İşten ayrılış bildirgesi geç verme cezası ve geriye dönük SGK çıkış kodu değiştirme konusunda yazımızda ayrıntıları bulabilirsiniz. Bildiğiniz üzere işten çıkış bildirgesinin en geç işçinin işten çıktığı tarihi takip eden 10’uncu güne kadar gönderilmesi gerekmektedir. Bildirge geç verildiğinde belirlenen tutarlarda işten ayrılış bildirgesi cezası uygulanmaktadır.
Bu yazımızda işten çıkış kaç gün içinde iptal edilebilir, sgk işten çıkış kodu düzeltme cezası ne kadar, işçi çıkışı kaç gün geriye dönük yapılır ya da iptal edilir gibi konu hakkında merak edilen tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.
Geriye dönük işten çıkış yapılır mı ?
Öncelikle sgk çıkışı kaç gün geriye dönük verilebilir sorusunun cevabını verelim. Aslında geriye dönük çıkış kaç gün içinde verilir sorusunun cevabını yazımızın giriş kısmında belirtmiştik. Tekrar belirtmek gerekirse;
- Geriye dönük işçi çıkışı işçinin işten çıktığı günden sonra hesaplanmak suretiyle 10’uncu güne kadar verilmelidir.
- Aynı zamanda bu süre içerisinde sgk işten çıkış iptali de uygulama üzerinden yapılabilmektedir.
- Bildirge veriliş ve çıkış bildirgesi iptal süresi içerisinde bildirgeyi iptal edebilir, yeniden gönderebilir ya da çıkış verebilirsiniz.
- 10 günlük süre geçtikten sonra bildirgeyi yine gönderebilirsiniz ancak işten ayrılış bildirgesi iptalini yapamazsınız.
- 10 günlük süreden sonra bildirge vermeniz durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aşağıda belirtilen tutarlarda sgk işten çıkış geç bildirme cezası uygulanır.
İşten çıkış kodunun yanlış bildirilmesi cezası nedir ?
İşten ayrılış bildirgesi süresi içerisinde verilmiş ancak hatalı verildi ise işten çıkış kodu değiştirme cezası ya da düzeltme cezası uygulanmamaktadır. Önemli olan bildirgenin 10 günlük süre içerisinde verilmiş olmasıdır. 10 günlük süre içerisinde verildiyse ancak örneğin prime esas kazanç, işten çıkış kodu ya da tarihi gibi bilgiler hatalı verildiyse 10 günlük süre içerisinde işveren kendi iptal edebilir. 10 günlük süre geçtikten sonra ise dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaparak düzeltilmesini istediği bilgiler ile talepte bulunabilir.
İşten çıkış iptali kaç gün içerisinde yapılmalıdır ?
Sgk çıkış iptali işten çıkış tarihinden itibaren 10 gün içerisinde;
- Elektronik ortamda yapılabilir.
- işten çıkış bildirgesi iptal süresi olan 10 günlük süre içerisiden işveren iptal işlemini işten çıkış uygulaması üzerinden kendisi yapabilir.
- Sgk çıkış iptal etme süresi geçtikten sonra uygulama üzerinden iptal işlemi gerçekleştirilemez.
- Eğer çıkışı yanlışlıkla verdiyseniz ve iptalini talep edecekseniz 10 günden sonra uygulamadan yapamayacağınız için dilekçe ile ve gerekçeli bir nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaparak iptali gerçekleştirebilirsiniz.
İşten ayrılış bildirgesi 10 gün geçtikten sonra iptal etmek cezaya tabi mi ?
Sgk çıkış iptal süresi içerisinde iptali uygulamadan yapmanız durumunda işten çıkışı geç bildirme cezası uygulanmaz. Ancak 10 gün geçtikten sonra iptali sistemden yapamazsınız. Dilekçe ile işveren olarak bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne talepte bulunmanız gerekiyor. SGK’nın talep üzerine yapacağı geriye dönük işten ayrılış bildirgesi iptali için de sgk idari para cezası uygulanmaz.
İşten çıkış cezası 2024
İşten çıkış geç bildirim cezası sigortalı başına ve brüt asgari ücret esas alınarak hesaplanır.
