İşçi ve Memurların Cenaze İzni Kaç Gün 2025

Ölüm diğer adı ile cenaze izni sigortalı çalışan işçiler, devlet memurları ya da diğer kapsamda hizmet akdine tabi olarak ücretli çalışanlara yakınlarının vefatı durumunda tabi oldukları kanun esas alınarak verilen mazeret izinleridir. Bu izinler ücretli izinlerdir ve bu izinler sonucunda çalışanın maaşından herhangi bir kesinti yapılamaz. Ölüm izni kaç gündür sorusunun cevabı memurlar ve sigortalı çalışanlar için içeriğin devamında ayrı ayrı verilmiştir.

Cenaze izni kimlere verilir?

  • Devlet memurlarının vefat izni 657 Sayılı Kanunun 104’üncü maddesi kapsamında verilir. İlgili maddeye göre memurun eş ya da çocuklarının vefat etmesi, kendisi ya da eşinin anne ya da babası ve ya kardeşlerinin vefatı halinde memurların ölüm izni kullandırılır.
  • Sigortalı yani SSK kapsamında çalışanların özel sektör ölüm izni ise 4857 Sayılı Kanun esas alınarak belirlenir. Bu kapsamda sigortalı çalışanlara eşinin, çocuklarının ya da anne ve ya babasının vefatı durumunda cenaze izinleri verilir.
  • Görüldüğü üzere devlet memurlarına ölüm izni eşin anne ya da babası ile kardeşlerinden birisinin vefatı halinde de verilebilirken 4857 Sayılı Kanuna tabi çalışan işçilerde eşin anne, baba ya da kardeşinin vefatı durumunda ölüm mazeret izni verilmemektedir.

İşçi ölüm izni kaç gün?

Cenaze izni iş kanununa göre 3 gündür. Bu izin işçinin eş, çocukları, anne ya da babasının vefatı durumunda verilir. İşveren, işçinin maaşından izin süresi boyunca herhangi bir kesinti yapamaz ve primini eksik ödeyemez.

Ölüm izni memurlarda kaç gün?

657 Sayılı Kanun’a göre memur yakını ölüm izni 7 gündür. Bu izin;

  • Memurun eş ya da çocuklarından birisinin vefatı,
  • Anne ya da babası ve ya kardeşlerinden birisinin vefatı,
  • Eşinin anne ya da babası ya da kardeşlerinden birisinin vefatı durumunda verilir.

Kayınpeder ölüm izni kaç gün 2025

İşçinin kayınbabasının vefatı durumunda cenaze izni özel sektörde yoktur çünkü 4857 Sayılı Kanun’da bu düzenleme yoktur. Memurun kayınbabasının vefatı durumunda ise 7 gün olarak verilmektedir.

1.derece ölüm izni kaç gün 2025

Memurun eşi, çocukları, kendisi ya da eşinin anne ve ya babası ile kardeşlerinden birisi vefat ederse izin verilebilmektedir. derece akraba ölüm izni kapsamında sayılanların haricindekilere izin verilmemektedir. SSK kapsamındakilerde ise sadece işçinin eşi, çocukları ya da anne ve ya babasının vefatı halinde izin verilebilmektedir.

2.derece ölüm izni kaç gün 2025

2. derece akrabalar içerisinde kardeşler, dedelerimiz, ninelerimiz yer almaktadır. Ancak yukarıda da ayrıntılı olarak anlattığımız gibi işçiye ikinci derece akraba olarak adlandırılan bu kardeş, dede ya da kardeşlerin vefatı halinde izin verilememektedir. Memurlar ise ikinci derece akraba kategorisinde yer alan kardeş ya da eşin kardeşi halinde izin verilebilmektedir.

Kamu işçisi ölüm izni kaç gün?

4/a yani SSK kapsamında hizmeti bildirilen kamu işçilerinin cenaze izni hakları 4857 Sayılı Kanun esas alınarak belirlenmektedir. Kamu işçisine eş, çocuk, anne ya da babasının vefatı halinde 3 güne kadar cenaze izni verilmektedir.

Anne ölüm izni kaç gün?

Sigortalı çalışan işçinin annesinin vefatı halinde kendisine 3 gün izin verilmektedir. Eşinin annesi vefat ettiğinde bu izin verilememektedir. Memura cenaze izni annesinin ya da eşinin annesinin vefatı durumunda 7 gün olarak verilmektedir.

Anneanne ölüm izni kaç gündür?

Babaanne, anneanne ya da büyükbabalarımızın yani diğer bir ifade ile dedelerimizin vefatı halinde çalışanların cenaze izni hakkı yoktur.

Teyze ölüm izni kaç gün?

Teyzenin vefatı durumunda memura ya da özel sektörde 4857 Sayılı Kanun kapsamında çalışanlara cenaze izin hakkı verilmemektedir.

Dede ölüm izni kaç gün?

Dedenin vefatı durumunda 657 Sayılı Kanuna tabi memur ya da 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamındaki işçilere ölüm izni verilmez.

Ölüm izni hafta sonuna denk gelirse ne olur?

Ölüm izni iş günü olarak değil gün olarak kullandırılır. Dolayısıyla hafta sonuna ya da resmi tatile denk gelmesi durumunda izin süresi uzamaz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status