Cimer Şikayet Sonucu Ne Oluyor, Ne İşe Yarar?

Cimer şikayet sonucu ne oluyor? Cimer, kişilerin  Kamu Kurum ya da Kuruluşları ile ilgili talep ve isteklerini, şikayetlerini elektronik ortamda yapabildikleri bir sistemdir. Bilgi Edinme Kanunu kapsamında geliştirilen Cimer eski adı ile Bimer şikayet hattı 2015 yılında faaliyet başlamıştır. Uygulamaya girdiği tarihten bu yana Cimer şikayetleri sayısı günden günde artmaktadır. Bu yazımızda Cimer ne demek, başvuru sonucu nasıl takip edilir ve başvurular ne kadar sürede sonuçlanır gibi konu hakkında sık sorulan soruların cevabını bulabilirsiniz.

Cimer nedir?

Cimer-Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Cumhurbaşkanlığına bağlı olan Cimer şikayet hattı vatandaşların Bilgi Edinme Kanunu kapsamında istek, talep ve şikayetlerini elektronik ortamda iletebildikleri ve sonuçlarını da yine elektronik ortamda izleyebildikleri bir platformdur.

Cimer ne işe yarar?

Cimer ile;

  • Kamu Kurum ya da Kuruluşları ile ilgili talep ve istekleri ile şikayetlerini hızlıca iletebilir.
  • Buradan yapılan başvuruların cevaplandırılması ve işleme alınması için Kanunen süre belirlendiğinden buradan yapılan başvurular daha hızlı sonuçlanabilmektedir. Dolayısıyla kişilerin Kamu Kurum ya da Kuruluşlarına birebir yapacakları başvurudan daha etkilidir.

Cimer kullanıcı girişi nasıl yapılır ?

Peki Cimer şikayet nasıl yapılır? Cimer şikayet başvuru sistemine;

  • Buradan giriş yapabilirsiniz ⇒ Cimer kullanıcı giriş sayfası.
  • Eğer daha önce oluşturduğunuz şifreniz varsa açılan sayfadan T.C. numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Eğer daha önce üye olmadıysanız ya da üye olmanıza rağmen şifrenizi unuttuysanız ŞİFREMİ UNUTTUM seçeneğini tıklayarak ekran talimatlarını takip edip yeni şifre oluşturabilir ve sisteme bu şifre ile giriş yapabilirsiniz.

Cimer’e şikayet nasıl yapılır?

Cimer başvuruları 2 yöntem ile yapılabilmektedir.

  • Yukarıda verilen bağlantı ile Cimer ana sayfasına giriş yaparak ya da E-devlet üzerinden Cimer’e giriş yaparak başvurunuzu oluşturabilirsiniz.
  • İkinci yöntem ise Alo 150 Cimer iletişim numarasını arayarak Cimer başvurusu oluşturmaktır.

Alo 150 nedir?

Alo 150 hattı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne ( Cimer) başvuruların telefon ile yapılmasını sağlayan çağrı merkezidir. Bu hat aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı şikayet hattı olarak kullanılmaktadır. Cimer şikayet telefonunu istediğiniz zaman arayarak şikayet, istek taleplerinizi iletebilir ve aynı zamanda Cimer başvuru numarası ile buradan başvuru sonucu takibi yapabilirsiniz.

Cimer şikayet iptali nasıl yapılır ?

Cimer üzerinden yaptığınız istek, talep ya da şikayet başvurularınızı;

  • Alo-150 hattını arayarak ya da,
  • Cimer ana sayfası bölümünde Başvurularım-İptal kısmından iptal edebilirsiniz.

Cimer’e şikayet edince ne olur?

Konu hakkında sorulan bir diğer soru ise Cimer’e şikayet edilince ne olur sorusu olmaktadır. Cimer’e oluşturulan başvuru;

  • İlgili Kurumun ilgili birimine düşer. 
  • Burada yapılan başvuru eğer bilgi edinme kapsamında ise en geç 15 gün içerisinde talep edilen bilgiyi içeren bilgilendirme yine platform üzerinden yapılır. 
  • Eğer şikayet varsa bu durumda şikayet hakkında gereken süreç başlatılır ve sürecin başladığı Cimer üzerinden bildirilir. 