- İşten çıkış bildirgesi geç verme cezası sigortalı başına brüt asgari ücretin 1/10’u tutarında uygulanmaktadır.
- Bu durumda 10 günlük süre geçtikten sonra verilen geriye dönük işten çıkarma bildirgesi için sigortalı başına uygulanacak ceza tutarı 2024 yılı için 2.000,00 TL olacaktır.
- Uygulanan geriye dönük işten çıkış cezasını tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödemeniz durumunda %25 indirim uygulanır.
Sigortalı başına uygulanacak SGK işten çıkış cezası 2024 tutarı | 2.000,00 TL |
15 gün içerisinde ödenirse | 1.500,00 TL |
Verilmesi gereken süreden itibaren 30 gün içerisinde verilip tebliğden itibaren 15 gün içinde ödenirse | 375,00 TL |
İşten çıkış bildirgesi iptali cezası ne kadar ?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi sgk çıkış kodu değiştirme cezası uygulanmamakta. İşten çıkışın 10 gün içerisinde uygulama üzerinde iptali de idari para cezasına tabi değildir. Dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan ve iptali sağlanan bildirgeler için de işten çıkış bildirgesi cezası uygulanmaz.
İşten çıkış bildirgesi düzeltmesi nasıl yapılır ?
Hatalı bir bilginin düzeltilmesi, işten ayrılış kodunun güncellenmesi ya da başka bir bilginin güncellenmesi gibi durumlar için İşten çıkış bildirgesi düzeltme cezası uygulanmamaktadır. Bu işlemin süresi içerisinde ya da dışında yapılması da durumu değiştirmemektedir. Kısacası düzeltmeler işten çıkış bildirgesinin geç verilmesi cezasına tabii değildir.
İşten çıkış aynı gün yapılabilir mi ? Detaylar için işten çıkış bildirgesi aynı gün verilir mi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İdari para cezası SGK teşvik indirimlerini etkiler mi?
İdari para cezaları tebliğ sürecinde iken ve tebliğ tarihinden sonraki 15 güne kadar kesinleşmiş borç olarak kabul edilmediğinden SGK teşviklerini etkilemez. Ancak tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde borç ödenmezse kesinleşmiş olur. Bu durumda teşvikli beyanname veremezsiniz.
SGK idari para cezası ödeme online
SGK idari para cezası Ödeme online olarak online bankacılık kanallarından ve SGK kart ile prim ödeme sisteminden yapılmaktadır. Ödemeler 26 haneli işyeri sicil numarası üzerinden gerçekleştirilmektedir. Ödeme menüsü ise SGK Ödeme-SGK İPC ödeme menüsüdür. SGK idari para cezası nasıl ödenir başlıklı içeriğimizde adım adım online nasıl ödeyebileceğiniz hakkında detayları bulabilirsiniz.
SGK idari para cezası sorgulama
SGK idari para cezası sorgulama işlemini SGK işveren sisteminden yapabilirsiniz. SGK işveren sisteminde dönem borç bölümünde ipc borcunuzun ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.
İşten çıkan sigortalı için işten çıkış tarihinden itibaren 10 gün içerisinde işten ayrılış bildirgesinin elektronik ortamda gönderilmesi gerekir. Eğer verilmezse SGK tarafından brüt asgari ücretin 1/10’u tutarında idari para cezası uygulanır.
İşten çıkış bildirgesi sigortalının işten çıkış tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde verilmelidir.
Geriye dönük sigortalı çıkışı en çok 10 gün öncesine kadar verilebilir.
İşten çıkış bildirgesi işten çıkış günü itibariyle hemen yapılabilir.
Merhaba Ömer Bey;
2020 Ekim ayına ait sgk girişim olup çıkışım verilmemiş. 2023 eylül ayından itibaren yaklaşık 10 ay bağkurum genç girişimci olarak devlet tarafından yatırıldı. Sorum şu; sgk çıkışım yapılmadığı için( şahış şirketi iken limited şu an) bağkur da sistemde görünmüyor. Nasıl bir yol izlemeliyim.
Merhaba. Bağlı olduğunuz SGK’dan düzelttirmeniz gerek bunu.
