E Haciz Nasıl Kaldırılır, Kaldırma Dilekçesi ?

E haciz nasıl kaldırılır? Son dönemlerde banka hesabına elektronik haciz uygulanan sayısı artmaya başladı. Özellikle Vergi borcu ile SGK prim borcu olanlara uygulanan E-haciz banka hesabına bloke konulmasına, hesaptan ödeme alınamamasına ve hesapla ilgili hiç bir işlem yapılamamasına neden olmaktadır. Bu yazımızda SGK, vergi borç ödendikten sonra haciz ne zaman kalkar, Vergi Dairesi ya da SGK e haciz nasıl kaldırılır konularında ayrıntılı bilgileri bulabilir ayrıca örnek e-haciz kaldırma dilekçe örneği bulabilirsiniz. SGK ve ya Vergi Dairesi tarafından uygulanan E-haciz işlemleri 6183 Sayılı Kanun esas alınarak gerçekleştirildiğinden uygulama, başvuru ve haczin kaldırılması işlemleri birebir aynı olmaktadır.

E-haciz nedir?

E-haciz diğer adı ile elektronik haciz Kamu Kurumlarına olan son ödeme vadesi geçmiş ve icra takibine alınmış prim ya da vergi borçlarınızdan dolayı banka hesabınıza ya da üzerinizdeki diğer varlıklara uygulanan hacizdir.

SGK, Vergi Dairesi e-haciz nasıl kaldırılır?

E-haciz birçok Kuruma olan ödeme vadesi geçmiş borçlar için konulabilmektedir. En çok SGK ve Vergi Dairesi tarafından E-haciz uygulanmaktadır. E-haciz kaldırma talebinde bulunmadan önce

  • Borcun tamamını ödemeniz gerekmektedir.
  • Borcun bir kısmını ödedikten sonra Vergi Dairesi, SGK ya da E-haczi uygulayan diğer icra dairelerinin haciz işlemini kaldırıp kaldırmamaları o Kurumun en üst idari amirin inisiyatifindedir.
  • Yani örneğin size borcunuzun en az %50’sini ödeyin gelin kalanı taksitlendirelim o zaman kaldırabiliriz gibi şartlar koyabilirler.
  • Özetle SGK, İcra daireleri ve ya vergi dairesi haciz kaldırma işlemi için genellikle aranan şart ilgili Kuruma olan borçların tamamının ödenmesidir.

E-haciz banka bloke kaldırma konusunda daha ayrıntılı bilgi için banka hesabı bloke kaldırma başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

E haciz kaldırma dilekçesi

E haciz nasıl kalkar konusunda bir üst başlıkta bilgi verdik. İlgili Kurum ya da Kuruluşa olan ve icra takibine alınan borcunuzun tamamını ödediğinizde uygulanan E-haciz işlemi genellikle aynı gün ya da en geç sonraki iş günü otomatik olarak kalkmaktadır. Kurumlar bankalara elektronik ortamda bildirimi yaparak E-haciz işleminin kaldırılmasını talep etmektedir. Normal şartlarda haciz kaldırma talep dilekçesi ile ilgili Kuruma ya da bankaya başvurmanıza gerek yok. Ancak siz borcun tamamını ödedikten en az 1 iş günü sonra hala sistemde hacizli görünüyorsanız bu durumda aşağıdaki banka e haciz kaldırma dilekçesi ile borçlu olduğunuz Kuruma başvurmanızda yarar olacaktır.

Unutmayın SGK, vergi dairesi e-haciz kaldırma işlemlerini banka kendisi yapmıyor. SGK ya da vergi dairesi ya da diğer ilgili Kurum bankaya elektronik ortamda bildirim sağlıyor ve uygulanan e-haciz kaldırılmış oluyor. Borcun tamamını ödemiş olmanıza rağmen vergi dairesi, SGK haciz kaldırma işlemi henüz gerçekleşmedi ise lütfen aşağıdaki SGK, vergi dairesi haciz kaldırma dilekçesi örneği ile Kuruma başvurun. SGK, vergi dairesi haciz kaldırma dilekçe örneği aşağıda verilmiştir.

  • ……………………… Müdürlüğüne,
  • Kurumunuzun ………………………………… T.C. numaralı mükellefiyim. Kurumunuzda takibe alınan tüm borçlarımı ……/……/…….. tarihinde kapattım. Bu nedenle Kurumunuzca ………. Bankası’nda hesabıma konulan blokenin bir anca önce kaldırılması için gereğinin yapılmasını arz ederim. 

E haciz kaldırma dilekçesi e devletten verilir mi?

SGK, vergi dairesi bloke kaldırma ya da diğer Kurumlar tarafından konulan E-haciz bloke kaldırma talepleri e-devletten verilememektedir. Eğer ödemeyi yapmış ve borçlarınızı kapatmış olmanıza rağmen hala haciz işlemi kalkmadıysa yukarıdaki icra kaldırma dilekçesi örneği ile borçlu olduğunuz Kuruma başvurun. E devlet’ten haciz kaldırma maalesef mümkün değildir.

Yapılandırma sonrası haciz kaldırma işlemi nasıl yapılır?

