Analık İş Göremezlik Ödeneği, Doğum Rapor Parası Ne Zaman Yatar ?

Analık iş göremezlik ödeneği ne zaman yatar? Bu soru sigortalı çalışan ya da kendi adına bağkur ödeyen ve doğum raporu alan kadınların ortak sorusu. Analık ödemesi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 4a eski adı ile SSK ve 4b eski adı ile bağkurlulara ödenen geçici iş göremezlik ödemesi türüdür.

Analık ödeneği hakkında sayfamıza yoğun olarak sorular gelince daha detaylı bir yazı yazma gereği duyduk. Bu yazımızda analık iş göremezlik şartları,  doğum parası kaç günde yatar, analık parası sorgulama ve analık geçici iş göremezlik ödeneğinin ne kadar olduğu konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Analık iş göremezlik ödeneği şartları nelerdir ?

Analık işgöremezlik ödeneği alabilmeniz için;

  • Doğumdan önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigorta ya da bağkurunuzun olması,
  • Hamileliğin 32. haftasında doğum öncesi rapor almanız ya da doktor raporu ile 37. haftaya kadar çalışabilir raporu almanız,
  • Analık izni süresi boyunca aktif çalışan olmanız ya da bağkura aktif olarak prim ödüyor olmanız gerekiyor.
  • Önemli: Eğer 4b bağkur kapsamında doğum iş göremezlik ödeneği alacaksanız son ödeme vadesi geçmiş bağkur prim borcu ile genel sağlık sigortası prim borcunuzun da olmaması gerekiyor.
  • Analık ödemesi diğer adı ile SGK doğum rapor parası ödemesi hakkında daha detaylı bilgi için hemen SGK doğum rapor parası alma şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İş göremezlik ödemesi ne zaman yatar ?

Genel olarak tüm işgöremezlik ödemelerinde ödeme süresi aynıdır ve işveren onay tarihinden itibaren başlar. Ödeme süresi işveren onay tarihinden sonra ortalama 10-15 gün sürer. Analık yani SGK doğum rapor parası dışındaki iş göremezlik ödemelerinin yatış süresi için rapor parası ne zaman yatar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Analık ödemesinde yatış süresi diğer ödemelere göre farklıdır. Analık ödeneği ne zaman yatar hakkında bilgiyi ise aşağıda bulabilirsiniz.

Doğum iş göremezlik ödeneği ne zaman yatar?

Gelelim asıl konumuz olan doğum parası ne zaman yatar sorusunun cevabına. SGK analık parası ile ilgili en çok sorulan soru “analık parası ne zaman yatar” sorusudur. Aslında bu sorunun cevabı gayet basit. Ödeme yapılabilmesi için öncelikle doğumun gerçekleşmiş olması ve doğum sonrası iş göremezlik raporunun hastane tarafından sisteme girilmiş olması ve tabi en önemlisi de işvereniniz tarafından çalışmazlık girişinin yapılmış olması gerekiyor.

Doğum gerçekleştikten sonra sizin yapmanız gereken öncelikle vakit kaybetmeden hastaneye doğum sonrası raporu girdirmeniz. Doğum sonrası rapor hastane tarafından girildikten sonra işvereninize SGK’ya elektronik ortamda çalışmazlık girişi yapmasını söyleyin. Eğer bağkurlu iseniz bildirimi çalışmadığına dair bildirim formu ile SGK’ya kendiniz yapmalısınız.

Çalışmadığına dair bildirim işleminin ardından eğer gerekli şartları sağlıyorsanız ve raporunuzda eksik ya da hatalı bir yer yoksa bildirim tarihinden itibaren SGK en geç 15 gün içerisinde ödemenizi PTT’ye gönderecektir.

Analık ödemesi parça parça yapılır mı ?

Doğum öncesi rapor doğum olmadan ödenemiyor. Dolayısıyla doğum öncesi ödeme tek seferde yapılabilmekte. Ancak doğum sonrası raporlar için çalışmazlık bildirimi kısmi olarak yapılırsa SGK da raporun tamamı bitmeden parça parça ödeme yapabilir.

Analık iş göremezlik ödeneği sorgulaması nasıl yapılır ?

İş göremezlik ödeneği sorgulaması e devlet sisteminden kolayca yapılabilmektedir. E devlet sisteminde SGK-4a/4b İş Göremezlik Ödemesi sorgulama seçeneğini kullanarak sorgulama yapabilirsiniz.

Analık parası nereye yatıyor ?

Eğer SGK Şahıs ödemeleri sisteminde aşağıdaki bankalardan birisine ait tanımlı hesabınız yoksa ödeme tutarı PTT’ye gönderilir. Hesabınız tanımlı ise değiştirmediğiniz sürece SGK’dan alacağınız tüm ödemeler tanımlı banka hesabınıza gelir.

Analık parası emanete alındı ne demek ?

Analık iş göremezlik raporu sorgulama sonucunda eğer ödeme emanete alındı uyarısını görüyorsanız paranız SGK’ya geri dönmüş demektir. SGK ödeme yaptıktan sonra ödemenizi PTT’den en geç 2 ay içerisinde almanız gerekiyor. 2 ay içerisinde almadığınız takdirde ödeme SGK emanet hesaplarına alınıyor. Bu ödemeyi geri almak için iki seçenek var.