1998/1 yılında 4 aylık bordro 60 günüm varken 1998/1 muhasebeci Çıkışımı yapmamış başka bir iş yerinde 14-04-1998 de girişim olmuş yine sgk’lı çalışmışım 16 gün de ordan var sırasıyla
1998/2 40 Gün 1998/2 1998 yıl başında çalıştığım kişiden 31-07-1998 te çıkışım yapılmış sonraki 1998/2 60 gün toplayarak 30-06-1998 de 14 Nisanda başladığım kişiden çıkışım yapılmış hep iş bilmez bir muhasebeci yüzünden acaba bu durum çakışma yaparak toplam 176 gün primimin silinmesine sebep olur mu ??
Aynı dönemlerde yatan prim varsa 1 ay 30 günden hesap edilir emeklilik prim günü hesabında.
Merhaba Ömer bey. Benim iş çıkışım yapıldı. Başvuruda bulundum brn tazminat istemediğim halde haberim olmadan banka hesabıma yatırmışlar bunu mahkemede sunabilir miyim. Ve davayı kazanabilme imkanım var mı?
Merhaba. Tazminatın kanunen ödenmesi zorunludur. İsteğe bağlı bir durum değil.
Merhaba Ömer Bey, kısa bir süre önce işten ayrıldım. İşverence işten çıkış bildirimi yapıldı. Daha sonra tekrardan işe girişim yapıldı. Fiilen çalışmamama rağmen çalışıyormuşum gibi gösteriyorlar. Alo 170’i aradım avukatınızla görüşün diyorlar. Benim işvereni şikayet edebilmem mümkün mü? Mümkünse avukat aracılığıyla değil kendim yapabilir miyim, bunun için bir dilekçe vs. oluşturmam gerekli mi? Teşekkürler.
Merhaba. Şikayet için Avukata gerek yok. Alo 170’ten ya da yazılı olarak şikayette bulunabilirsiniz.
Çalışma arkadaşım fabrikada çalışıyor emeklilik başvurusunu 13mart 2023te fabrikadan yapıp 14 martta tekrar fabrikada çalışmaya devam ediyor boş zamanlarında benim yanımda çalışıyor parttime bir günlük sigorta ödüyorum ben ona fakat bana bildirmediği için Nisan sigortasınıda yatırdığım için emekli olamıyor geriye dönük sigorta iptalini yaptığım zaman bana ceza gelirmi ne kadar gelir teşekkür ederim
Merhaba. Sigorta iptali olmaz ama belge numarası 01’den 02’ye döndürülebilir. Bunun cezası yok. Muhasebeci İptal 01 vererek 02 belge kodu ile beyanname sisteminden yeni belge gönderecek SGK’ya.
merhaba
özel sektörde insan kaynakları olarak çalışıyorum. günlükçü bayan çalıştırıyoruz 26/11/2021 tarihli kasım ayında çıkışını vermem gerekiyodu kıdem haketmemesi için. ne yapmayalım?
Merhaba. İşten ayrılış bildirgesi sisteminden geriye dönük verebilirsiniz. Bu durumda brüt asgari ücretin 1/10 tutarında idari para cezası uygulanır size.
Merhaba. 07.2022 Tarihinde 10 günden fazla çalışan göründüğüm işten çıktım 4A sigorta çıkışım yapılmıştı Emeklilik başvuru yapmaya çalıştığımda ”İş vereniniz tarafından işten ayrılış bildirgesi Kurumumuza verilmeden tahsis talebinde bulunamazsınız. Lütfen iş yerinize müracaat ediniz.” uyarısı alıyorum ne yapmam gerekir
Merhaba. İşveren işten çıkışı vermesi gerekiyor elektronik ortamda. Daha vermemiş o zaman. Ya da elden doldurup verebilirsiniz emeklilik dilekçesini.