Cimer başvuru sorgulama nasıl yapılır?

Cimer sorgulama Cimer ana sayfasında yapabilirsiniz. Cimer başvuru takip işlemi için;

  • Yukarıda verilen bağlantı aracılığı ile Cimer sayfanıza giriş yapınız.
  • Sayfaya giriş yaptıktan sonra BENİM BAŞVURULARIM kısmından daha önce başvurduğunuz ve sonuçlanan Cimer başvurularınızı takip edebilirsiniz.

Ayrıca sisteme dilerseniz E-devlet aracılığı ile de giriş yapabilirsiniz. E-devlet sistemi üzerinden Cimer’e giriş yaparak başvuru sonucu sorgulaması yapmak için;

  • Buradan T.C. numarası ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapınız ⇒ E-devlet Cimer Başvuru Sonucu Sorgulama.
  • İlgili sayfada daha önce yapmış olduğunuz başvurular ve sonuçlarını görebilirsiniz.
  • Eğer yeni bir başvuru oluşturacaksanız bu durumda e-devlet sayfasında YENİ BAŞVURU diyerek devam edin. Sistem sizi Cimer’e yönlendirir ve buradan yeni başvuru oluşturabilirsiniz.

Cimer portal başvuru sonucu nedir?

Cimer üzerinden yapılan başvurunun sonuç olarak başvuru sahibine bildirilmesi Cimer başvuru sonucu olarak tanımlanmaktadır. Cimer başvuru sonucu Cimer sisteminden ve sistemde tanımlı mail adresinden gönderilebilmektedir.

Cimer başvuru sonucu ne zaman gelir?

Bilgi Edinme Kanunu kapsamında yapılan başvuruların;

  • Başvuru tarihinden itibaren en geç 15 iş günü içerisinde sonuçlanması ve bu süreçte başvuru sahibine elektronik ortamda ya da yazılı olarak bilgi verilmesi gerekmektedir.
  • Eğer başvuru yapılan Kurum bilgi ve belgeye erişimi farklı kurumdan sağlayacaksa bu durumda en geç 30 iş günü içerisinde başvurunun sonuçlandırılması gerekmektedir.

Cimer’e şikayet edenin kimliği açıklanır mı?

Cimer başvurularında gizlilik esastır. Başvuranın kimliği sadece kimlik görüntüleme yetkisine sahip Cimer kullanıcıları tarafından görüntülenebilmektedir. Yani başvuranın kimliği açıklanmaz.

CİMER şikayetlere cevap veriyor mu?

Cimer portal girişi yapılarak sistem üzerinden yapılan başvurular Bilgi Edinme Kanunu kapsamında başvuru tarihinden itibaren 15 gün içerisinde cevaplandırılır. Sonuç genellikle sistem üzerinden bildirilir.

CİMER hangi şikayetlere bakar?

Cimer, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında olan bilgilendirmeleri yapar. Kurumların gizli bilgileri ve verileri olarak nitelendirilebilecek bilgiler kapsam dışındadır. Makul ve değerlendirilebilir şikayetler işleme alınmaktadır.

CİMER cevabı nasıl görünür?

E-devlette Cimer/Bimer kullanıcı girişi yaparak başvuru sonucu kısmında başvurularınızı görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca Cimer sonuç ve Cimer şikayet sorgulama işlemlerini Alo-150 hattını arayarak da yapabilirsiniz.

Cimere şikayet edenin kimliği açıklanır mı?

Şikayet başvurularında kimlik ve iletişim bilgileri gizlenememektedir. Ancak bilgi edinme başvuruları için kişiler dilerse kimlik ve iletişim bilgilerini gizleyebilmektedir. Kimlik ve iletişim bilgileri sadece Kurumun Cimer kullanıcı yetkisi olan memur ve amirler tarafından görüntülenebilmektedir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın