Emekli Çalışan Asgari Ücret 2024

Emekli çalışan asgari ücret normal çalışanlarınkine göre farklı hesap edilmektedir. Emekli olduktan sonra bir işyerinde çalışmaya devam edenler Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi çalışanlar olarak nitelendirilmektedir. Emekli çalışan asgari ücret hesaplaması normal çalışanınkine göre farklı yapılmaktadır. 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle emekli asgari ücret tutarları ve işverene maliyeti aşağıda belirtilmiştir.

Emekli çalışan brütten nete hesaplaması nasıl yapılır ?

Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi olarak sigortalı çalışmaya devam edenlerin brütten nete maaş hesaplaması yapılırken %7,5 oranında SGK işçi primi kesildikten sonra net maaş hesaplanır.

Emekli çalışan brütten nete 2024

01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 tarihleri arasında brütten nete emekli çalışan ücret hesaplama aşağıdaki gibi olacaktır;

Brüt asgari ücret₺20.002,50
SGK Payı ( %7,5)₺1.500,19
Net maaş₺18.502,31

2024 emekli asgari ücret hesaplaması ve emekli brütten nete hesabı 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren yukarıdaki gibi olacaktır.  Normal çalışanlar için brütten nete 2024 maaş hesaplaması ve net asgari ücret tutarları için brütten nete prim hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Emekli çalışan net asgari ücret 2024

Emekli çalışan net Asgari ücret tutarı 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle net olarak 18.502,31 TL olacaktır.

Engelli emekli çalışan asgari ücret 2024

Engelli emekli çalışan asgari ücret brütü asgari ücrete kadar olanlar için normal emekliden farklı değildir ve 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle net 18.502,31 TL olacaktır. Ancak brütü asgari ücretten fazla olan emekliler için brütten fazla tutar için engelli indirimi de dahil edildiğinden farklı hesaplanmaktadır. 

Emekli çalışanın işverene maliyeti hesaplaması nasıl yapılır ?

Emekli çalışan maaş hesaplama brüt ücret üzerine %24,5 SGK hissesi eklendikten sonra yapılır. Asgari ücretli çalışan için örnek hesaplama aşağıdaki gibidir. Emeklinin işverene maliyetinde esas alınan SGDP prim oranları tablosu işveren ve işçi payı esas alınarak ayrı ayrı aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Emekli personel maliyet hesaplama 2024

Emekli SGK maliyeti hesaplanırken brüt asgari ücret üzerinden %24,5 SGK işveren hissesi eklenerek emekli çalışanın işverene maliyeti toplamı hesaplanır. Buna göre 01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 tarihleri arasında emekli maliyet hesaplaması aşağıdaki gibi olacaktır;

Brüt ücret₺20.002,50
SGK işveren payı %24,5₺4.900,61
İşverene toplam maliyeti24.903,11

Emekli çalışan ssk primi ne kadar 2024

Emekli çalışan SGK primi ne kadar 2024? Emekli çalışan için işveren herhangi bir sigorta prim teşvikinden yararlanamaz. İşveren SGDP’ye tabi çalışan bir emekli için brüt maaşı üzerinden %32 oranında sigorta primi öder.

İşverenin asgari ücret üzerinden 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle SGDP’ye tabi çalışan emekli için ödeyeceği aylık prim tutarı SGDP hesaplamasına göre emekli çalışan sigorta primi aylık 6.400,80 TL olacaktır. Emekli çalışanlar harici diğer sigortalıların aylık primleri, teşvik ve indirimler ile birlikte ödeyeceğiniz aylık sigorta primi konusundaki tüm detaylar için hemen asgari ücret sigorta primi ne kadar  sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Çalışan emekli maaşından kesinti 2024

Emekli olduktan sonra SGDP kapsamında sigortalı çalışmaya devam eden emeklinin maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz. Ayrıca daha önce kendi adına işyeri açan ya da şirket kuran emeklilerin maaşından yapılan SGDP kesintisi de 2016 yılında kaldırılmıştı. Kısaca sigortalı çalışan ya da işyeri açan emeklinin maaşından SGK herhangi bir kesinti yapmaz.

SGDP ne kadar 2024

Sosyal Güvenlik Destekleme primine tabi çalışanlar için emekli işveren payı, brütten nete emekli maaşı hesaplaması, normal çalışan SGDP işçi payı ne kadardır konularında yukarıda ayrıntılı olarak bilgi verilmiştir.

SGDP kesintisi ne kadar 2024

Emekli olduktan sonra ticari faaliyetine devam edenlerin maaşlarından SGDP kesilmez. Emekli olduktan sonra bir işyerinde sigortalı çalışan emekliler için işverenler brüt kazanç üzerinden %32 oranında SGK primi öderler.

Emekli olup çalışanın maaşı kesilir mi?

Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme primine tabi olarak çalışanların maaşları kesilmez. Maaşlarından çalıştıkları için herhangi bir kesinti de yapılmaz.