Dilerseniz e devlet sisteminde SGK-Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı tanımlama menüsünden anlaşmalı bankalardan birisindeki hesabınızı tanımlayabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise ödemenin yeniden PTT’ye gönderilmesi için SGK’ya dilekçe ile başvurmak. Her iki durumda da tanımlama ya da başvuru tarihinden itibaren ödeme en geç 3 iş günü içerisinde PTT’ye ya da tanımlı banka hesabınıza aktarılmaktadır. E-devletten hesap tanımlamasının nasıl yapıldığını öğrenmek ya da emanetteki paranın iadesi için dilekçe örneğine göz atmak için emanete alınan rapor parası nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Analık ödemesi için hesap tanımlayabileceğiniz bankalar şunlardır;

  • Ziraat Bankası,
  • Vakıf Bank,
  • Halk Bank,
  • Akbank,
  • Burgan Bank,
  • Fiba Banka,
  • Şeker Bank,
  • Teb,
  • Garanti Bankası.
  • Deniz Bank,
  • PTT Bank,
  • QNB Finans Bank,
  • Türkiye İş Bankası,
  • Vakıf Katılım Bankası.

Analık iş göremezlik ödeneği ne kadar ?

Peki doğum izni parası ne kadar ödeniyor  ve nasıl hesaplanıyor ? Analık iş göremezlik ödeneği hesaplaması brüt ücret üzerinden yapılmaktadır.

  • Günlük ödeme tutarı doğum tarihinden önceki son 12 aylık brüt kazancınızın toplamının son 12 aylık gün sayısına bölünmesi ile bulunan tutarın 2/3’üdür.
  • Son 12 aylık brüt kazancınızı ve gün sayınızı yorum bölümünden yazın analık parası hesaplamasını sizin için yapalım. 

Sigortası olmayan hamileler hangi ödemeleri alabilir ?

Yukarıda analık rapor parası ne zaman yatar, kimlere ödenir konusunda da değindiğimiz gibi SGK analık sigortası geçici iş göremezlik ödeneği sigortalı ya da bağkurlu kadınlara yapılmaktadır. Herhangi bir kapsamda sigortası olmayan kadınlar;

  • Şartlı hamilelik yardımından yararlanabilir.
  • Doğum olduktan sonra bir defaya mahsus olmak üzere ödenen doğum yardımından yararlanabilir.
  • Ayrıca eşleri sigortalı çalışıyorsa SGK tarafından bir defaya mahsus olarak ödenen emzirme yardımından yararlanabilirler.

SGK doğum raporu onaylaması nasıl yapılır ?

Doğum sonrası rapor parası ne zaman yatar sorusunun cevabı işveren tarafından raporun vizite uygulaması üzerinden onaylandığı tarihe bağlıdır. İşveren Vizite Giriş uygulamasından SGK E bildirge şifresi ile giriş yapar. Buradan tarihe göre sorgulama ya da T.C. numarasına göre sorgulama yaparak raporun biten kısmını ya da tamamını onaylayabilir. Onay işleminden sonra SGK ödeme yapar ve ödeme işveren onay tarihinden itibaren en geç 1 hafta içerisinde sigortalının hesabına geçer. Yani özetle sgk doğum iş göremezlik parası ne zaman yatar sorusunun cevabı işveren onay tarihine bağlıdır.

Doğum rapor parası kaç taksitte yatar?

Doğum olduktan sonra doğum öncesi raporu işveren onaylar. İşveren onayladıktan sonra doğum öncesi rapor tek seferde ödenir. Doğum sonrası raporun ödeme şekli de işverenin çalışmazlık bildirim onayına göre belirlenir. İşveren doğum sonrası raporu tek seferde onaylarsa SGK da tek seferde hepsine ödeme yapar. İşveren parça parça onaylarsa SGK da parça parça öder.

Doğum öncesi çalışamaz raporu onaylama

Onaylama işveren tarafından SGK vizite uygulaması üzerinden yapılır. Bağkur kapsamındaki kadınlar ise bildirimi E-devletten kendileri 4B İş Göremezlik Raporu Çalışmazlık Beyan İşlemleri menüsünden yapabilmektedirler.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

6 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
ftma
ftma
3 ay önce

merhaba. 32. haftada olduğuma ve 56 günlük çalışmazlık durumuma ilişkin rapor düzenlendi ve e devletimde de görebiliyorum. Beyanda bulunacaktım fakat sistem doğum gerçekleşmeden yaptırmıyor. doğum gerçekleştikten sonra doğum raporu ile birlikte doğum öncesi raporumun da beyanında bulunmam gerekiyor ?

Begüm Atik
Begüm Atik
3 yıl önce

Merhaba bağkurluyum 32 hafta itibari ile çalışmaz raporu aldım. Sgk kurumu bana dogum vakti tekrar bir rapor olacağını ve doğum vs olduktan sonra ucret yatacaginı söylediler şimdiden para yatmiyor mu

Burcu
Burcu
4 yıl önce

Merhaba ben 2 kasım 2020 itibari ile doğum iznine ayrıldım ancak son 3 ayda kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyordum. Bu 3 ay içerisinde de farklı maaşlar üzerinden brüt ücret aldım bu nasıl hesaplanacaktır. Şirket zam farkını eylül ayında yatırdığından dolayı toplu bir ödeme yapıldı ve brüt gelirim arttı yardımcı olabilirseniz sevinirim.

6
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status