İşçinin Asıl Çalıştığı Yerden Başka Yerde Sigortalı Gözükmesi

İşçinin asıl çalıştığı yerden başka yerde sigortalı gözükmesi konusunda son zamanlarda işverenler tarafından sıklıkla soru sorulmaktadır. Hem işçinin çalıştığı yerden başka yerde sigortalı gözükmesi konusunda sorulan soruların cevabını hem de konu ile bağlantılı olan konularda merak edilen soruların cevabını bulabilirsiniz.

İşçinin başka şubede çalıştırılması

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre kişinin fiili olarak çalıştırıldığı işyerinde sigortalı olması zorunludur. İşyeri aynı işverene bile bağlı olsa farklı şube ise bu şubede sigortalılığın sağlanması gerekmektedir.

İşçinin asıl çalıştığı yerden başka yerde sigortalı gözükmesi cezası ne kadar ?

Fiili olarak çalıştığı şubede sigortalılığın sağlanmadığı, aynı işverenin başka işyerinde sigortalı olduğu tespit edilen kişiler için idari para cezası uygulanmaz. Ancak eğer diğer şube için daha önce SGK tescili açılmadıysa işyeri tescil bildirgesinin geç verilmesinden dolayı idari para cezası uygulanır. SGK idari para cezaları başlıklı yazımızdan işyeri tescil bildirgesinin geç verilmesi halinde uygulanacak güncel idari para cezası tutarlarına göz atabilirsiniz.

Bunun dışında mevcut şubede bildirilen işe giriş bildirgesi ve aylık prim hizmet bildirgesi işçinin fiili olarak çalışmasının olduğu şubeye aktarılır. Her iptal ve ek bildirge için damga vergisi borcu çıkartılır.

İki yerde sigortalı olmanın cezası var mı ?

Kanunen aynı anda iki yerde sigortalı çalışmak hususunda bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak aynı anda iki yerde sigortalı olmak gerekiyorsa çalışmaların fiili olması gerekmektedir. Örneğin birden fazla inşaatta çalışan inşaat işçileri, mühendisler bunlara örnektir. Eğer çalışma fiili ise yani halk arasındaki tabirle kişi kendisini sigortalı göstermiyorsa herhangi bir cezası olmayacaktır.

Eğer fiili olarak çalışma yoksa ve bu tespit edilirse fiili çalışmanın olmadığı tüm sigortalar, prim ve hizmet günleri iptal edilir. Ayrıca kendini sigortalı gösteren işçi ya da bunu gösteren işveren hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur.

Sigortasız işçi çalıştırma cezasından kurtulmak mümkün mü ?

Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası ağırdır. Hele ki tespit Sosyal Güvenlik Denetmenleri, Müfettişleri, mahkeme kararı ya da diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarının tespiti sonucu ise daha ağırdır. Her bir sigortalı için işe giriş bildirgesinin verilmemesinden ve aylık prim hizmet belgesinin verilmemesinden brüt asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır. Ayrıca prim tahakkuk ettirilerek gecikme zammı ve faizi ile birlikte bu primler tahsil edilir.

Başka yerde sigortalı görünmek

Sigortayı başka yerde göstermek kanunen suçtur. Çünkü Kanunen sigortalı sayılabilmek için ücret karşılığı çalışmak ve bu çalışmanın fiili olması gerekir. Bu nedenle işçinin farklı işyerinde sigortalı gösterilmesi ve bunun tespiti durumunda hem işveren hem de işçi hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur. Ayrıca başka bir yerde sigortalı gösterilmesi tespiti durumunda bildirilen tüm hizmetler iptal edilir.

Özetlemem gerekirse fiilen çalışmadığı halde işyerinde sigortalı göstermek hem işveren hem de sigortalı açısından suç teşkil eden bir unsurdur. Tespiti durumunda tüm hizmetler iptal edilir. Varsa ödenen geçici iş göremezlik ödemeleri, sağlık giderleri gibi giderler borç oluşturulur.

Çalışmadığım yerden sigortalıyım ne yapmalıyım?

Eğer fiili olarak çalıştığınız işyerinden başka bir işyerinde sigortanızın yatırıldığını tespit ederseniz vakit kaybetmeden bunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeniz gerekiyor. Bu bildirimi Alo170 hattından ya da dilekçe ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapabilirsiniz.

2 yerden sigortalı olmanın faydaları

Aynı anda iki yerden sigortalı olmak, çalışmanın fiili olması şartı ile Kanunen mümkündür. 2 yerden birden sigortalı olduğunuzda;

  • Her ayın primi 30 olarak alınır. 30’dan fazla alınmaz.
  • Size sağlayacağı fayda ise prime esas kazanç yönünden yani emekliliğe yansıması yönünden olacaktır.
  • Birden fazla işyerinde prim ödenmesi durumunda tüm kazançlar emeklilik hesabına dahil edileceğinden emekli maaşınızın yüksek olmasını sağlayacaktır.

