
          • Bilgi için çok teşekkür ederim.Burada sadece merak ettiğim ileride bir yonetmelik değişirse veya akit ulkelerin ile anlaşma değişmesi durumunda şu an hakkı olan girişle alakali mağduriyet yasarmiyiz.İyi günler dilerim

          • Öyle bir sıkıntı olmaz merak etmeyin. Sizin borçlanmayı yapıp ödediğiniz dönemdeki uygulama geçerli. Girişi sayılıyor Türkiye’de şu an.

  160. slm
    1970 dogumluyum nisan 1987 ssk girisim var toplam 685 gün prim ödenmis 1993 den itibaren almanyadayim yurt disi borclanmasi yaparsam kac gün prim sayisindan ve nekadar ödemem gerekiyor
    saygilarimla

    Yanıtla
  161. Merhabalar 06.10.1977 dogumluyum 12.03.1990 SSK girisim var ve 1962 gun odenmis gunum var.
    1996 dan itbaren isvicrede calisiyorum.
    turkiyeden emekli olmam icin kac gun odemem gerekiyor .
    turkiyeden emekli olursam burda calisabilirmiyim.
    eksik gunleri gunluk kac paradan hesaplaniyor.

    cevabiniz icin tesekkurlerl.

    Yanıtla
    • Merhaba. 5400 güne tamamlamanız gerekiyor toplam prim gün sayısını. Bu durumda 58 yaşla emekli olursunuz. EYT’de yaş indirimi olursa 54’e çekilir 5400 günden emeklilik.

      Yanıtla
  162. 1976 doğumluyum,1996 bağkur girişliyim toplam 4200 günüm var.Anladığım kadariyla yurt dışı 9000 bin günden borçlanıp hemen emekli olabilirim,5400 günden ise 58 yasını beklemem gerek.Doğrumudur ,saygılar.

    Yanıtla
  163. Selamlar,
    dogum tarihim Ocak.1977, Türkiye, Bayan.
    1979 dan beri almanyada yasiyorum.
    Almanyada sigorta girisim Eylül 1988.
    Sorularim:
    Kac yaslan emekli olabilirim?
    Borclanma kac günden hesaplanir? Kac günden borclanmami tavsiye edersiniz?
    4 a …4b… hangisini tavsiye edersiniz?
    Cevaplariniz icin tesekürler.

    Yanıtla
  164. Iyi günler Ömer bey,
    1992 yilindan beri Yurtdisinda yasiyorum. (Önce Almanya, simdi isvicre). Almanya sigorta girisim Eylül 1996. Halen yurtdisinda yasiyorum.
    2019 da Türkiye’den is girisim var.
    31.07.2019 da eski yasaya göre 4A dan borclanma basvurusu yaptim. Basvurum kabul edildi ama meblagi ödiyemedim.
    Beni bu konu hakkinda (Yurt disi eyt) kisa bir bilgilendirirseniz sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer yurtdışı başlangıcı sayılırsa 9000 gün borçlandığınızda yaş olmadan emekli olabileceksiniz. Bir de 5400 gün var. Burada yaş şartı şu an 58 ancak EYT’de 54 olması bekleniyor.

      Yanıtla
  165. Merhaba,
    23 Ocak 1980 doğum tarihim.
    Ağustos 1998 SSK başlangıcım ve 2125 ödenmiş prim gün sayım var. 2010 yılında İsviçre’de iş hayatına devam ettim ve halan çalışmaktayım.
    Yurtdışı borçlanmalarının artık BAĞKURDAN yapılabileceğini öğrendim.
    1-) 5400 günden emekli olma hakkım varmı yoksa 9000 günmü?
    2-) eksik prim gün sayım için SSK da çalıştığım prim gün sayılarıda birşeştirilmektemi, yani 5400-2125 SSK primim = 3275 gün olarak mı hesaplanıyor ?
    Çok teşekkürler ve iyi seneler !
    Saygılarımla,
    Özer

    Yanıtla
  166. Iyi günler,

    Annem 1954 doglumlu ve almyada da emekli.
    Türkiye de emek li olamk icin ne kadar borclanmasi vardir?

    saygilarimla
    Yakup

    Yanıtla
  167. Merhaba ben 1998 yılında SSK baslangicim var şu an emekli olmam için ne kada r toplu para yatırmam gerek para borçlanması yapabilir miyim ben ev hanımı ve
    yurtdışında yasiyorum . lütfen bana Bilgi verir misiniz ne yapmam gerek şimdiden ilginiz için teşekkürler.

