Yupass numarası nasıl alınır ? Yupass numarası Türkiye’de sağlıktan yararlanmak için yurtdışında anlaşmalı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarına verilen numaradır. Malumunuz Türkiye ile kısa vade alanında yani sağlık alanında sağlık sözleşmesi imzalamış ülkelerde ikamet edenlerin Türkiye’de geçirdiği süre boyunca yurt dışında bağlı oldukları sağlık sigortası şirketinden sağlık belgesi almaları şartı ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakları var.
Türkiye’de bulunma süreci boyunca sağlıktan yararlanabilmeniz için yanınızda getirdiğiniz sağlık sözleşmesi belgesini Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak sisteme kaydetmeniz ve yupass numarası almanız gerekiyor. Peki yupass ne demek, yupass no sorgulaması nasıl yapılır ve bu numarayı almak için ne yapmak gerekiyor ? Konu hakkında detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Yupass nedir?
Yupass no nedir? Bu numara Türkiye ile sağlık sözleşmesi imzalamış ülkelerde sigortalı olanların Türkiye’de sağlıktan yararlanabilmeleri için verilen numaradır. Yurtdışı Provizyon Aktivasyon Sağlık Sistemi kelimelerinin baş harfinden oluşur. Bu kişiler için provizyon sorgulaması bu numara üzerinden yapılmaktadır.
Şöyle ki normalde Türkiye’deki bir Türk vatandaşı için hastaneler, doktorlar, eczaneler tarafından provizyon sorgulaması T.C. numarası ile yapılırken yurtdışı sigortalıları için yupass numarası ile yapılır. Bu kişiler için T.C. ile provizyon alınamaz. Devam eden sağlık belgesi olsa bile sistem T.C. numarası ile değil yurtdışı numarası ile provizyon verir.
Yupass numarası nereden alınır?
Eğer daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından adınıza tanımlanmış numara varsa ve numarayı kaybettiyseniz herhangi bir SGK merkezinden alabilirsiniz. Yupass numarasını ilk defa alacaksanız ya da sağlık belgesi kayıt sürenizi yenileyecekseniz ilgili ülke sağlık sözleşmesi belgesi, kimliğiniz ve yurtdışı sağlık yardım ve talep formu ile SGK’ya başvuru yapmanız gerekiyor.
Aşağıda Türkiye ile kısa vade sözleşmesi imzalamış ülkeler ve almanız gereken sağlık yardım fomülerleri kodları yazmaktadır. Yurtdışında sigortalı çalıştığınız ülke, sigortalılık durumunuz, geçici ya da sürekli bulunma durumuna göre aşağıdaki belirtilen formülerden size uygun olanını yurtdışında sağlık sigortası kurumundan alarak SGK’ya verebilir ve yupass no alabilirsiniz. Böylece yupass hangi ülkelerde geçerli sorusunun cevabını da öğrenmiş olabilirsiniz.
Yupass numarası nasıl alınır?
Yurtdışında sağlık kasasından alınan sağlık yardım belgesi ile Türkiye’de herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’ne uğrayarak numaranızı alabilirsiniz. Eğer daha önce almış olduğunuz numarayı kaybettiyseniz numaranızı yine herhangi bir SGK’dan alabilirsiniz.
Türkiye’de yurtdışı borçlanması yaparak erken emekli olmak ve yüksek emekli maaşı almak ister misiniz ? O zaman hemen SGK yurtdışı borçlanma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yupass sgk numaramı kaybettim nasıl alabilirim?
Eğer numaranız yoksa hastane ya da eczane provizyon alamaz ve dolayısıyla işlem yapılamaz. Yupass numaranızı kaybettiyseniz online olarak alabileceğiniz bir uygulama bulunmuyor. Numara kaybetme durumunda yeni belgelerle SGK’ya başvuru yapmanıza gerek yok. Herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’ne kimliğiniz ile uğrayarak numaranızı alabilirsiniz.
Gurbetçilerin Türkiye’deki sağlık ve tedavi işlemleri nasıl yapılıyor ?
Yazımızın devamında verilen anlaşmalı ülkelerde ikamet edenler Türkiye’de geçerli olan sağlık sözleşme belgelerinden birisini Türkiye’ye izne gelmeden önce alarak ve bu belgeyi Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na işletip yupass numarası alarak sağlıktan yararlanabilmekte. Ancak yapılan son değişiklikle bazı belge türleri hariç sadece acil durumlarda tedavi giderleri karşılanmaktadır.