Merhaba ben özel bir şirkette çalışıyordum 3 gün önce istifamı verdim başka bir işe girecem ve 2 gün sonra evrakları vermem lazım iş yerim benim çıkış bildirgemi hemen yapmıyor beni oyalıyor bunun için ne yapmayalım
Merhaba. İşverenin işten çıkış bildirgesini vermek için işten ayrılış tarihinden itibaren 10 günü var. Bu süre içerisinde vermezse SGK’ya şikayet edebilirsiniz. Orada çalışıyor olmanızın başka bir işyerinde çalışmanıza engeli yok bu arada onu da söyleyim.
Merhaba, 28.11.2022 tarihinde istifamı vererek işten ayrıldım. işveren de işten çıkışım konusunda tamam hallederiz dedi. şimdi yeni işe başlayacağım eski iş yeri hala işten çıkışımı vermemiş durumda. arayım sordum sigortalı olamayacak mezun olmamış biri benim sigortamla çalışıyormuş idare et dediler. benim işten çıkışımı bildirebileceğim bir yer var mı. 170 hattından şikayet etsem etkili olur mu?
Sizin sigortanızla mı çalışıyor:). O nasıl bir iş. İlginç gerçekten bizim millet. Alo-170 hattına ya da doğrudan işverenin bağlı olduğu SGK’ya şikayet talebinizi iletebilirsiniz.
14.10.2022 tarihinde işten ayrılışını yapmam gereken 14 personelimize işten ayrılış bildirgesini 21.11.2022 tarihinde verdim (14.10.2022tarihli) olarak toplamda ne kadar ceza uygulanır acaba peşin ödeme haricinde iyi niyet indirimi vs. varmıdır acaba
Merhaba. Her bir sigortalı için brüt asgari ücretin 1/10’u tutarında idari para cezası uygulanır. Şu an güncel ceza tutarı 647 TL sigortalı başına. %25 indirim yapılır tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödemeniz durumunda.
MİLLİ EĞİTİMDEN İHALE İLE ÖZEL EĞİTİM TAŞIMA İHALESİ ALAN KİŞİ İHALE SÜRESİ BİTTİKTEN SONRA 1 AY SONRA İŞÇİNİN ÇIKIŞINI VERMİŞ. ” İŞVEREN 17/06/2022-02/07/2022 ÇALIŞMA OLMADIĞINI MUH SGK İLE BEYAN ETMİŞ.İŞTEN ÇIKIŞ NORMALDE 17/6/2022 OLMASI GEREKİRKEN 02/07/2022 ÇIKIŞ YAZILMIŞ, BUNU NASIL DÜZELTEBİLİRİM.İPTAL MUHSGK HAZİRAN VE TEMMUZ DÜZENLESEM VE ÇIKIŞ TARİHİNİ 17/06/2022 OLARAK YENİDEN DÜZENLESEM CEZASI NE OLUR. SELAM VE SAYGILARIMLA. MUSTAFA SÖZEN
Merhaba. İşten ayrılış bildirgesi tam olarak hangi tarihte verilmiş? Anladığım kadarıyla 02.07.2022 olarak verilen işten ayrılışı 17.06.2022’e çekeceksiniz doğru mu?
Merhaba,
kısmi süreli çalışanımız aylık ortalama 7 veya 10 gün bazen ayda 1 gün çalışma yapıyor
28.02.2022 de son çalışmasını yaptıktan sonra daha gelmeyeceğini çıkışının yapılacağını bize söylemeden
çağrımızda daha gelmeyeceğini söylüyor, 25.03.2022 de bizde çıkışını yapmak istiyoruz ama bu seferde 10 günlük çıkış bildirim süresini aşmış oluyoruz ne yapmamız gerekiyor?
Merhaba. 10 gün içerisinde vermeniz gerekirdi. Ya çıkışı sonraki bir tarih vereceksiniz. Ya da cezayı göze alıp gerçek çıkış tarihini gireceksiniz.
Merhaba Ömer bey 10.02.2022 de 01.02.2022 iş çıkışı yapıldı. Ama 09.02.2022 de corona oldum rapor yazıldı. Çalışan gözüküyor diye.e vizite sistemine düşmüş. E viziteden peronelim değil işaretlenmiş . Çıkaran şirkete bir ceza uygulanırsa.
Merhaba. Raporlu işçi rapor bitmeden işten çıkarılamaz. Tespiti durumunda cezai işlem uygulanabilir.