Emekli çalıştırmak suç mu?

İşverenin emekli çalıştırması suç değil. Ancak emekli de olsa sigortasının SGDP kapsamında yapılması kanuni zorunluluktur.

Emekli olan bir kişi tekrar çalışabilir mi?

Emekli olanların emeklilikten sonra SGDP’ye tabi olarak çalışma hakları vardır. İsteyen normal sigorta kolları kapsamında maaşını kestirerek de çalışmaya başlayabilir.

SGDP primi emekli maaşını artırır mı?

SGDP priminin emekli maaşı üzerinde bir etkisi yoktur.

4.4/5 - (8 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Emekli Çalışan Asgari Ücret 2024” üzerine 43 yorum
  1. Merhabalar,
    -Küçük esnafın emekliliği için prim gününün SSK’lılarla eşitlenip 7200 güne düşürülmesi gündemde. Memurların normal ve kısmi emekliliğiyle ilgili yeni bir düzenleme var mı?
    -Birden fazla kurumda hizmeti olanların emekliliğinde son 3,5 yıl şartı halen mevcut mu?
    -Vatandaşlık maaşıyla ilgili yeni bir gelişme var mı?
    Teşekkürler…

    Yanıtla
  2. İyi geceler ömer bey emekli çalışanın temmuz 2023 ten sonra alması gereken maaş nedir teşekkür ederim

    Yanıtla
  3. Merhaba Ömer Bey.Ben 1996 yılında ssk dan emekli oldum.Daha sonra belli bir aradan sonra aylığımı kestirerek tekrar çalışmaya başladım.22.10.2007 tarihinde işten ayrılarak tekrar tahsis talebinde bulundum.20.11.2007 tarihinde emekli aylığım tekrar bağlandı.Sormak istediğim intibak zammıyla ilgili.Bu şartlarda bana intibak zammı vermeleri gerekiyormu gerekmiyormu.Ben bu durumu istanbul ihtiyarlık sigorta müdürlüğüne ilk emeklilik tarihim 1996 yılı olduğunu intibak zammı neden verilmediğini yazılı dilekçe ile sordum gelen cevapta sadece emeklilik tarihiniz 2007 olduğu için yazılmıştır.Ben daha sonra tekrar bir dilekçe daha yazarak 1996 yılı emeklilik tarihimin kanunun hangi maddesine göre sayılmadığının bildirilmesini istedim ancak gelen yazıda yine aynı emeklilik tarihiniz 2007 yazılmış ve sorduğum soruya başka açıklama yapılmamış ve yapmıyorlar.Ben intibak zammı çıktığından beri buna cevap bulamadım.Sizden bunun cevabını inşallah alabilirimde beynim rahatlar.Cevap vereceğinizi umut eder saygılarımı sunarım.

    Yanıtla
  4. Ömer bey, 3. Derece engelli emekli çalışanım. İşyerim asgari ücret uyguluyor. Ancak nette gördüğüm hesaplamaların aksine bana 4.254 tl ücret ödüyor. Bunun yasal bir dayanağı var mı. Eğer uygulama usulsüzse tazminat alıp ayrılabilir miyim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Engelli indirimi geçerliliğini yitirdi. Çünkü asgari ücrete kadar olan kısımdan artık gelir vergisi kesintisi yapılmıyor. Böyle olunca da engelli indirimi söz konusu olmuyor. Eğer anlaşmanız asgari ücretse 4254 TL doğru.

      Yanıtla
      • Ömer Bey, normal değil EMEKLİ çalışanım. Yine de 4.254,00 TL rakamı doğru mu? Aslında onu sormak istemiştim. Hesaplama yapılan sitelerde 4.628,70 TL çıkıyor. Böyle usulsüz olmuyor mu? Tazminatsız tek taraflı fesih hakkım var mı. Hızlı dönüşünüz ve ilgiliniz için ayrıca teşekkür ederim

        Yanıtla
          • Ömer Bey çok teşekkür ederim, diğer sorum için de destek rica ediyorum. İş kanununa göre tazminatımı alarak işten ayrılabilir miyim? Yani tazminat almak şartıyla sözleşmeyi tek taraflı fesih hakkım var mı?

          • Ücretin eksik ödenmesi tek başına tazminat sebebi değil. İşveren bundan dolayı tazminat ödemeyebilir. Arabulucu ve ya sonrasında mahkemede nasıl bir karar verilir onu bilemem.

  5. ömer bey şu emekli çalışan asgari ücret hesaplamanıza gelir vergisi kesintisi 56,30 tl yi düşüp yazın çalışanlar sizin sayfanıza bakıp tartışıyor yanlış bilgi vermeyin lütfen

    Yanıtla
  6. merhaba
    27.07.2002 sgk girişim var 20.03.1977 doğumluyum 1997/1998 yılları arası 18 ay askerlik yaptım askerlik borçlanması yaparsam ne zaman emekli olabilirim

    Yanıtla
    • Merhaba. Askerlik borçlanması emeklilik yaşınızı değiştirmez. SSK kapsamında 7000 gün 60 yaşı ya da 4500 gün 60 yaş ve 25 günlük sigortalılık süresi şartlarını sağladığınızda emekli olursunuz.