Eğer sizin aldığınız belge de bu kapsamda ise Türkiye’de acil durum haricindeki tedavi giderleriniz karşılanmaz. Bu durumda normal muayene, tahliller, röntgen ve mr gibi tüm işlemlerin ücretlerini cebinizden ödemeniz gerekebilir.
Yurtdışı sigorta ile ilaçlarımı alamıyorum?
Sosyal Güvenlik Kurumu 01.09.2019 tarihi itibariyle kısa vade yani sağlık sözleşmesi olan ülkelerden Türkiye’ye izne gelen ve hastaneye gitmek zorunda kalanların sadece acil hallerde tedavi giderlerinin ve ilaç masraflarının karşılanacağını duyurdu.
01 Eylül 2019 tarihinde yürürlüğe giren ve tüm hastanelere bildirilen yeni düzenleme ile Yupass kapsamında yer alan ülkelerden Fransa haricinde ülkelerden turistik amaçlı gelenlerin sadece acil hal durumunda tedavi giderleri ve ilaç masrafları karşılanacak.
Buna göre Türkiye’de geçici olarak izne gelenlerden Almanya T/A 11, Avustusya A/TR 3, Belçika için BE/TR 111 ( B.T.8) ve Hollanda için N/TUR 111 sağlık yardımı belgeleri alanların sadece acil hallerde tedavi giderleri ve ilaç masrafları karşılanacak. Acil haller dışındaki giderleri kendi ceplerinden ödeyecekler.
Yupass hangi ülkeler için geçerli?
Anlaşmalı ülkeler ve geçici bulunma ile sürekli ikamet halinde verilen belgeler ve belge kodları aşağıdaki gibidir.
Geçici bulunmada anlaşmalı ülke sağlık formülerleri
Türkiye’de geçici süre ile bulunacaksanız yani izne geldiyseniz v.s. aşağıdaki belgelerin biri ile SGK’ya başvurarak yupass numarası alabilirsiniz.
- Almanya: T/A 11, T/A 23, TA 12.
- Avusturya: A/TR 3, A/TR3-A, TR/A6.
- Hollanda: N/TUR 106, A/TR3-A, TR/A6.
- Belçika:BT.8, BT.10.
- FRANSA: SE 208-01 FT, SE 208-02 FT, SE 208-04 FT, SE 208-05 FT, SE 208-06 AFT, SE 208-06 CFT, SE 208-06 CFT, SE 208-17 FT, SE 208-18 TF, SE 208-19 FT, SE 208-28 FT, SE 208-30 FT.
- K.K.T.C: K.K.T.C/ T.C.3, K.K.T.C/ T.C.5.
- Makedonya: MC/TR 4, TR/MC 10.
- Romanya: R/TR 3.
- Arnavutluk: AL/TR 4, AL/TR 10.
- Bosna Hersek: BH/TR4, BH/TR5.
- Çek Cumhuriyeti: CZ/TR 111, CZ/TR 112.
- Lüksemburg: TR/L 3.
Sürekli ikamette alınacak sağlık formülerleri
Türkiye’de 6 aydan fazla ikamet eden sigortalının kendisi ya da Türkiye’de ikamet eden eşi, çocukları, anne ve ya babası için alınması gereken yurtdışı sağlık formülerleri aşağıdaki gibidir;
- Almanya: T/A 9, T/A 20, TA 21.
- Avusturya: A/TR 4.
- Hollanda: N/TUR 109, N/TUR 121
- Belçika: BT.6, BT.16.
- FRANSA: SE 208-07 FT, SE 208-09 FT,
- K.K.T.C: K.K.T.C/ T.C.6, K.K.T.C/ T.C.7.
- Makedonya: MC/TR 5, TR/MC 6.
- Romanya: R/TR 5, R/TR 6.
- Arnavutluk: AL/TR 5.
- Bosna Hersek: BH/TR6, BH/TR7.
- Lüksemburg: TR/L 5, TR/L 6 .
T/a 11 belgesi nedir?
T/a 11 belgesi, Almanya ile Türkiye arasındaki sağlık sözleşmesi gereği Almanya’dan Türkiye’ye geçici seyahat edenlere seyahat süreci boyunca verilen sağlık belgesidir. Bu belgenin bağlı olunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na götürülerek sisteme işletilmesi ve yupass numarası alınması gerekmektedir. Sgk yurtdışı sağlık sigortası t/a 11 kapsamında olanlar Türkiye’de sadece acil durumlarda sağlık hizmeti alabilmekteler.
A/t 11 belgesi nedir, nasıl alınır?