    Yanıtla
  168. Omer bey,
    1991 yili ssk girisim var ve 891 gun gosteriyor.1986 yili emekli sandigi girisim ve 1989 yili cikisim var ama bu sgk hizmet dokumunde gozukmuyor.bunu nasil ekletebilirim.Ayrica 1998 yilindan beri Amerika’da yasiyor ve calisiyorum.Yurt disi emeklilik icin ne yapmam gerekir ve kac gune tabi oluyorum.3 yillik emekli sandigi Ordu mensubu oldugumdandi.

    Yanıtla
    • Merhaba. Dilekçe ile SGK’ya başvurarak emekli sandığı hizmetinizin T.C. numaranıza işlenmesini sağlayabilirsiniz. Emekli olabilmek için toplamda en az 5400 güne tamamlamalısınız gün sayısını.

      Yanıtla
  169. Merhaba Ömer bey,
    1967 doğumlu, mavi kartlıyım. 3600 günden emeklilik yurtdışı ödemesi yaptım. 1987 iş başlangıcım var ama türkiyede 2013 de bir çalışmam oldu. Benim durumum ne? Cevabınız için şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK kapsamında yaptıysanız mevcut durumda 3600 gün ve 60 yaş şartı ile emeklilik hakkınız var. Yasa ile 3600 gün için yaş indirimi olursa daha erken emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Evet SSK ödeme yaptım 4 yıl evvel ama 58 yaşı beklemem gerek diye biliyordum, neden 60 yaş dediniz anlamadım? Eyt 54 düşerse biz yurtdışı borçlanma yapan mavi kartlılar da yararlanacak mı acaba? Ve bu şartlarda maaşım ne kadar olur? Çok teşekkür ederim, selamlar.

        Yanıtla
    • Merhaba Ömer bey, kanun değişti dediler ama ben hala bilemiyorum kendi durumumda ne olur diye. 3600 ödeme yapmıştım ve yaşa takıldım. Şimdi ne yapamam gerek? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum, saygılar yolluyorum.

      Yanıtla
  170. Merhaba Omer Bey,

    Kiymetli bilgiler icin cok cok tesekkurler. 1979 Kasim dogumluyum. 4A ise giris tarihim 01.08.1998 ve toplamda 2900 uzun vade gunum var. Haziran 2010 itibari ile yurt disinda (ABD) calismaya basladim ve halen ABD de calisiyorum. Size birkac sorum olacak. Yurt disi borclanma yaparak EYT den emekli olabilir miyim? Kac gun borclanmam gerekir? Borclanmayi taban veya tavandan yapmak maasima etki eder mi? Eger borclanirsam, 4A mi yoksa 4B den mi emekli olurum? Nasil bir yol izlememi tavsiye edersiniz?

    Yanıtla
  171. Merhaba 01.02 1998 turkiyede sigorta girişim var 1870 prim günüm var 2007 beri almanyadayim ve calisiyorum 10.07 1981 dogumluyum eyt den yararlanmak icin ne yapmam gerek tskler

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanmalar artık bağkur kapsamında yapılmakta. Bağkurdan en az 5400 güne tamamlamanız gerekiyor. Şu an 5400 günle yaş şartı 58 ancak EYT’de 54’e düşebilir. Ayrıca 9000 güne tamamlarsanız yaş beklemeden emekli olursunuz.

      Yanıtla
  172. Merhaba Ömer bey, 1995 te Almanya’ya geldim. Aralık 2022 de başvuru belgelerimi gönderdim. Ev hanımlığından 5400 günden Bağ-Kur’da hesaplanacak anladım. Ama merak ettiğim konu başlangıç tarihi olarak 1995 mi alacaklar yoksa bugünden geriye mi gidecek?
    Teşekkür ederim

    Yanıtla
      • Öncelikle teşekkür ederim. Yani EYT kapsamında olmayacak. 58 yaşında emekli olunacak. Almanya’da 1998 de sigorta girişim var( ama gönderemedim, yetişmedi) gönderebilseydim o tarihten itibaren mi hesaplanacaktı?

        Yanıtla
        • EYT kapsamına girebilmek için 08.09.1999 tarihinden önce başlangıç olması gerek. Sizin var mıydı çalışma bu tarihten önce? 31.12.2022 tarihinden önce ya da sonra göndermiş olmak sizi EYT kapsamına almaz. O sadece borçlanma tutarlarında fark eder.