      Yanıtla
  7. Emekli bir çalışan asgari ücretin üzerinde maaş aldığında netten brut e hesaplamayi nasıl yapmamız gerekiyor bilgi verirmisiniz

    Yanıtla
  8. 4/a dan ,çalıştığım ozel şirketten emekli olduğumda aynı iş yeride devam edebilirmiyim.
    Emekli maaşım da düşme olur mu.
    Çocuk yok,asgari ücret alıyorum şu anda. Tekrar çalıştığımda alacağım maaş ne olur teşekkür ederim şimdiden

    Yanıtla
  9. İlgi, alaka ve tatminkar Cevaplarınız için Çok çok teşekkür ederim..

    Yeni sorularım olacak..
    Umarım rahatsız etmiş olmam..
    Görüşmek üzere

    Yanıtla
  10. Genel normal bir durumda üç aşağı beş yukarı

    941.₺ mi-? (Google diyo)

    500.₺ mi-? ( siz diyorsunuz/teşvik şartları…)

    Yanıtla
    • Emekli için asgari ücret üzerinden aylık olarak ödenecek sigorta primi 2020 yılı için 30 gün üzerinden 941 TL. Yine asgari ücret esas alınarak ödemeniz gereken net maaş en düşük 2500 TL. Yani toplam maliyeti en düşük 3500 TL civarında olacaktır.
      Normal çalışan ise eğer 4447/10. madde teşvik şartlarını sağlıyorsa 2020 yılı için 2324 TL en düşük asgari ücret artı 500 TL sigorta primi ile 2800 TL gibi bir maliyet doğuracaktır. Tabi bu ev hizmetleri kapsamında olacaksa net maaş 2500 TL ödenmelidir. Yani normal çalışan maliyeti de 3000 TL civarında olacaktır.

      Yanıtla
  11. ÖMER Bey hemen cevap için yine minnettarım ANCAK öz olarak sorduğum PARASAL FARK kaç (..?..) Lira

    Tekrar teşekkürler

    Yanıtla
  12. Öncelikle tüm samimiyetimle bu hizmeti veren herkese teşekkür ederim.

    KONU = İşverenin kapısına gelmiş 2 temizlik işçisi var; BİRİNCİ ADAY Devlet Memurluğundan Emekli ve 46 yaşında, İKİNCİ ADAY ise genç yaşta ve emekli falan değil

    SORU-1) = İşveren tercih yaparken sadece aylık maaş maliyetine göre 2 temizlik işçisinden hangisini tercih eder, Yani 2 aday arasındaki işveren maliyet farklı kaç (…???..)TL.

    SORU-2) = Emekli olan aradaki farkı eşitleme adına ne yapabilir-??? Fiyat farkını ödemek istese bir sakınca olur mu-???

    Yanıtla
    • Merhabalar Ayhan BEY rica ederiz :). Zevk bizim için.
      Hem normal çalışan hem de emekli çalışan için aslında sayfamızda detaylı maaş maliyet hesaplaması ve sigorta prim hesaplaması mevcut. Bana sorarsanız ben genç olanı ve emekli olmayanı seçerim. Eğer sigorta prim teşvik şartlarını sağlıyorsa daha düşük maliyetli olacaktır. Bence sayfamızdan maliyetlere göz atarak bunun kararını kendiniz vermelisiniz.

      Yanıtla
  13. 1Kasım 2019 da emekli oldum çalışmaya aynı iş yerinde devam ediyorum
    Gaziemir serbest bölgede çalışmaktayım nekadar maaş almalıyım teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Asgari ücretle çalışıyorsanız almanız gereken net maaş yazımızda mevcut. Eğer asgari üzerinde ise brütten nete hesaplama yapılması gerekir.

      Yanıtla
    • Merhaba. Asgari geçim indirimini size ödemek zorunda. Ödemiyorsa işvereni bağlı olduğu vergi dairesine şikayet etmeniz gerekiyor.

      Yanıtla
  14. İyi günler;

    SGDP ödenen emekli çalışannın sigorta primi e bildirgede diğer çalışanlarla birliktemi verilecek.Prim oranı 32 olarak nasıl bildirilecek

    İyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla
  15. DAMGA VERGİSİ HESABINDA BİR YANLIŞK MI VAR ?
    DAMGA VERGİSİ ORANI 0.759 OLURSA KESİNTİ TUTARI 19.41-TL OLMASI GEREK MİYOR MU?
    ORANLARDA DEĞİŞİKLİK VARSA BİLGİLENDİRMENİZİ RİCA EDERİM.

    Yanıtla
Yorum yapın