SGK yurtdışı sağlık sigortası at 11 belgesi T/A 11 belgesinin tam tersidir. Yani Türkiye’den Almanya’ya geçici seyahatle gidenlere verilen ve seyahat süreci boyunca sigorta kapsamı sağlayan belgedir. Almanya’ya gitmeden önce bu belgeyi bağlı olduğunuz SGK yurtdışı servisinden alabilirsiniz.
Ta12 belgesi nedir?
Ta 12 belgesi, Türkiye ile Almanya arasındaki ikili sözleşme gereği Türkiye’de geçici bulunma, çalışma ya da geçici izin süresi boyunca Türkiye’de kişinin sağlıktan yararlanabilmesi için düzenlenen belge türüdür.
T/a 20 belgesi nedir?
Ta 20 formular AOK‘tan alınır. Bu belge de Türkiye ile Almanya arasındaki sağlık sözleşmesi gereği Türkiye’de 6 aydan fazla kalan/ikamet eden yani sürekli ikamet kapsamında sayılan kişilerin sağlıktan yararlanabilmeleri için düzenlenen sağlık sözleşmesidir.
Tr/cz 111 sigorta belgesi nedir?
Çek Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki sağlık sözleşmesi gereği verilen belgedir. Bu belgeyi Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek işletmeniz gerekir.
Yupass sorgulaması nasıl yapılır?
TC ile yupass sorgulama ya da yupass sorgulama e devlet sisteminden yapabileceğiniz bir uygulama şu an maalesef bulunmuyor . Numaranızı bilmiyorsanız en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alabilirsiniz. . Onun haricinde online yupass no öğrenme şansınız yok.
T.c. ile yupass sorgulaması yapılabilir mi?
Yukarıda belirttiğimiz gibi maalesef şu an yupass sorgulama e-devletten yapabileceğiniz bir uygulama bulunmamakta. TC ile de sorgulama yapabileceğiniz bir uygulama da bulunmamakta. Daha önce işlem yapmış olduğunuz eczane, hastane ya da sağlık hizmet sunucularına yupass no verdiyseniz belki bir ihtimal oralardan da öğrenme şansınız olabilir. Yoksa SGK’ya uğrayarak almanız gerekiyor.
Yupass geçerlilik süresi nedir?
Bunu da online olarak yapamazsınız. Genelde SGK size bitiş tarihini gösterir döküm verir. Ancak bu döküm elinizde yoksa herhangi bir eczaneden yupass numaranız ile sağlıktan yararlanma sorgulama yapın. Eğer sorgulama sonucu Tescil Kapsamı : Yurtdışı Anlaşmalı Sigortalılar ve 0000 – Müstehaktır, provizyon alabilir. şeklinde sonuç alıyorsanız süreniz hala devam ediyor anlamına gelir.
Ancak sorgulama sonucunda 1106 – Genel sağlık sigortası tescil işlemlerinizin gerçekleştirilmesi için en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat ediniz” uyarısı alıyorsanız belgenin geçerlilik süresi bitmiş demektir.
Yupass provizyon aktivasyonunuz var mı ? Hemen sgk sağlıktan yararlanma sorgulama sayfamızı ziyaret ederek provizyon sorgulama yapabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken yeni bir belge ile SGK’ya başvurarak belgenin geçerlilik süresini uzatmak.
Yurtdışı sigortalı sorgulaması nasıl yapılır?
Yurtdışında Türkiye ile anlaşmalı olduğunuz ülkelerdeki sigortalı çalışmalarınızı e-devletten görüntüleyebilir ve barkodlu belge alabilirsiniz. Sorgulamayı e-devlet sisteminde yurtdışı sigortalı sorgulama sayfasından sorgulayabilirsiniz.
Yurtdışı sigortalı muayene katılım payı ne kadar ödenir?
Türkiye’de acil haller dışında da sigorta masraflarını kapsayan belge kodu ile provizyon alınması şartıysa muayene katılım bedelleri yurtdışı sigortalıları için de Türkiye sigortalısı ya da emeklisi ile aynıdır. Güncel hastane muayene ücretleri ve ilaç katılım bedellerini öğrenmek için hemen hastane muayene ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Hollanda Türkiye SGK anlaşması
Hollanda ile Türkiye arasında hem kısa vade yani sağlık hem de uzun vade yani emeklilik sözleşmesi vardır. Hollanda için yukarıda verilen belgelerden birisi ile SGK’ya başvuru yupass numarası alarak Türkiye’de sağlıktan yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda Hollanda’daki sigortalı çalışmaları, işsizlik süreleri ve ya resmi ikamet sürelerini Türkiye’de borçlanarak emeklilik hakkı elde edebilirsiniz.
