Bir çok iş yeri yeni işçi alımlarında iş için sağlık raporu istemektedir. Peki işe girişlerde istenen belgelerden biri olan sağlık raporu nereden ve nasıl alınır? Sağlık raporu istenen vatandaşların raporu nereden alabileceklerine bu yazımızda yer verdik.
İşyeri için sağlık raporu nereden alınır?
Aile hekiminden sağlık raporu alabilmeniz için ilk olarak bağlı bulunduğunuz aile hekimliği veya toplum sağlığı merkezine başvurmanız gerekiyor. Bir çok iş kolu için aile hekimi işyeri için sağlık raporu düzenleyebilmektedir. Fakat bunun için bazı şartlar aranmaktadır. Yapılan iş ve işyeri sınıfına göre raporu alıp alamayacağınızı aile hekiminizden öğrenebilirsiniz.
Aile hekimi işe giriş sağlık raporu
İş için sağlık raporu alacak kişinin çalışacağı kurumdaki işçi sayısı 50 kişiden az ve iş sınıfı ise az tehlikeli sınıfta yer alıyorsa aile hekiminden sağlık raporu alabilir. Fakat tehlikeli sınıfta yer alan işler için rapor hastaneler tarafından verilir. Sizi muayene eden aile hekimi sizi üst sağlık kuruluşuna sevk edebilir.
İşe giriş sağlık raporu için gerekli belgeler nelerdir ?
Başvuru için kimlik yeterli olmaktadır. Ayrıca işyeri için sağlık raporu ücretini de ödemeniz gerekiyor. Bunun için rapor başvurusuna giderken aşağıda belirtilen ücretleri de göz önünde bulundurarak hazırlıklı gitmenizde yarar vardır.
İş için sağlık raporu ne zaman alınır?
Hem işe girişlerde hem de periyodik aralıklarla alınmaktadır.
- Yeni işe girişlerde
- İş değişikliği olduğu zaman
- İş kazası veya meslek hastalığı geçirdikten sonra tekrar geri işe dönüşlerde
- Tehlike sınıfına göre belirli aralıklarla periyodik sağlık raporu istenmektedir.
- Tehlike sınıfına göre İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında belirli aralıklarla sağlık raporu uygulaması zorunludur.
Az Tehlikeli İşyerleri İçin Sağlık Raporu nasıl alınır ?
Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacak olanlar sağlık raporunu aile hekimlikleri veya Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerden alabilirler. 10’dan az sayıda çalışanı bulunan işyerlerinde çalışacak olanlar aile hekimine giderek sağlık raporu çıkarabilirler.
Gece Çalışabilir Sağlık Raporu nasıl alınır?
İşyerindeki normal çalışma süresinin yarısından fazlasının 20:00 ve 06:00 saatleri arasına denk gelmesine gece çalışması denilir. İşçiler bu sistemde çalışmaya başlamadan önce işverene bir sağlık raporu götürmek zorundadır. İşyeri hekimleri tarafından yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda sağlık raporuna ”Gece Çalışabilir” notu düşüldüğü zaman herhangi bir sorun oluşmayacaktır. Bunun için not olarak gece çalışabilir notu düşülmesi gerekmektedir. Gece vardiyasında çalışacak olan işçilerin gece çalışabilir raporu alması zorunludur.
İş İçin Sağlık Raporu Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar?
Ücret, hastaneye göre değişiklik gösterebilir. Sağlık raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşu tarafından işyeri sağlık raporu ücreti tahsil edilmektedir. 2024 itibari ileücretler aşağıdaki gibidir.
- Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinden ücretsiz olarak alınabilmektedir. Eğer sosyal güvenceniz yoksa 100-200 TL arasında bir rakam ödemeniz gerekir.
- Üniversite hastanelerinden alınan iş sağlık raporu ücreti 400-500 TL
- Ayrıca sağlık kurulu raporu almak isteyenlerin ödeyeceği ücret ise 500-600 TL,
- Üniversite hastanelerinde 600-800 TL,
Özel hastane sağlık raporu ücreti ne kadar ?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu rapor özel hastaneler tarafından verilmemektedir. Dolayısıyla özel hastaneler için sağlık raporu fiyatı belirtmek yersiz olacaktır.
Devlet hastanesi işe giriş sağlık raporu ücreti
Aktif sosyal güvenceniz varsa devlet hastanesinden raporu ücretsiz olarak alabilirsiniz. Güvenceniz yoksa 2024’te 100-200 TL arasında değişen muayene ücreti ödeyerek raporu alabilirsiniz.
İş için sağlık raporu e-devlet üzerinden alınır mı?
Hayır, e-devlet sisteminden alınamamaktadır. Devlet hastanesi ya da üniversite hastanelerinden alınmaktadır.