          Yanıtla
  173. Merhaba, 01.07.1999 giriş. bağkur 1600 gün, 2004 yılından itibaren yurtdışında yaşıyorum benim durumum nedir? teşekkür ederim

    Yanıtla
  174. Merhaba Eylul 1998 sigorta girisim, Turkiyede odenmis 4473 SGK prim gunum var. 3833 gunu tavandan odendi. 38 yasindayim.

    2018’den beri yurtdisinda (Dubai) calisiyorum. EYT ile 527 gun borclanarak (5000 gun) emekli olabilecegim gibi duruyor.

    527 gunu azami veya asgari borclanmam emekli maasimi degistirir mi?

    Bu 527 gun Bagkur sayilacak, ama SGK’dan emekli olacagim. Dogru mu?

    Cok tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanma bağkur kapsamında olur ama 1260 günden fazla borçlanma olmayacağı için şartlarınız SGK kapsamında hesaplanır. Alacağınız maaş konusunda bir hesaplama yapamıyorum maalesef.

      Yanıtla
      • Tesekkurler Omer Bey.

        Maas hesabi tabi uzun bir islem, ancak genel olarak ne kadar yuksek odenirse o kadar iyi yaklasimi dogru mudur? Veya bu konuda nereden dogru bilgi alabilirim?

        Yanıtla
        • Valla maaş sistemi allak bullak. En düşük emekli maaşını Re’sen 5500 TL yaptılar. Normalde bunu yapmasalar alınacak emekli maaşı 2500-3000 TL. Ben yüksekten ödenmesi taraftarı değilim. Ancak tercih sizin.

          Yanıtla
  175. Merhaba ben Almanyada yaşıyorum 2000 yılında 22 yaşımdayken Alman vatandaşlıgına geciş yaptım 1997 Ekim ayında Almanyada sigortalı calışmaya başladım 3 cocugum var Türkiyeden borclanarak emekli olma sansim varmi?

    Yanıtla
  176. Merhabalar eşim İngilterede 2021 yılında vefat etti.Bes senelik hizmeti çıktı ben borçlanmayla Türkiye’den emekli oldum.Sorum İngiltere’den de emekli olma hakkım var mi

    Yanıtla
  177. Merhaba Ömer Bey, iki yil once istifa edip yurt disina tasindim. 15 yil Turkiyede devlette ogretmenlik yaptim. 2004 yilinda calismaya baslamistim. Ben de yurt disi borclanma ile emekli olabilir miyim? toplu parami alabilir miyim ? Saygilar iyi calismalar.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de emekli sandığından 60 yaş ve 9000 gün ya da 5400 gün 61 yaşla emekli olma hakkınız var. Buna göre borçlanma yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.

      Yanıtla
  178. Merhaba 1994 te 35 günlük SSK ödemem var 1994 aralıktan beri ingilteredeyim 23 sene tam çalışmışlıgım var şimdi 56 yaşındayım ben Türkiye’den emekli olabilirmiyim para ödemem gerekiyor mu? Çok teşekkür ederim
    ,,,yeni yılınızı kutluyorum

    Yanıtla
  179. Merhaba, ben 1998 yilindan beri Almanyada yasamaktayim . Turkiyede 2018 de sigorta girisim var . Acaba yurtdisi borclanmasi yaparak 1998 yilindan buyana borclanip eyt li olabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba.Girişin oraya çekilmesi için en az 20 yıla yakın borçlanma yapmanız lazım. Borçlanmanın sayılıp sayılmayacağı şu an için net değil bir de.

      Yanıtla
  180. Merhaba Ömer bey.. 2003 _2012 Ekim arası türkiyede 3400 prim günüm var. 10 senedir yurtdışında (Hollanda) yaşıyorum. Ev hanımıyım. Hiç çalışmam yok. Seneye emeklilik yaşım doluyor. Benim yurtdışı borçlanmam için ne kadar ödemem gerekiyor. Bağlanacak maaş yaklaşık ne kadar olur. Teşekkürler..

    Yanıtla
  181. Merhaba, Ömer Bey,

    Ben 49 yaşında, 1999’dan beri yurtdışında yaşıyorum. sigorta giriş tarihim 01/02/1992 – Türkiye’de 502 prim günüm var. SSK’ya borçlanma durumum var mı? Varsa,kaç yaşında ve kaç gün ödemem gerekiyor?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  182. 1971 doğumluyum 3606 prim günüm var
    1989 sigorta başlangıcım
    3 çocuğum var 1990,1995,2001
    2 çocuktan borçlanma yapmıştım
    2001 dogumlu çocuğum için borçlanma yapma sansım var.

    3606 günle emekli olabiliyormuyum yoksa 5000 prim günü tamamlamak zorundamıyım?