SGK Almanya’da geçerli mi?
Sadece acil durumlarda geçerlidir. Bunun için Almanya’ya gitmeden önce bağlı olduğunuz SGK’dan A/T 11 sağlık sözleşmesi belgesini yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Acil haller dışında Almanya’da geçici bulunan Türk vatandaşlarının sağlık giderleri SGK tarafından karşılanmamakta.
Yupass anlaşmalı hastaneler hangileridir?
Türkiye ile anlaşmalı ülkelerden alınan sağlık sözleşme belgelerine istinaden SGK tarafından gurbetçilere verilen yupass numarası;
- Devlet hastaneleri,
- Üniversite hastaneleri,
- Aile hekimlikleri,
- Özel hastaneler,
- Diğer tüm sağlık hizmet sunucularında geçerlidir.
Yupass özel hastanede geçerli mi?
Yupass tüm devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler ile diğer tüm sağlık hizmet sunucularında geçerlidir. Ancak sağlıktan yararlanma konusunda Türkiye tarafında değişiklik yapıldığından örneğin Almanya için T/a 11, Avusturya için A/TR 3 gibi geçici bulunmalarda verilen sağlık sözleşmesi belgesinde kişiler sadece acil durumlarda sağlık hizmeti alabilmekte. Bunun dışında sürekli ikamet durumunda verilen T/a 9, A/Tr 4 ve T/A 20 gibi belgelerle Türkiye’de özel hastanelerde tedavi olabilirsiniz.
Yupas numarası 100 ile başlar. 10 haneli bir numaradır. Örnek bir yupass numarası şu şekildedir: 1001138331.
Geçici bulunmalarda Fransa harici ülkeler için sadece acil durumlardaki tedavi masraflarını karşılar. Sürekli ikamette ise tüm muayene, tedavi ücretleri ve giderler karşılanır.
Yupass sistemi SGK’nın Türkiye ile anlaşmalı ülkelerden gelen sağlık yardım belgelerinin giriş ve takip işlemlerini yaptığı sistemdir.
Türkiye ile sağlık sözleşmesi imzalamış Almanya, Avusturya, Fransa, Belçika, Hollanda, Azerbeycan, Makedonya, Romanya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve diğer kısa vade anlaşmalı ülkelerde geçerlidir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Merhaba,
Ben Almanya da sartli üniversite kabulü aldim. Suan dil egitimi aliyorum. Türkiyede hali hazirda 657 tabi memurum ücretsiz izin ile buraya geldim. SGK’den nasil yararlanabilirim? Yupass icin basvuru hakkim var mi?
Merhaba. Almanya’daki sağlık kasasına sormanız gerek bunu. Oradaki işleyişi bilmiyorum maalesef.
merhaba omer bey. ben kanada yasayan ve turkiyeden 3600 gun ile emekli olmus bir turk vatandasiyim. 2021 de kanadadan emeklioldum ve part time olarak halen calisiyorum. Turkiyeden emekli maasinin baglanmasi icin basvuru yaptigimda, benden son bir yilda calismadigima dair belge istediler ve part time calisma anlasmasi kanada ile yok dediler. nedenini arastiriyorum. neden bu ayricalik. aciklayabilirseniz sevinirim. iyi gunler ve bilgileriniz icin simdiden tesekkurler.
Genelge kapsamına dahil edilmemiştir Kanada. Net bilgi sahibi değilim.
Merhaba Ömer bey,
Benim Torunu babası acilen Hastaneye götürdü. Almanya dan getirdiği Sağlık anlaşma belgesinin tam geçerli olmadığını söylemişler ve YUPASS numarası istemişler. Şimdi sorum şu; YUPASS numarası almasına gerek var mı yok mu? Acil olmasına rağmen?
Vereceğiniz cevap için Teşekkürler
Merhaba. Acil durumlarda geçerli Yupass sadece. Türk vatandaşı ise Yupass olmadan TC ile de giriş yapılabilir acil servislerde.
iyi günler alamanyadan malulen emekliyim we ii geldim
TA12 unutmusum
sigorta alanya bana almanyadaki ikamet adresime yolladi
size faklan nasil ilete bilirim
TA 12 icin Faks numarrasi werir misiniz yolatirayim
SGK Antalya yupas TA 12 uzatmak icin
Merhaba. Antalya SGK’ya bağlı iseniz oraya faxlamanız gerek.