Birden fazla işyerinde çalışma kıdem tazminatı

İşçinin birden fazla işyerinde sigortalı olması sadece bir işyerinden tazminat hakkı olacağı anlamına gelmez. En az 1 yıllık çalışma, işveren tarafından fesih durumunda birden fazla işyerinde çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın tazminatın ödenmesi gerekir.

Bir ayda 30 günden fazla sigorta

Sosyal Güvenlik mevzuatına göre her ay 30 gün, her yıl 360 gün olarak esas alınır. Birden fazla işyerinde 30 günden fazla bildirim olsa bile emeklilik hesabında ilgili ay 30 gün olarak hesap edilir. Ancak prime esas kazançlar dahil edilir.

Sigortam varken başka yerden sigorta yapılır mı?

Evet, yapılabilir. Sigorta aktifken başka işyerinde giriş yapılmasına engel bir durum yoktur.

Bir kişi birden fazla yerde sigortalı olarak çalışabilir mi?

Evet, fiili olması şartı ile çalışabilir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

16 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Ufuk
Ufuk
1 yıl önce

Selam kolay gelsin
Öncelikle böyle bir platform yaptığınız için teşekkür

Ben ayın 6 sında iş yerimden istifa ettim noterden ihtarname çekipte
Tazminat için arabulucu ya gittim

Şimdi benim sıkıntım 20 gündür hala sigortamı düşürmediler nedense anlamadım
Başka işe başlıcam başlıyamuyom çıkış vermediler diye
Başlasam ne gibi sıkıntısı olur bana eski çalıştıhım yer bana sorun çıkara bilirmi
Bilginize ihtiyacım var
Teşekkürler

Murat
Murat
1 yıl önce

Merhaba. Çalışmak ta olduğum işyeri. Sigortamı yüksek prim den yatarken. O ayın içinde başka bir şubesine alıyor sonra tekrar aynı yere alıyor kontrol sonunda sıgorta pirimim düşük yatıyor sebebi nedir

İSA ÖZKAN
İSA ÖZKAN
1 yıl önce

ÇALIŞTIĞIM YERDE DEĞİL AİLE ŞİRKETİNİN BAŞKA SEKTÖRLÜ İŞYERİNDE ÇALIŞMIŞ GÖZÜKÜYORUM …ÜSTELİK PRİMİM 4 SENE SONRA ÖDENMEYE BAŞLAMIŞ ,HİÇ ÇALIŞMADIĞIM YERDE HİZMET TESPİT DAVASI NASIL AÇABİLİRİM NASIL İSPATLANIR…

Melis Genç
Melis Genç
1 yıl önce

Merhaba, bir işveren bünyesinde ankaradaki bir inşaatta mühendis olarak 10 ay çalıştım, SGK kaydım ise aynı işverenin mersindeki bir inşaatında istihdam edildiğim şeklinde yapılmış. Primlerim o şekilde ben mersindeki inşaatta çalışmışım gibi ödenmiş. Ben mersinde fiili bir çalışma gerçekleştirmedim. Bunu nasıl düzelttirebilirim? Hizmet tespit davası mı açmalıyım? Ben ankarada sigortasız çalıştırılmış oldum, işveren ceza mı almalı? Aynı zamanda da fiili bir çalışmam olmadığı halde mersindeki inşaatta çalışmışım gibi primin yattığı için benim bir sorumluluğum doğar mı?

Emre Akdeniz
Emre Akdeniz
2 yıl önce

Merhaba, sunduğunuz hizmet için öncelikle teşekkür ederim.
01.09.2022 itibariyle kod 43 uygulanarak işten çıkarıldım. SGK’ye işten çıkış bildirgesi vermeli miydim?

nusret
nusret
2 yıl önce

Merhaba, bildiğim kadarıyla ticari araç kullanan sürücülerin trafik cezaları kayıt dışı istihdamı engellemek için sgk ya bildirilmektedir. Ticari aracı kullanan sürücü kamu görevlisi olursa, aynı zamanda işveren tarafından çalıştırılmıyor ve herhangi bir maaş ödemesi söz konusu da değil ise işverene herhangi bir ceza uygulanır mı?

Özlem
Özlem
2 yıl önce

Şuan başka bı yerde sigortali olarak gözüküyorum. Ancak prim yatmıyor. Şimdi yeni işe gircem diğer taraftan çıkışımi yapmadilar sorun olur mu

İpek
İpek
2 yıl önce

Merhaba Ömer Bey.ben bir ailenin yanında ev Yardımcısı olarak çalışıyorum ancak işveren sigortamı kendi şirketinden göstermiş ancak ben evde çalışıyorum.bu yasal mıdır?bir de bana zararı olur mu?

16
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status