    Yanıtla
  183. Tc vatandaşıyım 1967 doğumluyum
    4a 01.11.1989 işe giriş 102 gün çalışmışlığım var.
    1987 askerdim 540gün borçlanma yaptım.
    Geri kalan prim sayımı 3600prim gününü yurtdışı borçlanma ile tamamlasam emekli olabilirmiyim?

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanma bağkurdan yapılmakta. SSK kapsamında yapılamıyor maalesef. 5400 güne tamamlarsanız mevcut durumda yaş şartı 58 olur. Ancak EYT’de yaş indirimi gelebilir.

      Yanıtla
  184. Merhabalar,
    öncelikle bizleri sabır ve özenle bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler.
    2002 itibariyle Almanya’da ikamet ediyorum ve Yurtdışı borçlanması yapmak istiyorum.
    19.08.89 ilk işe giriş tarihiyle 4A Tescilli 01.12.2001 Tarihine kadar 2742 Gün + 01.06.2007 den 01.10.2008 arası İsteğe Bağlı 4A Tescilli 570 Gün pirim ödemem mevcut.
    ayrıca 01.10.2008 itibariyle de 360 Gün İsteğe Bağlı 4B Tescilli pirim ödemem var.
    Sorum şöyle;
    -Emekli olabilmek için, 1994 -1996 arası Askerlik borçlanmasını yapsam ve 2002 den 2007 arasındaki boşluğu borçlanırsam SSK dan emekli olabilirmiyim? yoksa yine de son Kanuna göre Bağkurdan mı Emekli olurum?
    -Eşim 1980 Almanya doğumlu ve 2002 yılından beri çalışmakta, en az 5400 pirim günü borçlanırsak eşim kaç yaşında emekli olabilir?

    Çok Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. 3600 güne tamamlayıp beklemenizi öneririm. Şartlar bağkura geçmez o şekilde. Ancak 5400 güne tamamlarsanız bağkura geçer şartlar. Eşiniz 5400 gün borçlanma ile 60 yaşında emekli olur.

      Yanıtla
  185. Merhaba, bende yurtdisi borclanmasi icin bilgi istiyorum. 1984 dogumlu bayanim, 20.10.1998-12.01.2000 arasi Türkiyede 188 prim günüm ama giris yasim 16. almanyada hic calismisligim yok ve 15 senedir burdayim 3 cocuk sahibiyim, bagkur üzerinden 5400 gündenmi borclancam ve cocuk borclanmasi nasil olur. Tskler

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanmayı sadece bağkurdan yapabilirsiniz. Size gerekli gün sayısı en az 5400. Normal durumda şu an yaş şartı 56. Ancak EYT’de 5400 gün için yaş indirimi olursa daha erken emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  186. Maas çok fark eder mi?
    Ssk 1995-2007arasi 3950 günum var Böyle kalıp kısmı emekli olmak yada +1050 gün borçlanarak 5000 günden? Hemen emekli olmak istemiyorum
    Maaş ta çok fark olurmu?
    5000 günden #5000 diyorlar
    3600 günden çok düşük olurmu acaba

    Yanıtla
  187. Merhaba omer bey
    1996 stajer olarak sgk girisim var 1998 senesinde de 147 gun calismisligim var.98 Aralikta Yurt disina evlilikle geldim.1999,2004,2007 uc cocugum var.1978 dogumluyum
    emekli olabilirmiyim sgkdan mi bagkurdan mi Tesekkur ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Yurtdışı borçlanması bağkur kapsamında yapılır. Eğer doğum borçlanması yaparsanız son çalışma ssk olduğu için ssk kapsamında yapılır. Giriş tarihinize göre SSK’da 5000 günü tamamlamanız durumunda yaş şartı olmadan emekli olabileceksiniz. Bağkurda ise 7200 günü. SSK’da aynı zamanda 3600 günden emeklilik hakkınız da olabilir. Mevcut durumda bunun için yaş şartı 58 iken EYT’de düşmesi bekleniyor. Aynı şekilde bağkurda kısmi emeklilik için yaş şartı 5400 gün ve 56 yaş iken burada da bir yaş indirimi bekliyorum.

      Yanıtla
    • Bağkurda 08.09.1999 tarihinden önce başlangıcı olup bağkurdan emekli olacak erkekler için 9000 gün, kadınlar için 7200 gün şartı aranacak. 5000 gün şartı ssk için geçerli.

