İntibak yasası terimi duymayan çok az emekli vardır sanırım. Peki intibak yasası nedir ? İntibak kelime anlamı olarak eşitlik anlamına gelmektedir. Ne eşitliği bu ? Emeklilikte intibak ne anlama geliyor? Gelin hep beraber bu soruların cevabına bakalım bir de intibak yasası son dakika haberleri ve olası 2024 intibak yasası konusuna değinelim.
Emekli İntibak yasası nedir?
Malumunuz 2000 yılından önce çalışması olanların emekli maaşları bir hayli yüksek. Sebebi aylık bağlama oranlarının yüksek olması. 2000 yılından sonra çalışması olanlar için ise aynı şeyleri söylemek maalesef mümkün değil. 2000 yılından önceki çalışmalarda aylık bağlama oranı neredeyse %80 civarında iken 2000 sonrası ise %40’lara kadar iniyor. Bu da doğal olarak aynı prim günü, sigortalılık süresi v.s. emekli olan iki kişi arasında 2 kata kadar maaş farkı oluşmasına neden oluyor.
Size şöyle örnek vereyim. Şu an 2000 yılından önce prim ödemeleri hep asgariden ödenmiş emekli birisi ortalama 7000-7500 TL arasında emekli maaşı almaktadır. Aynı prim gün sayısı ile 2000 yılından sonraki hizmetlerle emekli olanlar ne kadar maaş alıyor biliyor musunuz ? 5500-6000 TL arasında. Hiç hoş bir durum gibi durmuyor değil mi ?
İşte olası bir emekli intibak 2024 yasasının çıkması halinde aradaki maaş eşitsizliği giderilmiş olacak. 2000 yılından sonra emekli olanların maaşları da 10.000-12.000 TL seviyelerine çıkmış olacak.
Emekli intibak torba yasası son durum 2024
İntibak yasası 2024 yılında çıkar mı ya da emekliye intibak 2024 torba yasada var mı sorusunun cevabını şimdiden vermek zor. Ancak şu var ki ekonominin içinde bulunduğu durum olası bir 2024 intibak yasası düzenlemesinin önünde engel teşkil edebilir. Bu yüzden biz intibak yasasının 2024 yılında çıkmasının zor olduğunu düşünüyoruz. Tabi belli de olmaz. Bunu belirtmek isteriz.
Umarız ekonomimiz 2024 yılında toparlanır ve Hükümet yetkilileri maaşlardaki bu adaletsizliği gidermek için adım atabilirler. Konu hakkında gelişme oldukça emekli intibak yasası son durum gelişmelerini sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Anayasa mahkemesi intibak yasası kararı ne oldu ?
Bildiğiniz üzere en son intibak anayasa mahkemesine taşınmıştı. İntibak düzenlemesi talebi Anayasa Mahkemesi’ne gelmeden önceki süreci ise şu şekilde:
İntibak için öncelikle Kamu Denetçileri Kurumu’na başvuru yapılmış düzenleme talebi buradan Yargıtay’a gönderilmişti. Yargıtay’dan da olumlu bir karar çıkmayınca intibak için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldı. Anayasa Mahkemesi de kararını verdi. İntibak aym kararıyla reddedildi.
Anayasa Mahkemesi Kanun’la ilgili düzenlemelerin bireysel bşavuru yolu ile çözülemeyeceği gerekçesi ile talebi reddetti. İntibak Anayasa Mahkemesi’nde kabul edilmediğine göre bu düzenlemenin önü kapandı mı, bir daha intibak yasası düzenlemesi yapılamaz mı? Tabi ki yapılabilir. Düzenlemenin kanun ile yapılması gerekiyor. Tabi bu da yasal teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması ve Meclis’te kabul edilmesi ayrıca Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanması gerekiyor.
Bir ara basında Anayasa mahkemesi tarafından intibaklar onaylandı, 2000 sonrası intibak geliyor gibi haberler çıkmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmedi. Anayasa Mahkemesi intibakla ilgili başvuruyu reddetti. İntibak yasası düzenlemesinin torba yasa ile yapılması gerekiyor.
Emekli intibak düzenlemesi torba yasada var mı ?
Tabi herkesin ortak beklentisi torba yasa düzenlemesine intibak düzenlemesinin de konulması. 2024 içerisinde çıkartılan torba kanunlarda bu düzenleme yer almadı. 2024 yılı içerisinde çıkacak torba kanunlarda şu an bu yönde bir düzenleme çıkması beklenmiyor. Ayrıca Hükümet’in eylem planı ya da Cumhurbaşkanlığı 2024 programında da yer almıyor. Ancak bu konuda oluşturulacak gündem yasanın çıkışını da hızlandırabilir. 2000 sonrası emekli intibak yasası son durum hakkında bilgileri sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Aşağıdaki içerikler ilginizi çekebilir;
Şu an için SGK intibak yasası ile ilgili bir çalışma yok. Haber kanallarında ve bazı haber sitelerinde 2000 sonrası emeklilere intibak yasası çıktı gibi haberler dolaşsa da bunlar gerçeği yansıtmıyor. Emekli intibak yasası son dakika haberleri için sayfamızı takipte kalın.