Kişiler borçlarını yapılandırıp birkaç taksit ödedikten sonra SGK, vergi dairesi e haciz kaldırma talebi için ilgili Kuruma başvurmaktalar. Ancak borcun yapılandırılmış olması SGK, vergi borcu haciz kaldırmak için yeterli değildir. Genellikle borcun yarısı ödendikten sonra farklı bir teminat verilerek banka hesabındaki blokenin kaldırılması sağlanabilmektedir. Siz en azından borcu yapılandırdıktan/taksitlendirdikten ve en az 1 taksit ödedikten sonra SGK, vergi borcundan dolayı haciz kaldırma talebi için bağlı olduğunuz Kuruma başvurabilirsiniz. Onlar değerlendirme yapar ve uygun görülürse haciz kaldırma yazısı bankaya gönderilir ve hesaba uygulanan E-haciz kalkar.

E-haciz sorgulaması nasıl yapılır?

E devletten haciz kaldırma talebi yapılamamaktadır. Ancak verdiğiniz talebin işleme alınıp alınmadığını yani uygulanan E-haczin kaldırılıp kaldırılmadığını vergi borçlarınız için e-devlette sorgulayabilirsiniz. SGK borçları için E-haciz sorgulaması yapılamamaktadır.

Borç ödendikten sonra haciz ne zaman kalkar?

Gelelim e-haciz kaç günde kalkar sorusunun cevabına. Aslında e haciz kaç günde kalkar sorusunun cevabı bağlı olduğunuz Kurumun iş yoğunluğuna göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak genellikle en geç ve ortalama olarak borçların tamamı ödendikten sonra 1 iş günü içerisinde kalkmaktadır. Sürenin uzaması durumunda yukarıdaki e haciz kaldırma dilekçe örneği ile bağlı olduğunuz Kuruma başvurmanız gerekmektedir.

Borcu ödedim haciz kalkmadı ne yapmam gerekiyor?

Yukarıda icra borç ödendikten sonra haciz ne zaman kalkar konusunda da değindiğimiz gibi borç ödendikten sonra en geç 1 işgünü içerisinde E-haciz kaldırılmaktadır. Ancak bazen yoğunluğa bağlı olarak ya da başka faktörlere bağlı olarak süre uzayabilmektedir. Eğer süre uzarsa yukarıdaki e-haciz/rehin kaldırma dilekçesi örneği ile Kuruma başvurmanız gerekmektedir.

E-haciz taksitlendirmesi nasıl yapılır?

Hesabınıza uygulanan E-haciz işlemi borcun tamamını ödemeden normalde kalkmamaktadır. 6183 Sayılı yasa kapsamında haciz uygulanan borçlarınız için 36 aya kadar taksitlendirme yapabilirsiniz. Ancak borçlarınızı 6183 Sayılı yasa kapsamında taksitlendirip bir kısmını ödedikten sonra banka e-haciz kaldırma dilekçesi ile borçlu olduğunuz Kuruma başvurabilirsiniz. Eğer talebiniz uygun görülürse uygulanan E-haciz kaldırılır. E-haciz kaldırma e-devletten yapılamadığından dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“E Haciz Nasıl Kaldırılır, Kaldırma Dilekçesi ?” üzerine 10 yorum
  1. Merhabalar benim sosyal sigortalar kurumu evin tabusuna borcumdan dolayı haciz konmuş bende haberim yok evi sattım ama devir yapamiyorum taksitlendirme yapıp başka bir evim daha var haczi oraya kaydırabilirmiyim acaba

    Yanıtla
  2. merhaba dayımın emekli maaşına sgk borcu olduğu için haciz uylanmış. bizde 7440 sayılı yapılandırmaya baş vurduk ve ilk 2 taksidini ödedik maaşa konulan haczi nasıl kaldırabiliriz

    Yanıtla
  3. MERHABA 2015 YILINDA ÇIKAN AF İLE PRİM BORÇLARIMI DONDURMUŞTUM.
    KASIM 2022 YILINDA ÖDEMEM GEREKEN BİR YAZI GELMİŞ HATTA MAAŞIMA HACİZ İŞLEMİ BAŞLATILMIŞ HEMEN ÖDEDİM AMA BANKALARDA GÖZÜKÜYOR HALA

    Yanıtla
  4. sgk 2007 de kapattığım işyerimden 180 tl borç çıkarıp…bunu faizler vs şişirip 2023 yılında 1600 tl talep ediyor ve e haciz koymuş…16 yıl önceden kalma zaman aşımına uğramış bu e haciz usulsüzlüğünü nasıl yapabiliyorlar ? ben bu kanunsuzluğa karşı çıkmak istiyorum öneriniz nedir ?

    Yanıtla
  5. Merhabalar e haciz den dolayı banka hesaplarıma haciz geldi.Ancak ödeme için faiz indirimi şu an yapilirmi ben peşin ödeyip gecikme zammından kurtulmak istiyorum.Yapilandirma da olmadığından borcun faiziyle isterlermi birde taksit en fazla su anda kaç taksit olur

    Yanıtla
    • Merhaba. Şu anda yapılandırma yok. Bu nedenle ödeyecekseniz faizi ile birlikte ödemeniz gerekir. Taksit 36 aya kadar yapılabilmekte. Vergi dairesi ile görüşerek en kısa yoldan haczi nasıl kaldırabileceğiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

      Yanıtla
Yorum yapın