Merhaba, SGK dan emekliyim. Eşim Alman vatandaşı. Almanya ya yerleşmek istiyoruz. Eşimin Almanya da sağlık sigortası yok. Almaya ya yerleşirsek Türkiye deki SGK mız sağlık işlemlerimiz için kullanılabilir mi.
Saygılarımla
Merhaba. Karşılıklı anlaşma var geçerli olur Türkiye’deki sigortanız. Almanya’ya giderken A/t 9 ya da A/T 10 belgelerinden birisini almanız gerek SGK’dan.
Merhaba ömer bey, babam hollanda’dan emekli biliyorsunuz artık yupasslılar acil haller dışında sağlıktan yararlanamıyor ve bu duruma çözüm bulmak istiyorum, acaba gss prim ödeyerek tüm sağlıktan yararlandırabilir miyim onları? Ya da yupass iptal edip benim sigortam ebevyn olarak yararlanabilir mi? Ya da yupass iptal edip annemi kendi işyerimde sigortalı çalıştırarak bu şekilde hem annem hem babam sağlıktan yararlanabilir mi? Kısacası yupassların sağlıktan tam faydalanması bana fikir verebileceğiniz bir çözümünüz var mı?
Merhaba Metin BEY. Türkiye’de ikamet süreleri bir yıl içinde 183 günden fazla olursa daimi ikamet için sağlık belgesi alabilirler. Bu da Türkiye’de geçerli olur. GSS açtırabilmeleri ya da için de son bir yıl içinde 183 günden fazla ikamet şartı var.
Ömer Bey, temelli dönüş yaptılar 20 yıldır türkiye’de ler, en son sgk daki görevli yupassı iptal edip gss denememiz lazım oda çok emin olamadı denememiz lazım gibi cümleler kurunca size sormak istedim ilginize tşk ederim şimdiden.
Rica ederim. Daimi ikamete çevirin belgelerini. Oradaki sağlık sigorta kurumuna söyleyin onlar daimi ikamet belgesi göndersin.
Merhaba benim yurt dışı sağlık sigortam var yupass ben sgk ya gittim eşimide bende faydalanması için başvurdum ve yaptılar daha sonra kendisi iş buldu ve onu yupassdan ger nasıl düşürebilirim çok zorluk göstetiyorlar o ona sevk ediyor o ona saşdım kaldım yardımçı olurmusunuz
Merhaba. Eşiniz Türkiye’de mi yurtdışında mı çalışıyor?
Hayirli günler efendim. Belçika için “Yurtdışı sağlık yardım formu” nu bulamiyorm ve indiremiyorum. Bu formu mail ile atabilirmisiniz acaba? Veya link atabiirmisiniz indirmek için.
Teşekkürler.
Merhaba. Bu belgeyi sağlık kasanızdan temin edebilirsiniz.
Merhaba
Isveç icin gecerli deyilmi??
Anlasmali ulkeler arasinda yok
Merhaba. İsveç kısa vade sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkeler arasında yer almıyor. Yupass numarası geçerli değil yani.
Hayırlı günler nasılsınız Benim bir sorum var. annem yupass sigortası var, yatalak hasta 1 senedir evde bakım geliyor ve talep açmamda ek ücret hastalık kronikse her talepte ek ücret alınmıyordu. Lakin şimdi her talepte ek ücret vereceksin dediler. Benim her gidip gelişim 6tl yatırmak için 13tl yol parası veriyorum kolaylık yapın o da yok. Öyle bir şey yok deniyor geleceksin yatıracak gideceksin arzını devlete bildir dedi neresi dedim arz kanallarınıda bilmiyorlar.
Böyle bir genelge varmı kime soracağım bilemedim Türkiye’de kimse ya bir şey bilmiyor yada ben anlamadım nedir bu mentalite sudan çıkmış balık gibiyim Hollanda’dan Türkiye’nin sağlık hizmetleri sistemi çok farklı ve yorucu evet.
Daha ne
Merhaba. Teşekkür ederim iyiyim, sizler nasılsınız? Muayene ücreti herkesten alınıyor eğer bunu soruyorsanız. Geri kalan kısmını anlamadım pek.
Fransada sigortası bulunan 83 yaşında bir hastamız şu an yoğun bakımda tedavi görmekte fakat fransa sigortası kabul edilmediği için geceliğine 3000 lira ödüyorlar. Ne kadar süre yoğun bakımda kalacağı belli değil zor durumdalar. Bir çözüm yolu yok mudur
Merhaba. Maalesef yok bir çözümü.