2000 yılından sonra emekli olanlar 11 yıldır intibakları yapılmadığından emsallerinden düşük maaş alıyor… Yani, diğer bir ifadeye göre 11 yıldır bu yaşlılarımızın intibakları yapılmadığından bu hakları birikti-birikiyor. Başınında ADALET ismi olan iktidar ise, bu adaletsizliği görmezlikten geliyor ve bu hususta da hiç bir ses çıkarmıyor ! Sanırım İNTİBAK kelimesi, hükümetin ve iktidar yanlılarının hiç bahsetmedikleri ve kullanmadıkları bir kelime olarak tarihe geçmiştir. Bu konuda hiç kimse umutlu olmasın diyorum. Çünkü, ıspanaktan ve sinekten yağ çıkması olasıdır da emeklilerimizin bu hakkı için iktidardan bir yağ çıkması asla mümkün değildir !
sgk calisanlari icin hic birsey yapilmiyor,2000 oncesine hakda bize mustehakmi ? secime az bir sure kaldi.emekide sandikta gereken cevabi vermelidr,
Gerçek adalet intibak çıkmadan saglanamaz, bu yüzden bu yasanın çıkması gerekiyor
Emeklilerde ‘intibak’ düzenlemesi için beklenti devam ediyor.
Emeklilerin haklı talebinin önemli bir nedeni var.Çünkü aynı
şartlarda emekli olmalarına rağmen farklı tarihlerde emekli
oldukları için maaş kayıpları yaşıyorlar.Emeklilerin prim kazançları
ve prim ödeme gün sayıları aynı. Fakat burda farklı tarihlerde
gerçekleşen emeklilikten dolayı esasında aynı primi ve gün ödemesini
gerçekleştiren emekliler maaş aldıkları dönem farklı olduğu için bir
ücret kaybı yaşıyorlar.2000 yılından önce emekli olan bir kişi ile şimdi
emekli olan bir kişi arasında yaklaşık 700-800 TL lik bir fark var.
2000 yılından önce emekli olanlara bir ‘intibak’düzenlemesi yapılmıştı.
2000 yılından sonra emekli olan milyonlarca kişi aynı düzenlemenin yapılarak
maaşlardaki iyileştirmenin yapılması gerekli.İddia ediyorum ,hangi siyasi parti
bu düzenlemeyi gündemine alır ve gerçekleştirme sözü verirse tahminim en az
2 milyon ekstra fazladan oyu alır.
2000 senesinden önce emekli olanlar için çıkarılan intibak yasasının 2000 senesinden sonra emekli olanlara uygulanmaması 2000 senesinden önce emekli olanların arasında acaba orada hatırlı kişiler varda onlar içinmi çıkarıldı sorularını akla getiriyor.Bu ülkede ne yazıkki altta kalanların canları çıkmakta.İntibak çok önemli bir meseledir.Bir çalışan ayrı ayrı yerlerde(Devlet Kurumlarında)hizmetler yapıp emekli olmuşsa hangi kurumda fazla çalışmışsa o çalıştığı sosyal güvenlik kurumundan çalıştığı süreler kadar emekli hak aylığı almaktadır.Mesela bir çalışan 25 yılının 14 senesini memur olarak çalışmış,11 senesinide 1475 sayılı iş kanuna tabi olarak çalışarak prim ödeyip tamamlamışsa sandıktan 14 sene olarak bir derece ve kademe alıp hak aylığına bağlanmaktadır.SSK daki 11 sene ödemiş olduğu primler hak aylığına sayılmamakta emekliliğine sayılmaktadır.Bu çok büyük haksızlıktır.İntibak Yasası mutlaka çıkmalıdır.Siyaset yelpazesinin içinde bulunan zatı muhteremler kendileriyle ilgili kendi menfaatlerine gelen yasaları gözü kapalı bir gecede geçirip onaylayarak ballı maaşlar alarak zevkii sefa sürmekteler.Bunlar haksızlıktır.Ne yazıkki bunları gören bilen vatandaşlar ise sürünmelerine,pazarlarda,alışveriş merkezlerinde hiç bir şeyler alamadan dolaşmalarına rağmen halâ ve inatla kendilerini süründüren bu siyaset anlayışına sandıklarda oy kullanmaktadırlar.Düşünseler,idrak edebilseler,algılayabilseler karıları ve çocuklarıyla neredeyse 200 milletvekili çıkarabilecek oy sayıları vardır.Ben hakları gasp edilen bir memur emeklisi olarak bu yasanın biran evvel çıkması düşüncelerindeyim.Buradan bağırıyorum Eyy İNTİBAK…Eyy meclisteki muhalefet ve iktidar Eyy Devletin en tepesindeki en büyükler giderin artık bu 2000 senesi sonrası emekli olanlarında sorunlarını..İNTİBAKKK İNTİBAK İNTİBAKTA İNTİBAK…