      Yanıtla
  188. Ben yurdagül,anladim eyt çıktı 5000 gün artı 20 yıl lazım, ama benim türk vatandaşlığın da 10 senem var,28 yaşında alman vatandaşı oldum çünkü, bagkurdan emekli için 20 sene gerek,o zaman kalan 10 seneyi tamamlamak için tekrar türk vatandaşlığı ‘na geçmek zorunda mıyım değilse nasıl olacak,slm

    Yanıtla
  189. Ömer bey merhaba ben 01/01/1971 doğumluyum 1988 den beri Kıbrıs’a yaşıyorum.03/03/1989 da sigorta başlangıcım var ve 25 yılı doldurdum şu anda kktc yasalarına göre 2 yıl daha beklemem gerekiyor maaş alabilmem için kısacası kıbrısın eyt,lisiyim türkiyeden emekli olabilmek için en uygun formül nedir öğrenmek istiyorum saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba. Kıbrıs’taki çalışma sürelerinizi Türkiye’de borçlanma hakkınız var. 9000 gün borçlanma ile hemen emekli olursunuz. 5400 günle ise mevcut durumda 58 yaşı tamamlamanız halinde emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  190. Merhabalar,
    1976 dogumluyum, sigorta baslangic tarihim 1995, prim gunum 1650.
    2001-2006 yillari arasinda ingilterede okurken tam ve yarim zamanli calismalarimi sgk ya ekleyebilirmiyim, yoksa borclanma olarak prim mi odemem gerek?
    2008 yilindan itibaren karadag da serbest calisan ve yari zamanli calisanim, karadag ikili ulke antlasmasi 12.2015 te yururluge girdiyse sadece 2016 tarihinden itibaren ki primlerimi mi sgk ile birlestirebiliyorum?
    2011 yilinda ikizlerimi dogurdum dogum borclanmasi 2mi, 4 yil mi yapabilirim?
    Hala Karadag da ikamet ediyorum, emekli olduktan sonra yarim zamanli calismaya devam edebilirmiyim? Cevaplariniz icin simdiden cok tesekkurler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Bu soruların tamamının cevabı yurtdışı borçlanma ile alakalı. Bu alanda net bilgi sahibi değilim ancak sorularınızı elimden geldiğinde cevaplamaya çalışayım.
      1-İngiltere çalışmalarınızı Türkiye’de borçlanarak hizmetten saydırabilirsiniz.
      2-Karadağ’daki çalışmayı anlaşma imzalanma tarihinden sonrakini kapsayacak şekilde yapabilirsiniz.
      3- İkizler için 720 güne kadar borçlanma yapabilirsiniz.
      4-Türkiye’de emekli olduktan sonra yurtdışında sadece minijob olarak adlandırılan işlerde çalışabiliyorsunuz. Karadağ bildiğim kadarıyla bu kapsamda değil. Çalışamazsınız yani.

      Yanıtla
  191. Selamlar , 12.12.1997 de evlilik yaparak Almanya’ya geldim.25 senelik evliyim, Ev hanımıyım , Almanya’da çalışmışlığım yok, 4 çocuğum var (doğum tarihleri 01.1999-12.2002-09.2005-12.2014). Türkiye’de 07.2012’de sadece 9 gün çalışarak SSK’dan sigorta başlangıcım var(4A) . Bu şartlar altında Emekli olabilirmiyim? Bu mümkün ise kaç yaşında emekli olabilirim ve ne kadar bi para ödemem lazım? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim , saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba. Bağkurdan borçlanma yapmanız durumunda mevcut durumda 5400 günle 56 yaşında emeklilik hakkınız var. EYT kapsamında bu yaş şartı indirilebilir. Bunun dışında 7200 gün borçlandığınızda eğer başlangıç tarihi 08.09.1999 tarihi öncesine çekilirse yaş şartı olmadan emeklilik hakkı elde edebilirsiniz.

      Yanıtla
  192. Merhaba,
    3 senedir Almanya`da yasiyorum. Türkiye`de 4772 sigorta günüm var. Eyt kapsamina giriyorum ancak 228 gün eksigim kaliyor. Hem yurtdisinda calisip hemde Türkiye`den emekli maasi alabilmek icin bildigim kadari ile burada Minojob yani max 520 Euro olarak calismak yeterli.
    Ben burada unternehmer olarak kayitliyim fakat simdiye kadar hic emeklilik primi ödemedim. Devletten veya herhangi bir kurumdan yardim almiyorum. Aylik gelirimde 520 Euro`nun altinda.
    Bu sartlar altinda Yurt disi emeklilik icin basvuru yaptigimda Türkiye`den emekli maasi alabilirmiyim.

    Tesekkkürler,

    Yanıtla